• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes The Mysterious

Ez igen! Nagyon ott van ez az akvárium.
Egy icipicit csak, de az én szememet zavarja a növények sokfélesége. Mondjuk én minidg is egy kicsit minimalástább voltam ebből a szempontból. Szóval neekm már túl sokféle növény van benne. De ettől föggetlenül az öszkép rendben van.
Gratulálok, csak így tovább. :)
 
Nagyon baba 👍👍😉

Köszi Viktor! Továbbra is roppant hálás vagyok. :)

Ez igen! Nagyon ott van ez az akvárium.
Egy icipicit csak, de az én szememet zavarja a növények sokfélesége. Mondjuk én minidg is egy kicsit minimalástább voltam ebből a szempontból. Szóval neekm már túl sokféle növény van benne. De ettől függetlenül az öszkép rendben van.
Gratulálok, csak így tovább. :)

Köszi!
Abszolút igazad van a növények mennyiségével kapcsolatban. Azonban még nem rendelkezem kellő tapasztalattal, hogy egy adott fajta növény milyen hangulatot teremt, amikor sterilből kifejlődve megmutatja az igazi arcát. Illetve bizonyos növények valamiért nem is úgy fejlődnek, ahogy kellene. Pl.: a Rotala 'Vietnam Hra' ahhoz képest, hogy steam 1,5 hónap alatt most érte el a vízfelszínt és a kondíciója sem 100% - os. Talán az előző kép az első ahol látszani kezd a tükrőződésnél.
Rotala macrandra Mini Butterfly szintén vegetál... ugyanolyan aprók a levelei, mint steril korában, annyi hogy nőt pár centit...
20200217_173237.jpgrotala_macrandra_mini_butterfly_1564376561_7c1bcb5c_progressive.jpg
A fa és a Rotala 'Vietnam Hra' között van a Mini Butterfly, ami közel sem olyan mint a mellékelt ábrán. :D
Szóval a későbbiekben a növények összetétele még alakulhat. :)
A fenti képen a Pinnatifida levelein látható pöttyök okai mik lehetnek? Csak az öreg leveleken van, azok közül sem minden. A BO, vagy valami tápanyaghiány lehet az oka?

A héten készül majd pár jobb kép egy DSLR géppel.

A fonal alga a középső hídkő moha szőnyegén és a baloldali fán ismét megjelent. A fánál egyértelmű, hogy a bomlási folyamat a ludas, amivel nagyon nem tudok mit kezdeni, csak türelmesen várni. A moha szőnyeget egészen a mai napig nem értettem. A ma reggeli vízcserénél azonban a friss vizet rá veretve iszonyatos mennyiségű mulm csapódott ki belőle. Konklúzió, hogy a mohát is porszívózni kell vízcserénél.

Valószínűleg többször túletetem az állatokat is, erre jobban oda kell figyelnem. Az a képzet van a fejemben, hogy a nano halaknak nincsenek olyan nagy raktáraik,hogy kimaradhassanak egy-egy etetésből, mert éppen a növények között bujkálnak.

A hétvégén meglátogatom életemben először a TerraPlaza -t. Onnan biztosan bekerül még egy csapat Racoon Tiger, illetve, ha ott sem lesz Bohóccsuka, akkor pár darab hím endler.
 
Utoljára módosított:
Ahogy látod, tudod Te, hogy merre indulj el, nem lesz gond.
A halakkal kapcsolatban azt kell mondjam, az enyémek van hogy egy hétig nem kapnak kaját...nincs bajuk.
Szóval nem kell túltolni az eteést
 
Nem szeretnék új naplót nyitni neki, úgy hogy itt osztom meg veletek.
Nagyon kíváncsivá tett, amikor először olvastam a DW akváriumokról. Azóta kiszerettem volna próbálni, hogy mit lehet kihozni technika nélkül.
Alábbiakból áll az akvárium:
Technika:
36*36*36 - os Opti White üveg (46,5liter)
Chichiros A361 - es led világítás
Scape:
4cm átszitált tóföld
4cm 2-5mm - es bazalt zúzalék
uszadék fa
pár red moor
Növények:
Hygrophila difformis
Lindernia rotundifolia
Myriophyllum Matogrossense
Vallisneria americana 'Asiatica'
Pistia
Hydrocotyle tripartita Mini
Microsorum trident
Anubias petite
Christmas moha

20200213_163716.jpg1111.jpg2222.jpg
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog kisülni ebből.
 
Baromi szép kis odú, igényes naplóval. Szép mélysége van, nem is értem miért nincs nagyobb igény a mélyebb 'stock' akvákra a piacon. Sokkal szebb ez mint pl egy keskeny 60p. Szerintem.
 
Azt hiszem elrontottam a tegnap kevert foszfát oldatomat.
20200225_201734.jpg
1, 8 a max amit ez a teszt mérni tud. A nitrátom ez a foszfát mellé 5-ös. (amit amúgy nem sikerült feljebb vinni)
Azonnal részleges vízcsere, vagy elég, ha pár napra elhagyom a makrót?
 
Vízcsere.
Én kinyírtam egyszer így pár élőlényt.
Köszi.

Csináltam ellenörző mérést is, de az is szinte fekete volt, aztán a 60% - os vícsere után lement 2,5 - re a foszfát szint.
Most először került Aquatan - al került kezelt víz az akváriumba, mert nem volt elég RO - m.
A tegnapi napon adagoltam először a hibásan kevert foszfát mono - t. Nagy szerencsém volt, hogy rámértem ma...
 
Lassan két hónapos lesz az akvárium. Nagy változás nincs az előző képhez képest.
20200301_171448.jpg
Egy alapos nyírás volt a tegnapi napon. A Hra végre beindult. A moha egy nagy szívás, kb. egy órám ment el azzal, hogy a különböző helyekről moha darabkákat szedegettem össze. Nagyon beindult a növekedése, főleg a Christmass - nak. Valamelyik moha szállítmány közé keveredhetett Riccardia is, mert helyenként az is nő. A sok apró levelével sokkal jobban néz ki mint a Christmass, így gondolkozom a cseréjén.
A képen nem látszik, de a hátsó álló követ beborítottam Fissivel.
Sikerült szereznem Bohóccsukát, így bekerült 3lány és 1fiú. Velük együtt a csiga inváziót kezelendő 3 Helena is munkához látott. Teljes lett a csapat. Elkezdtem 2 naponta egy kis vasat is adagolni, illetve elhagyom a foszfátot, a túladagolás segített telíteni az Amazonia - t is a mérések alapján. Jelenlegi tápozás: TF Planter 4ml/nap; TF Macro 3ml/nap; TF Carbo 1,5ml/nap; Seachem Flourish Iron 1ml/2nap.

Az El Naturalba szántam Endlereket, amit a TP - ről hoztam 10db Racoon Tiger - el együtt. (Tigerek maradtak volna a HighTech-ben) Valami nem tetszett az új jövevényeknek, mert a 4 Endler-ből 3 kiugrott, Racoon - t pedig kb 4 napja egyet sem láttam.
A TP - vel kapcsolatban elég vegyesek az érzelmeim. Összességében nem valószínű, hogy a közeljövőben ismét ellátogatok erre a rendezvényre.

A pár nappal ezelőtti foszfát túl adagolásnál utólag kiderült, hogy elszámoltam és 4ppm/50liter/1ml - s adagot gyártottam a 0,5ppm/50liter/1ml - s helyett. Kétszer 2ml lett már adagolva mikor észrevettem, így volt benne elvileg 16ppm foszfát(mínusz amit az amoznia és a növények eltüntettek belőle), amikor cseréltem 60% vizet.

Az El Naturalba Amanda lazacok kerültek egyszerű vadas garnélákkal és postakürt csigákkal. Egészen más a hangulata így hogy 0 vízmozgás van, illetve a halak viselkedése is mintha sokkal nyugisabb lenne. Egyébként minden rendben vele, növények is növögetnek. Van egy kis hártya a vízfelszínen, illetve pár helyen fonalalga gombolyagok, de abszolút nem vészes.
A vadas garnélákkal együtt valahogy bekerült pár vizibolha is, de a lazacoknak már túl nagyok, így vígan úszkálnak ők is. :D Egyenlőre nem szedem ki őket, nem írták sehol, hogy károsak lennének.
20200301_175132.jpg
Egyenlőre minden kép telefonos. A DSLR projektet megelőzte most az autó projekt, így egyenlőre marad ez a képminőség.
Pár macro a nagyból:
20200221_182431.jpg20200221_182941.jpg20200221_183027.jpg20200301_170121.jpg20200301_170151.jpg20200301_172730.jpg20200301_172825.jpg
 
20200310_214841.jpg
Ismételten megjelent a fonál alga és több helyen átvette az uralmat.
Újabb blackout fog következni, de azt érzem, hogy ez csak tüneti kezelés.

Napi 6,5 órát világítok, kB 80lumen / literrel.
CO2-t tövig nyomom.
Szűrő felére fojtva.
3ml macro, 2ml micro, 2ml carbo (TF minden)
A mérések alapján jónak tűnnek az a víz paraméterek.
A Hra nem pirosodik, a mohák tele vannak fonál algával. A Pinnantifida öregebb levelei pöttyösek tele van fonál algával. Bucek és az annubiasok, ahol több fényt kapnak ott fonál és ecset algásak. A fák egyes helyeken szintén fonál és ecset algásak.

Mit csinálok rosszul?
 
A fotón pedig minden tökéletesnek és patyolatnak tűnik.
Én, totál kontárként az elmondottak alapján a fojtott szűrőt okolnám, de tévednek ide sokkal okosabb és tapasztalt kertészek, kémikusok, vegyészek, és sikeres algaharcosok is hamarosan.;)
 
smételten megjelent a fonál alga és több helyen átvette az uralmat.
Újabb blackout fog következni, de azt érzem, hogy ez csak tüneti kezelés.
Márk az akvárium patent lett nagyon tettszik amit kihoztál belőle.
A fonál az Én meglátásom szerint a mulm miatt jön mindig elő.Sajnos ez a mohás akváriumok átka,nagyon ki kell takarítani ha kell heti két vízcserével a mohás részeket és a monte carló gyepet is mindig porszívózni kell.Így van esély rá hogy magától elmúlik.A blalc out előtt minél több részen próbáld eltávolítani az algát 50 % os vízcserét csinálj, aztán mehet a sötétítés.
Miután vége utána megint 50 % vízcsere és a táppal csak mérsékelten tápozz,szépen fokozatosan emled a fény intenzítást is.
 
A fonál az Én meglátásom szerint a mulm miatt jön mindig elő.

Van egy tippem ez esetben:
Hétvégi vízcsere során mivel a mohás részek nagyon közel vannak a felszínhez így nem tudom őket porszívózni, ha a csővel próbálom takarítani, akkor több esetben az erős szívó hatás feltépte a mohát. Ezért a feltöltés során friss vízzel szoktam őket kicsit locsolni, amivel ugyan a mohából kiveretem a mulmot (elég sok kijön), de utána mindig kell pár óra mire letisztul a víz. Lehet, hogy ezzel generálom a problémát...
 
A fotón pedig minden tökéletesnek és patyolatnak tűnik.
Én, totál kontárként az elmondottak alapján a fojtott szűrőt okolnám, de tévednek ide sokkal okosabb és tapasztalt kertészek, kémikusok, vegyészek, és sikeres algaharcosok is hamarosan.;)
A telefon alkalmatlansága ez esetben jótékony hatással van a képre. Amúgy élőben is amíg 1méterről nézed az akváriumot addig minden szép, de ha közelebb lépsz előkerülnek a zavaró problémák.
 
Márk az akvárium patent lett nagyon tettszik amit kihoztál belőle.
A fonál az Én meglátásom szerint a mulm miatt jön mindig elő.Sajnos ez a mohás akváriumok átka,nagyon ki kell takarítani ha kell heti két vízcserével a mohás részeket és a monte carló gyepet is mindig porszívózni kell.Így van esély rá hogy magától elmúlik.A blalc out előtt minél több részen próbáld eltávolítani az algát 50 % os vízcserét csinálj, aztán mehet a sötétítés.
Miután vége utána megint 50 % vízcsere és a táppal csak mérsékelten tápozz,szépen fokozatosan emled a fény intenzítást is.
Mindenben egyetértek, de szeretném megjegyezni, hogy nekem BO nélkül is sikerült megszabadulnom ettől az átoktól.
 
Ne tartsd magadban :ROFLMAO:
Nincs mit írnom róla. 1:1-ben amit te leírtál ---> takarítás, teljes talajporszívózás (nem csak a tetejét legyezni, hanem pár centi mélyen áttakarítani), mohákat kimosni (kiporszívózni). És a végén adtam neki Algexit-et is (tehát nem kúra szerűen, ahogy javallott).
BO nem volt. Fonal eltűnt. Még vízcseréket sem csináltam utána. Jellemzően pár hetente cserélek 40-60%-ot.
 
Back
Oldal tetejére