• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Tisztás az erdő mélyén

Gáncs Péter

Nano HAC bajnok
Sziasztok!

Hosszabb idő után bontásra került a korábbi összeállításom, többek között azért, hogy valami újnak adjon helyet. Ennek az újdonságnak szentelném ezt a naplót.
Inspirációs alapul csatolok egyből egy képet
39202048510_8b72ee754d_b.jpgIMG-2840 by Péter Gáncs, on Flickr
Korábbi akvái is tetszettek az illetőnek, de most ez volt az amire azt mondom, hogy inspirálóan hatott rám. A cél egy körben kövekből álló kompozíció, melyre fákat helyezek el. Jobbára apróbb növényeket szeretnék használni, a jobb átláthatóság érdekében és a kis akva méret miatt. Ezért csak a bal és jobb oldalon az üveg mellett lesznek égig érő indák. Persze ez csak a terv :D:D
Az alapokon továbbra sem változtattam semmit, maradt a 60-as méret a következő technikai eszközökkel:
  • Akvárium: 60*30*35 - 64l
  • Szűrés: Tetra EX800, üveg ki- és befolyókkal
  • Világítás: Odyssea 4*24(3 csővel üzemben)
  • Co2: nagynyomású, 2 kg-os palack, DoAqua Music 20d
  • Chihiros Doctor
  • Eheim Skim 350
  • Dekoráció: seiryu kövek, la plata homok, aqua gravel, vasfa
  • Aljzat: Amazoni, Power Sand S special
  • Táp: Green Aqua Micro Macro, Carbo
Az építkezés során használtam egy kis FBS ragasztót. Még talán @Molnár Máté egyik naplójánál láttam. Nagyon jó célt szolgál nálam is. Így a kövek a helyükön maradnak és nem nyomja a frontüveghez a mögöttük lévő talaj az építkezés során. Valamint jópár vasfát is rögzítettem a kövekhez. Így az akvában matatás során nem rántom magammal a dekort. Pöpecül köt a cucc ;)
Igyekeztem feltöltés közben is fotózni.
Ezen a képen látható fák mind ragasztva is lettek
39202048970_8a09ef8f90_c.jpgIMG-3199 by Péter Gáncs, on Flickr
A hátsó rész feltöltéséhez kisebb-nagyobb lávaköveket is használtam talajemelés végett. Majd jött rá az Amazonia és Power Sand kombó. Amennyire lehetett próbáltam feltölteni, amíg még nem folyt előre a talaj. A seiryu kövek közé is kerül némi lávakő zúzalék, azért hogy ne csorogjon előre a talaj. De ez előröl persze nem látható.
Majd jöhetett egy kis kavics és homok előre:
26140267287_07df6336c5_c.jpgIMG-3204 by Péter Gáncs, on Flickr
Ezen a képen még csak bele van öntve. Mohákkal és kisebb nagyobb kövekkel majd elősegítem az átmenetet, hogy ne legyen annyira homogén a kép.
Három részletben tudtam sajnos csak növényesíteni :) Egyrészről az idő így engedte, valamint az egyik növény kimaradt a pakkból és csak utólag kaptam meg. Félig növényesítve így nézett ki:
27140048048_5f63cacaec_c.jpgIMG-3207 by Péter Gáncs, on Flickr
Majd jött még egy kis moha és ez lett belőle:
39202052160_eefa134b3a_c.jpgIMG-3213 by Péter Gáncs, on Flickr
Perpill kifogytam a telepíthető növényekből, de majd még mohát szeretnék rakni bele. Mehetne egy kis adag pár vasfára is illetve a lenti részre is. Nem tervezem a vasfák túlzott benövényesítését, inkább egy szellősebb scape a cél. A szűrő be van járatva, de a purigent hamarosan frissítem, hogy a vasfák színezését eltüntesse.
Ami a növényesítést illeti:
  • Fontinalis antipyretica (willow moss)
  • Taxiphyllum sp. Flame
A HM bal és jobb hátul szerepel a sarokban. Nem szeretném beljebb hozni, inkább bokrosodjon ott egy kis keretet adva az elképzelésnek. Az akva belseje felé közeledve inkább a gratiola domináljon. Középen a háttérnövény pedig a Flame moha lesz. Kicsit dúsuljon és látszódjon ki a kövek mögül. Nem szeretném ha magasra megnőne. Mohák egy része kötözve a másik fele ragasztva lett. De a többségük kisebb kövekhez van rögzítve, így bármikor ki tudom venni. Akár nyírás akár kis variálás miatt.
Állatkák még egy hetet biztos külön akváriumban lesznek, aztán szépen lassan ők is a helyükre kerülnek. Kezdésnek 5 órát világítok. Két cső megy végig, majd a harmadik is bekapcsolódik három órára. A Co2 is szépen pöfög. Kicsit majd lehet visszaveszek belőle, mivel a jelenlegi szint még az előző akvára van belőve. Ott meg bőségesen volt növénymassza. Most inkább csak a beoldási időt vettem vissza.
Első nekifutásra talán ennyi. Ha bármit kihagytam, vagy kérdés van akkor jelezzétek ;)
 
Sok minden nem történt az elmúlt egy hét alatt. Volt pár vízcsere, valamint a világítási időt növeltem egy kicsit. A PH-m viszont most is nagyon alacsony. Az állatok visszaérkezése előtt mindenképp játszok majd egy kicsit a Co2-vel és visszaveszek belőle. Hétvégén cserélek purigent, kicsit látszik csak hogy a fák színezik a vizet, de abszolút nem vészes.
Növényeken minimális növekedést tapasztaltam csak. Igazából a HM-et leszámítva egyik sem egy sprinter, szóval csak türelem. Egy-két gratiola levele elmállott, de ezt betudom a zselésről való átállásnak. Viszont jönnek itt is lassan a friss hajtások. Alga eddig elkerült, legyen is így továbbra is :):)
 
A mai napon pár halacska es garnéla bekerült az akvába. Mivel bejáratott szűrőt használok ezért talán nem lesz gond. Természetesen mértem előtte vízparamétereket. Tesztcsík szerint nitrit nulla nitrát pedig 20 alatt. A csepptesztek már többet mutattak. PH 6,2-6,9 között mozog nap végéig. KH-GH 7 körül. Minimálisan visszasózott RO vizet használóik, de ugye a Seiryu kövek... :)
A fák kicsit taknyosodnak, ezért is jo hogy 2 Oto es 3 amano beköszönt. Hamarosan érkezik még erősítés, de először bírják a környezetet es a Co2-t, aztan jöhetnek a többiek.
Pár faágra tervezek fissit ragasztani, szerintetek ez jo ötlet?
Mindenképp csak valami apróbb növésű mohát szeretnék ragasztani, hogy ne dusuljon be túlságosan. Igen-igen, ott a Riccardia. Egy kicsi van is az akvában és remelem meg is marad. Ha igen akkor mindenképp bővítek belőlük, igaz szépet még eddig csak egyszer sikerült nevelnem, sokszor túl sötétzöld lett vagy tönkrement. Na de majd talán most ;)
Addigis pár telos kép.
07ac1876bb25200dd93b01d109978fde.jpg
A ködgenerátor :)
dd7d6f721ebe9e06c39f7996ba52e9c2.jpg
A tisztás...
32ae8fe900b7f97654331cef4bd26055.jpg
Fókusz itt
bb41ba0d1f775edeb0aefeb9f77294a5.jpg
Fókusz ott
005d98caf2a5ea751101b5b0dfb12e16.jpg
 
PH 6,2-6,9 között mozog nap végéig. KH-GH 7 körül. Minimálisan visszasózott RO vizet használóik, de ugye a Seiryu kövek...
Szia,
a minimális visszasózás nálad mit jelent? Az RO vizednél csak a GH-t vagy a KH-t is emeled?
Nekem is elég sok a Seiryu... ami a KH-t alapból 7-re emeli. Ez az amit sohasem tudtam, hogy akkor a cserevizemet is KH 7-re kell beállítanom? Vagy a cserevíz KH-jával nem kell "foglalkoznom"? Viszont ha az RO vizet csak GH+ -al sózom, akkor az akváriumba öntök vízcserekor egy GH 8 - KH 0 vizet. Ilyenkor az akváriuban a KH lemegy 3-4-re majd a következő vízcseréig felkeményedik a víz 7-re. Nem baj, ha a KH így ingadozik? pl. CO2(-pH) szint szempontjából?
Magyarul a kérdésem, azon akváriumokban ahol a kövek keményítik a vizet, ki hogy és mennyire állítja be a cserevizet?

köszi,P.
 
Szia,
a minimális visszasózás nálad mit jelent? Az RO vizednél csak a GH-t vagy a KH-t is emeled?
Nekem is elég sok a Seiryu... ami a KH-t alapból 7-re emeli. Ez az amit sohasem tudtam, hogy akkor a cserevizemet is KH 7-re kell beállítanom? Vagy a cserevíz KH-jával nem kell "foglalkoznom"? Viszont ha az RO vizet csak GH+ -al sózom, akkor az akváriumba öntök vízcserekor egy GH 8 - KH 0 vizet. Ilyenkor az akváriuban a KH lemegy 3-4-re majd a következő vízcseréig felkeményedik a víz 7-re. Nem baj, ha a KH így ingadozik? pl. CO2(-pH) szint szempontjából?
Magyarul a kérdésem, azon akváriumokban ahol a kövek keményítik a vizet, ki hogy és mennyire állítja be a cserevizet?

köszi,P.

Szia,
Igyekszem válaszolni az észrevételeidre. Jelenleg csak GH+ segítségével sózok vissza. A minimális szint azt akarta jelezni, hogy cirka 80-100 TDS-re tolom fel az alapból 20 körüli RO cserevizet. Azért nem a sima RO-t öntöm vissza, mert az akva vize simán felszökik egy hét alatt 200 vagy afölé és lehet a halak, garnélák nem dijjaznák a hirtelen jött lágy vizet. Lehet hogy nem jelentene problémát de nem szeretnék kísérletezni :)
A KH érdekes mód nekem is magasabb mint a GH, szerintem ezért is használok csak GH+-t. Egy cserénél majd szívesen rámérek, hogy alakulnak ezek az értékek pontosabban.
Nálam 6,9-6,2 között ingadozik a PH napközben. Ehhez a KH az adott napra állandó, mivel a KH egy hét lepergése alatt kúszik csak fel szépen fokozatosan. Igaz ettől még célszerű jol belőni a Co2-t valami köztes irányra.
Amúgy tervezem hogy visszaveszek kicsit a Co2 beoldas üteméből es inkább hosszabb ideig oldok be. Jelenleg 6 órát megy, 2-2,5 bubi per perc ütemben. A DC a nap végére szép lime-zöld.
 
Egy kis helyzetjelentés...
Nem is oly rég ugye visszakerültek az élőlények a helyükre. Sajnos az amano-knak valami nem tetszett, ugyanis egyet sem láttam a napokban. Vagyis egyet igen, de szegénykém a konyhában pihent megszaradva [emoji24] Elég nagy utat tett meg odáig.
Ezért tisztító személyzet terén nem álltam túl jol, csak két oto dolgozott. Ennek ellenére a fák taknyosodásán kívül más nem nagyon volt amit takarítani kellett volna. Egy picit az volt csak zavaró, hogy a növények levelei mulmosak és mintha nem lennének tiszták. Pedig teljesen egészségesek, csak kell nekik egy kis garnis tapogatás. Ezért toboroztam es megérkezett az erősítés [emoji2] 4 oto, 5 amano és 10 darab narancs sakura személyében. Remelem bírni fogják az új közeget.
Mostantól heti egy vízcserére állok rá. Pár HM-et megnyírtam a hétvégén. Minden szépen növöget. Hamarosan a halas állományt is bővítem pár egyeddel.
Képek hamarosan ;)
 
Tegnap elfelejtettem megemlíteni, hogy cirka két hete kicsit mintha opálos lenne a víz. Nem zavaró csak egy kicsit.
Korábbi tapasztalataim során akkor történt ilyen amikor a bacikultúra megborult, valamint amikor a HM hirtelen tönkrement es ezzel terhelte le a vizet.
A vízparaméterek szerintem rendben vannak. Nitrát alacsony, nitrit nulla. A növények jo kondiban vannak. A szűrőt igaz egy ideje már nem tisztítottam, csak a Seachem Purigen, csővezés, perlont. UV-m nincs, azt nem tudok üzembe helyezni.
Tipp, ötlet bárkinek mitől lehet? Vagy hétvégén vegyek egy kis bacikultúrát hátha segít?
 
A szűrőt igaz egy ideje már nem tisztítottam
Első körben szerintem ennek bepótlásával próbálkozz. A talajban vsz elég sok baci megtelepedett már, innen visszatáplálja majd magát a szűrő. Nyilván a plusz baci adagolás sem ront a gyorsaságon :)
Szuper az akva, jelenleg a kedvenc nanóm a fórumról (y)
 
Első körben szerintem ennek bepótlásával próbálkozz. A talajban vsz elég sok baci megtelepedett már, innen visszatáplálja majd magát a szűrő. Nyilván a plusz baci adagolás sem ront a gyorsaságon :)
Szuper az akva, jelenleg a kedvenc nanóm a fórumról (y)
Az akva szerintem is szuper, de 64 literrel nem eppen a nano kategoria, hogy egy picit kötekedjek. :)Ekkora sziklakkal 20-30 literben azert nehezebb lenne epitkezni.
Ettöl függetlenül nekem is egyik kedvencem.
 
Első körben szerintem ennek bepótlásával próbálkozz. A talajban vsz elég sok baci megtelepedett már, innen visszatáplálja majd magát a szűrő. Nyilván a plusz baci adagolás sem ront a gyorsaságon :)
Szuper az akva, jelenleg a kedvenc nanóm a fórumról (y)

Hétvégén akkor mindenképp szűrő takarítás lesz. Köszi az észrevételt ;)
Holnap GA közelben járok úgyhogy Seachemből veszek is egy kis adag baci kultúrát, hogy minél kevesebb problémát okozzon a friss szűrő.
Nanó kategóriában szerintem a te munkásságodat érdemes figyelni :)
 
Az akva szerintem is szuper, de 64 literrel nem eppen a nano kategoria, hogy egy picit kötekedjek. :)Ekkora sziklakkal 20-30 literben azert nehezebb lenne epitkezni.
Ettöl függetlenül nekem is egyik kedvencem.

Az akva tényleg nem nano, hisz ha csak pár literrel is, de a “nagyok” közé tartozik :)
20-30 liternél valószínű, hogy előkerülne a kalapács es az apróra tört darabokból történne az építkezés [emoji6]
 
Back
Oldal tetejére