• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Sügérből növény, avagy elcsábításom "tragédiája"

Tóth Bence

Főkertész
Tisztelt Közösség!

2006 óta malawi sügerekkel elégítettem ki az akvarisztika iránti vágyaimat. Aztán a tavaszi zsongás közben valami történt. Engedtem egy csábító szirén hangjának, aki folyton duruzsolta a fülembe: AKVAKERTÉSZET! Najólvanmondom... belevágtam.

Bagóért eladtam a halacsokat és olvasni kezdtem. Sokat. De ezek szerint nem eleget. A szerelmi történet egyelőre tagikus, mint romantikus fázisban van. Amint látom, Ti tudtok segíteni a megtört szívemen...
Jöjjenek a részletek...
dateposted-public
 
Ne haragudj, de senki nem fog tudni segiteni neked. Semmit nem tudunk a celodrol, se a technikadrol, a novenyekrol, de meg a problemarol sem. Ha ezeket kifejtened lehet akad majd aki ki tud segiteni.
 
Röviden: az összes szépirodalomban fellelhető alga, és az összes hiánytünet együttesen van jelen a tankomban...


Részletek:

Június 9-én kezdődött a növénytelepítés. Hetekig ment a sügerek után üresen a rendszer. Párszor lecseréltem a vizet, meg a mulmot leszívtam előtte.

43379559435_e2f848cbd5_b.jpgDSC_0877 by Bence Tóth, on Flickr

30418656808_85015c162c_b.jpgDSC_0878 by Bence Tóth, on Flickr


Amint látszik, nem vagyok egy nagy scaper... agyban monalizát is tudok festeni, aztán a valóság meg bekopog. Szóval túl sok stílust, meg aranymetszést ne keressetek. Majd erről beszélhetnénk, hogy a konkrét tankba milyen elrendezést ajánlanátok. A lényeg, hogy a háttér adott, nem lehet kiszedni. Hát, sok ilyen brutál hátterű növényes nincs a világon, ezt azért észrevettem.

Az aki jobb oldalán van a szűrés kifolyó ága esőztetővel, ezért onnan minden magasabbra növő növényt el kellett távolítanom, mert csak dűltek a vihartól. Van erre megoldás??


Az Eleocharis parvula hamarosan feladta - halványodott, feketült, aztán búcsú. A HC és a cryptocoryne parva szintén zenész.
A HM viszont szépen megindult, meg a többi is, igazából.

Júli 23-án elmentünk egy hétre nyaralni, akkor a táp adagolása szünetelt, co2 ment, mire visszajöttem kezdődtek a bajok - szőrösödtek a levelek aztán elszabadult a pokol.
Azóta a helyzet csak romlik... staghorn, diatoma, kék-zöld, szőrök, ecset, stb.
Új levelek pöndörödnek, halványak, néhol lyukasak, foltosak; mindezek ellenére viszonylag gyorsan nőnek és sok új hajtás van, csak csúnya.

Nagyjából ez látható:

30408866748_8f62e970ed_b.jpgDSC_1078 by Bence Tóth, on Flickr
29339695247_11532033f9_b.jpgDSC_1082 by Bence Tóth, on Flickr
43369932065_84e467a97c_b.jpgDSC_1083 by Bence Tóth, on Flickr


Technikai részletek:
- 198 cm hosszú, 60 magas, 80 mély, szóval nagy, a sügeresek megalománok... le van választva egy része szűrőnek, háttérrel, és a háttér is jó dundi, szóval kb. 550 liter víz marad benne, jóllehet a bruttó közel 1000 liter.

Szűrés a háttér mögött, egy 1000l-es és egy 3000l-es eheim compact+ hajtja
Egy mérnöki precizitású rajz:

42476623730_4a5168d883_h.jpgszűrő by Bence Tóth, on Flickr

1. kamra - itt jön be a víz, néhány krumpliszsák és egy nagy lyukú szivacs (itt van egy pumpa a képen, de azt csak vízcserére használom)
2. kamra - 3 féle lyuksűrűségű szivacs, méretre vágva
3. kamra - kb. 3 kg kerámiagyűrű, még több sűrű szivacs
4. kamra - itt már csak a tiszta víz van, ide tettem két szivattyút is, ide lógattam be a biológiai szűrő szívóágát is.

A 3 kamra, amiben anyag van, kb. 72 liter bruttó, kb. 50 litert foglal el ténylegesen a szűrőanyag. Elég ez? Gondolom, a szűrőanyagtól függ...

Most vettem észre, hogy van egy 2007-es képem, amikor készült. Annyi a változás, hogy ritkítottam a szivacsok mennyiségét, mert a megnövelt pumpa teljesítmény miatt nem engedett át elég vizet. De nagyjából látható a helyzet.

42478925300_168e37ebae_b.jpgP2110048 by Bence Tóth, on Flickr
29351231027_2c6faf09e1_b.jpgP2100037 by Bence Tóth, on Flickr

Bio szűrés - saját építésű 200-as pvc-ből mindenféle szűrőanyaggal - kb. 600l/h jön ki belőle. 200-as cső, kb. 120 cm hosszú, U alakú szóval 40 liter körül lehet. Nem emlékszem pontosan a szűrő anyagok mennyiségére, de krumpliszsák, biolabda, lávakő van benne. Jó sok. Kb. 5 éve megy, azóta nem bontottam szét, nem láttam szükségét. Ez gáz? Sügerek után ki kellett volna tisztítani? Úgy gondoltam, legalább élő kultúra van benne, nem bántom.

Egyszer kaptam egy eheim professional3 (600l) külső szűrőt, most azt is belőttem. Ez a vízközből szív a bal oldalról és kb. középen nyom vissza. Így próbáltam a jobbra tolódott beáramlást kicsit kiegyensúlyozni.

Világítás, sügerektől örökölt, de úgy gondoltam ide is megfelelő:
- 2 x 150W HQI fémhalogén, 8000K (14:30 on - 21:00 off, most teszt céllal csökkentettem az időtartamot eddig 8 órát ment)
- viszonylag közel kb 20 cm-re a víz fölött lóg, melegít, de nem vészes ennél a víztömegnél 27C max a nagy melegben

UV:
- UV filter (21:00 on - 11:00 off)

Aljzat:
- csak fehér kavics, gondolom, ez nagy baj (?), bár az anubiasok az előírás szerint faágakon lógnak, aztán azoknak is minden baja van

CO2:
- 9 kilós palackom van egy vízautomatából (messer), reduktor, bubiszámláló, diffúzor. Sok bubi másodpercenként, már sárgás a drop checker (12:30 on - 20:30 off). Mindig emeltem egy kicsit a dózist, mert azt olvastam, az alga a kevés CO2 miatt jön. Aztán lehet, ezzel csak tetézem a bajt.

Táp:
- megcsináltam az EI excelt 550 literre, Green Aqua-ban megvettem a porokat, bekevertem, adagolom minden nap / micro-t adom előírás szerint

30418536278_e8d7cd88b2_o.jpgei by Bence Tóth, on Flickr


Halak:
- egyelőre csak mutatóban 4 géb, 3 anci, 5 neon, 3 vitorlás


Növények:
Fenti képen látható mennyiségben.
HM, dúsul szépen, kb. 1 m x 50 cm területet magáévá tett de egy ordenáré diatóma erdő lett belőle
Anubias 1 nagy tő, 4 nana, tiszta szőr a széle, de folyamatosan hajt, virágzik
Hygrophilia Polysperma sok tő a bal oldalon, nyeszlett, halvány, de gyorsan nő
Valamilyen piros crypto a jobb oldalon (szőrös, de nő)
van még néhány ez az, általánosan nyeszlettek

Víz:
- heti 50% vízcsere csapból, nem tudok ekkora mennyiséget pihentetni, vagy ozmózni... nagy gáz?
Ezeket tudom mérni:
ph - 7.1
NO3 - 15 ppm körül
kH - 12
gH - 19



Bármilyen tipp, trükk, javaslat köszönettel elfogadott lesz! Ne kíméljetek, tuti, hogy sok minden hiányosság van...

Célom:
Szeretnék egy gyönyörű nagy, holland típusút és szeretném a lehető legprofibb módon űzni ezt a szép sportot. Ezt a tankot a gyakorlatszerzés oltárán áldozom fel. Ezzel szeretnék minden hibát elkövetni, amit lehet, tapasztalni, szomorkodni, örülni, mielőtt beruháznék egy nagy tisztaságú üvegből készült új setupra, profi technikával. Rászánom a pénzt, munkát, és ha kell, éveket. A lényeg, hogy megismerjem, kipróbáljam a növényeket, meg ezt a teljesen más világot a sügerek után. Szóval, bármi ötlet jöhet, még ha Ti sem vagytok biztosak benne, kísérletezünk egy jót... ígérem beszámolok a fejleményekről.


Köszönöm, hogy elolvastátok!

Bence

ui:
adrian, cipo3, mmccannon, Szabó Henrik - köszönöm a válaszaitokat a másik topikban. A fenti részletekkel, remélem tisztáztam a kérdéseiteket.
Amit megértettem a gondolaitotokból, hogy a szűrőközeg nem okés, és a növény mennyisége, talán, kevés. Megerősítenétek? Javasolnátok konkrétabbat?
 
Szia Bence! Üdv a klubban!(én is sügerezés után vágtam növényezésbe, de nálam maradt a sügeres vonal túlsúlyban)

Elsősorban a szűréseddel kapcsolatosan pár gondolatom lenne, ha nem bántalak meg nagyon. (nem szeretnélek, távol álljon tőlem!)
Ez a hatalmas szűrőkamrád nagyon-nagyon old school, megérdemelne egy átépítést. Szerencsére helyhiányról nincs szó, ez könnyít a dolgon.
Ami a gond ezzel: mivel a szűrésnél a felület nagysága a fontos, ebben az irányban kell elindulni. A Te szűrődnél kis felület mellett hatalmas a szűrőd mélysége. Felületnek sajnos csak az egyes kamrák keresztmetszeti felületét (~22 x ~20 cm) lehet számolni a mélysége viszont az a táv, amit a víz megtesz a beömlőtől a szivattyúkig. (Igazándiból a vödrös szűrőknek is ez a problémája.) Ezzel "csak" az a gond, hogy egy bizonyos táv megtétele után már alig van "kajája" a szűrőbaciknak, így érdemi munkát már nem tudnak végezni, szabályosan éheznek, ezért ahogy haladsz előre a szűrőközegen mind kevesebb telepedik meg belőle.

Amit a mostani fejemmel csinálnék: kamrák közötti elválasztó lapokat kiszedném, a beömlőre valami rácsot tennék és építenék bele patronos szűrőt.
Van két jó teljesítményű szivattyúd, ezért azzal a gondolattal is eljátszhatsz, hogy két ponton vezeted vissza a vizet ezzel optimalizálva a körforgását az akván belül. (én mindig azt szoktam javasolni, hogy pár csepp metilénkékkel szépen meg lehet nézni a víz mozgását az akván belül. Fillérekbe kerül és nem bánt semmit az a pár csepp.

Ha nem lehetetlen a kivitelezése, szétnéznék hátha találok egy-egy lilly-t a kifolyó ágra, esetleg keresnék valami üveges mestert, aki a "helyi viszonyokra" igazítva legyártja ezt a kettőt. (sokkal szebb lesz az áramlásod)

A patronosnál ha nem rettensz el a szivacs fúrástól, akár a mostaniakat is fel tudod használni, ha nem szeretnél ezzel vacakolni, lehet méretre rendelni fúrva is, egy a lényeg, hogy TM30-assal dolgozz. (ha jól látom, a mostani is az)
Ha tetszik a gondolat (olvasgass utána a neten, sok dolgot lehet találni) és rászánod magad, szívesen segítek a megtervezésében.

A fény/táp/CO2 szentháromsággal kapcsolatban lesznek nálam sokkal profibbak, fognak segíteni.

Más: az UV-t én kikapcsolnám (nem szeretem a steril környezetet és meggyőződésem, hogy az élőlényeknek sem jó, hisz' a természetben sem ilyen körülmények között élnek), nélküle is megoldható kell legyen az akva normális üzemeltetése.

Ha a kb 550 liter hasznos térfogatból indulunk ki, akkor ez a 300W-nyi fény erősen beugró szint, ráadásul a vized is elég mély.
Ha nincs lehetőséged RO készülék használatára, akkor szigorúan úgy válogasd össze a növényeket, hogy a kemény vizet is jól tolerálják.
HM, crypto félék tekintélyes hányada, anubiasok ilyen szempontból jók lennének, ráadásul a mérsékelt világítással is beérik.

A Green Aqua oldalán találsz egy elég jó írást az algákról. Nem tudom, azt átbogarásztad-e már? Érdemes.
Én a HM-et megnyírnám alaposan (olyan 2-3 cm-nél magasabbat nem hagynék), utána carbo-s kezeléssel elég gyorsan kiirtható ez a randa alga közüle. Én anno parvula gyepből kellett kiirtsam: sikerült. (A technikája: 15-20 ml carbo-t hígíts fel kb a négyszeresére, állítsd le a szivattyúkat, hogy ne mozogjon a víz, ha már megállt a víz, akkor fecskendővel óvatosan adagold a HM mezőre. Látni fogod, hogy beleülepszik a carbo, de óvatosan kell mozgatni a kezedet, hogy ne kelts áramlást és a carbo maradjon is ott. Ha megvagy, nézz az órádra és kb 15 perc múlva indulhat újra a szűrés. Ezt a carbo-s játékot minden nap meg kell csinálni, amíg az alga ki nem tisztul a HM mezőből.)
Azon ne lepődj meg, hogy a kinyírt rengeteg alga a szűrődet eléggé le fogja terhelni.

Ez jó hosszú lett, köszi, ha nem untad el félúton az olvasását;)
 
Célom:
Szeretnék egy gyönyörű nagy, holland típusút és szeretném a lehető legprofibb módon űzni ezt a szép sportot. Ezt a tankot a gyakorlatszerzés oltárán áldozom fel. Ezzel szeretnék minden hibát elkövetni, amit lehet, tapasztalni, szomorkodni, örülni, mielőtt beruháznék egy nagy tisztaságú üvegből készült új setupra, profi technikával. Rászánom a pénzt, munkát, és ha kell, éveket. A lényeg, hogy megismerjem, kipróbáljam a növényeket, meg ezt a teljesen más világot a sügerek után. Szóval, bármi ötlet jöhet, még ha Ti sem vagytok biztosak benne, kísérletezünk egy jót... ígérem beszámolok a fejleményekről.

Az előkészítés nagyon kevés volt, mert sügérek után nem elég a vizet cserélni, és mulmozni. Az ürülékük (széklet ÉS vizelet) bomlásterméke beette magát nem csupán a szűrőanyagokba, de még a háttérbe is.


Utánam tapasztaltabb fórumtársak is adnak majd tippeket, tanácsokat, addigis, ahogy látom a teendőket:

1) A sügérek a kemény vizet kedvelik, de a növények közül kevés preferálja. Az Anubias és sok Crypto megél benne, de mindre igaz, hogy rosszul tűrik a hirtelen bekövetkező nagy változásokat. Ezért jó lenne, ha mondanál vízparamétereket, úgymint hőmérséklet, pH, KH, Gh, NH3, NO2, NO3.
2) Az algafarmod már-már tiszteletreméltó. Bennem kevésbé kellemes emlékeket idéz fel abból az időből, amikor én állítottam át az akvámat halakról növényekre. Nagyon jó, és meleg szívvel ajánlom a https://akvakertesz.hu/forums/alga/ fórum olvasgatását.
3) A jelenlegi aljzat színe és szemcsemérete is az algának kedvez. (Biztosan láttál már olyan napozót, aki tükörfóliaszerűséget tartott az álla alatt. Na, ez kb. olyan.) Az egészet le kellene cserélni a) vagy növényes általános aljzatra, vagy b) legrosszabb esetben szűrőhomokra 1-2 mm frakcióban.
4) A szűrésed bivalyerős, a volumen meg minden növényfejű álma. Mivel a technikai megoldásokhoz nem értek, a jártasabb fórumtársaknak hagyom ezt a csemegét.
5) A szűrőanyagokról nem derül ki, hogy ezeket átjárta-e a sügér-szutyok. Ha igen, két megoldást látok: a) újakat betenni, b) kikapni azokat, slaggal átmosni, utána 1-2 órára Kálium-permanganát 3%-os oldatában áztatni, végül slaggal jól kimosni. Visszahelyezéskor – de új szűrőmédia esetén is - bacistartert adni a szűrőkamrákba.
6) A biológiai szűrésen legyen a hangsúly. Vízikertészkedésnél nem kell olyan ménkű nagy mechanikai szűrés, mint halazásnál. Az elsőben legyen szivacs, a második és harmadikban jó biológiai (pl. Seachem Mátrix-ot használok) anyag kerüljön. Az utolsóban mindenképpen legyen perlon, ami „polírozza” a kilépő vizet.
Ha a fentiek szerint alakítod ki a kamrás szűrést, nem látom szükségét a PVC-nek. De kérlek, hallgasd meg mások véleményét, javaslatát is.
7) A tápozást meghagyom hozzám sokkalta jobban hozzáértő hobbitársnak.
8) A nagynyomásúhoz (nekem még nincs) csak annyit tudok írni, hogy készülj fel, hogy mellednek fogják szegezni a „pontosan hány darab bubi per sec” kérdést.

No, „hirtelen felindulásból” ennyit jutott eszembe.

Végül, de nem utolsósorban, Isten hozott közöttünk, és szívből kívánom, hogy meglegyen az a nagy hollandi!
 
Bio szűrés - saját építésű 200-as pvc-ből mindenféle szűrőanyaggal - kb. 600l/h jön ki belőle. 200-as cső, kb. 120 cm hosszú, U alakú szóval 40 liter körül lehet. Nem emlékszem pontosan a szűrő anyagok mennyiségére, de krumpliszsák, biolabda, lávakő van benne. Jó sok. Kb. 5 éve megy, azóta nem bontottam szét, nem láttam szükségét. Ez gáz? Sügerek után ki kellett volna tisztítani? Úgy gondoltam, legalább élő kultúra van benne, nem bántom.

Amit megértettem a gondolaitotokból, hogy a szűrőközeg nem okés, és a növény mennyisége, talán, kevés. Megerősítenétek? Javasolnátok konkrétabbat?

Nem értek ehhez SUMP szűréshez, de nem lenne jobb lecserélni akrumpliszsák, biolabda, lávakő kombót egy jobb minőségű biológiai szűrőközegre? Substrat pro pl. használt van 1,000/ liter-ért.
Ugye 500 liter alá kell min. 25 liter JÓ minőségű cucc.
 
Röviden: az összes szépirodalomban fellelhető alga, és az összes hiánytünet együttesen van jelen a tankomban...


Részletek:

Június 9-én kezdődött a növénytelepítés. Hetekig ment a sügerek után üresen a rendszer. Párszor lecseréltem a vizet, meg a mulmot leszívtam előtte.

View attachment 61946DSC_0877 by Bence Tóth, on Flickr

View attachment 61947DSC_0878 by Bence Tóth, on Flickr


Amint látszik, nem vagyok egy nagy scaper... agyban monalizát is tudok festeni, aztán a valóság meg bekopog. Szóval túl sok stílust, meg aranymetszést ne keressetek. Majd erről beszélhetnénk, hogy a konkrét tankba milyen elrendezést ajánlanátok. A lényeg, hogy a háttér adott, nem lehet kiszedni. Hát, sok ilyen brutál hátterű növényes nincs a világon, ezt azért észrevettem.

Az aki jobb oldalán van a szűrés kifolyó ága esőztetővel, ezért onnan minden magasabbra növő növényt el kellett távolítanom, mert csak dűltek a vihartól. Van erre megoldás??


Az Eleocharis parvula hamarosan feladta - halványodott, feketült, aztán búcsú. A HC és a cryptocoryne parva szintén zenész.
A HM viszont szépen megindult, meg a többi is, igazából.

Júli 23-án elmentünk egy hétre nyaralni, akkor a táp adagolása szünetelt, co2 ment, mire visszajöttem kezdődtek a bajok - szőrösödtek a levelek aztán elszabadult a pokol.
Azóta a helyzet csak romlik... staghorn, diatoma, kék-zöld, szőrök, ecset, stb.
Új levelek pöndörödnek, halványak, néhol lyukasak, foltosak; mindezek ellenére viszonylag gyorsan nőnek és sok új hajtás van, csak csúnya.

Nagyjából ez látható:

View attachment 61948DSC_1078 by Bence Tóth, on Flickr
View attachment 61949DSC_1082 by Bence Tóth, on Flickr
View attachment 61950DSC_1083 by Bence Tóth, on Flickr


Technikai részletek:
- 198 cm hosszú, 60 magas, 80 mély, szóval nagy, a sügeresek megalománok... le van választva egy része szűrőnek, háttérrel, és a háttér is jó dundi, szóval kb. 550 liter víz marad benne, jóllehet a bruttó közel 1000 liter.

Szűrés a háttér mögött, egy 1000l-es és egy 3000l-es eheim compact+ hajtja
Egy mérnöki precizitású rajz:

View attachment 61951szűrő by Bence Tóth, on Flickr

1. kamra - itt jön be a víz, néhány krumpliszsák és egy nagy lyukú szivacs (itt van egy pumpa a képen, de azt csak vízcserére használom)
2. kamra - 3 féle lyuksűrűségű szivacs, méretre vágva
3. kamra - kb. 3 kg kerámiagyűrű, még több sűrű szivacs
4. kamra - itt már csak a tiszta víz van, ide tettem két szivattyút is, ide lógattam be a biológiai szűrő szívóágát is.

A 3 kamra, amiben anyag van, kb. 72 liter bruttó, kb. 50 litert foglal el ténylegesen a szűrőanyag. Elég ez? Gondolom, a szűrőanyagtól függ...

Most vettem észre, hogy van egy 2007-es képem, amikor készült. Annyi a változás, hogy ritkítottam a szivacsok mennyiségét, mert a megnövelt pumpa teljesítmény miatt nem engedett át elég vizet. De nagyjából látható a helyzet.

View attachment 61952P2110048 by Bence Tóth, on Flickr
View attachment 61953P2100037 by Bence Tóth, on Flickr

Bio szűrés - saját építésű 200-as pvc-ből mindenféle szűrőanyaggal - kb. 600l/h jön ki belőle. 200-as cső, kb. 120 cm hosszú, U alakú szóval 40 liter körül lehet. Nem emlékszem pontosan a szűrő anyagok mennyiségére, de krumpliszsák, biolabda, lávakő van benne. Jó sok. Kb. 5 éve megy, azóta nem bontottam szét, nem láttam szükségét. Ez gáz? Sügerek után ki kellett volna tisztítani? Úgy gondoltam, legalább élő kultúra van benne, nem bántom.

Egyszer kaptam egy eheim professional3 (600l) külső szűrőt, most azt is belőttem. Ez a vízközből szív a bal oldalról és kb. középen nyom vissza. Így próbáltam a jobbra tolódott beáramlást kicsit kiegyensúlyozni.

Világítás, sügerektől örökölt, de úgy gondoltam ide is megfelelő:
- 2 x 150W HQI fémhalogén, 8000K (14:30 on - 21:00 off, most teszt céllal csökkentettem az időtartamot eddig 8 órát ment)
- viszonylag közel kb 20 cm-re a víz fölött lóg, melegít, de nem vészes ennél a víztömegnél 27C max a nagy melegben

UV:
- UV filter (21:00 on - 11:00 off)

Aljzat:
- csak fehér kavics, gondolom, ez nagy baj (?), bár az anubiasok az előírás szerint faágakon lógnak, aztán azoknak is minden baja van

CO2:
- 9 kilós palackom van egy vízautomatából (messer), reduktor, bubiszámláló, diffúzor. Sok bubi másodpercenként, már sárgás a drop checker (12:30 on - 20:30 off). Mindig emeltem egy kicsit a dózist, mert azt olvastam, az alga a kevés CO2 miatt jön. Aztán lehet, ezzel csak tetézem a bajt.

Táp:
- megcsináltam az EI excelt 550 literre, Green Aqua-ban megvettem a porokat, bekevertem, adagolom minden nap / micro-t adom előírás szerint

View attachment 61954ei by Bence Tóth, on Flickr


Halak:
- egyelőre csak mutatóban 4 géb, 3 anci, 5 neon, 3 vitorlás


Növények:
Fenti képen látható mennyiségben.
HM, dúsul szépen, kb. 1 m x 50 cm területet magáévá tett de egy ordenáré diatóma erdő lett belőle
Anubias 1 nagy tő, 4 nana, tiszta szőr a széle, de folyamatosan hajt, virágzik
Hygrophilia Polysperma sok tő a bal oldalon, nyeszlett, halvány, de gyorsan nő
Valamilyen piros crypto a jobb oldalon (szőrös, de nő)
van még néhány ez az, általánosan nyeszlettek

Víz:
- heti 50% vízcsere csapból, nem tudok ekkora mennyiséget pihentetni, vagy ozmózni... nagy gáz?
Ezeket tudom mérni:
ph - 7.1
NO3 - 15 ppm körül
kH - 12
gH - 19



Bármilyen tipp, trükk, javaslat köszönettel elfogadott lesz! Ne kíméljetek, tuti, hogy sok minden hiányosság van...

Célom:
Szeretnék egy gyönyörű nagy, holland típusút és szeretném a lehető legprofibb módon űzni ezt a szép sportot. Ezt a tankot a gyakorlatszerzés oltárán áldozom fel. Ezzel szeretnék minden hibát elkövetni, amit lehet, tapasztalni, szomorkodni, örülni, mielőtt beruháznék egy nagy tisztaságú üvegből készült új setupra, profi technikával. Rászánom a pénzt, munkát, és ha kell, éveket. A lényeg, hogy megismerjem, kipróbáljam a növényeket, meg ezt a teljesen más világot a sügerek után. Szóval, bármi ötlet jöhet, még ha Ti sem vagytok biztosak benne, kísérletezünk egy jót... ígérem beszámolok a fejleményekről.


Köszönöm, hogy elolvastátok!

Bence

ui:
adrian, cipo3, mmccannon, Szabó Henrik - köszönöm a válaszaitokat a másik topikban. A fenti részletekkel, remélem tisztáztam a kérdéseiteket.
Amit megértettem a gondolaitotokból, hogy a szűrőközeg nem okés, és a növény mennyisége, talán, kevés. Megerősítenétek? Javasolnátok konkrétabbat?
Ha megengeded, en is elmondanam a velemenyem, de a többiek nagyjabol mar leirtak a jo ötleteket.
Szerintem is kell egy kis update a szürönek, ahogy Mary irta, tömd tele a közepsö rekeszeket biologiai szüranyagokkal, a vegere perlon es egyeb findomsagok, Seachem Purigen es kristalytiszta lesz a vized.
Tudom, hogy mar belefeccöltel a növenyekbe, en meg is azt mondanam, hogy dobd ki ezt a talajt, vegyel valami jo agyagos talajt (Tropica, Dennerle, vagy ADA).
A hattered zsenialis, annak ellenere, hogy a növenyesben ez nem jellemzö...De! Töltsd fel mondjuk lavaközuzalekkel hatul vagy 25 cm magasan, arra jöhet a talaj, 10-15 cm vastagon, igy jo magas lehet hatul a talajod. A lecsuszas elkerülesere hasznalhatsz szep nagy lavaköveket, azok passzolnak is a hatteredhez, es kialakithatnal egy szep sziklas lejtös hatteret. Egy gyönyörü, brazil stilusu növenyes akvariumot el tudnek igy belöle kepzelni, elöre lefele futo lankas dombokkal, sok szines növennyel, es meg a hattered is passzolna hozza.
Szoval en ebbe az iranyba mennek tovabb, egesz jot lehetne kihozni belöle. A tered megvan hozza, emiatt kar lenne ezt az akvat feladni is mas meretben ujra kezdeni.
A vilagitast tuningolnam 3 x 150 W HQI-re, ahhoz megfelelöen belöni a CO2-t, ekkora meretben mar inkabb inline beoldas kellene szerintem.
Aztan meg hozzailleszteni a tapozast...es lehet örömködni..
 
Húh ebbe mekkorákat fogsz építeni apám 1-2 év múlva, csak ne add fel az első 3 hónap kudarcai miatt.

Bár a szűrés megújítására a többiek jó ötleteket adtak én magam úgy érzem felesleges addig amíg 15-ös NO3-at mérsz. Több mint 10%-os a szűrőméreted ez hatalmas.

- ha rendesen tápozol
- és a növények által termelt bomlást is feldolgozza a szűrő

akkor olyan 30 alatt maradsz és amíg az alatt vagy addig jól ketyeg a szűrésed. Lehetne upgradelni, de ezek szerint most is teszi a dolgát.

Tápod nem tudom jó-e én nem értek a porzáshoz :D Viszont lehet keveset tápozol és csak azért mérsz ilyen kevés NO3-at.

Pár kérdés csak gondolatébresztőnek. Valamilyen vízkezelőt használsz az 50%-os vízcserénél? Seachem Prime?

Keményvíz nem a világ vége. Attól még lehet butál algamentes scaped. De szebbek a növények jelentősen ha RO vizet használsz.

Esőztetőt én lecserélném Lily Pipe-ra. Akár kettőre is egymással szemben. Az esőztető nagyon kedvez a fonalas algáknak.

S mivel kezdő vagy vegyél teszteket. Nem kell profit méregdrágát, de legyen No2, No3, Po4...stb. Miután kb 3 hónap alatt rendbe raktad a vízed ezek már feleslegesek, de addig sokat kell mérned.
 
csak kapkodom a fejem... gondoltam, hogy vannak hiányosságok, de így töményen eléggé tarkón vágott az igazság
nagyon rendesek vagytok, hogy segíteni próbáltok, kezd körvonalazódni a fejlesztési projekt.

egy dolgora legyetek kedvesek még konkrétabban javaslatot adni, ez pedig az áramlás. nem is taglalom, jelenleg hogy megy (bár látszik az előző képeken), mert biztos rossz.
inkább várnám a véleményeteket mi lenne a jó megoldás: tegyük fel, úgy építeném át az akvát, ahogy az előző képen ábrázolta meleagris kartárs, tehát, hátulról előre egy lejtő szerű kialakítás lenne. erre egyébként ideális a 80 cm mélységem.
be tudnátok rajzolni, hogyan kellene bevezetnem a legalább két nyomóágat (bár jelenleg 4 is van - 1x 1000 liter, 1x3000 liter, 2x600 liter)?

30440897468_77184e3b84_o.jpgáramlás by Bence Tóth, on Flickr

köszönöm
 
csak kapkodom a fejem... gondoltam, hogy vannak hiányosságok, de így töményen eléggé tarkón vágott az igazság
nagyon rendesek vagytok, hogy segíteni próbáltok, kezd körvonalazódni a fejlesztési projekt.

egy dolgora legyetek kedvesek még konkrétabban javaslatot adni, ez pedig az áramlás. nem is taglalom, jelenleg hogy megy (bár látszik az előző képeken), mert biztos rossz.
inkább várnám a véleményeteket mi lenne a jó megoldás: tegyük fel, úgy építeném át az akvát, ahogy az előző képen ábrázolta meleagris kartárs, tehát, hátulról előre egy lejtő szerű kialakítás lenne. erre egyébként ideális a 80 cm mélységem.
be tudnátok rajzolni, hogyan kellene bevezetnem a legalább két nyomóágat (bár jelenleg 4 is van - 1x 1000 liter, 1x3000 liter, 2x600 liter)?

View attachment 62035áramlás by Bence Tóth, on Flickr

köszönöm
Ha jol látom szivóágad csak egy van. akkor a fölé hosszanti irányban az egyik kifolyót lilypipe és vele átlóban a hátsó falra de azt is hosszanti irányba a másikat!
ha kettö szívóágad lenne, akkor már más lenne a séma! ez az énprivát véleményem!
 

Attachments

  • Inked30440897468_77184e3b84_o_LI.jpg
    Inked30440897468_77184e3b84_o_LI.jpg
    223.2 KB · Megtekintések: 15
Amit @Keinrath Adrian rajzolt az tökéletes lenne.

Co2 diffuzor hol lenne? Ekkorába talán nem is elég egy. Reaktort ajánlanék, de ugye neked nincs hova kötnöd. Bár a tartályod át lehetne alakítani, úgy, hogy a legvégén legyen egy Co2 reaktor is benne. Ami után már csak a szivattyúk jönnek.

Jelenlegi CO2 bubiszámmal mérhetnél 3 napon keresztül DC-vel. Egyik nap jobb oldalt második nap középen harmadik nap bal üvegen. Kész csoda lenne ha egységes szint adna mind a három napon..
 
5) A szűrőanyagokról nem derül ki, hogy ezeket átjárta-e a sügér-szutyok. Ha igen, két megoldást látok: a) újakat betenni, b) kikapni azokat, slaggal átmosni, utána 1-2 órára Kálium-permanganát 3%-os oldatában áztatni, végül slaggal jól kimosni. Visszahelyezéskor – de új szűrőmédia esetén is - bacistartert adni a szűrőkamrákba.
Már bocsika, de miért kellene kiégetni minden életet a kálium permanganáttal? (amit ráadásul nem is olyan könnyű beszerezni kristályos formában, mert a kedves kábítószer gyártók is ezt használják ha jól tudom...) Azoknak a nitrifikáló baktérium törzseknek édes mindegy, hogy a sügerek rottyantottak bele a vízbe és annak a bomlásából vannak az ammónia és származékai, vagy mondjuk egy jó nagy adag alga elhalt(elolvadt, ahogy szoktuk mondani), mert a kollega jól tette a dolgát és ebből a bomlásból származik. Ők "csak" teszik a dolgukat és oxidálnak, amíg a nitrátig el nem jutnak. Persze csak ha van a folyamathoz elégséges oxigénszint.
Egy szűrőtisztítás keretében elvégzett mosás indokolt, de semmi több. Nem kell patyolat tisztára kimosni, mert azzal is a kialakult biofilmet (is) mosod ki, az pedig öngól.
Ami a bacistartert illeti, az ilyen konzerv baktérium kultúrákkal kapcsolatban "kissé" kétkedő vagyok. (mindenki hajlamos kétségbeesni kétórai áramszünettől, hogy jaj mi lesz a biológiai szűrésemmel, ezek a készítmények pedig hetekig-hónapokig csücsülnek a polcon...) A bacik viszont ott vannak a vizedben, a talajodban (abban a rétegben, ahol még van némi vízmozgás), ami éppen elég puffer állomány a ritka mosás utáni visszatelepüléshez. Ráadásul elég rövid az osztódási idejük is. Az első pár napon (szűrő tisztítás után) óvatosabban etetsz és ennyi.

Reaktort ajánlanék, de ugye neked nincs hova kötnöd.
Úgy rémlik, hogy van vödrös is a rendszeren. Annak a nyomó ágára esélyes, hogy különösebb gond nélkül rá lehet kötni. Ha nem, akkor a kisebbik (1000 l/h-ás) szivattyú nyomó ágára kötném rá vagy inline difivel, vagy hasonló technikával, mint a cseh emelős szűrőkben a levegő bevezetés. A lényeg a sok és minél kisebb bubi, hogy jobb hatásfokkal oldja be.

egy dolgora legyetek kedvesek még konkrétabban javaslatot adni, ez pedig az áramlás
Az egyik megoldás amit @Keinrath Adrian javasolt, a másik, hogy olyan scape-et építesz bele, amivel a bal hátsó oldalon egy ponton visszavezetett víz is megfelelő áramlást alakít ki.
@meleagris ötlete a scape kialakítással kapcsolatban teljesen jónak tűnik, sőt kihasználva a 80 cm-es mélységedet, akár a középső rész is jól kihasználható lehet.

Figyusz kollega: nincs véletlenül a sügeres korszakodból egy nevelő medencéd? Csak azért, mert ha igen, akkor én a helyedben átmenteném oda (talajjal persze) a jelenlegi növény állomány használható részét, vennék egy nagy levegőt és kirámolnék. A növényeid akár pár hétig is átvészelik az újjáépítés idejét némi odafigyeléssel.
Utána nekiállnék az újjáépítésnek. Segítséget, építő szándékú "savazást" kapsz majd itt a fórumtársaktól, úgy Neked is könnyebben fog menni a dolog.
A fővárosban laksz, ott a Duna. A város fölött, ahol minden tisztább az ártéren (is) szétnézhetsz építőanyag ügyben: fát, követ tudsz gyűjteni az ártéren is, ha nem akarsz boltban annyit költeni. Vagy kirándultok egyet a főváros körüli dombos-erdős vidékeken. Két dologra figyelj, ha Te gyűjtögetsz: mindenképpen olyan fával kezdj, ami tutira jó sokáig volt/van vízben, kövek kiválasztásánál pedig legyen nálad valami sav (háztartási sósav, ecetsav, vízkőoldó, stb), mert itt pont nem jók a meszes kövek, ezeket kellene kiszűrni: rácseppentesz és ha pezseg, akkor nem jó.
Táptalajt ne hagyd el, arra rá kell szánni az árát, utána már rajtad áll, hogy nagyszemű homokkal (2-3 mm), gyöngykaviccsal (3-5 mm), vagy valamelyik spéci növényes talajjal fogsz-e építkezni. Egyedül talán a manado (ami sík scapek-hez azért egész jó kis talaj) nem lesz idevaló, más szinte minden használható.
 
Már bocsika, de miért kellene kiégetni minden életet a kálium permanganáttal? (amit ráadásul nem is olyan könnyű beszerezni kristályos formában, mert a kedves kábítószer gyártók is ezt használják ha jól tudom...) Azoknak a nitrifikáló baktérium törzseknek édes mindegy, hogy a sügerek rottyantottak bele a vízbe és annak a bomlásából vannak az ammónia és származékai, vagy mondjuk egy jó nagy adag alga elhalt(elolvadt, ahogy szoktuk mondani), mert a kollega jól tette a dolgát és ebből a bomlásból származik. Ők "csak" teszik a dolgukat és oxidálnak, amíg a nitrátig el nem jutnak. Persze csak ha van a folyamathoz elégséges oxigénszint.
Egy szűrőtisztítás keretében elvégzett mosás indokolt, de semmi több. Nem kell patyolat tisztára kimosni, mert azzal is a kialakult biofilmet (is) mosod ki, az pedig öngól.
Ami a bacistartert illeti, az ilyen konzerv baktérium kultúrákkal kapcsolatban "kissé" kétkedő vagyok. (mindenki hajlamos kétségbeesni kétórai áramszünettől, hogy jaj mi lesz a biológiai szűrésemmel, ezek a készítmények pedig hetekig-hónapokig csücsülnek a polcon...) A bacik viszont ott vannak a vizedben, a talajodban (abban a rétegben, ahol még van némi vízmozgás), ami éppen elég puffer állomány a ritka mosás utáni visszatelepüléshez. Ráadásul elég rövid az osztódási idejük is. Az első pár napon (szűrő tisztítás után) óvatosabban etetsz és ennyi.


Úgy rémlik, hogy van vödrös is a rendszeren. Annak a nyomó ágára esélyes, hogy különösebb gond nélkül rá lehet kötni. Ha nem, akkor a kisebbik (1000 l/h-ás) szivattyú nyomó ágára kötném rá vagy inline difivel, vagy hasonló technikával, mint a cseh emelős szűrőkben a levegő bevezetés. A lényeg a sok és minél kisebb bubi, hogy jobb hatásfokkal oldja be.


Az egyik megoldás amit @Keinrath Adrian javasolt, a másik, hogy olyan scape-et építesz bele, amivel a bal hátsó oldalon egy ponton visszavezetett víz is megfelelő áramlást alakít ki.
@meleagris ötlete a scape kialakítással kapcsolatban teljesen jónak tűnik, sőt kihasználva a 80 cm-es mélységedet, akár a középső rész is jól kihasználható lehet.

Figyusz kollega: nincs véletlenül a sügeres korszakodból egy nevelő medencéd? Csak azért, mert ha igen, akkor én a helyedben átmenteném oda (talajjal persze) a jelenlegi növény állomány használható részét, vennék egy nagy levegőt és kirámolnék. A növényeid akár pár hétig is átvészelik az újjáépítés idejét némi odafigyeléssel.
Utána nekiállnék az újjáépítésnek. Segítséget, építő szándékú "savazást" kapsz majd itt a fórumtársaktól, úgy Neked is könnyebben fog menni a dolog.
A fővárosban laksz, ott a Duna. A város fölött, ahol minden tisztább az ártéren (is) szétnézhetsz építőanyag ügyben: fát, követ tudsz gyűjteni az ártéren is, ha nem akarsz boltban annyit költeni. Vagy kirándultok egyet a főváros körüli dombos-erdős vidékeken. Két dologra figyelj, ha Te gyűjtögetsz: mindenképpen olyan fával kezdj, ami tutira jó sokáig volt/van vízben, kövek kiválasztásánál pedig legyen nálad valami sav (háztartási sósav, ecetsav, vízkőoldó, stb), mert itt pont nem jók a meszes kövek, ezeket kellene kiszűrni: rácseppentesz és ha pezseg, akkor nem jó.
Táptalajt ne hagyd el, arra rá kell szánni az árát, utána már rajtad áll, hogy nagyszemű homokkal (2-3 mm), gyöngykaviccsal (3-5 mm), vagy valamelyik spéci növényes talajjal fogsz-e építkezni. Egyedül talán a manado (ami sík scapek-hez azért egész jó kis talaj) nem lesz idevaló, más szinte minden használható.
Hát amit @Pecás ajánlott azt én is melegen ajánlom. Én nem kezdtem bele, mert milyen lehangoló már, hogy most építetted meg és azt ajánlják kezd újra. De az igazság az, hogy normális talaj nélkül igazi művészet talajt igénylő növényeket nevelni. Ha meg nincs nekik normális talaj, nem nőnek, ha meg nem nőnek akkor nem fogyasztják a vízben fellelhető tápanyagokat amiknek az algák örülnek.

Kellene egy jó minőségű táptalaj, pl.: Dennerle DeponitMix ebből kettőt ha az egészet növényesíteni akarod, ha csak a felét a másikat sziklás ágasra akkor elég egy is.
https://www.greenaqua.hu/hu/dennerle-deponitmix-professional-9in1-noveny-taptalaj-9-6kg.html
Aztán egy általános táptalaj ami valami agyagos amazónia. Ebből kellhet 4-6 zacskó is attól függ miről szól majd a scape. Sziklákkal sok talajköltséget spórolhatsz.
https://www.greenaqua.hu/hu/ada-aqua-soil-amazonia-9liter.html

Még egy gányolt megoldás lehet, hogy fogsz egy 5-6 cm magas, nagyobb műanyag tálat veszel bele kevés táptalajt és amazóniát és mint cserepet elülteted benne a steam növényeket. Majd ezt a tálat hátsó részbe elsüllyeszted. Sziklákkal takarod. Akár 2-3 ételhordó dobozt is feláldozhatsz érte és megmentheted olcsón ezt a kertet. De én is az újrakezdést ajánlanám. Viszont tisztességes újrakezdéssel 50e alatt nem úszod meg.

Újrakezdés esetén ha ezeket a növényeket szeretnéd felhasználni akkor rá kellene engedni egy 5 napos Blackoutot majd utána egy teljes újraindítás.
 
@Pecás , köszi a gondolataidat!
Nincs harag, vágom, hogy a tizenéves szűrőm nem a legmodernebb, valójában már akkor sem volt az. Ez a patronos szűrés nekem új és nincs túl sok találat a gugliban. Tudnál valami linket küldeni?
Világítást emelem 300-ról 450W-ra. Gondolom, az elég lesz. Az már lumenben is 35k körül van.
RO - ebbe még nem ástam bele magam, de jól gondolom, hogy valahol tárolnom kéne 250 liter szűrt vizet, hogy hétvégén azzal cseréljek? Vagy szokták folyamatosan beküldeni az akiba, valahol meg túlfolyatni? Vagy olyan nagy kéne, ami ezt a 250 litert mondjuk 1-2 óra alatt megszűri?
A carbo-s kezelést kipróbálom, köszi.

@mmccannon , köszi a tippeket!
Lágyítást igyekszem megoldani. Lenne konkrét tipped a heti 250 literre?
értékeim jelenleg:
ph - 7.1
NO3 - 15 ppm körül
kH - 12
gH - 19
27C fok
Aljzatot cserélni fogom. Szerinted fel tudom használni a jelenlegi aljzatot alsó rétegnek? Erre menne majd a rendes növényes aljazat. Egy hátulról előre lejtős dizájn lesz. Hátul egész magasan, szóval kell a helykitöltő.
Szűrőanyag nagy részét cserélem.
Ha más is megerősítené a véleményed, kiiktatom a pvc csövet. Jobb szűrőanyagokkal a háttér mögötti is elégségesnek tűnik. 50 liternél is több.
Köszönöm a jókívánságokat is!

@sztanotomi , köszönöm, a szűrés teljes felújításon fog átesni. Szerinted elegendő lehet a fenti rajzon is látható több, mint 50 liternyi szűrés? Kiiktathatom a pvc csövet?

@meleagris , totál megvettem az ötleted.
Cserélem a talajt és a javaslatod szerinti dizájn lesz. Két nagy domb: balról egy nagyobb, jobbról egy kisebb. Jobb oldali 1/3-nál találkoznak majd. Sügerektől megmaradt rengeteg lávakő szikla, azok lesznek szépen elrendezve, mint egy sziklás domboldal.
Abban tudnál segíteni, hogy a nagy domboknál mivel lehet a helykitöltést megoldani? Gondolom nem ada talajból kell álljon az egész! Ajánlottad a lávakőzúzalékot, szerintem az is húzós lenne ilyen mennyiségben.
Világítást emelem 3*150W-ra. Ezt a "belőni a CO2-őt meg tápozást" gondolatot még biztos jó lenne átbeszélni. Most is azt hittem, hogy jól csinálom... Az in line beoldás mit jelent, hogy a szűrő szivattyúja tolja be?

@Cipo3 , köszi a véleményezést! A szűrő lecserélésével nagyon elgondolkodtattál... Valóban az értékek stimmelnek. Kíváncsi lennék más véleményére is. Habár a szűrőanyagok avultsága miatt mindenképp cserélnék.
Vízkezelőt nem használok. Szentségtörés? Ha lesz RO készülék, azt is szokták még kezelni utána?
Lily pipe lesz. Teszteket beszerzem, jó részük már meg is van.
Azt most megmondom neked, hogy az egyik végén sárgás a másikon kék a reagens a drop checkerben... Ötlet a co2 beoldásra?

@Keinrath Adrian , megvettem a megoldásod, köszi!

Folytatás:
Többen felvetettétek az újrakezdést, benne vagyok. (Beképzeltség vagy sem, anyagilag nincs gondom, szóval pénz nem lesz akadály.) Azt mondjuk nem tudom, miért nem előbb jöttem ide társalogni....

Következő hozzászólásban megírom, hogy az összegyúrt tanácsaitokat hogyan képzelem felhasználni. Ami tuti: új szűrő, több fény, növényes talaj, co2 újragondolás, tápozás újragondolás, áramlás belövése, vízlágyítás.
Addig a fenti kérdésekre még szívesen veszem a válaszaitokat!

Köszönöm
 
Szia!

Ha nagyon sok lágy víz kell gyűjtsed az esővizet és szűrd folyamatosan aktív szénnel. Kell bele vízelőkészítő és utána már jó lesz.
 
Back
Oldal tetejére