1. Külső szűrőt keresel?

  Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

  Tudtad, hogy az EHEIM 2075-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

  Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

  Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

  További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  Értesítés elrejtése
 2. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 3. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Szűrő üzembehelyezése

Kategória: 'Az akvárium szűrése, szűrők és szűrőanyagok', témanyitó: Ordas, téma nyitása: Szept 17, 2010.

 1. Ordas
  Épp nem fórumozik ...

  Ordas Új regisztrált

  Tag:
  Júni 12, 2010
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni! Vettem egy Eheim 2211-es külső szürőt. Vettem hozzá csapokat is, dupla csaapok mindkét ágra. A biológiai szűrőanyag Eheim Substrat Pro. Lesz benne kémiai szűrésnek aktív szén is, "párna" vagy hálóban, ezt még nem tudom. Illetve veszek még easy Life, Easy startot is. Szóval megpróbálok mindent a nagykönyv szerint összeszedni a jó szűréshez.
  Viszont nagyon nem tudom - és a leírásokból nem is igazán tudtam rájönni -, hogy ha már minden megvan, az aki fel van töltve a megfelelően előkészített vízzel, a szűrőben minden benne van, akkor hogyan helyezem üzembe a szűrőt? Egyszerűen áram alá helyezem és elkezd dolgozni magától, vagy előtte kell bele egy kis víz? És ha igen mennyi és hogyan?
  Előre is köszönöm a válaszokat!
  Üdv.
   
 2. Nigro
  Épp nem fórumozik ...

  Nigro Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  4,570
  Kedvelik:
  5,009
  Hely:
  Diósd-Bp.
  A szűrőt töltsd fel vízzel. Ezek szűrők még nem légtelenítik le magukat. Lehet, hogy kell még játszani a légtelenítéssel. Nyomd be a szívóágat a vízbe, indítsd el a szűrőt. Ha nem indul el a szűrő, kezd el szívni a visszafolyó ág csövét. Óvatosan, mert a víz jönni fog egyszer csak. ;) Ha megindul nyomd rá az esőztetőt, rögzítsd a tapadókorongokhoz és állítsd be a kifolyó szögét.
   
 3. inadsz
  Online

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,622
  Kedvelik:
  8,874
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Én úgy csináltam, hogy ameddig tudtam feltöltöttem vízzel, majd leszedtem úgy a tetejét, hogy éppen hogy csak elkezdjen visszafelé csordogálni a víz a kifolyó ágból, majd visszatettem a fejet, bedugtam a szűrőt. Ha tudod megszívhatod párszor a kifolyó ágat (esőztető nélkül), hogy a másik csőben is víz legyen.
  2211-es szűrő volt szintén.
   
 4. Ordas
  Épp nem fórumozik ...

  Ordas Új regisztrált

  Tag:
  Júni 12, 2010
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok!

  Nagyon köszönöm a segítséget és a tanácsokat! :thumbup:
  Üdv.
   
 5. calishu
  Épp nem fórumozik ...

  calishu Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 12, 2011
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  2
  Hely:
  Siófok
  Sziasztok!
  Két napja indítottam el egy 112 literesben egy JBL e900-at. Két liter Siporax és gyári szivacs van benne. Az akvárium eddig egy Eheim pickup 2010-el ment, amit most a félgőzzel üzemelő e900-al együtt járatok. Az új szűrőbe indításkor tettem Sera bio filterstart-ot. Szerintetek mennyi idő kell a JBL-nek a biológiai szűrés elindulásához, hogy kivehessem a régi szűrőt?

  Köszönöm előre is.
   
 6. calishu
  Épp nem fórumozik ...

  calishu Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 12, 2011
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  2
  Hely:
  Siófok
  Na mindegy, megyek a saját fejem után. :)
  Ma (4 nap együttes üzemeltetés után) a pickup baktériumokkal teli szivacsát jól belemostam a vízbe (A JBL-nek kellett egy óra, hogy nagyjából kiszedje, annyira elhomályosult a víz) és kivettem a belső szűrőt. Remélem ez, és az indításnál adagolt Sera bio filterstart elég lesz. Jelenleg eléggé alul-halasított az akvárium, ezért gondolom, hogy nem lesz probléma.
  Még egy hét, és jöhetnek az újabb halak. Eddig azért nem telepítettem többet, mert csak belső szűrő volt.
   
 7. calishu
  Épp nem fórumozik ...

  calishu Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 12, 2011
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  2
  Hely:
  Siófok
  Viszont így most egyszerre nagyobb mennyiségű szennyeződés került a külső szűrőbe. Mennyi idő múlva kellene vajon legalább az előszűrő-szivacsot kitisztítani? Gondolom egy pár napot mindenképpen várok vele, hogy a másik szűrő szivacsából bemosott baktériumok megtelepedhessenek.
   
 8. Jeti
  Épp nem fórumozik ...

  Jeti Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 30, 2011
  Hozzászólások:
  185
  Kedvelik:
  8
  Hely:
  West Hungary / Sümeg
  Szerintem hónapok, de lehet, hogy fél év. A nyomó ág vízsebességéből úgy is látod.
  (Én személy szerint azért szeretek diffúzort használni, mert azon jól látható a vízhozam változása és továbbá,
  azért szeretem az átlátszó bödönt, mert valamennyire látható benne az első szűrőn felgyülemlett "trutyi".)
   
 9. tocsa
  Épp nem fórumozik ...

  tocsa Új regisztrált

  Tag:
  Márc 25, 2012
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  0
  Sziasztok !
  Nemrég regisztráltam és teljesen új vagyok (fél éves) itt is és az akvarisztikában, vagyis inkább a terrarisztikában, mivel nekünk 2 db teknősünk van. A szűrést először egy exo-terra belső teknősszűrővel kezdtem. Ez rendelkezett 2 db szivaccsal, és aktív szénnel is. A terrárium max 120 litert bírna el, de mint mondtam teknősökről van szó, csak félig van tele vízzel (az akvárium magasságának felénél 20 cm-nél egy teknős kiülő van). Az exo terra szűrő (bár ez volt a legbikább) nem nagyon vállt be, és mivel a tekik jobban piszkolnak -gondolom- mint a halak hetente kellett vizet cserélni, valamint a szűrőt is tisztítani. Ezt így fél év után meguntam. Vettem egy Eheim Ecco Pro 200-at reménykedve benne, hogy nem kel majd hetente ezt a procedúrát végigjárni. Eddig bevált, kristálytiszta a víz ! Remélem így is marad.

  -A kérdésem az lenne, hogy a Pro szériánál, ha szabályozni akarom a beérkező vízmennyiséget, akkor megtehetem a csapokkal? Ilyenkor elég a kimenőt mondjuk félállásba tennem, vagy a bejövőt is ugyanoda kell ?
  -Esténként kikapcsolom a szűrőt (nem nagyon érdekel az elpusztuló szűrőbaktériumok száma, csak azt szeretném megkérdezni, hogy magát a szűrőt ezzel szétvágom-e, károsodik-e?
  Köszi, ha valaki tud tanácsot adni ! Üdv !
   
 10. calishu
  Épp nem fórumozik ...

  calishu Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 12, 2011
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  2
  Hely:
  Siófok
  Szia!

  A heti vízcsere mindenképpen ajánlott! Hiszen a vízbe nam csak mechanikailag kiszűrhető szennyeződés kerül. A szűrőben lévő baktériumok a többek között az ürülékből keletkező ammóniát nitritté, majd nitráttá oxidálják. A nitrátot viszont (nem látod ugyan, de attól még ott van a vízben) sok növénnyel (amik elhasználják egy részét) és rendszeres vízcserével tudod csak eltávolítani a vízből. Ha nem teszed (és elég megfelelően tápozott növény sincs ahhoz, hogy elhasználják), akkor garantált az algásodás, sőt a nitrát nagyobb koncentrációban az álltokra is veszélyes.

  A kérdéseidre pedig a válaszok:
  1. A kimenőn zárhatsz, a másikon nem kell! De szeintem a kb. 50-60 liter vízhez nem kell folytani az Eheim Ecco Pro 200-on, nem olyan sok a 600l/h.
  2. A szűrő szerintem mechanikailag nem károsodik tőle, csak éppen így semmi érteleme nincs külső szűrőt használni. A külső szűrőnek éppen az a lényege, hogy a nagy szűrőanyag-térfogatban sok baktérium élhet. Ha neked csak a mechanikai szűrés számít, akkor sokkal olcsóbban kijöttél volna egy viszonylag nagy vízforgatású belső szűrővel. Persze a rendszeres vízcsere akkor sem hagyható el!
   
 11. katonajanos
  Épp nem fórumozik ...

  katonajanos Kertész szaki

  Tag:
  Okt 10, 2010
  Hozzászólások:
  334
  Kedvelik:
  119
  Hely:
  Budapest
  Halál rám, de szerintem nem szabad a szűrőt üzembe helyezéskor megtölteni vízzel! Sőt! :angel:
  Sokkal könnyebb a dolgod, ha (és amennyiben a szűrő az akvárium alatt van, márpedig legyen ott) az üres (értsd víz nélkül, de médiával töltve) szűrőt összerakod, csövek rá és csak a kifolyót (pl. esőztető) szétszedve, azt megszippantva bezúdítod a szűrőbe a vizet. Hallani fogod, hogy csobog a víz, és annyi időd van visszatenni a kifolyóra a csövet, amíg a szűrő megtelik. Ez sokszór akár 10-12mp is, szóval sok. És mivel már összeraktad, a vizet egyszer csak látod majd "rugózni" a kifolyó csövében, ergo a szűrőfejben nem marad levegő (csak nagyon minimális) ellentétben azzal, ha feltöltve teszed a szűrőre a fejet, ami full levegős. Amikor rugózni látod a vizet, benyomod a szűrőt és kész.
  Egyszerű mint az 1x1.
  :thumbup: :twisted: :oops:
   
 12. tocsa
  Épp nem fórumozik ...

  tocsa Új regisztrált

  Tag:
  Márc 25, 2012
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  0
  Köszönöm a nagyon gyors választ.
  Nem fogom folytani, amiatt gondolkodtam rajta, mert elég nagy áramlás volt, a 2 teknős majdnem szörfölt. A befolyót beraktam egy szikla mögé, így csökkent a sebessége.
  A hangja miatt kapcsolom ki, az eddigi exo-terra F350-es is papíron 350 litert forgatott át (az eheim 600-at), de nem nagyon váltotta be a számításomat, sajnos.
  Mégegyszer köszönöm a gyors választ, üdvözlet !
   
 13. Jeti
  Épp nem fórumozik ...

  Jeti Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 30, 2011
  Hozzászólások:
  185
  Kedvelik:
  8
  Hely:
  West Hungary / Sümeg
  És persze nem ártana egy kis teljesítményű, mondjuk 3W-os UVC sem, ami éjszakánként mehetne a beömlő ágra csatlakoztatva a betegségek elkerülése végett.
  [​IMG]
   
 14. myk74
  Épp nem fórumozik ...

  myk74 Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 3, 2011
  Hozzászólások:
  132
  Kedvelik:
  10
  Hely:
  Nyíregyháza
  Eheim Ecconál (nekem ecco pro 130 és 300 van)még meg sem kell szívni a csövet,minden a helyén ,csapokat kinyitod és a nagy kart lefordítod.Így vákum keletkezik és magát feltölti a szűrő,ha televan nem folyik ki a víz,kar vissza ekkor a fej a helyére megy és mehet a 220.Pár perc és a maradék levegő is kimegy belőle.Szerintem az ecco széria még nagyon csendes is ráadásul.Szeretem :thumbup:
   
 15. roller89
  Épp nem fórumozik ...

  roller89 Kertész szaki

  Tag:
  Okt 7, 2011
  Hozzászólások:
  297
  Kedvelik:
  205
  Hely:
  Balatonalmádi
  Hali!
  Van egy Eheim Aquaball 2210-es belső szűrőm.
  [​IMG]
  A kérdésem az lenne, hogy rakhatok bele a Green Aqua által forgalmozott (Eheim Substrat Pro biológiai szűrőanyag - 1 liter)-ból bele, és ha igen melyik tartóba?
  Illetve garnélákra nézve nem veszélyes-e ez az anyag?
  Köszi!
   
 16. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos Legenda

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,365
  Kedvelik:
  3,468
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Map
  Szia roller89!

  Sajnos nem érdemes, mert átszívja a koszt is közötte és eltömődnek a pórusai, ami elveszi a hasznos baktériumok elől a helyet (egyébbként a szűrőanyag nem veszélyes a garnéláidra).
  Ezért készítették az Bio Power szériát, mert ott csak alul van beszívó nyílás és feljebb már csak a tisztított víz áramlik keresztül.
  Hátránya viszont az ára, a szűrőfelületéhez képest, -akkor már érdemesebb egy külsőt beüzemelni.

  A.ttila
   
 17. roller89
  Épp nem fórumozik ...

  roller89 Kertész szaki

  Tag:
  Okt 7, 2011
  Hozzászólások:
  297
  Kedvelik:
  205
  Hely:
  Balatonalmádi
  Hali!
  Köszönöm szépen a tanácsot. És a belsejében lévő szűrő dobozba se érdemes rakni?
   
 18. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos Legenda

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,365
  Kedvelik:
  3,468
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Map
  Szia roller89!

  Ha oda már csak tiszta víz jut akkor tehetsz, ártani nem árthat (de azért nagy csodát ne várj tőle)!
  Raktam össze három akváriumot is Eheim Aqubal Bio Power 240 szűrővel, amiben csak az alsó és a felső részben volt szivacs, a másik kettőben az Álltalad kinézett szűrőanyag és nem volt meggyőző!
  Lehet jobban működik csak szivaccsal!
  Egy próbát azért megér!

  Majd ha lesz külsőd, akkor abba majd a maradékkal együtt azt is berakhatod (nem vész kárba)!

  A.ttila
   
 19. roller89
  Épp nem fórumozik ...

  roller89 Kertész szaki

  Tag:
  Okt 7, 2011
  Hozzászólások:
  297
  Kedvelik:
  205
  Hely:
  Balatonalmádi
  Nagyon szépen köszönöm a segítséged.
   
 20. petser
  Épp nem fórumozik ...

  petser Kertész szaki

  Tag:
  Júli 27, 2010
  Hozzászólások:
  123
  Kedvelik:
  79
  Hely:
  Tordas[Fejér]
  Sziasztok!
  Most jött meg életem első külső szűrője, nagy nehezen sikerül összállítani. De lenne egy kérdésem. Elég zajos, nem tudom, hogy ez természetes-e, vagy sem. Csináltam róla egy felvételt:
  https://dl.dropbox.com/u/8077754/01.%20hangf%C3%A1jl.mp4
  Szerintetek? Vagy még mindig sok benne a levegő?
  Egyébként egy Eheim 2011-ről van szó. Köszönöm előre is.
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése