• Külső szűrőt keresel?

    Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

    Tudtad, hogy az EHEIM 2275-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

    Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

    Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

    További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Technikai tartály avagy SUMP szűrés

Yanni

Kertész szaki
Elore is elnezest kerek az ekezet mentes irasomert de nincs a gepemen magyar nyelv.

Szoval atneztem a teljes szurokkel foglalkozo topikot, es nem talaltam a sump-el foglalkozo temat.
Tudom ez a fajta szuresi modszer a tengeri akvariumokhoz kotheto, de en megis azon gondolkodom, hogy az uj akvamat tulfolyos megoldassal epitem meg.

Ezzel rogton elharitom a hartyasodasi problemat (ha esetleg adodna) nem leszek bekorlatozva a szuroanyagok valogatasanal es nem kell semmi oda nem illo dolognak lennie a display akvaban. Csak elovilag es semmi mas :)

Nektek van valamilyen tapasztalatotok ezzel a szuresi megoldassal? Van ennek valamilyen negativ oldala?
 
Ugy erzem eleg erdekes kerdest sikerult feltennem :) vagy elofordulhat hogy lathatatlan amit irtam.
 
Lehet, hogy inkább neked kellene írnod róla, hogy mi is ez a megoldás és miért tartod jobbnak, mint amit a fórumozók 99%-a használ ;) :)
 
Ugy erzem eleg erdekes kerdest sikerult feltennem :) vagy elofordulhat hogy lathatatlan amit irtam.
Nem láthatatlan, de lehet, hogy a fórumozók közül senkinek sincs ilyen. ...vagy ha van is, éppen nem volt lehetősége vagy kedve írni.
 
Ugy erzem eleg erdekes kerdest sikerult feltennem :) vagy elofordulhat hogy lathatatlan amit irtam.
Szia!

Nem láthatatlan, de ez "inkább" növényes fórum, azaz édesvízi akváriumokkal kapcsolatos tapasztalatokat olvashatsz.
Kivételek @Selena és @Scar akváriumai. Érdemes átlapozni a naplóikat.

Édesvíz esetén a szűrést illetően fontos tényező a víz szűrőközegen történő átfolyásának sebessége.
Ezt illetően javaslom elolvasni az ADA szűrők paramétereit a GA webshopjában. Nagyon fontos azonban, hogy az ADA szűrők szinte mindig tudják ezt a teljesítményt, azaz eltömődött szűrőanyaggal is. Továbbá a 8-10-szeres bruttó vízforgatás, és az 5 % bruttó biológia szűrőanyagmennyiség ajánlást is érdemes betartani.
Amennyiben ezeket össze tudod hozni a fenti SUMP módszerrel is, nagy gond nem lesz.

A külső szűrők további előnye (oldalpolcos akváriumok és alsópolcos akváriumok is bírnak ezzel), hogy beszívják a kakka nagy részét.
Míg az általad írt árfolyós módszernél ez az előny szerintem nem jellemző, azaz valószínűleg többet kell majd mulmozni.
Merthogy a kakka nem lebeg ám minden esetben mint a boszorkány,kenyér, alma, vagy hasas bankó...;).
 
Ez nem új dolog, csak a külső szűrők kiszorították ezt a szűrési formát. Ha előveszel pár régi akvarisztikai könyvet találsz róla infókat. Ezek a szűrők mindig egyedileg kialakított a szűrendő akváriumhoz kell kialakítani, és ezért nincs hozzá konkrét recept.
 
Igen, ezt a módszert főleg tengeri akvariumoknal szoktak használni aminek egy prózai oka van, mégpedig az hogy a lehabzonak konkrétan akvárium vízben kell állnia. Erre csak egy megoldás van, hogy az akvárium vizét lehozzuk egy also akváriumba amiben áll a lehabzo.
Persze ez is megkerulheto belső lehabzoval amikor a lehabzo az akváriumban van az uveghez rögzítve.
 
Azert nem vagyok teljesen analfabeta a temaban :) csak azert tettem fel a kerdest mert meg soha mem probaltam sump-es edesvizi akvariumot inditani. Ez lesz az elso. Ket helyen van megfurva az akvárium hatulja a lefolyo csoveknek es ketto a vissza nyomo agnak. A lefolyo 32mm-es csovekkel a felnyomok 20-asok. Par eve tengeriztem, csak kicsit elszaladt velem a lo. Aztan volt egy ket napos aram szunet es akkor abba hagytam + majdnem az idegosztalyra kerultem. Utana ami elve maradt azt eladtam.

Most mar tobb mint egy eve van (volt) egy 125-os novenyes akum ami csodasan/gond mentesen uzemelt. Aztan egy kis lakas atrendezes soran sikerult elrepesztenem az also uveget. Szoval az elovilag jelenleg 2db 30literes karanten tankba kerult plusz vodrokbe :)

Ezert gondoltam hogy kihozom a garazsbol a tengerit es elinditanam novenyesnek. Meg is kezdtem az ehhez valo felkeszuleseket. Probaltam infokat gyujteni innen onnan hogy hatha valaki mar epitett effele akvariumot elovilaggal, de sehol sem tudtak segiteni.

A rendszer mar majdnem teljesen keszen all. Csak a felnyomo pumpat varom meg hogy megerkezzen. Amit eredetileg hasznaltam az brutalisan eros lenne szoval egy 1500-tol 5000l/h jebao dc pumpa lesz a felnyomo agon.
A display 220l a sump olyan 50l korul fogad be. Lehet hatalmas bukta lesz, de most mar bele vagtam szoval majd meglatom.
 
Szvsz novenyesnek teljesen felesleges. Csak plusz hiba és hang forrás. Kell egy jó kis külső szűrő és kész!
 
Szivesen osztanek veletek kepet, de igen zoldfulu vagyok meg itt a forumon es meg nincs hozza jogosultsagom :)
De talan hamarosan majd lesz, aztan toltok fel kepet.
 
Én használtam és használni fogok alsó és oldalpolcos szűrést, bár jelenleg nincs beüzemelve egy sem (költözésből még nem ocsúdtam fel). A fórumon nem népszerű, aminek az egyik oka az, hogy a jellemző akvárium méret 200 l alatti, ezekhez a méretekhez tényleg egyszerűbb egy gyári külső szűrő. Nagyobb akváriumoknál már jellemzően több gyári szűrőt kell használni, amik mérete összevethető, költsége pedig bőven meghaladja egy alsópolcos szűrő költségét, így itt már érdemes lenne ezzel a megoldással foglalkozni.

Ami viszont nagyon-nagyon kihangsúlyozandó (és talán ez a másik ok, amiért nem terjedt el): tapasztalatom alapján a hagyományos tengeri lefolyó (overflow box) nem jó, mivel erősen "CO2 ellenes" - ennek kiküszöbölésére van ugyan egy elméleti tervem, de még nem volt lehetőségem megvalósítani.
 
Ha már előhoztad egy képpel illusztrálva... :D Tudnál ajánlani olyan pumpát, aminek tűs rotorja van? Ami jó és megéri az árát, 2000 l/h körül? Köszi! :)
Pl az aqua medic tűs pumpai. Vagy Aquabee. De ha biztosra akarsz menni akkor RE Red Dragon. Az ára húzós de a minősége is.
 
Dexkill - ne haragudj de nincs tul nagy tapasztalatom a felnyomo pumpakkal. Eloszor egy aqua one-t probaltam ami 125w volt 3600l/h. Rettenet!!
Azt valtotta az akkor deputalo jebao-tol egy 4000l/h az mar dc pumpa volt. Imadtam! Nagyobb teljesitmeny, szabalyozhato es max 40w. Sajnos akkor meg csak kinabol lehetett elo rendelni, vartam ra vagy ket honapot, de megerte. Olyan volt mikor megkaptam az elso biciklim :)
Ehhez az akvahoz a gyari evolution aqua pumpa van ami egy brutal allat. Olyan hullamverest lehetett csinalni vele hogy majd kiugrott a viz a medencebol.
Ezt valtja most megint a Jebao. Tudom kinai de engem nem erdekel mert nekem bevallt. Van egy keringtetom is ami szinten jo kis cucc. Ar ertek aranyaban szerintem kiraly. Csak jol korul kell nezni mikor venni akar az ember mert ugyanazt kepesek dupla annyiert is arusitani. Most Jecod neven mar aruljak ugyanazt olcsobban is :)
 
Utoljára módosított:
Zoli ne haragudj de privat uzit sem tudok kuldeni meg nem vagyok hozza eleg regota itt :) sajnos offolnom kell emiatt a topikot. Talan hamarosan mar tudok privatozni

Ja, ezt elfelejtettem, akkor a Jebao / Jecod kérdést megbeszéljük máskor, nem akarok itt spamelni :)
 
Back
Oldal tetejére