• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Tomi Vizivilág

VTamas88

Kertész segéd
Hol is kezdjem?

Régóta terveztem már egy high-tech Opti akva indítását, végre megtörtént.

Paraméterek:

Szekrény: Asztalos
Üveg: 120x50x45 Opti
Lámpa: Lumen RGB 120 LUMEN LIGHT FOR AQUASCAPING LRW165-
1200H w/o cont. +TC420 vezérlés
Szűrés:
Atman cf1200
Atman EF4
Töltet: Szivacs, mátrix, siporax, Seachem Purigen, perlon
Co2 van, Reaktorral beoldva ( fogalmam sincs hogy számoljátok meg hány Bubi / sec... sima Ga-s bubi számlálóm van peregnek a bubik mint a franc... drop checker színét néztem a beállításhoz, de lehet az én szemem a lassú :D )
Twinstar nano
Simmer: Eheim 350
Tápozás Jebao 4 csatornás dózis pumpával.
TF Macro, Tf Planter, Carbo és colour ( ezt jövő héten váltom le GA tápokra, ez még maradt a korábbi akvából)
Időzítések: Tplunk Wi-fi okos dugalj 4db ( főkapcsoló fogyasztás méréssel 1db, szűrőknek 1db+szünetmentes tápon vannak, Co2-nek 1db, Skimmernek 1db)
Vízhűtés: JBL ProTemp Cooler x300 + hűtőventilátor ( hangos, teszt alatt, hogy mit ér hűtésben)


Hardscape: Lávakövek és vasfák.
Talaj: Tropica táptalaj, tropica általános talaj Dekor JBL sansibar River
Víz: Lágyvíz RO visszasózva TDS 120 körül.

Növények:
Montecarlo
Rotala hra
Blyxa Japonica
Bolbitis
Marsiela Crenata
Alternanthera reineckii Mini
Cryptocoryne parva
Cryptocoryne wendtii
Moha
Több fajta anubias
Több fajta Bucephalandra

Amit tudni kell, hogy két beállít szűrővel indítottam egy működő akváriumot bontottam ami egy nem opti 200 Literes volt a felszerelesé nagy részét Onnan hoztam át ebbe.

Hardscpe építés:
Innen Indultunk:
50054519147_95812764fd_k.jpgIMG_3025 by Tamas Vogel, on Flickr

Majd:
50054274381_dc06ebfb03_k.jpgIMG_3028 by Tamas Vogel, on Flickr

Már hasonlít:
50053695838_d21b1c8edc_k.jpgIMG_3035 by Tamas Vogel, on Flickr

Otthon építés:
50054519272_5cd0ff37f5_k.jpgIMG_3043 by Tamas Vogel, on Flickr
50054274541_fe13fba37d_k.jpgIMG_3055 by Tamas Vogel, on Flickr
50054274641_2dbe85fb46_k.jpgIMG_3074 by Tamas Vogel, on Flickr

Növényesítés:
50053740708_c7f24b10bc_k.jpgIMG_3076 by Tamas Vogel, on Flickr
50054563302_f75e3afafa_k.jpgIMG_3078 by Tamas Vogel, on Flickr
50054563262_5bca89e3d8_k.jpgIMG_3080 by Tamas Vogel, on Flickr

Most itt tartunk:
50054563102_eb86f3e56b_k.jpgIMG_3108 by Tamas Vogel, on Flickr

Igen vannak benne halak már az első héten belekerültek, el kellett őket hoznom a korábbi helyről, ott fel kellett számolni az akváriumot, nem maradhatott. Cserébe a 200 literes akváriumból áthoztam 160 liternyi vizet a halakkal együtt. Jól felkavart mocskos fizet, és azt beleöntöttem Igaz naponta cserélek vizet így hamar le is engedtem de talán használt valamit. Meg ugye a két beállt szűrő.

Események, tapasztalatok eddig:
JBL dupla csap NAGYON finoman jár, épp hogy hozzáérsz és elfordul a csap, szépen lekötöttem a szűrőt, mert ebbe még nem cseréltem purigent és perlont. Kihúztam a szűrőt a szekrényből közben az a vége a csőnek, ami az akváriumból jött meglendült befelé hozzáért egy másik csőhöz épp elég volt, hogy a cső saját súlya és a lendület kinyissa a csapot és csobogott is a víz a szekrénybe... gyorsan elzár és törölget mint a villám a vadi új bútorban... Igen vehettem volna Eheimet, de az drágább volt ugye, meghát miért ne lenne ez jó nekem :D. Jah mégegy a GA-s átlátszó szűrőcsővet nem fogja meg rendesen a rátekerhető zár, vékonyka egy kicsit. Szigetelő szalagot tekertem a cső köré így húztam rá a menetes részt így más fogja.

JBL Cooler: ( ez megbánós kategória, de kell...)
Járatom, járatom, hangos már-már engem is zavar a hangja és a feleségemet is. Dehát erőltetem a dolgot az asszonynál: " Drágám ha már ennyit költöttünk rá, ne ezen menjen el, hogy elszáll a hőfok :D " 23-24 fokon van így a víz. Gondolkodom rajta, hogy visszavigyem ( HA visszaveszik, a 3 napig használt cuccot) a GA-ba és vagy vegyek valami halkabbat vagy valami DIY megoldással oldom meg a dolgot... Egyébként a szobába is megy a klíma. A dobozra írt 2-4 fok helyett max 1-2 fokot, ha ér a dolog. Éjszaka nem megy a cooler, mert aludni nem lehet mellette, reggel 25 fok a víz így, pedig nyitva erkélyajtó.

Co2 beoldás:
Pörögtek a bubik mint az állat sötétzöldnél mégsem lett szebb a drop... a szűrő nem pöfögött ki bubikat ritkán sem, kicsiket sem, nem értettem a dolgot, hogy hova tűnik a co2. Cseréltem a dropba folyadékot hátha a bontott folyadék megbuggyant, de nem.
Nézegettem mi lelhette olvasgattam. Ha kinyitottam a bypass ágat teljesen nem pöfögött bubit ha elzártam csobogott és bubikat pöfögött a Lily. Végül rájöttem... feltöltés és indítás után nem légtelenítettem a reaktort és a vízcserék alkalmával is szívott be a szűrő levegőt, hiába légtelenítettem a szűrőt döntögetéssel, a levegő egy része megrekedt a reaktorban. Egyénként a típusa: Aquacare külső co2 reaktor és hozzávaló bypass ág.
Tehát levettem a helyéről és a tetejéből a levegőt kiengedtem. Így már teljesen más volt a helyzet. Be állítottam a bpasson, hogy jól mozogjanak a bunik és ne nyomja ki a szűrő őket simán a vízbe. Itt jegyezném meg, hogy kellemeset csalódtam az Atman Ef-4be, ugyanis a fejen 900L/H van írva. ( neten van 900 és 1200L/H is írva passz...) Azt olvastam hogy a bypass ág csak az erős szűrőkhöz kell ilyen Eheim 2080 és társaihoz, hogy ne fojtsa nagyon a flow-t. Nekem nyitni kellett rajta, de lehet rosszul gondolom.

A növényeket másik működő akváriumból szereztem. Egy részükön volt egy kis ecset főleg a bucékon és volt egy kis haj alga is a bolbitisen. Így berakás előtt carbo fürdőben részesültek 15-20 perce. A haj úgy tűnik, hogy csak a múlt, az ecset elszineződott, azt figyelem mi lesz vele. Jövő héten szeretnék bele Garnélákat hozni, azok remélem elintézik ezt is. De lehet várok vele még egy hetet, mármint a garnikkal.

Első bejegyzésnek ennyit, kiriták hozzászólást ötletet szívesen fogadok.







Indult: 2020.06.23.


Vízcsere: 2020.06.24.
Vízcsere: 2020.06.25.
Vízcsere: 2020.06.26.
Vízcsere: 2020.06.27.
Vízcsere: 2020.06.28.
 
Utoljára módosított:
Folytattam a napi vízcseréket.
06.29.
06.30.

Mostantól kell átállnom két napi cserékre.

A következő vízcsere holnap, csütörtök lesz.

Hétfőn lecseréltem a Tf tápokat GA tápokra. Kedden kapták az első GA adagot a gyári adagolás szerint. 20 literenként kapnak 1 milit Macrobol és Microbol is. Carbo az 5 ml/ nap.

Állapot:
A növények szépen gyökeresednek, bubiznak, elégedett vagyok.
Felütött a fejét a fonal alga jobb oldalon a bolbitison, illetve a kövek között a montecarlon is van.

Így próbálom megoldani:

Co2-őn emeltem a bubiszámot a drop még bírja, reméljük meglesz a lime zöld. Rengeteg bubi pöfög vélhetően nagyon mozog a vízfelszín, főleg, hogy megy rajta a cooler is az is fodrozza a vízfelszínt. Ez van, hagy pöfögjön.

Valamint, mivel épp nem volt kéznél peroxid, ezért leállított szűrővel küldtem egy kis carbo-t a fertőzött területekre.
Ma előkotrom a peroxidot és csinálok 3%-os oldatot és ezzel megfecskendezem a fonal algát.

Bízom benne, hogy a fentiek eredményt hoznak.

Egyébként gondolkodtam még némi algaevő lakosságon főként garnikon, de még túl friss minden, hiába a két beállt szűrő. Ezzel várok még jövő hétig biztosan.

Valamint szeretném ellenőrizni a víz Ph-ját is, lehet azért fonalasodok, mert alacsony a PH, ugyanis friss talaj van és RO-val cserélek vizet visszasózva. Ma beszerzem a tesztet hozzá..

Más:
Még az is lehet, hogy a hardscapen updetelek kicsik. Talán bal meg jobb oldalra még valami szép Fát be lehetne illeszteni. Ha most kezdeném, akkor a lávakövekből bal oldalon kihoztam volna a szigetet egész a frontüvegig talán, vagy csak egy nagyon vékony sávot hagytam volna, hogy az a rész is vezesse a tekintetet. De a fa gyarapításon még elgondolkodom. Jobb oldalra egy balra a motecárló irányába felfelé ívelő fa egy kis kis ággal és a a bal oldalra meg a fő fa vonalait követve valami hasonlót. Ezzel lehet megvárom amíg erőre kap a rotala. Azok is szépen fejlődnek hátul, lassan előbukkannak , szemből is láthatóak lesznek.

Na pá :)
 
Villám bejegyzés.

Tegnapi nap eredménye.

Vettem Ph mérőt. Annyira nem tudtam kiértékelni narancssárgának vagy zöldnek vagy pirosnak kéne lennie ehelyett világos sárgás vizelet színű lett az eredmény.
Viszont a KH teszt alapján kiderült, hogy 0 a Kh-m... egy kis szódabikarbónával segítettem rajta, most 1-2 körül van.

Ma lesz vízcsere, amit már úgy fogok elkövetni, hogy rakok bele KH pluszt ( amit ma megveszek), beállítom és utána töltöm be majd visszasózom GH plusszal a vizet, hogy legyen egy kis pufferja a víznek is.

Bolbitis fonal alga egyre rosszabb, ma kikapom őket egy pár perces fürdőre.

bye.
 
A tegnapi napon megtörtént a vízcsere. Kh plusz helyett löttyintettem bele egy kis csapvizet a kh miatt. Egyszerűbb megoldás és olcsóbb is. :) ( köszi GA-s kolléga az ötletet)

Mivel felfedeztem az Anubiason egy kis zöld pont algát ezért a fényből is visszavettem, hisz ez is lehet az oka a fonal algának. Logikus... co2-őt is visszább vettem szép sötétzöld. A lámpát 70%-ra csavartam le és még 8 órában van. ( ezt szerintem visszább veszem 7-re).

Egyébként a világítás visszavételt GA-s kolléga tanácsolta igaz ő jóval drasztikusabb 50%-os visszavételt javasolt és 7 órás beállítást, mert jó erős a lámpám. Aztán fokozatosan emelgessem, miközben figyelem az eseményeket. Én is gondoltam rá, hogy erős a lámpa, de nem akartam ezzel foglalkozni? Tetszett a fényerő, de be kell látni, hogy jobb a békesség és az a cél, hogy algamentes legyen. Amúgy 70%-on is simán jó a fény.

Most megfigyelés van, milyen hatással lesznek a változtatások a dolgokra. Talán lövök majd képet is a hétvégén.
 
JBL Cooler: ( ez megbánós kategória, de kell...)
Járatom, járatom, hangos már-már engem is zavar a hangja és a feleségemet is. Dehát erőltetem a dolgot az asszonynál: " Drágám ha már ennyit költöttünk rá, ne ezen menjen el, hogy elszáll a hőfok :D " 23-24 fokon van így a víz. Gondolkodom rajta, hogy visszavigyem ( HA visszaveszik, a 3 napig használt cuccot) a GA-ba és vagy vegyek valami halkabbat vagy valami DIY megoldással oldom meg a dolgot... Egyébként a szobába is megy a klíma. A dobozra írt 2-4 fok helyett max 1-2 fokot, ha ér a dolog. Éjszaka nem megy a cooler, mert aludni nem lehet mellette, reggel 25 fok a víz így, pedig nyitva erkélyajtó.
Ismerős a helyzet, rövid használat után mi is inkább alternatív megoldást kerestünk a hűtésre a hangja miatt. A legköltséghatékonyabb valószínűleg a DIY lenne. @TZ kolléga által készített konzolokkal + Arctic F14 Silent ventikkel (ekkora akvához passz, mennyire van szükséged, 2-re minimum) + egy termosztátos kapcsoló.

Egyébként az akva ígéretesnek tűnik, gratu. Talán egy kicsit több növényt el tudna még viselni, az eddig beültetettek között nincs nagyon CO2 igényes, akár minimális beoldás is elegendő lehet ha csak ezek maradnak.
 
Back
Oldal tetejére