1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Szobanövény az akváriumban

Kategória: 'Általános növényes beszélgetések', témanyitó: FFnFAA, téma nyitása: Jan 7, 2018.

 1. FFnFAA
  Épp nem fórumozik ...

  FFnFAA Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  53
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok!

  Nem találtam idevágó topicot, úgyhogy most nyitok egyet neki. Ha benéztem és volt, akkor elnézést kérek.

  Bele-bele szoktam futni youtube-on olyan videókba, ahol sok vizet szerető szobanövényeket is tartanak akváriumban. Leginkább bambuszt (teljesen és részlegesen elmerítve) és szobai futókát (ennek csak a gyökerét lógatva a vízbe). Utóbbit magam is kipróbálnám, tehát egy kis tartóba rakva az akváriumba tennék egy már kigyökereztetett adag szobai futókát. Az olvasottak alapján nagyban tud segíteni a nitrát vízből való kivonásában, sőt még jól is néz ki.

  Próbálta már ezt valaki? Milyenek a tapasztalataitok róla? Nem okoz problémát a vízminőségben?
   
  Meskó kedveli.
 2. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos Legenda

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,366
  Kedvelik:
  3,490
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Map
  Sziasztok!

  Pasaréti Gyula tenyészetében a legfelső sorban lévő akváriumokban többféle növény (köztük amire te is gondolsz) gyökere lóg a vízbe, csak javíthatja ha halszaporító-nevelő medencékbe megtűri.
  Viszont ha növényesben gondolkozol akkor ott okozhat meglepetést is a tápanyag kiszipkázással, az árnyékolással pedig csökkenti a teret a fényigényesebb növények elöl.
  Régebben láttam (német szaklapokban) a medence szélére akasztható tartályokat is amibe főleg nagy vízigényű szobanövényeket lehetett ültetni, de valamiért még sem terjedt el.
  Persze kérdés milyen látványt nyújt (neked teszik-e) sok világos színű, bojtosan, sűrűn elágazó gyökérrengeteg az akváriumban!?

  A.ttila
   
  Meskó és Zotya kedvelik.
 3. Zotya
  Online

  Zotya VIP kertész

  Tag:
  Máj 2, 2015
  Hozzászólások:
  1,564
  Kedvelik:
  1,672
  Hely:
  Vaja
  Sziasztok.
  Én pénteken tettem bele az akasztós szűrőmbe. Hajtott a kíváncsiság engem is igaz nem most kezdett foglalkoztatni. Az én tervem a következő: ez a futóka marad a szűrőben, gyökere így nem jut közvetlenül az akiba (ha elkezdene bekúszni akkor azt vágni fogom), ha elkezd nőni akkor kötözni fogom a lámpa tartójára hátha sikerül végig futtatni. Gondolom nem véletlenül használják mások is besegíteni a szűrésbe. De a kérdés jogos és kíváncsi vagyok rá én is, hogy mennyire fogja elszívni a tápot az aki növényeitől. Ha csak annyira, hogy nem alga jut hozzá a felesleges táphoz akkor már megérte. Ha ettől jobban akkor kiszedem és tapasztaltunk valami "újat" is. Naplómban fogom ezt a részt is naplózni.

  Tapatalkkal küldve az én 6039Y eszközömről
   
  kmisi, Meskó és AmegA kedvelik.
 4. FFnFAA
  Épp nem fórumozik ...

  FFnFAA Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  53
  Hely:
  Budapest
  Én úgy gondoltam, hogy az akvárium üvegre belülről, egy akasztós műanyag dobozkában helyezem el. A dobozkába nagyobb szemű kavics és a falát átfurkálom úgy, hogy még kb esztétikus maradjon, de legyen vízáramlás benne is. Nekem nagyon kellene a nitrát+foszfát mentesítés, arra jó kellene legyen. Leginkább attól tartok, hogy nem lesz elég hatékony. Meg is kezdem a kísérletet, amint macska-mentesíteni tudom az akvárium tetejét.

  Ezt a konyhai tárolót már kipróbáltam és pont jó a 8-as üvegre, meg jól is néz ki.
  sunnersta-tarolo__0409165_PE601916_S4.
   
  Luigi13 kedveli.
 5. Rebal
  Épp nem fórumozik ...

  Rebal VIP kertész

  Tag:
  Ápr 21, 2016
  Hozzászólások:
  2,193
  Kedvelik:
  2,479
  Hely:
  Dunavarsány
  Map
  Ezt az edényt én karbantartáshoz használom a csipeszeknek, ollóknak, stb., nagyon praktikus.(y)
   
 6. FFnFAA
  Épp nem fórumozik ...

  FFnFAA Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  53
  Hely:
  Budapest
  Mi az erkélyen, virágtartónak. Jó kis multifunkciós cucc. Most majd elterjesztjük az akvarisztikában is. :cool:
   
  Zotya kedveli.
 7. Szabó Henrik
  Online

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,893
  Kedvelik:
  13,567
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Biztosan jól működne és szép kis dzsungel alakulna belőle. Ha neked tetszik ez a megoldás, hajrá és told a képeket. Viszont amit AmegA írt, abban van a lényeg. El kell döntened milyen irányba indulsz. Ha egy akvárium a célod amit szépen berendezel, és stabilan üzemelteted, akkor nem igazán érdemes bármit beletenni ami elrántja a tápanyagot a növényeid elől, mert amikor majd már felismered a hiánytüneteket, egyszer csak azon veszed magad észre, hogy többszőrösen kell tápanyagot emelned mert a sokkal kisebb gyökerű vízinövényeid lassabban , kisebb mennyiséget szívnának fel. Ez hozza magával a következő problémát : A szobanövénynek lehet csak egy-két tápanyagra lesz szüksége amit a mikró illetve makró adagjaidból kiránt, Te viszont ha ezt észleled, dózist emelsz. Innentől amiből hiány volt megszűnik, amiből viszont nem volt hiány, duplázódik illetve többszöröződik. Ez borítja a rendszered, rendszeres látogatója leszel az alga topiknak, és a válaszokat már most leírom. Mennyi a nitrátod, a foszfátod, a vasad, a ph-gh-kh-d? Nem tudom. Vegyél teszteket, mert máshogy nem lehet ki gubancolni. ( Szerintem nem kell ez neked)
  Nem rossz az ötlet de ez másképpen is működhet. Ráakasztod, kívülről, és a cserevizeddel locsolod. Természetesen csak akkor ha nem ez a kifejezett célod.
  Mir :pompous:
   
  Dervis és Mr. Kapa kedvelik.
 8. FFnFAA
  Épp nem fórumozik ...

  FFnFAA Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  53
  Hely:
  Budapest
  Némi átépítés után belevágtam én is. Még csak pár napja van bent a futóka, meglátjuk, hosszabb távon milyen hatásai lesznek.

  IMG_20180118_191244.
   
 9. oandras
  Épp nem fórumozik ...

  oandras Nézelődő

  Tag:
  Okt 9, 2018
  Hozzászólások:
  5
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Göd
  Sziasztok!

  Én egy sügéres akváriumban tervezek hasonlót. Az akváriumban csak kövek és gyökerek lesznek. Én is szobai futókával próbálkoznék. Úgy tervezem, hogy egy kisebb műanyag virágládát tennék az akvárium hátsó része fölé, abba talajnak manadót és egy buborékos szűrőből vezetném vissza a vizet a ládába. A ládát pedig alul megfúrnám pár helyen, hogy vissza tudjon csöpögni a víz az akváriumba. Ebbe ültetném a futókát és egyben egyfajta csepegtetőszűrőként is üzemelne. Szerintetek mire érdemes odafigyelnem? Tápoznom kell valahogy a futókát? Ha igen, mivel?

  FFnFFA, neked hogyan vált be az aranyhalas akváriumban a futóka?
   
 10. FFnFAA
  Épp nem fórumozik ...

  FFnFAA Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  53
  Hely:
  Budapest
  Vegyesen. Nem vettem észre érdemi nitrán csökkenést, így pár hónappal később kivettem. Tápozni sztem nem szükséges, nekem nőtt az akvárium vízben, mint a gaz. Néhol a felszínen is gyökeret eresztett, ahol beleért a vízbe + kinőttek a gyökerek a tartóból is. Egyetlen igazi negatív tapasztalatom az volt, hogy eléggé meggyűlt a tartóban a kosz. Lehet, hogy nagyobb adag növénnyel kellett volna próbálkoznom, csak nem akartam több helyet elvenni az akváriumból.
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése