• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Stresszmentes övezet

_Alex_

Új regisztrált
Aki ismer, annak se biztos, hogy feltűnt, hogy úgy 2 évet kihagytam :wave: . Nem csak itt, akvarizálásban is. Volt benne pár durva dolog, meg vagy 3 költözés, családi errorok és hasonlók. Most jutottam el oda, hogy kicsit kevésbé "mozgalmas" az élet, ellenben stressz az annyi van, hogy még. Így - gondoltam -, jobban járok, ha visszatérek a régi hobbihoz és összedobok gyorsan egy akváriumot: sokkal jobb, mint egy pszichomókus alapon ;)

Mivel jelenleg sem anyagilag, sem időileg nem vagyok úgy eleresztve, ahogy jó lenne, új cuccok vásárlása szóba sem került. A régi nagyobbacska akijaimat az öcsém elkérte anno kölcsön, most meg természetesen nem adja vissza - hiába, a család már csak család marad :D Meg mondjuk hely sincs igazán nagy a nappaliban, ahova tenném az üvegbe zárt minivilágot. Így fogtam magam, kimentem a garázsba és elkezdtem összeturkálni a régi cuccokat. Találtam vagy 10 kisebb tenyészakit, amik ugyan nem a legszebbek - mert tenyésztésre készültek, így nem vacakoltam vele (egyedül) anno, hogy a lehető legszebbek is legyenek a ragasztások. Kiválasztottam egy 75-öst, kapott egy kis fekete keretet, hogy azért mégse legyen olyan csúnyácska :) Találtam szűréshez még egy Serafil 1100-ast, ami nagy kedvencem, mert nagy a "vödre" és szépen, csendben üzemel. mindemellett takarításkor is normálisan szétszedhető. Kicsit túlméretes, az igaz, de sebaj, ez csak jót tesz. Megtaláltam a régi, enyhén csak randa két 50 cm-es ledsorral működő házilag barkácsolt világításomat is és persze vagy egy tucat fűtőt (ez utóbbi tuti használva lesz még egy ideig, mert nálunk nincs nagy kánikula). Tehát a technikai részt ezzel meg is oldottam, méghozzá extra alacsony költségvetéssel...

Mondanom sem kell ugye, hogy sziklákat is találtam egy dobozban, nem is keveset - így sziklás megoldásban kezdtem gondolkodni.
Ezek után már csak két dolog maradt hátra: a növényzet és a talaj. Első körben a Green Aqua.hu-n próbálkoztam, de ez két dolog miatt is elvérzett: az egyik, hogy nem volt olyan növény épp, ami nekem kellett volna, a másik meg, hogy hiába kérdeztem Viktort táp ügyben, vagy nem kapta meg az üzenetem, vagy elfelejtett rá válaszolni ;) Szóval akkor jött a B verzió: torpicalfish. Turkálás a webshopban, megrendelés, majd várakozás. Közben torlódtak a teendőim, némi vidéki utazás, stb., tehát fogtam a telefont, hogy érdeklődjek a kiszállítás idejéről, nehogy pont akkor ne legyek itthon.

Mondanom sem kell, hogy a szokásos kiszolgálást kaptam - meg, miután megbeszéltük, hogy ki is vagyok, egy kis letolást is, mondván, hogy egyes dolgokat össze lehetne jobban is válogatni. Mondjuk jogos, 2 év kihagyás után lendületből még nem 100% az ember :oops: Na de a lényeg: rendelés pontosítása, tanácsok, ígéret, hogy amint indul a csomag, hívnak. Felkészültem a több napos várakozásra - mert egy növény nem volt, ami kellett volna -, ám már kb. másnap csörög a telóm: jön a cuccom, kicsit módosítva, de tuti elégedett leszek. Ja és felejtsem el a JBL talajt, F1-es homokom tuti van otthon, ültessem abba a "Cuba"-t, azt úgyis jobban szereti. Itt kicsit elgondolkodtam, hogy láttam-e ipari kamerákat a garázsban? Mindenesetre valóban találtam egy zacskó homokot... :mrgreen:

Felkészültem a cuccok érkezésére, sziklákat rendezgettem, hungarocellt ragaszgattam, majd lámpát próbáltam. Na, itt jött az első bukta: az egyik ledsor megadta magát. Garis, így majd lesz másik a jövő héten. Másnap reggel megérkezett a csomag. Meg kell mondjam, majdnem dobtam egy hátast: hungarocell dobozban érkezett, belül külön hőszigetelő csomagban a növények! Ezek azok a momentumok, amik naggyá tesznek egy céget!

Neki is láttam a telepítésnek. A Hydrocotyl ugyan nem az a változat, amire vágytam, de sebaj, ez is szép a kis ari lóhere alakú leveleivel. A Blyxa egész jól viselte az utazást, a pogostemon már kevésbé. Ellenben a Growe-os "Cuba" az brutális! Tényleg elégedett voltam - és vagyok is! - vele. Az már egy másik kérdés, hogy mekkora szívás volt homokba elültetni - kétszer is a legtöbbet, mert ugye nem akartak kapaszkodni elsőre :D Szóval ugyan majd ráment a napom, de csak végeztem. Ilyen lett:

http://alex.blackdragon.hu/akvárium/101.jpg

Ezek után nekiláttam beüzemelni a szűrőt. Hát, a megbízható, imádott Serafil bemondta az unalmast és hol itt, hol ott folydogált. Ok, semmi pánik, irány a garázs: találtam egy Hydor Prime 20-ast. Összelegóz (a Serafil befolyójával), beindít: folyik. Káromkodás, szerelgetés, igazítás: szuper, nem folyik! Ellenben olyan hangja van, hogy még. Fogalmam sincs, mitől, de zúg, kerreg - azaz hangos. Pedig nincs se rotor kopás se semmi ilyetén hiba. Egyszerűen hangos. Itt már kezdtem úgy érezni magam, mint Laci, a zenebohóc a cirkuszban. Rutin hívása: irány a garázs (ja, a "garázs" a muteréknál van, 2 utcányira - csak hogy jó legyen nekem és ne legyen kilométer hiányom). Heves anyázások és turkálások eredményeként kincsre leltem: egy vadonat új (vontatlan!) Eheim Classic 2211-est találtam. Hmm... Na, mindegy, örülés, hazarohanás, beszerelés: boldogság! Ugyanis, megy, szépen és halkan, csöpögés nélkül. Ugyan nem fér bele annyi szűrőanyag és csak a fele a fenti két szűrőnek az átfolyása, de egye fenyő, még pont megfelel ez is - másik meg már tuti nincs :D

Heves felindulásból a ledsor helyére betettem egy neoncsöves megoldást, így már fény is van. Mivel ezt már csak ma sikerült összehozni, gyorsan cseréltem is 20% vizet, majd Liquid Carbo és növénytáp napi adag is befigyelt az akiba. Ezek után végre kijelenthettem, hogy ugyan öregedtem az idegtől vagy 5 évet, mire eljutottam ideig, de kész az aki, működik (majdnem teljesen 100%-os, csak azt a randa fűtőt kell lecseréljem majd, mert egyrész ugyi randa, másrészt mintha nem igazán jókor és megbízhatóan kapcsolgatna ki/be). Leültem és bambultam. Végre... :p

Aztán leesett állal olyat vettem észre, amit nekem növény még sose csinált: nekiálltak a "Cuba"-im bubizni, bibibiiii! :)

Íme:
http://alex.blackdragon.hu/akvárium/102.jpg

és

http://alex.blackdragon.hu/akvárium/103.jpg
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Sorry, ha kimaradt a válasz, mentségemre legyen mondva, mint fórum admin, GA guru, nethuszár és miegyéb rengeteg privát email stb jön mindenhonnan. Időközben gyarapodott kedves kis családom is így előfordulhat, hogy néhány privát stb megválaszolatlan maradt. Kéretik az info kukacot használni inkább, de legközelebb nyugodtan csörögj be a boltba egyszerűbb és gyorsabb is. ;)

A starthoz drukkolok. A cuba buborékok csak a vízcserétől voltak ahogy olvasom, de drukkolok, hogy később is legyen, amikor valóban azt jelzi majd, hogy a növény jól érzi magát.
 

_Alex_

Új regisztrált
viktorlantos said:
Sorry, ha kimaradt a válasz, mentségemre legyen mondva, mint fórum admin, GA guru, nethuszár és miegyéb rengeteg privát email stb jön mindenhonnan. Időközben gyarapodott kedves kis családom is így előfordulhat, hogy néhány privát stb megválaszolatlan maradt. Kéretik az info kukacot használni inkább, de legközelebb nyugodtan csörögj be a boltba egyszerűbb és gyorsabb is. ;)

A starthoz drukkolok. A cuba buborékok csak a vízcserétől voltak ahogy olvasom, de drukkolok, hogy később is legyen, amikor valóban azt jelzi majd, hogy a növény jól érzi magát.

Igen, valahogy sejtettem, hogy nem direkt késett a válasz. És mivel úgyis 2 helyről kellett volna rendelnem, megoldottam így :)

Majd csörgök. Úgyis "jöttök nekem még régről" egy ingyenes házhoz szállítással ;)
De a viccet félretéve, fog kellene még 1-2 növény, amit nálatok fogok megrendelni...

Egen, a bubikkal kapcsolatban nekem is ez ugrott be, de remélem, fognak ők még örömükben is bubizni :)
 

_Alex_

Új regisztrált
Csúnyán lesárgult mára az összes staurogine és cuba. És a sziklákon egy algaszerű zöldes-barnás nyák is képződött sok bubival. Reggel volt vízcsere, 50% csapvíz, 50% ioncserélt.

Ez vajon mitől lehet? :( :eh:
 
Oldal tetejére