• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Garnélás Szadai Taiwan Vegyes

Szabolcs91

Főkertész
Sziasztok!

Szeretnék egy következő lépést elérni ezért úgy döntöttem, hogy indítok egy garnélás Taiwan vagy CBS dobozt. Még nem vagyok benne biztos, hogy a Taiwan-okkal meg merek próbálkozni, de mielőtt jönnek a lakók, majd mérlegelek.

Akvárium: 60x30x30cm 54 liter

Világítás: Saját készítésű LED, nagy 160-literes aksin már bizonyított

Szűrő: Eheim (sajnos pontos típust nem tudok), még nem hoztam el a pincéből, ahol tárolódik
Szűrőanyag: Seachem Matrix 2 liter, perlon

Aljzat: ADA Amazonia Ver2. 9 liter+ indító ADA bacter

Tápozás: Green Aqua Micro&Macro, függ majd a növényektől
Vízcsere: 380l/napos RO ,két heti 40% RO vízzel Shalty Shrimp Mineral GH+, az eleján természetesen sűrűbben
TDS: 120-140

Dekoráció: Red Moor

Növények: Amiket tudok szerezni bele, de főleg moha, Crypto, Anubias, Blyxia

Élőlények: Taiwan vegyesen vagy CBS vagy CRS, még nem dőlt el

A héten tervezem az üres indítást. Akvárium + aljzat + szűrő, és majd januárban a garnélák telepítését, ha a paraméterek majd engedik.
Ha esetleg van valakinek olyan nővénye ami jó Low körülményekre, és van felesleg, kérem jelezze. Ha kell, csokit, sört, bort tudok cserébe felajánlani :)

Amennyire utána néztem, ezek az alapok egy jó induláshoz és sikeres Taiwan akváriumhoz, de várom a javaslatokat, hogy mire figyeljek? Mi az ami egy ilyen összerakott rendszer esetén félremehet? PH, GH?

Üdv.
Szabolcs91
 
Szűrő így 2 év pihenés után újra üzemben. :) Sajnos már nem mai darab, elég sok helyen lenne mit rajta javítani, de így is tolja rendesen. Próbáltam mindenfelé elosztani az áramlást, hogy ne legyen erős. folytani nem szeretném ha nem muszáj, nem baj, ha megvan a megfelelő l/óra áramlás, de erős sodrást nem akarok. Amit még észre vettem és ezzel nem tudok mit kezdeni, hogy a gyors csatlakozónál, egy nagyon minimálisan levegőt kap a rendszer. nagyon apró buborékékat köp a vízbe, de egyelőre ezzel nem foglalkozom. A szűrő nem hangos emiatt, nem félek, hogy tönkremegy, és legalább lesz elég oxigén a garnéláknak.

Akvárium is fel lett töltve, hogy még most kiderüljön, ha baj van.

Talaj, RO készülék, Salty Shrimp úton, de ezeket majd később tervezem izzítani. Egyelőre majd akvrium + talaj + néhány maradék lávakő megy be, hogy a baciknak legyen hol lakni. Növényeket szerintem kettő ünnep között fogom beszerezni vagy ünnepek után.

Lámpa fele is elkészült. Egyedül tartót kell még nyomtatnom hozzá. Tervek kész vannak, csak alapanyagra várok.

Egy kép az aktuális állapotról:
20201221_192733.jpg
 
Mai nap délután, a maradék anyagokból összeállt egy minimális scape. Majd inkább még növényekkel fogom sűríteni amennyire tudom a garnélák mellett.
Terv szerint, crypto green, hydrocotyle tripartita, és marsilea lesz még beszerezve.
Nem ment bele végül a 9l amazon, csak vagy 6-7 liter.
20201226_184435.jpg
20201226_184440.jpg
Algamenteset mindenkinek!
 
Szia ! És milyen a áramlásod nem erős ? Mert írtad feljebb , hogy nem akarsz erős áramlást
Szia Gábor!
Egyelőre meghekkeltem a fellelhető anyagokból, esőztető, T idom, könyök és így elosztottam az áramlást. Most meg úgy sincs benne lakó. Addig mire bekötlöznek hozok meg majd csapot és akkor majd tudom állítani. Egyelőre a lényeg, hogy induljanak el a bacik. Majd még akarok biofilm képződés segítő szert is venni. A legjobb környezetet akarok a Taiwanoknak. Nem spórolok semmin, mert nem éri meg.
 
Levédetted? Különben lehet, hogy egy hónap múlva már fent lesz néhány távolkeleti gyártó honlapján! 👍
Nem. De én is a kínai lámpákat néztem és próbáltam valamit koppintani 😁.
Szerintem a célnak megfelel. Tudom, hogy nem hozza azt a spektrumot amit a minőségi bolti lámpák, de árban sem ott van...
 
Egy kis státusz jelentés. Lassan egy hete ketyeg az akvárium. A vízcsere 50% megy 3 naponta. Jelenleg 190 a TDS, mert ha marad egy kis RO vizem, akkor az is megy bele. Ami egy picit aggaszt, hogy a szobában 2 akvárium van. A kissebb az 22 fok körül van, a nagyobb ami a Taiwan lak lesz, pedig több mint 23. Gondolom a külső szűrő jobban melegíti. Ez még ugyan belefér, de örülnek ha lemenne 22 re. Valószínű a nyárra úgyis kell neki hűtést csinálnom így jobb ha elkezdem...
Jelenleg csak bele van dobva pár növény. Majd amanokat tervezek nevelni benne az első 2 hónapban akik majd utána költöznek ahogy sikerül kifognom őket a nagyba.
Addig is a kicsiből kiköltözött a sziámi harcos hal egy novenytarozo el nature dobozba, helyére pedig jött pár CRS /CBS csapat, hogy ismerkedjünk. Eddig feltehetően egy hibát sikerült elkövetni, mert a szűrő az elején nem mozgatta eléggé a vizfelszint, és talán emiatt volt pár elhullás. Pár napja ezt orvosoltam és azóta nem tapasztaltam ilyet. Amíg őket sikerül rendbeszednem, addig a Taiwan lak is ideiglenes lakokat fog nevelni..
Jelenlegi állapotok:
20210104_222423.jpg
20210104_222428.jpg
20210104_222434.jpg
 
4...
A 4. Akvárium érkezett a házba.. 😁. Párom már inkább nem is mond semmit.

Nem akarok új topikot nyitni, mert nem tervezek nagy pályafutást azaakváriumnak inkább csak megosztom veletek.

A kis nánó kocka eredetileg garnélásnak indult, de aztán a volt egy kis csere és a Second Chance pár lakója(agresszívebb halak) és a garnélák helyett cseréltek. Aztán a lakok tovább vándoroltak barátomhoz és megüresedett a hely.
Mivel egy Betta a GA ban megtetszett ezért ő lett az új lakó.

Közben elindult a Szadai Taiwan és Szentgyo val egyeztetve az esetleges lakokról nem tudtam otthagyni pár CBS/CRS-t. Eredetileg a 160 literesbe szántam őket, de hazaérve jobbnak láttam a nánóba beköltöztetni és talán kicsit állományt szaporítani.
Így sajnos a Bertának költöznie kellett. Ideiglenesen a Taiwan vegyes 54 literbe.

Mivel ez nem lett volna végleges gond, és sokat küzdött az áramlattal, ezért az ideiglenes műanyag növény és egyéb tározóba ment az ablakba. Ezt megelégelve beszereztem egy kis 17 literes kockát neki.. meg se lakhat egy műanyag ládában. 😁.
Az akvárium el, el nature mivel nincs szűrés, se talaj, se világítás. Meglátjuk mi lesz belőle. Egyedül futást kapott, mert a szobában hideg van.
Az biztos, hogy Betta boldog, szereti a szűretlen vizet, még habvárat is épít magának. 😁

20210112_191134.jpg20210112_164216.jpg
Következő lépés, már látom, egy CO lesz ide is...😁
 
Ma volt reggel egy elhullás a teszt CBS lakban. Remélem csak egyszeri eset volt, mert az első pár nap óta már nem volt. Megint mintha a szűrő alig csordogált volna és ez lehet egy kicsit betett, az egyik vedlő garnélának.
Orvosolva bekerült az oxigenerator
20210121_202254.jpg
Egyelőre petés jószágok nincsennek, de remélem lesznek.

Az induló Taiwan lakban pedig sikeresen zárult a BO. A fonal alga eltűnt. Kapott egy vizcserét és a nagy akváriumból levágott darabokat. Vagy bírják vagy nem..
20210121_202250.jpg
Így haladok, low tech holland akvárium lesz. Bár szerintem a nagy része csak vegetálni fog ebben...

Köszi, hogy benéztél!
 
Back
Oldal tetejére