1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Külső szűrőt keresel?

  Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

  Tudtad, hogy az EHEIM 2075-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

  Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

  Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

  További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  Értesítés elrejtése
 3. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Szűrőanyagok összeállítása

Kategória: 'Az akvárium szűrése, szűrők és szűrőanyagok', témanyitó: meribali, téma nyitása: Ápr 2, 2013.

 1. Cyberkid
  Épp nem fórumozik ...

  Cyberkid Főkertész

  Tag:
  Aug 12, 2016
  Hozzászólások:
  637
  Kedvelik:
  361
  Hely:
  Budapest
  törpesügér kedveli.
 2. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  4,518
  Kedvelik:
  4,098
  Hely:
  Budapest XIV.
  Hát, a szmötyisebb vizet szerintem is a biomech kapja legalább széttördeli az áramlást kicsit. (Nálam ezt a funkciót a két Tetra1200-ban a szivacs előtt fél tálcányi siporax látja el.)
  Utána full matrix jól hangzik.
   
  törpesügér kedveli.
 3. BKRisz
  Épp nem fórumozik ...

  BKRisz Nézelődő

  Tag:
  Júli 28, 2015
  Hozzászólások:
  25
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Miskolc
  Map
  Sziasztok!

  Hetek óta csak olvasgatok a fórumon, de egy-két (inkább sok mindent:() dolgot nem értek.
  Ha nem ide való kérlek továbbítsátok a megfelelő helyre.
  1. Több helyen olvastam, hogy a biológiai szűrés 8-10 cm/s sebességnél a legideálisabb, illetve 30 cm/s-nál már nincs, mert a szűrőbacik nem telepednek meg nagy sebességnél. Ha szűrőakváriumot építenék, akkor ezt kéne betartanom. Viszont ránézve a gyári szűrőkre (amik 5-6 szor is drágábbak, mint egy DIY szűrőakvárium) 40-50 cm/s-el szűrnek. Hol az igazság, mire kell figyelni igazán a szűrőakvárium építésénél? Vagy esetleg ezek a hiper szuper szűrőanyagok (sachem mátric, eheim substrat pro stb) akkora felülettel rendelkeznek, hogy ugyanúgy 40-50 cm/s sebességnél is tökéletes biológiai szűrésem lesz, tele bacikkal? Ha így van, akkor egy szűrőakváriumban is lehet növelni a sebességet a gyári szűrőkére ilyen anyagokkal? Egyáltalán szűrőakváriumnál "illik" használni ilyen anyagokat, vagy azt a hagyományosabb (szivacsok, zeolit, lávakő stb) anyagoknak építik? Ezt szeretném rendbetenni a fejemben, mert most totális káosz van pár ezer hozzászólás elolvasása után.

  2. Seachem mátrixnál azt olvasom, hogy denitrifikációt is végez, vagyis a nitrátot is lebontja. Ez egyáltalán jó egy növényeket tartalmazó akinál? Nem a növényeknek kéne felvenni a nitrátot? Tegyük fel szűrök 30 liter mátrixal egy 900 literes low-tech (40 lumen/liter) akit, akkor hiába lapátolok bele napi vagy heti sok 10 ml nitrátot, akkor csak a bacikat etetem? A növények éhen halnak? Vagy figyelni kell, hogy csak kevés mátrixal szűrjek és legyen mellette más szűrőanyag is, mondjuk eheim substrat pro? Vagy csak én értek félre valamit?

  Minden választ köszönök, kérlek segítsetek a tisztánlátásban. Mivel egy hatalmas akvárium projectet kezdtem el, és jelenleg a költségek felmérése zajlik, ezért fontos lenne nekem.
  Egyelőre még csak a bútor van meg. Azt is csináltattam asztalossal vasállvánnyal, mivel egy hossz174*mélység70*magasság75 cm-es akvárium lesz rajta kb. 1 év múlva.:)


  Nagyon sok kérdésem lesz még lehet, de az alapokat (szűrés), akarom rendbe tenni, tisztázni.

  Üdvözlettel:
  KRisz
   
  Cyberkid kedveli.
 4. Cyberkid
  Épp nem fórumozik ...

  Cyberkid Főkertész

  Tag:
  Aug 12, 2016
  Hozzászólások:
  637
  Kedvelik:
  361
  Hely:
  Budapest
  Azért ezt a magasságot átgondolnám a helyedben! 1. kényelmetlen takarítani (pl. lenyúlni az aljára..) , 2. tolni kellene fénnyel, mert a magas vízoszlop elveszi a fényerőt és az alacsony növényeknek lehet, hogy kevés jut.
  Az aki iszonyat nehéz lesz, vigyázz a terhelésekkel. pl. padló...
  A DIY külső szűrés ekkora méretnél már jogos, én sose használtam, de olvastam a fórumon, hogy volt akinek deintrifikáció is beindult benne. Ebben és a szűrési sebességben majd írnak a profik. ;)
   
 5. ideoda
  Épp nem fórumozik ...

  ideoda VIP kertész

  Tag:
  Nov 20, 2015
  Hozzászólások:
  2,464
  Kedvelik:
  4,244
  Hely:
  Veresegyház
  Map
  Szerintem nem szűrnek annyival. Lehet, hogy a szívó, vagy a nyomócsőben annyi mérhető, de a szűrőtartályban biztos nem, ugyanis ott sokkal nagyobb a keresztmetszet. Ráadásul a szűrőanyagdarabkák között szintén gyorsabb a vízmozgás, mint azok pórusaiban.
   
  Cyberkid kedveli.
 6. Cyberkid
  Épp nem fórumozik ...

  Cyberkid Főkertész

  Tag:
  Aug 12, 2016
  Hozzászólások:
  637
  Kedvelik:
  361
  Hely:
  Budapest
  Régen kíváncsiságból számolgattam, hogy elméleti síkon mennyire jönne ki a szűrőanyag nélkül, csak a keresztmetszet figyelembe vételével a 2075-nél. De már nem emlékszem az eredményre. Öregszem... :confused::)
  Újra kiszámolni meg lusta vagyok... :D bocs az off-ért
   
 7. BKRisz
  Épp nem fórumozik ...

  BKRisz Nézelődő

  Tag:
  Júli 28, 2015
  Hozzászólások:
  25
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Miskolc
  Map
  Eheim 2080-asnál kb. 26 cm/s-ra jött ki. Ha gyári értékkel számolok.
  MÉg ez is az ideálistól messze van, bár lehet egy -két baci megtapadna.
   
 8. ideoda
  Épp nem fórumozik ...

  ideoda VIP kertész

  Tag:
  Nov 20, 2015
  Hozzászólások:
  2,464
  Kedvelik:
  4,244
  Hely:
  Veresegyház
  Map
 9. miles
  Épp nem fórumozik ...

  miles Kertész szaki

  Tag:
  Júli 1, 2013
  Hozzászólások:
  100
  Kedvelik:
  62
  Hely:
  Budapest
  Pont ezért javasolják a növényes akváriumokban a víztömeg 10x megforgatását óránként, mivel így ellensúlyozható az, hogy a nagyobb áthaladási sebesség miatt kisebb hatásfokkal működik a nitrifikáció.
  A nitrifikáló baktériumokra írtad, hogy a nagy sebesség miatt nem tudnak megtapadni. Ez így ebben a formában nem igaz, ehhez elég ha megnézed egy szűrő csövét - ahol a legnagyobb a víz áthaladási sebessége -, tisztítás után két héttel látszódik rajta a kialakult baktérium filmréteg.
   
 10. BKRisz
  Épp nem fórumozik ...

  BKRisz Nézelődő

  Tag:
  Júli 28, 2015
  Hozzászólások:
  25
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Miskolc
  Map
  Köszönöm a cikket. Itt is azt olvasom, hogy a denitrifikáció során kétatomos elemi nitrogén képződik a nitrátból, ami a növények részére haszontalan. Továbbra sem értem, hogy miért jó, ha a szűrőben is ilyen folyamatok mennek végbe.
  A fórumban olvastam egy-két akváriumnál, hogy emiatt a levelek lyukasak lettek, mert nitrát hiányuk lett, annak ellenére, hogy a napi ajánlat nitrát táp többszörösét kapták meg. Szó szerint azt írták, hogy a nitrát szint 0 volt, adagolás mellett is.
  Hol van akkor itt az igazság, az egyensúly?
  A természetben tudom, hogy a körforgás szépen végbemegy, de egy zárt rendszerben ezek szerint, a denitrifikáló bacik "elnyomják" a növényeket nitrát adagolás mellett is. Hogy lehet ebben ilyen szuper szűrőanyagok mellett egyensúlyt teremteni, hogy ne legyen a nitrát 0?
   
 11. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,380
  Hely:
  Tatabánya
  Nem kell ezt ennyire túlkomplikálni. Minden akvárium más és más, más növények, más mennyiségben, más halak, más világítás, más szűrés, más tápozás, más pH, és minden egyéb. Épp ezért a kérdésedre semmilyen konkrét választ nem fog tudni adni senki, csak közelítő segítségeket, kezdem Én:
  A tervezett akvárium mérete 174*70*75 cm, azaz bruttó 913,5 liter. Általánosságban elmondható, hogy az ajánlott szűrőtérfogat az akvárium 4-6%-a, ami a Te esetedben nettó 36-55 litert jelent, minőségi szűrőanyag esetén.
  Az ajánlott vízforgatás "szorzója" a méret növekedésével csökken. Nano akváriumoknál nem ritka a 20-30X-os megforgatás sem, az ADA legnagyobb szűrői pedig az ajánlott térfogatot mindössze 2-3X forgatják meg. Mivel itt meglehetősen nagy akváriumról van szó, az utóbbi felé nézelődj, tehát egy 2500-3500 lph-s pumpa lesz a jó választás, ami mindenképpen legyen szabályozható.
  A szűrőakváriumnak ha lesz benne külön tér az ülepítésnek és a pumpának is (érdemes), legalább bruttó 50-80 literesnek kell lennie, de mivel ennyi minőségi szűrőanyag "megfizethetetlen", inkább a több, olcsó szűrőanyag a preferált ilyen esetekben. Ha számot kéne írnom, akkor duplázzunk, és valahová 100-160 liter közé lőjjünk. Ekkora térfogatban tökéletes szűrést lehet elérni olcsó szivaccsal és lávakővel.
  A szűrőakváriumban az áramlási sebesség erősen szélesség*magasság függvénye, ha "hagyományos" felépítésűről beszélünk. Mivel szivacs lapokat 50*50 cm-es táblákban lehet kapni a legtöbb helyen, célszerű, ha legalább egyik mérete ~50 cm a szűrőakváriumnak, de ha mindkettő, talán az a legjobb. Mivel ebben a méretben 1 cm 2,5 liter, ezért az áramlási sebességed kb 20 cm/perc (igen, perc!) lenne, ami szerintem teljesen jó egy 3000 lph-s pumpával.
  A fentiek alapján tehát egy 60-70*50*50 cm-es szűrőakvárium jónak hangzik egy 3000 lph-s pumpával, 4-5 tábla különböző sűrűségű 50*50*5 cm-es szivacslappal (50-62,5 liter) és kb 30-40 liter lávakővel, egy marék perlonnal.
  Más kérdés, hogy egy 174 cm hosszú akvárium alatt elég rövid az 60-70 cm hosszú szűrőakvárium...
  OFF: ha marad a 75 cm magasság, akkor mindenképp HQI világításban gondolkodj, de a helyedben inkább levennék 10-20 cm-t ebből a méretből.
   
  Cyberkid kedveli.
 12. BKRisz
  Épp nem fórumozik ...

  BKRisz Nézelődő

  Tag:
  Júli 28, 2015
  Hozzászólások:
  25
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Miskolc
  Map
  Köszönöm a jótanácsot. 60*50*35-as helyem van. Ha hagyok helyet az ülepítőnek kb. 20 litert és a szivattyúnak kb. 30 litert puffernek akkor kb. 40-50 liternyi mátrixot vagy substratot tudnék beletenni, a végére pedig fél liter purigent. Ehhez is jó lehet a 3000 lph szivattyú?
   
 13. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,380
  Hely:
  Tatabánya
  Tudod mennyibe kerül 50 liter mátrix? :eek:
  Egyébként ha ekkora helyed van, akkor nagyjából el is dőlt a szűrőakvárium mérete. Ezzel a keresztmetszettel 3000 lph mellett 28 cm/perc, 2000 lph mellett 19 cm/perc az áramlási sebesség.
   
 14. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  4,518
  Kedvelik:
  4,098
  Hely:
  Budapest XIV.
 15. BKRisz
  Épp nem fórumozik ...

  BKRisz Nézelődő

  Tag:
  Júli 28, 2015
  Hozzászólások:
  25
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Miskolc
  Map
  Az ára nem probléma, szívesebben kifizetek 120 ezret a szűrőakváriumért anyagokkal együtt, mint 3 db eheim 2080-ért 400 ezret. A GA ajánlása alapján ennyi kellene ekkora akihoz. Ezek szerint akkor a fent vázolt méret egy 2000-2500lph-s szivattyúval elégséges ehhez a low-tech akihoz? Világítás 400watt lenne 50 wattos cob reflektorokkal (90 lumen/watt) így 40lm/liter lesz a fény. Dús növényzetű halas vegyes akit tervezek.
   
 16. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,380
  Hely:
  Tatabánya
  OK, úgy látszik anyagilag nem vagy korlátozva annyira, mint a többség, viszont szerintem ez túl sok, túl jó szűrőanyag. Lesz egy brutálisan irdatlanul hatalmas biológiailag aktív felületed, amit valószínűleg nem fogsz annyira terhelni, hogy 100%-ban nitrifikáló baktériumok telepedjenek meg, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a nitrátodat is bontaná a szűrőakvárium egy idő után, még viszonylag nagy áramlási sebesség mellett is. @dexkill szerinted?
  8 db 50W-os COB refi helyett továbbra is inkább 3*150W HQI-t ajánlanék...
   
  Cyberkid kedveli.
 17. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  A szokásos akváriumi körülmények között nitrátbontás nem valósul meg. Egyszerűen azért, mert túl sok az oxigén a vízben (még a nagyon nagy szűrőközeg belsejében is lesz annyi oxigén, hogy aerob körülmények legyenek), és nincs meg a megfelelő C/N arány sem. Viszont, mivel az ammónia az első 10-15 cm-en elfogy, a szűrőközeg további része kb. élettelen lesz. Szerintem, de nagyon nem szeretnék a szűrésről (/vallásról/politikáról/szexuális beállítottságról ;) ) vitázni :)

  Én - a kérdező helyében - ekkora akváriumot amúgy kizárólag szivaccsal szűrnék. Főleg, hogy alsópolcos szűrőakvárium van tervben.
   
  Cyberkid kedveli.
 18. BKRisz
  Épp nem fórumozik ...

  BKRisz Nézelődő

  Tag:
  Júli 28, 2015
  Hozzászólások:
  25
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Miskolc
  Map
  Hmm, teljes káosz van a fejemben. 900 liternek a 4-6 %-a kb. 35-55 liter. Ezek szerint mégis sok lenne 50 liter mátrix. Levehetem 40-re is, bár lehet, hogy még az is sok. De inkább legyen sok és legyen egy része puffer kapacitás (mégha élettelen lesz és drága is a szűrőanyag - de megéri), mert mindig van lehetősége elszaporodni a baciknak, ha nagyobb terhelést kap az aki. Inkább ez, mint az alga. :)
  Esetleg egy áramoltatót betennék egy kb. 2000 l/h-sat, mivel szerintem a szűrőaki 2500-as pumpája kevés lesz, mégha a szűrőanyag jó minőségű is.
  Szóljatok ha nem jól gondolkodok, sokat kell még tanulnom, olvasgatnom.;)
   
 19. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Ha így gondolod, akkor ne 900 literrel kezdj inkább. Nagyot lehet koppanni :)

  A 4-6% felesleges, kis akváriumban igaz, de ahogy nő a méret, csökken ez a szám, 2,5%-kal simán el fog menni. Gondold végig, hogy milyen iszonyatosan nagy talajtérfogat lesz benne! Az tele lesz bacival.

  Illetve javaslom, hogy nyiss egy naplót, ott egyszerűbben át tudjuk tekinteni, hogy mi merre van! :)

  Áramloltató mindenképpen kell bele, mivel gondolom, hogy nagyon hosszú lesz az akva...
   
 20. Paladin
  Épp nem fórumozik ...

  Paladin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Máj 18, 2016
  Hozzászólások:
  46
  Kedvelik:
  27
  Hely:
  Budapest
  Inkább nagyobb teljesítményű áramoltatóban gondolkodj. Nekem egy másfél méter hosszú akvát egy 6.000 l/h-s áramoltató tud a két szűrővel együtt rendesen megforgatni.
   

Aktuális oldal megosztása