• Külső szűrőt keresel?

    Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

    Tudtad, hogy az EHEIM 2275-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

    Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

    Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

    További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Siporax

Dyin

Tapasztalt kertész
Gondoltam ennek a kis kérdésemnek nem nyitok új témát (nem merek - csak az a baj legfeljebb, hogy itt van ömlesztve minden információ)

Szóval mi ez a Siporax? Ezt csak a Sera gyártja, illetve arról van szó, hogy az ő termékük neve? Mennyire igaz az ezzel a termékkel kapcsolatos állítás, miszerint 34-szer hatékonyabb a sima kerámiagyűrűnél?
Arról van szó, hogy lecserélném a lávakőtengert valami hatékonyabb megoldásra a szűrőmben. Az Eheim szén már teszi a dolgát, 3 nap után látható a változás (ha hosszában nézek át az akváriumon).
Átolvastam ezt a fórumot, de nem jutottam dűlőre. Atman 3338-ba kéne.
 
Re: Szűrés a növényes akváriumban

Hali!

A siporax a Sera cégnek egy igen porozus szerkezetű kerámiagyűrűje.Van egy újabb siporax a Mini.

Más cég is készít ilyet, az Eheim, a JBL, Ista, Hydor, stb.

A Sera siporax 34 liter hagyományos sima felületű kerámiagyűrűnek felel meg.Ez akár igaz is lehet.Ki fogja ellenőrizni?

Hogy hány négyzetméter a felülete arra csak véletlenül bukkantam rá és ez az embereknek mély csalódást okozna.

Erre mondják sokan, hogy ez a szűrőanyagok Rolls-Royce-a, bár miután láttam a reklámját már ebben kételkedek.Bár nem panaszkodom rá, végzi a dolgát.De a Hydor hasonló terméke is tökéletesen végzi a dolgát de a Sinto Mec is ami a papírforma szerint a 2. legjobb, ezt csak a Micro Mec előzi meg.
 
Hát a siporax nem kerámiagyűrű azért.... Szinterelt üveg alapú gyűrű, elvileg pont ettől jobb a kerámiánál. Az eheim substrat pro is ilyen anyagból készül, csak az golyó formájú, nem gyűrű. A gyűrűt akár alulra is lehet tenni a szűrőbe a golyócskákkal ellentétben, bár ezt kevesen követik el anyagi okok miatt. A biológiai hatékonyságán persze ront, ha mechanikai szűrésre is használjuk... Jól bevált anyag ez... ;)
 
Folytatva a gondolatmenetet, alulra kerámiagyűrűt teszünk, hogy a megfogja a nagy szmötyit és a víznek az egyenes irányú mozgását szétbombázza. Ezután általában szivacsot és csak ezután teszik be a különböző nagy felületet képező biológiai szűrő közegeket. Siporax, Eheim substrat pro, ADA Bio Rio. Pont azért, hogy a a rátelepedett bacik, a mechanikai szennyeződésektől mentes - de ammóniában még dús - vizet kapják.
 
Pont ma kaptam szét az alsó polcos bio szűrő tornyát (kb 3 éve ment már), többek között ebben van Siporax is. Gyönyörű barna volt minden gyűrű, kellemes erdei föld szaggal.

A lávakő pedig alig-alig volt szagos. Van még benne egyszerű kerámia gyűrű, az jóval szagosabb volt.

A Siporaxot nagyon jó szűrő anyagnak tartom, arra kell csak vigyázni, hogy mechanikai szennyeződésektől mentes vizet kapjon. Egy gond van vele, hogy a tartó műanyag háló kezd töredezni, kb 4 éves már Siporax.
 
asebestyen said:
Hát a siporax nem kerámiagyűrű azért.... Szinterelt üveg alapú gyűrű, elvileg pont ettől jobb a kerámiánál. Az eheim substrat pro is ilyen anyagból készül, csak az golyó formájú, nem gyűrű. A gyűrűt akár alulra is lehet tenni a szűrőbe a golyócskákkal ellentétben, bár ezt kevesen követik el anyagi okok miatt. A biológiai hatékonyságán persze ront, ha mechanikai szűrésre is használjuk... Jól bevált anyag ez... ;)

Ja, jogos.


De azért mily furcsa az élet, párhuzamosan az akvaristán is erről van szó.
Bár én mindig azon filózok, hogy végül is minek alulra egy réteg sima gyűrű amikor előszűrésnek ott egy durvább v. akármilyen szivacs.Sztem a kerámia gyűrű csak foglalja a helyet a jobb szűrőanyag elől.
Mondjuk a JBL. szűrőmnél van két előszűrő, lentre a kosárba már közvetlen a siporax jön.Még sincs eltömődve v. ilyesmi.Akkor már inkább sűrűbben takarítom az előszűrő szivacsot.
 
jojo said:
De azért mily furcsa az élet, párhuzamosan az akvaristán is erről van szó.

Oly annyira,hogy a topik indulása előtt én is vettem siporaxot.Substrat-prot akartam venni,de azt meg kellett volna rendelni.(Szeged,Baján még azt sem lehet)

Én így csináltam,allulról felfelé:
Krumpliszsák,durva szivacs,finom csivacs,kerámia,siporax,fitervatta,szén,filtervatta.A kerámia és a siporax nincs elválsztva,csak egymásra raktam őket.
Nem kellene a kerámiát teljesen siporaxra cserélni?Szeritetek?
 
tibicuk said:
jojo said:
De azért mily furcsa az élet, párhuzamosan az akvaristán is erről van szó.

Oly annyira,hogy a topik indulása előtt én is vettem siporaxot.Substrat-prot akartam venni,de azt meg kellett volna rendelni.(Szeged,Baján még azt sem lehet)

Én így csináltam,allulról felfelé:
Krumpliszsák,durva szivacs,finom csivacs,kerámia,siporax,fitervatta,szén,filtervatta.A kerámia és a siporax nincs elválsztva,csak egymásra raktam őket.
Nem kellene a kerámiát teljesen siporaxra cserélni?Szeritetek?

Mech szűrés akkor kell amikor valóban sok szennyezőséd rakódik le a szűrőben két takarítás között. Illetve telepítésnél mindenképp ajánlatos.
Visszatérve a méretre. Pl a 20 literes nanóm alatt karbantartási időszakokban minimális vagy semmilyen durva szennyeződés nincs. 240 alatt durván van a szűrőkben.

Átlagosan 1.5-2 havonta takarítom őket. Ha úgy érzed, hogy nem nagyon koszolódik a szűrő simán le lehet cserélni. De ha iden akkor nem nagyon javasom.
 
Csak, hogy más álláspontot is olvassatok: szerintem tök fölölseges a kerámiagyűrű. Mehet nyugodtan profi bio szűrőanyag mindenhova a szűrőn belül. Én pl. így használom és semmi hátrányát nem látom. Igaz nekem nem alulszűrt akváriumom van.

Abban nem vagyok biztos, hogy a siporax anyag ugyanaz lenne mint az Eheim Substrat Sro. Közelről megnézve is más a porózussága (kisebbnek tűnik szemre, bár ez nem jelent semmit), más az anyaga és a színe is.
 
Hát egy véleményen vagyunk, nekem a két kis előszűrő a JBL CP-nál gyárilag benne van ez elég is.
Nem találom, hogy hol a fr..ba van az az leírás a Serától, hogy a Siporax 260 m2 (csak!!) szűrőfelülettel rendelkezik.Nem olvastam félre, de ha ez igaz akkor egy világ dőlt össze bennem. :D
Megjegyzem, hogy az Eheim 450 m2, szűrőfelülettel rendelkezik, a Micro Mec 1500 m2, ezt majd kipróbálom,lehet, hogy ez lesz az új favorit bár egyenlőre a Sinto Mec bevált az 1200 m2 a marketing szöveg szerint.
 
Ja, ja. Ezért mondom, hogy nem dőlünk be a gyári négyzetmétereknek, meg adatoknak. Amíg nem teszteljük laborban az ammónialebontási teljesítményt X órával ammónia-befecskendezés után, addig az ilyen és ehhez hasonló teszteket kell elfogani.

Biological Filtration
The most important function of a filter is its biological filtration capacity and here is the best test for these filters. The clear winner here was the Eheim taking only 11 days to cycle the 700 litres of water from 4ppm of ammonia to Nitrate only vs the Fluval FX5's 13 days. It just shows that that extra 6 litres of bio media in the Eheim more then makes up for the 800 litres per hour flow advantage the Fluval has. a 2 day difference is quite significent and its more then we expected.
Forrás: Eheim és Fluval szűrők összehasonlítása

Nem a gyártók üres marketingszövegének és az én vagy mások fórumbeszólásainak kell hinni. :) Ennyi.

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szűrőanyag mennyisége volt a döntő jelen esetben a tesztnél, nem a minősége, hiszen mindkettőben ugyanolyan anyag volt... De jól illusztrálja, hogy milyen fontos szerepe van a megfelelő szűrőfelületnek.

In order to make this test fair we used exactly the same high quality media (with the exception of the pads) in both filters.

Kicsit OFF, de képzeljétek el, mi lett volna, ha a kimérős Siporax-al töltött "remek árú" kínai csoda-szűrőt hasonlítják össze bármelyik fenti tesztben szereplő szűrővel - akár a Fluval-al. Itt most két magára sokat adó cég termékét nyomatták össze... Hát vér folyt volna. ;) Egyszer megcsinálom, hogy kivégezzek minden 3-5 éves távon (!!!) 10-15e Ft-ot szűrőn spórolni akaró fórumtársat. :D
 
keymaker said:
Kicsit OFF, de képzeljétek el, mi lett volna, ha a kimérős Siporax-al töltött "remek árú" kínai csodát hasonlítják össze bármelyik szűrővel - akár a Fluval-al. Itt most két magára sokat adó cég termékét nyomatták össze... Hát vér folyt volna. ;) Egyszer megcsinálom, hogy kivégezzek minden 3-5 éves távon (!!!) 10-15e Ft-ot szűrőn spórolni akaró fórumtársat. :D
Ez jó ötlet, szerintem sokakat érdekelne egy ilyen teszt. :)
 
Nálam korábban a szűrőben csak szivacs volt de kivettem az összes szivacsot és teletömtem siporaxal. Csak a tetején van perlonvatta meg előtte egy nagyobb lyukú szivacs hogy kiszűrjék a lebegő részeket. Havonta szoktam átmosni a siporaxot, igaz hogy sok kosz szokott benne lenni, de mióta lecseréltem a szivacsokat sokkal tisztább lett a víz.
 
Ez is off


keymaker

Teljesen igazad van és ki is végezhetsz néhány kollégát, de azt nem szabad elfelejteni, hogy sok társunknak nagyon is számít az a 10-15 ezer forint akár 5 év alatt.
Nem mindig gondolunk bele, hogy másnak ebben a hobbiban pár száz forint is számít.Hozzám eljönnek Bp másig végéből 5 kg. sárga tufáért, 10 kg fehér homokért néhány maroknyi ricciáért félig elfogyott tesztekért.
Soknak még a jövő vívmánya a T5 világítás, a magasnyomású CO2, a tápok, stb.
Kiadunk több ezer forintot egy diffire, meg bubiszámlálóra, ollóra stb. de másnak ez megközelíthetetlen összeg, ilyenről csak álmodik.

Mikor közlöm 1-2 kezdővel, hogy egy kis szűrő kéne a kis aksijához és ez tízen felül van, napokig rémálmok gyötrik...

Világos, hogy én, Te, Mi esetleg megtehetjük, hogy a drágább és jobb cuccokat vesszük de gondoljunk azokra is akik nem tehetik meg.Elhiszik Ők, hogy vannak jobb cuccok de nem telik rá.Talán azért is védik makacsul...
Persze én is (mint sokan mások) rájöttek, hogy a jót megéri megvenni, nincs vele gond.Csak odáig el kell jutni!

Én megértem azokat akik védik körömszakadtáig az ilyen Evo/Atman cuccokat, ha nem telik rá hát nem telik.(vagy van több hobbijuk is és eloszlik a pénz arra is)
Én emlékszem azokra az időkre amikor szegény voltam(mintha csak ma lenne :) )
 
Szia Key!

keymaker said:
Ja, ja. Ezért mondom, hogy nem dőlünk be a gyári négyzetmétereknek, meg adatoknak. Amíg nem teszteljük laborban az ammónialebontási teljesítményt X órával ammónia-befecskendezés után, addig az ilyen és ehhez hasonló teszteket kell elfogani.

Én nem dőlök be egyiknek sem, még az Eheimnek sem...:D

Biological Filtration
The most important function of a filter is its biological filtration capacity and here is the best test for these filters. The clear winner here was the Eheim taking only 11 days to cycle the 700 litres of water from 4ppm of ammonia to Nitrate only vs the Fluval FX5's 13 days. It just shows that that extra 6 litres of bio media in the Eheim more then makes up for the 800 litres per hour flow advantage the Fluval has. a 2 day difference is quite significent and its more then we expected.
Forrás: Eheim és Fluval szűrők összehasonlítása

Nem a gyártók üres marketingszövegének és az én vagy mások fórumbeszólásainak kell hinni. :) Ennyi.

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szűrőanyag mennyisége volt a döntő jelen esetben a tesztnél, nem a minősége, hiszen mindkettőben ugyanolyan anyag volt... De jól illusztrálja, hogy milyen fontos szerepe van a megfelelő szűrőfelületnek.

In order to make this test fair we used exactly the same high quality media (with the exception of the pads) in both filters.

Kicsit OFF, de képzeljétek el, mi lett volna, ha a kimérős Siporax-al töltött "remek árú" kínai csoda-szűrőt hasonlítják össze bármelyik fenti tesztben szereplő szűrővel - akár a Fluval-al. Itt most két magára sokat adó cég termékét nyomatták össze... Hát vér folyt volna. ;) Egyszer megcsinálom, hogy kivégezzek minden 3-5 éves távon (!!!) 10-15e Ft-ot szűrőn spórolni akaró fórumtársat. :D

Ami itt megy szűréstechnika címszó alatt, az lassan súrolja a vicc kategóriáját, át is lehetne mozgatni oda... Most azt magyarázza el nekem valaki, mi a különbség a literes dobozból kivett és az 50L-es dobozból kivett siporax között....? Lehet hogy semmi? Azt sem mondtam, hogy egyforma a substrat pro és a siporax, csak hogy alapanyagát tekintve ugyanaz... "Kínai csoda"-ról még soha senki nem beszélt, Eheim csodáról viszont igen. És én emlékszem itt még olyanokra, mikor a Tetra, mint márkanév le lett gagyizva....Remélem még más is emlékszik... És nagyon kíváncsi lennék arra az élő példára, ahol a kínai szűrőt lecserélték Eheimre ugyanazt a szűrőanyagot használva és bármilyen probléma megoldódott, amit a szűrés hiányossága okozott.... És mondom ezt úgy, hogy van Eheim szűrőm, van kínai szűrőm, ami persze német fejlesztés (JBL), mint az Eheim. Én is szeretem a maximalizmust, ami előre visz.... na ez nem az.... Ez valami más.... És a maximalizmust, egy felnőtt embernek már illik tudni, az adott helyzethez, körülményhez (pl anyagi) kell viszonyítani. Mert ha veszünk egy japán akváriumot, ami nem is sokkal nagyobb, mint itt néhányaké, és 5-10db komoly szűrővel szűrik, akkor az jóval nagyobb különbség a Ti szűrésetekhez képest, mint az Eheim használata az EVO helyett. Igaz ott merik etetni is a halakat rendesen, hiába növényes az akvárium.... ;) persze ezt most sokan kikérik majd maguknak, de azért mindenki tudja, mi helyzet... ;)
Vannak itt tények azért: sokkal jobb kertészek vagytok, mint én. Vik akváriuma meseszép! Nagy tisztelője vegyok! Sikereinek örülök!
De ami itt megy mostanában....megideologizáltok lassan mindent... és sokan csodafegyvereket vélnek felfedezni egy-egy elhintett dologban: legyen ez szűrő, szűrőanyag, de lassann bármi amit kimondtok, hiszen az akváriumaitok olyan szépek, hogy isszák a szavaitokat az akvakertész palánták. .. Kicsit finomabban kéne bánni ezzel a "hatalommal" azért.... de ez csak az én véleményem....
És most lehet moderálni...törölni akár....

Üdv: aseb
 
asebestyen said:
Szia Key!

keymaker said:
Ja, ja. Ezért mondom, hogy nem dőlünk be a gyári négyzetmétereknek, meg adatoknak. Amíg nem teszteljük laborban az ammónialebontási teljesítményt X órával ammónia-befecskendezés után, addig az ilyen és ehhez hasonló teszteket kell elfogani.

Én nem dőlök be egyiknek sem, még az Eheimnek sem...:D

Biological Filtration
The most important function of a filter is its biological filtration capacity and here is the best test for these filters. The clear winner here was the Eheim taking only 11 days to cycle the 700 litres of water from 4ppm of ammonia to Nitrate only vs the Fluval FX5's 13 days. It just shows that that extra 6 litres of bio media in the Eheim more then makes up for the 800 litres per hour flow advantage the Fluval has. a 2 day difference is quite significent and its more then we expected.
Forrás: Eheim és Fluval szűrők összehasonlítása

Nem a gyártók üres marketingszövegének és az én vagy mások fórumbeszólásainak kell hinni. :) Ennyi.

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szűrőanyag mennyisége volt a döntő jelen esetben a tesztnél, nem a minősége, hiszen mindkettőben ugyanolyan anyag volt... De jól illusztrálja, hogy milyen fontos szerepe van a megfelelő szűrőfelületnek.

In order to make this test fair we used exactly the same high quality media (with the exception of the pads) in both filters.

Kicsit OFF, de képzeljétek el, mi lett volna, ha a kimérős Siporax-al töltött "remek árú" kínai csoda-szűrőt hasonlítják össze bármelyik fenti tesztben szereplő szűrővel - akár a Fluval-al. Itt most két magára sokat adó cég termékét nyomatták össze... Hát vér folyt volna. ;) Egyszer megcsinálom, hogy kivégezzek minden 3-5 éves távon (!!!) 10-15e Ft-ot szűrőn spórolni akaró fórumtársat. :D

Ami itt megy szűréstechnika címszó alatt, az lassan súrolja a vicc kategóriáját, át is lehetne mozgatni oda... Most azt magyarázza el nekem valaki, mi a különbség a literes dobozból kivett és az 50L-es dobozból kivett siporax között....? Lehet hogy semmi? Azt sem mondtam, hogy egyforma a substrat pro és a siporax, csak hogy alapanyagát tekintve ugyanaz... "Kínai csoda"-ról még soha senki nem beszélt, Eheim csodáról viszont igen. És én emlékszem itt még olyanokra, mikor a Tetra, mint márkanév le lett gagyizva....Remélem még más is emlékszik... És nagyon kíváncsi lennék arra az élő példára, ahol a kínai szűrőt lecserélték Eheimre ugyanazt a szűrőanyagot használva és bármilyen probléma megoldódott, amit a szűrés hiányossága okozott.... És mondom ezt úgy, hogy van Eheim szűrőm, van kínai szűrőm, ami persze német fejlesztés (JBL), mint az Eheim. Én is szeretem a maximalizmust, ami előre visz.... na ez nem az.... Ez valami más.... És a maximalizmust, egy felnőtt embernek már illik tudni, az adott helyzethez, körülményhez (pl anyagi) kell viszonyítani. Mert ha veszünk egy japán akváriumot, ami nem is sokkal nagyobb, mint itt néhányaké, és 5-10db komoly szűrővel szűrik, akkor az jóval nagyobb különbség a Ti szűrésetekhez képest, mint az Eheim használata az EVO helyett. Igaz ott merik etetni is a halakat rendesen, hiába növényes az akvárium.... ;) persze ezt most sokan kikérik majd maguknak, de azért mindenki tudja, mi helyzet... ;)
Vannak itt tények azért: sokkal jobb kertészek vagytok, mint én. Vik akváriuma meseszép! Nagy tisztelője vegyok! Sikereinek örülök!
De ami itt megy mostanában....megideologizáltok lassan mindent... és sokan csodafegyvereket vélnek felfedezni egy-egy elhintett dologban: legyen ez szűrő, szűrőanyag, de lassann bármi amit kimondtok, hiszen az akváriumaitok olyan szépek, hogy isszák a szavaitokat az akvakertész palánták. .. Kicsit finomabban kéne bánni ezzel a "hatalommal" azért.... de ez csak az én véleményem....
És most lehet moderálni...törölni akár....

Üdv: aseb
Sajnos egyet kell, hogy értsek az utolsó bekezdéssel. Mostanában elég gyakran lehet azt olvasni, hogy ilyen ADA olyan Eheim kell és máshogy nem működik, holott több út is létezik. Én dymax lámpát használok és mezőgazdasági tápot adagolok, és nincsenek gondok.
Nem kell félreérteni. Örülök, hogy van a fórum, és hogy van a GA. Sok segítséget kaptam itt és a bolt is nagyon hasznos, de el lehetne fogadni mást is, nem csak az ADA-t.
 
Sok szűrőanyag van és sokféle növényfej ;) Ne offoljuk szét a siporax topikot más irányú dolgokkal de ez nem azt jelenti, hogy ne mondhasd el a véleményed. ;)
Siporax, Substrat Pro, Bio Rio, Seachem Matrix és itt kismillió szűrőanyagot fel lehetne sorolni a jó kategóriából.

Én még nem használtam siporaxot, de most nincs is okom rá hogy próbálgassam mert minden megy. ;)
Így csak érdeklődve olvasgatom a topikot ;)
 
Nálam az Eheim 2073-nál gyárilag legalsó kosárban levő műanyag mech csövecskéket cseréltem 1 liter Siporaxra. Egy korábbi külső szűrőben ment 2 hónapot. A többi töltet maradt. Talán így nagyobb a bio töltet mennyisége, hatékonyabban láthatja el a feladatát a lebontásban.
 
Back
Oldal tetejére