• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Törpe gömbhal - Carinotetraodon travancoricus

snoop85

Kertész szaki
Egyre több külföldi, illetve japán akváriumban láttam már ezt a jópofa kis halacskát.
Növényes akváriumba jó választás lehet.
8050647_e66e35b0467254163771d785b41bd388_m.jpg
származási hely:India,Sri-Lanka
ph.:6,5-7
Az extra lágy vízet részesíti előnyben,de elvan keményebb vízben is.
vízhőmérséklet:24-32C
hossz(méret):35mm
 

Luna

Főkertész
Tündériek ezek a jószágok tényleg, viszont elég nehézkesnek mondják a tartását. Társítani sem nagyon lehet, inkább csak nekik szánt akváriumban érdemes tartani őket. Én itt néztem utánuk, mikor még komolyabban kacérkodtam a gondolatukkal: Dwarf Puffers
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
Én is akartam, nagyon édesek, de inkább nem próbálkozom velük. :)
 

Indie

Új regisztrált
Egyik barátom kapott tőlem egy ilyen kicsi szörnyet. :) A nagyobb halaknak is nekiment, gyakran játszott csipkedőset... Ember közelségét viszont nem szerette, amint megjelent valaki az akvárium előtt, szinte szívrohamot kapott. Élő eleséget favorizálta, de szárított garnélát is megette például.
 

bigyo

Kertész tanonc
Nekem volt egy pár darab, de sajnos elpusztultak, utólag jöttem rá hogy a fákból kioldódó savakat nem bírták.
Nagyon aranyosak, egész értelmes fejük van a hatalmas szemeik miatt. Darázsgébbel és Otocinclussal társíthatók, de minden csigát kicsinálnak. A nagy halak úszóit megcsípkedik, ezért azok elfertőződnek, és elpusztulnak.
Az egyetlen gömbhal, ami édesvízben él. A neten is megosztott ez a nézet, sokan brakkvízinek titulálják őket, de teljesen édesvíziek.
 

ZaCK

VIP kertész
Én is inkább afelé hajlok,hogy az összes édesvízinek titulált gömbhal láthatóan jobban érzi magát,ha valamennyi sót rakunk a vizükbe.
Emellett már törpénél is láttam,hogy gyilkolták a növényeket...nem annyira drasztikusan,mint a zöld gömbhal,de azért aprítottak elég szépen..
 

lengyelf

Új regisztrált
A topikcímben szereplő faj teljesen édesvizi. Én 10-12-es összkeménységű vízben tartom őket. Van még néhány valódi édesvizi faj, például a dél-amerikai Colomesus asellus. Ez utóbbi bírja az enyhe brakk vizet is, de valódi édesvizi faj, amit az is mutat, hogy az Amazonasz vízgyűjtőjében egész Peruig elterjedt, Peru pedig elég messze van az Atlanti-óceántól. Más édesvizi fajt én még nem láttam boltban. A zöld gömbhalat árulhatják néha édesviziként, ami valójában tartósan csak brakk vizben tartható egészségesen.
Azt, hogy a fából kioldódó savak ölték volna meg a gömböket, nem hiszem. Nekem is van náluk egy jókora ág, és egy kicsi. Korábban vasfa volt, most akác (vagy valami gyümölcsfa, nem tudom) van bent. Ha mégis van olyan fa, ami annyira elsavanyítja a vizet, akkor engem érdekelne melyik az, tudnám használni. Az enyémeket én két éve vettem, makk egészségesek. De tényleg nem valók társas akváriumba. Nem csak a csipkelődés miatt, hanem azért sem, mert nagyon stresszelősek. Egy társas akváriumban ez a pusztulásukhoz is vezethet. Otokkal tényleg jól társíthatók (az utóbbiak miatt viszont feltétlenül tegyünk fát az akváriumba)! Garnélákkal is elvannak, de az idegesebb mozgású garnélák látványosan stresszelik a gömböket, így figyelni kell, és az ilyen garnélákat ki kell venni! Tényleg nagyon jó fejek, nekem csak egy bajom van velüKk, az, hogy megeszik a csigákat. Én csigákkal tartom algamentesen az akváriumaimat, de a gömbökét nem lehet. Mindig nagyon algás, pedig azt az akváriumot még szűröm is. A gömbök nagyon "piszkosan" esznek, ami igen leterheli az akvárium vizét, de még így is csodálkozom az algásodáson. Jó lenne valami jó ötlet.
 

DLaci

Tapasztalt kertész
lengyelf said:
, pedig azt az akváriumot még szűröm is.
A többit nem?
Egyébként ha ezek ilyen idegbeteg típusok akkor gondolom semmi színes vagy nagy vagy lebegő uszonyú hal tartása mellett gondolom nem ajánlatos. Pl.: törpesügérpár mellé?
 

lengyelf

Új regisztrált
A többit nem, de fogom, mert a Ricciámat átszövi valamilyen fonalalga. Ma vettem észre, amikor megpiszkáltam. A Carinotetraodon travancoricus (és a többi gömb) úszócsípkedő, átlagos halakkal nem jó összerakni. Ilyedősek de csípkedősek. A garnélák néha gondolnak egyet, és meglódulnak. Na, ekkor a gömbök összecsinálják magukat. Illetve csinálták, már csak olyan garnélák vannak velük (olyan egyedek), amelyek nyugisabbak. Jó kis halfaj, de tényleg egyedül, esetleg otokkal kell tartani (az ő, és a többi hal érdekében).
 

Imre2396

Új regisztrált
Sziasztok szeretnék 3db törpegömbhalat mekkora aki kell nekik gondolom nem tul nagy ha 3,5cm re nőnek.
Üdv:Imre
 

Imre2396

Új regisztrált
Milyen viz kel nekik van ahol azt irják hogy extra lágy és van ahol azt hogy sima csapviz a jó most akkor melyik????
Üdv:Imre
 

zigur

Kertész szaki
Legjobb napló
Nálam a 14 nk-s csapvízben vígan éldegéltek, de eredeti környezetükben lágy vízben élnek és szaporodni is csak abban fognak valószínűleg!

Üdv: Zigur
 

Aquanauta

Kertész tanonc
Sziasztok!
Én is tartottam ezeket a gömböc fickókat(törpe gömbhal). Én kimondottan a csigák irtására szereztem őket és mondanom sem kell, hogy 500 l-t tisztítottak meg 2 hét leforgása alatt. Természetes csigairtás mesterei. Valóban igen szemetesen étkeznek, nem azok a finomkodó típusok.
Tapasztalataim szerint a törpesügérekkel való együtt tartása erősen ellenjavallt, mivel folyamatos üldöztetést kapnak a sügérek részéről. Területvédést tapasztaltam náluk amit minden más fajjal szemben gyakoroltak egy Microsorium pteropus 'philippine'-t szemeletek ki és védtek folyamatosan. Szárazat abszolút nem voltak hajlandóak fogyasztani csak és kizárólag élő fagyasztott.(üvegálca, vörös szúnyoglárva).

üdv Aquanauta
 

Aston

Kertész szaki
Sziasztok!

Nem tudja vki, hogy hol lehet ezeket a ritkaságokat beszerezni? Már két hete rohangálok, és születésnapra kéne....

Köszi a segítséget előre is :)

Üdv,
Aston
 

joc

Nézelődő
Sziasztok!

Nem tudja vki, hogy hol lehet ezeket a ritkaságokat beszerezni? Már két hete rohangálok, és születésnapra kéne....

Köszi a segítséget előre is :)

Üdv,
Aston
Egyébként nálam is tervbe vannak véve ezek a halak, csak új akváriumot kéne indítani , mert hát ugye többi mellé nem fér el/meg. :whistle:

Kérlek, írj a tartási tapasztalatokról ha sikerül beszerezni őket!
 

Aston

Kertész szaki
Egyébként nálam is tervbe vannak véve ezek a halak, csak új akváriumot kéne indítani , mert hát ugye többi mellé nem fér el/meg. :whistle:

Kérlek, írj a tartási tapasztalatokról ha sikerül beszerezni őket!
Szia!

Nem könnyű beszerezni őket, de itteni segítséggel és egy kis szerencsével sikerült 3 db. összegyűjteni :) Vadon 1 db, pólus 2 db....persze mindegyiknél az utolsókat hoztuk el:whistle:
Nem nálam vannak, hanem a cégtársamnál, így heti rendszerességgel láthatom őket. Másokkal párosítani tényleg nem érdemes, tartásukról eléggé megoszlik a vélemény, mi mindenesetre egy minimális tengeri sót tettünk a vizükbe (később át kell állni majd a brakkvízi tartásra, különben idősebb korát nem éli meg. Ez 1-2 év múlva esedékes. Normál körülmények mellett 15-20 év a várható életük.
Ami miatt rájuk esett a választás, hogy mindegyiknek külön egyénisége van, ami azért más halakról nem mondható el:) Élő vagy fagyasztott kaját kapnak, étvágyuk van rendesen. Egyenlőre a növényeket nem bántják, de később ott is kell majd vmi átalakítás, hogy a brakkvízet azok is elviseljék. Ja igen, és egy 120L aksiban laknak. Ott van hova nőniük ;)
 

joc

Nézelődő
Köszi a választ!

Hím, nőstény arány, azt már lehet tudni? Kaptak már, és ha igen milyen gyakran kapnak élő csigát?
Én azért kísérleteznék társítással. :sneaky:
 

Aston

Kertész szaki
Azt nem tudom, hogy milyen arányban vannak, én csak segítek :whistle:
Viszont tegnap hoztunk melléjük 3 db Stiphodon sp. algázó gébet és még életben vannak ;) Nem úgy mint az algák, igaz nem olyan gyorsak mint a videón... (na meg GA-nál nem tenyésztik az algát:p, így gondolom nekik is idő, mire visszaszoknak a megfelelő alga táplálékra...)
Az első adag csigát megették, vagy legalább is nem találtuk meg őket....de mivel kedvencként tartják, és naponta 2x kapnak kaját, így szerintem innentől kezdve a csigák és a gébek is biztonságban lesznek...:)
 

vricsinfo

Főkertész
Korábban én is tartottam őket, fagyasztott kagylót szerették nagyon, de nálam megcsipkedték a növényeket. A kerek szájuk miatt szinte konfettit csináltak a növényekből, olyan volt, mintha nekiestem volna egy lyukasztóval :)
 
Oldal tetejére