• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Sütés, főzés (gasztro-tech)

Nálam az új örület a növényi tejek világa.

A legtöbb boltban kapható növényi tej nem igazán izlik, amelyiket pedig finomnak találok (Alpro) az egyrészt tartalmaz aromákat és stabilizátort, másrészt elvetemülten drága.

Mivel volt itthon darált mogyoro, ezért elöször mogyorotejet készitettem. A recept szerint 80-100g mogyit 1 liter vizzel 5 percig kell turmixolni, majd le kell szürni. Ez elég viz izure sikerult...
Nem adtam fel, tovabbprobálkoztam: kokusztej

A recept szerint 80-100g kokuszt,egy vsipet sót 1,2 liter vizben fel kell forralni, majd 5 percig rotyogtatni kell. Utàna jöhet a nagyon alapos turmixolás (nalam ez 3-5 perc volt) majd szürés (legalkalmasabb erre egy - még nem használt- szövetpelenka).
Ez viszont nagyon nagyon finomra sikerult. Langyosan készitettem is belole tejes KV-t, nagyon finom lett.
Hatránya, hogy nagyon magas a kaloria tartalma. Amikor teljesen kihult, a tej tetején megdermedve lebegett egy hatalmas kokusz-zsir kupak.


Ma pedig kokuszos rizstejjel próbálkoztam:
1,2 liter vizben forrástol számitott 15 percig foztem 50g kokuszreszeléket + 40 g rizst (én risotto rizst használtam mert ez volt itthon)+ egy csipet sót -> lefedett lábosban hagytam langyosra hulni, majd alaposan leturmixoltam, es leszürtem (textil-szuron).
Aki szereti a sürü forro-csokit, annak ez az alap nagyon fog tetszeni!
Hátránya, hogy ennek is magas a kaloriatartalma, de ha fözö- tejszin helyett használjuk akkor már ok.

Hütöben mindossze 2-3 napig állnak el, es fogyasztás elott alaposan fel kell rázni. Cserebe nincs bennuk adalékanyag, es a bolti változatnál jóval olcsóbbak.
(Egy liter kokusztej otthon készitve ~ 0.50 chf // egy liter alpro kokusztej = 4 chf // 1l lidl sajátmárkás kokusztej 1,85 chf)
 
Nálam az új örület a növényi tejek világa.

A legtöbb boltban kapható növényi tej nem igazán izlik, amelyiket pedig finomnak találok (Alpro) az egyrészt tartalmaz aromákat és stabilizátort, másrészt elvetemülten drága.

Mivel volt itthon darált mogyoro, ezért elöször mogyorotejet készitettem. A recept szerint 80-100g mogyit 1 liter vizzel 5 percig kell turmixolni, majd le kell szürni. Ez elég viz izure sikerult...
Nem adtam fel, tovabbprobálkoztam: kokusztej

A recept szerint 80-100g kokuszt,egy vsipet sót 1,2 liter vizben fel kell forralni, majd 5 percig rotyogtatni kell. Utàna jöhet a nagyon alapos turmixolás (nalam ez 3-5 perc volt) majd szürés (legalkalmasabb erre egy - még nem használt- szövetpelenka).
Ez viszont nagyon nagyon finomra sikerult. Langyosan készitettem is belole tejes KV-t, nagyon finom lett.
Hatránya, hogy nagyon magas a kaloria tartalma. Amikor teljesen kihult, a tej tetején megdermedve lebegett egy hatalmas kokusz-zsir kupak.


Ma pedig kokuszos rizstejjel próbálkoztam:
1,2 liter vizben forrástol számitott 15 percig foztem 50g kokuszreszeléket + 40 g rizst (én risotto rizst használtam mert ez volt itthon)+ egy csipet sót -> lefedett lábosban hagytam langyosra hulni, majd alaposan leturmixoltam, es leszürtem (textil-szuron).
Aki szereti a sürü forro-csokit, annak ez az alap nagyon fog tetszeni!
Hátránya, hogy ennek is magas a kaloriatartalma, de ha fözö- tejszin helyett használjuk akkor már ok.

Hütöben mindossze 2-3 napig állnak el, es fogyasztás elott alaposan fel kell rázni. Cserebe nincs bennuk adalékanyag, es a bolti változatnál jóval olcsóbbak.
(Egy liter kokusztej otthon készitve ~ 0.50 chf // egy liter alpro kokusztej = 4 chf // 1l lidl sajátmárkás kokusztej 1,85 chf)
Ezzel mennyi meló van? Mi vesszük amúgy a rizs/zab/szójatejet. Elsődlegesen Bridge, de nagyker áron sem olcsó.
 
Ezzel mennyi meló van? Mi vesszük amúgy a rizs/zab/szójatejet. Elsődlegesen Bridge, de nagyker áron sem olcsó.
Maga az elkészites hipp-hopp meg van.
Vizsont elég koszolós. Koszos lesz a turmix/botmixer egy lábos kell egy üveg amiben lehet tárolni és a szövet-szürö tisztitasa sem egy leányálom.

Plusz a visszamardt anyagot (pl kokuszreszelék) az ember a lelkiismerete szerint vagy felsolgozza sütibe, vagy kidobja. Van, aki a maradékot belekeveri a muzlijébe/kásájába.

Érdemes néha néha otthon magunknak késziteni, de a bolt polcáról levenni a kész terméket tuti, hogy egyszerübb.
 
Maga az elkészites hipp-hopp meg van.
Vizsont elég koszolós. Koszos lesz a turmix/botmixer egy lábos kell egy üveg amiben lehet tárolni és a szövet-szürö tisztitasa sem egy leányálom.

Plusz a visszamardt anyagot (pl kokuszreszelék) az ember a lelkiismerete szerint vagy felsolgozza sütibe, vagy kidobja. Van, aki a maradékot belekeveri a muzlijébe/kásájába.

Érdemes néha néha otthon magunknak késziteni, de a bolt polcáról levenni a kész terméket tuti, hogy egyszerübb.
Köszönöm, akkor kb. ahogy elképzeltem: sok a dzsuva. :)
 
Nálam az új örület a növényi tejek világa.

A legtöbb boltban kapható növényi tej nem igazán izlik, amelyiket pedig finomnak találok (Alpro) az egyrészt tartalmaz aromákat és stabilizátort, másrészt elvetemülten drága.

Mivel volt itthon darált mogyoro, ezért elöször mogyorotejet készitettem. A recept szerint 80-100g mogyit 1 liter vizzel 5 percig kell turmixolni, majd le kell szürni. Ez elég viz izure sikerult...
Nem adtam fel, tovabbprobálkoztam: kokusztej

A recept szerint 80-100g kokuszt,egy vsipet sót 1,2 liter vizben fel kell forralni, majd 5 percig rotyogtatni kell. Utàna jöhet a nagyon alapos turmixolás (nalam ez 3-5 perc volt) majd szürés (legalkalmasabb erre egy - még nem használt- szövetpelenka).
Ez viszont nagyon nagyon finomra sikerult. Langyosan készitettem is belole tejes KV-t, nagyon finom lett.
Hatránya, hogy nagyon magas a kaloria tartalma. Amikor teljesen kihult, a tej tetején megdermedve lebegett egy hatalmas kokusz-zsir kupak.


Ma pedig kokuszos rizstejjel próbálkoztam:
1,2 liter vizben forrástol számitott 15 percig foztem 50g kokuszreszeléket + 40 g rizst (én risotto rizst használtam mert ez volt itthon)+ egy csipet sót -> lefedett lábosban hagytam langyosra hulni, majd alaposan leturmixoltam, es leszürtem (textil-szuron).
Aki szereti a sürü forro-csokit, annak ez az alap nagyon fog tetszeni!
Hátránya, hogy ennek is magas a kaloriatartalma, de ha fözö- tejszin helyett használjuk akkor már ok.

Hütöben mindossze 2-3 napig állnak el, es fogyasztás elott alaposan fel kell rázni. Cserebe nincs bennuk adalékanyag, es a bolti változatnál jóval olcsóbbak.
(Egy liter kokusztej otthon készitve ~ 0.50 chf // egy liter alpro kokusztej = 4 chf // 1l lidl sajátmárkás kokusztej 1,85 chf)
Biztosan jó is, meg egészséges is (bár erre nem vennék mérget), de azért, mégis csak erre fut össze az ember szájában a nyál:
Ez igen!

Egyébként a lányom csinál már másfél éve ilyen pótételeket, de nem úri huncutságból, hanem kényszerből. Sajnos van valaki a családunkban, aki szinte semmit nem ehet, ezért próbálkozik "minden mentes" ételekkel és étel összetevőkkel. :(
Sajos a boltban kapható kókusztej, rizstej stb is tartalmaz olyan összetevőket, ami nekünk nem jó. Ezért kénytelen saját maga kutyulni mindent.
 
Sajnos van valaki a családunkban, aki szinte semmit nem ehet
Nagyon sajnálom. Még szakácskodásom során egyszer egy olyan család ebédelt a munkahelyemen, akiknek a kisfiuk extrém sokmindenre intolleranciás volt: nemcsak laktózra és gluténra, de még szölöcukorra is, plusz -ha jol emlékszem- akkor mindenféle csonthéjasra.
Az o esetében kikerülhetetlen Volt, hogy olyat egyen, amit valoban ehet... A cél az volt, hogy a szervezete a legminimálisabb reakciót váltsa ki... A szülöknek nem lehetett egyszerü dolguk. :(
 
Back
Oldal tetejére