@Pecás minden bizonnyal úgy van, ahogy leírtad. Az oxigénhiányt igen, többen is valószínűsítették, részben be is igazolódott. De a folyamat végén (elején?) mégiscsak a kaja áll
És hát igen, mindez egy nagyobb közegben nagy valószínűséggel másképp történne, kevésbé táncolna a kritikus ponton az oxigénszint. Mindenesetre nekem most ezek a körülmények adottak és ez az akva, amin változtatni sem szeretnék és nem is igazán szükséges, hiszen ettől a néhány alkalomtól eltekintve minden pöpecül működik. Szerintem sokan garnéláznak az enyémeknél kedvezőtlenebb feltételek mellett is, talán számukra is hasznos ez az eszmecsere amit folytatunk, ezért is jövök vele elő újra és újra.
Anélkül, hogy véleményt mondanék a módszereidről, vagy elbizonytalanítanálak, csak a tapasztalatomat osztom meg: heti 4x etetek, ebből 1x gyári kajával, a többi DIY. Mindig túletetek, a legdurvább a nyers halszelet, ami kb 3 napig van bent és a végén már büdös, amikor a maradékot kiveszem
A többi kajáról is mesélnék szívesen, de elsírnátok magatok. Soha nem volt ilyen okból hullásom. Szivaccsal és levegővel szűrök 27 és 31,5 l-es akvákat, a nagyobbak csak most indultak 2 hete.
Olyan is volt, hogy nyáron 4 hetente kaptak vízcserét, mert lusta voltam... Ment a ventillátor és a pótoltam RO-vízzel az elpárolgott vizet. Úristen! Csak most esik le!!!444 Mindent túlélő garnélák eladók!
Bocs..!
Na, komolyra fordítva a szót, elmondom a másik oldalt: egy garnis akváriumban alapból alig van ürülék, így alig van ammónia. Ha sok a
növény, és számottevő a fény, akkor az a kevés ammónia sem jut el a szűrőbe, tehát kevés lesz a baci és alacsony a biológiai szűrési potenciál. Ha mégis jön egy ammóniatüske, akkor a szűrőben lévő kevés baktérium egyszerűen képtelen lesz feldolgozni az ammóniát/nitritet, és jön a mérgezés. Ráadásul a nitrifikáció sebességmeghatározó lépése az ammónia-nitrit oxidáció (=ammóniából lassan lesz nitrit, de nitritből gyorsan lesz nitrát), tehát ha mégis mérhető szinten van a nitritkoncentráció, akkor ott egyértelműen elégtelen a biológiai szűrés. A nitrittel a baktériumkultúra adagolás sem nagyon tud mit kezdeni, mert azoknak a baciknak még meg kell tapadniuk, szaporodniuk kell, stbstb. (Ha nitritcsúcs van hidrogén-peroxid adagolással talán többre mennénk.)
Azzal szemben, ami először az embernek eszébe jut - "akkor kevesebbet etetek" -, én éppen az ellenkezőjét javasolnám: etess gyakrabban, többet, etess olyan kaját, amitől a garnéla nagyot kulázik, de alacsony a fehérjetartalma (eperlevél, növényi kaják, spenót, csalán, stb.), hogy legyen ammónia, és szaporodjon a baci.