• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Terraforming Mars

tsokee

Kertész bálvány
Sziasztok,

Four Seasons bezárt, de a helyén el is indult rögtön valami új. :)
A Mars terraformálása nevet a használt dekor és a kedvenc társasjátékunk ihlette. Mivel a vöröses szín dominál a köveknél és a talajnál is, egyelőre úgy döntöttünk, csak zöldes növényeket fogunk benne használni.
Alapvetően szeretnénk egy könnyebben kezelhető akváriumot, amit nem kell 1-2 hetente nyírni, a cél az hogy max a vízcserékre és tápozásra figyeljünk, egyébként meg ketyegjen magától jóóó sokáig. :D
A használt kőről (spagetti) sokat nem tudunk, de bízunk benne, hogy ezzel most nem nyúltunk mellé, mint a zeolittal. Azt tudjuk, hogy keményíteni fog a calcium tartalma miatt, de neocaridinás/Darios akva lesz, őket meg igazán nem zavarja. Növényből sem lesz igényesebb, többségében anubiasok és bucék, előtérben egy kis crypto parva, hátul pedig myrio és bolbitis. Középen az egyik kőre raktunk még egy kis crepidoanes grape leaf páfrányt Nipponból. A gazok nagy része a régi akvából lett átmentve, carbos kezelés és kézzel tisztogatás után, sajnos az alga és a caloglossa is megfertőzött mindent, ezért csak a legjobb állapotban lévőket és a különlegesebb bucékat mentettük át.

Az egészet (a régi scape bontását is beleszámítva) durván 4-5 óra alatt dobuk össze. A köveket csak véletlenszerűen túrtuk, nem rakosgattuk egymás mellé válogatásnál, csak egy kb. mennyiséget lőttünk be vásárlásnál, a többit arra bíztuk, hogy majd improvizálunk építés közben, máskor is működött már. :)
Ezt sikerült összehozni, az akva mélysége 23cm, magassága 30cm, ami kicsit nehezítette a mélységérzet kialakítását. A növényezés még nem teljes.
IMG_20200919_215920.jpg

Technikai adatok a végére:
Akvárium: egyedi gyártás, 80x26x30cm, 6 mm-es opti-white üvegből, színtelen ragasztással, él-csiszolva. Alatta JBL alátétszivacs.
Szűrés: Bejáratott 2426 eXperience 350 , fűtős, teletömve mindenféle biológiai szűrőanyaggal. Do!aqua poppy, ADA nano beszívóág. Az elhelyezésüket meghagytuk ugyanúgy, ahogy 4seasonsben volt, tehát egymással szemben vannak. Mivel az asztalt étkezéshez is használjuk, és mindkét oldalán vannak fiókok, amiket szintén használunk, a csövezés nagyon útban lenne van azonos oldali elhelyezéssel.
Világítás: feltuningolt Chihiros A801. 2,3 sor 6000K-s és 0,7 sor 4000K-s nagy CRI-s led szalaggal. Az elosztás azért ilyen, mert fel akartuk használni a megmaradt 4000K-s darabkákat, ezért a középső sorban vegyesen van a két csíkból. :)
Aljzat: emelésnek normál szemcseméretű Akadama talajt használtunk, fedőrétegnek pedig aprószemű Akadamát. Táptalaj nincs, a többi akváriumnál már jól bevált Osmocote gyökértáp és ADA Bacter ball van legalul.
Dekor: spagetti kő
Víz: Dennerle Osmose ReMineral+ (GH/KH) növelővel kb. 4-es GH-ra és 2-es KH-ra visszasózott RO
Tápozás: @dexkill mic-mac ;)
 
Utoljára módosított:
Ahhoz képest hogy nem néztétek nagyon mit is raktok össze már most jól néz ki.
A kövekre kíváncsi leszek hosszabb távon hogy válnak makd be Én is szemeztem velük 😊
Fehér háttérrel nagyobb lenne a mélységérzet,a két szélén lehetne középmagasan mondjuk sima parvula is,aztán lehet hogy már bent van a végleges növénylistában is.😉
 
Ahhoz képest hogy nem néztétek nagyon mit is raktok össze már most jól néz ki.
A kövekre kíváncsi leszek hosszabb távon hogy válnak makd be Én is szemeztem velük 😊
Fehér háttérrel nagyobb lenne a mélységérzet,a két szélén lehetne középmagasan mondjuk sima parvula is,aztán lehet hogy már bent van a végleges növénylistában is.😉
Koszi, igy egy nappal az epites utan ujra megnezve, teljesen kitisztult vizzel, nekunk is tetszik. :) Remeljuk, hosszabb idore tervezheto a futasi ideje ezekkel a kovekkel.
Parvulara mi is gondoltunk, ketszer mar sikerult lowtechben nevelni, meglatjuk, mivel lesz vegul kitoltve az ures resz. ;)
 
Utoljára módosított:
Bal oldalra az üres részekre, és középen hátul a fenti tisztásra ültettünk Littorella Uniflorat. Egy zselés dobozka bőven elég volt ekkora területre. Még soha nem volt ilyenünk korábban, egyelőre tetszik és a leírások alapján jól fogja érezni magát lowtechben. Hátra és oldalt pár üres hézagba pedig dugdostunk Macranda 'red mini'-t (ennyit arról, hogy csak zöldes árnyalatú növényeket akarunk bele :D)
Itt is volt egy kb. 30%-os vízcsere.
IMG_20200927_194328.jpg
IMG_20200927_194342.jpg
 
A mai vízcsere előtt mértünk, amit tudtunk:
GH: 6
KH: 3
PH: 7.0
NO2: 0,1 (friss indításhoz képest egész jó)
NO3: 10
Szilikát: >5 :( - itt három dologra gondolunk, mitől lehet magasabb: 1. csapvízzel mostuk át alaposan a köveket a felhasználás előtt és mivel nagyon lyukacsos szerkezetű, maradhatott benne annyi, ami eltolja a tesztet. 2. a 4seasons időszak alatt használt szűrőt nem takarítottuk ki, az aktív szűrőbacik miatt, ezért abban is felhalmozódhatott a zeolitos szilikát. 3. a spagettikő is eregeti magából (nagyon nem szeretnénk ha ez lenne igaz)
Csinálunk majd tesztet tiszta RO-val, beleáztatva 1-2 napra követ, aztán rámérünk, mit mutat. Algaland vizével volt kontroll teszt, ott jók az értékek.
A foszfát tesztcsepp elfogyott :D
 
Egy időre elvesztettük a kapcsolatot a marsi bázissal, néha-néha közvetítettek homályos képeket, amiken a felszín inkább hasonlított egy szélben lengedező hosszú zöld hajzuhatagra. :D
Igen, ezzel a kővel is jól belenyúltunk, ereszti a szilikátot. Tanulság: építés előtt elvégezni az ismeretlen köveknél a szilikát tesztet, 3 napig RO-ban áztatva egy kisebb követ szépen kimutatható volt. Ami viszont jó hír, hogy közel sem annyira mint a zeolit, ezt kezelhetőnek minősítettük. 3 durvább (70%+) vízcsere segített nagyjából visszaszorítani, most már egész vállalható képek érkeznek a központba. :D
Ma beszereztünk a GA-ból PhosGuard-ot is, még sose használtuk, és a srácoknak sem volt vele ilyen tapasztalatuk, ezért (is) kíváncsiak vagyunk, hogy teljesít, természetesen beszámolunk róla. Egyébként a marslakócskák (így neveztük el az első telepeseket, a narancs garnikat) ennek ellenére jól érzik magukat, 3 marslakócska-gyár is volt az elmúlt hetekben. 1-2 utódot láttunk is az 1/3 földi gravitációban ugrándozni (tisztára mintha vízben lennének), a többség színtelen, de akadnak narancsosak is.

Egyelőre így áll a meghódítás:
IMG_20201031_183950.jpg
 
Utoljára módosított:
Darió ügyben mi a helyzet? Az az egy, ami srácnak tűnt már beszínesedett? A maradék négy tényleg nőstény?
Tubit azóta is két pofára habzsolják?
 
Darió ügyben mi a helyzet? Az az egy, ami srácnak tűnt már beszínesedett? A maradék négy tényleg nőstény?
Tubit azóta is két pofára habzsolják?
Meg nem szinesek, lassan szepulnek, de latszik a fejlodes. Majdnem minden nap kapnak tubit, mar kezdik megtanulni, ha csipeszt latnak, kaja lesz. ;)
Most mar 2-re mondjuk, hogy biztos him, es a 4 lanynak latott kozul is az egyik "santit", meglatjuk. A 3 is szep szam lenne az eddigiekhez kepest :D Viszont jo eresztesnek tunik, mert mind a 6-an egeszsegesnek latszanak, uszkalnak, esznek rendesen. 🥰
 
Szia! A talajról tudnál írni pár szót? Milyen Akadama (beszerzési forrás), mi alapján választottad és eddig hogy vált be? Már kiolvastam a fél internetet és bizonytalan vagyok a talajválasztásban. Köszi!
 
Szia! A talajról tudnál írni pár szót? Milyen Akadama (beszerzési forrás), mi alapján választottad és eddig hogy vált be? Már kiolvastam a fél internetet és bizonytalan vagyok a talajválasztásban. Köszi!
A beszerzesi forrast egy google keresesre talalod. A talajt ar ertek alapjan valasztottuk. Mivel ugyanolyan egetett agyag, mint pl az amazonia, csak tapanyagok nelkul. Sikeres lowtech novenyezeshez meg kell tamogatni taptalajjal/gyokertappal meg persze folyekony tappal. High techez ezert sem ajanljuk. Mind a funkcioja, mind a szine megfelelt nekunk, a tapasztalataink alapjan rakos akvaba kifejezetten ajanlott, mert a fene tudja miert a rakok eszegetik a szemcseket. Talajvalasztasban nem tudunk segiteni nagyon sokfele megoldas van es a nagy reszuk mukodik, valassz egyet es probald ki. Ami itt is igaz, hogy a nagyon budget megoldasokkal (pl szurohomok) nem fogsz tudni rendesen mukodo magas igenyu novenyes akvariumot epiteni.
 
Már régen volt kép, csak távolit mutatunk, a nagyfelbontású távcső meghibásodott, azokon csak olyan pixeles képeket látni, mintha tiszta alga lenne minden, érthetetlen. ;)
Szóval még ramaty a helyzet, a szilikát remover viszont működni látszik. Az induló mérhetetlenül magas szint (>6) most 1.2 körülre csökkent. A növényeken és az alga mennyiségén is látszik az eredmény. Ma viszont rásegítettünk egy H2O2 kezeléssel is, a fehér foltok a képen amiatt vannak, mintha havazna a Marson. :)
Látjátok a sok-sok marslakócskát? Amióta bekerült a 6 Dario Dario, ifjoncokat nem nagyon találni. Vajonmé?! :unsure:
IMG_20210118_194412.jpg
 
Már egész jól terraformálódott. A Dariok áttelepítésével a szomszédos szektor gyarmataira a marslakócskák is jobb kedvre derültek és úgy döntöttek huncutkodnak. Sok-sok kis bogyós szaladgál mindenfelé. :)
IMG_20210316_180346.jpg
Vízcsere régen volt, a következőnél (1-2 héten belül...talán...esetleg) a PhosGuardot is cseréljük a szűrőben.
 
Back
Oldal tetejére