• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Hónap akváriuma Shallow Creek (Mizube 220l)

robert

Főkertész
8072109986_92b931a65f_q.jpg


Sziasztok Kedves Fórumtársak!

Vettem a bátorságot és ezzel elindítottam az építendö, készülödö akváriumom naplóját! Remélem nem harapjátok le a fejemet, hogy egyelöre ilyen készültségi állapotban elindítottam ezt a naplót!

Az akvárium stílusa eredetileg "ryoboku" lett volna, azután rátaláltam a "mizube" stílusra. Tulajdonképpen e pillanatig sem tudom, hogy melyiket szeretném jobban, a ryoboku-tól a több kö felhasználásából adódó víz "felkeményedés" miatt tartok inkább.

A mostani layoutról annyit, hogy 3 db redmoor gyökér van elhelyezve és nagyjából 5 kg seiryu kö (a kövek elhelyezése az alábbi fotókon ad-hoc jellegü, minden koncepciót nélülöz egyelöre). Mivel kövek is fel lesznek használva a hardscape-hez - ha ugyan nem is óriási mennyiségben - tiszta mizube stílusú már nem lesz. Ugyanakkor szeretném, ha a driftwood hangsúlyos lenne az akiban.

Az akvárium mérete: 120 x 40 x 50 cm (hivatalosan 240l-es medence)
Felhasználadó technika:
szürö: Tetratec EX1200 (hosszabbított esöztetö)
szörötöltet: gyári Tetra kerámia gyürü (1x), Eheim Substrat Pro (2x), Substrat Pro+Seachem Purigen (1x)
világítás: 2 x 54 W (igy nagyjából 0.5W/l), színhömérséklet: 4100K és 9000K
CO2: nagynyomású palack, reduktorral, mágnesszelepes idözítövel
belsö reaktor: kerámia porlasztó, integrált bubiszámlálóval
CO2 tartósteszt (DC) 30 mg/l tesztoldattal töltve
áramlás rásegítés: Hydor Koralia 1600
tápozás: egyelöre teljes EasyLife paletta (EasyCarbo, ProFito, Ferro, Kalium, Nitro, Fosfo), EI szerint, ha müködni fog
(Green Aqua Micro+macrot ide ki még nem exportálták Viktorék! ;)
Víztesztek hada: GH, KH, NH4, NO2, NO3, PO4 (JBL)
pH mérö: Greisinger GPHR 1400 mV/pH meter, kombinált üvegelektóddal, 2 pontos (pH=4 és pH=7) kalibrációval
fütés: 200W Juwel, szabályozható

A csapvíz meglepöen lágy, nemcsak az elvégzett víztesztjeim alapján, hanem a hivatalos városi vízmü adatai alapján is: KH=4-5 nk° és GH=7-8 nk°. Alföldi gyerek lévén, Kecskeméten ennél durvább keménységet szoktam meg...

A fotókon látható gyökerek január 24-e óta áznak (eleinte hordóban, mostmár itt az akváriumban). Az egyik legutóbbi internetes rendelésem során (vízteszteket, apróságokat rendeltem különben) a bolt valamilyen okból kifolyólag küldött bezacskózva 2 marék növényt (utóbb megfejtettük itt a fórumon, hogy mik lehetnek). Nem tudtam mit csináljak velük, mivel még egyálatalán nem álltam/állok készen a növények telepítésére (még aljzatom sincs :lol: ), így csak betettem, ahogy azt látjátok. Igaz, ami igaz tegnap gyakoroltam a mohakötözést fára damillal, ez látható a két ágon.

Tehát, aljzat még nincs, amit viszont tervezek: ADA Power Sand M és ADA Aqua Soil New Amazonia normal.

Máris lenne egy kérdésem a víz zavarosságával, opálosságával kapcsolatban. Az aki, így vagy úgy, de lassan 1 hónapja fel van töltve, csinálok rendszeresen vízcseréket, mérek 1-2 vízparamétert, pH-t, stb. A kéretlen (úszó) növények miatt adok tápot, CO2-t és világítok is. Valószínüleg ez szakmai ártalom, mivel kísérltezös szakmát üzök, de most kvázi kísérltezgetek, hogy mi lesz, hogy lesz, ha betelepítem végre az akit (aljazostul, növényestül). Az biztos, hogy más lesz... :cool:

A zavarosságra visszatérve, lehet, hogy ez az opálosság az aljzat esetleges szürö képességével megszünik majd, ha lesz aljzat az akiban? Nagyon zavar, hogy nem tudom mi az oka, pH mai mérés 6,9, KH=5, Gh=8, PO4 nem kimutatható a teszttel, NO3 kb 5-6 ppm, DC lime zöld, van ez az egy-két marék növény, alga nincs. A növények kb. 1 hete "uszkálnak" azóta tápozok is nekik úgy módjával. A red moor fák (nem föztem ki, nem áztattam sóban, csak kézmeleg folyó vízzel alaposan megmostam, megsíkáltam öket az áztatás megkezdése elött) még 1 hónap ázás után is "bolyhosodnak", ez is irritál egy kicsit.

Egy két fotó a mai esti helyzetröl (Pana kompakt géppel, ezért a minöség...khmmm...)







Bármilyen észrevételt, tanácsot, ötletet, akár a technikával, layouttal, növényválsztással kapcsolatban nagyon szívesen várok!!!

Remélem, hogy egyszer majd én is olyan gyönyörü akváriumot tudok létrehozni, nevelni és fenntartani, mit amiket itt ezen a fórumon láthat az ember!

Még egy dolog a végére, az aljzatot minél hamarabb beszerzem, mert március közepéig el szeretném indítani az akit, immáron aljzattal és növényekkel! :lol:

Üdvözlettel: Robi

OFF:
Kérlek mondjátok meg, hogyan tudnék nagyobb formátumú képeket közvetlenül beilleszteni ide a topicba! Nem szeretem ezt a "kepfeltoltes.hu"-t, de csak ezt ismerem, ill. tudom használni!
OFF
 
Szia Robert!

Teljesen jó hogy elindítottad a naplódat, érdemes akár az elképzelés megszületésekor indítani (amikor még semmi kézzel fogható nincs), sok segítséget jelenthet a lehetséges hibák megelőzésében.
Magad is visszanézheted az elképzelésed alakulását, mások is tanulhatnak belőle és végül de nem utolsó sorban, sok célirányos segítséget kaphatsz már az elejétől kezdve.

A stílusok ismerete csak egy támpont, olyanra csináld ahogy Neked tetszik, attól lesz egyedi.

A technikád indulásnak elég lehet, ha nem akarsz magas fényigényű növényeket.
Az alga is kevésbé zavaroghat ezzel a világítással!

Szerencséd van a vízzel!

A fán megjelenő réteget majd a csigák, garnélák, algaevők szépen lepucolják!

A zavarosság oka lehet az akvárium sterilsége is (nincs a szűrőbaciknak táplálék a szaporodáshoz, ezért más lebegő lények garázdálkodnak a vízben, a berendezés után valószínű ez is rendeződik).

A fák elrendezése naggyából jó, a kövekkel még variálnod kell (kicsit kevésnek tűnik első ránézésre)!

A moha kötözés profi!

Szerintem meg van minden feltétel, hogy egy nyálcsorgatós akváriumot készíts!

A fotókhoz a Piccasát használom, elég egyszerű (bár az elején sokat szenvedtem vele, sok tényező közjátékának köszönhetően).

A növénylistát még föltehetnéd, meg hogy mit hova gondoltál!

Jó kísérletezést!

A.ttila
 
Szia Attila!

Elöször is köszönöm a dícsérö szavakat! :) Ami a technikát illeti, legjobb ismereteim alapján válogattam össze (pontosabban mondva, azon infók alapján, amiket ezen a fórumon szereztem).

A layouttal kapcsolatban: a fákkal igen sokat sakkoztam, vagy 50 különféle elrendezést fotóztam és ízlelgettem. Az aranymetszés szabályiról olvastam, de az aki 120 cm szélessége miatt nehéz igazából betartani. Ezzel a mostani fa elrendezéssel inkább elégedett vagyok, bár még egyszer írom, bármilyen tanácsot szívesen fogadok a tapasztaltabbaktól! A kövek inkább csak be lettek "hajigálva", valóban semmi koncepció nincs a mostani elrendezésben.

Ahogy a tegnapi fotókon is látszik, inkább 3 részre tagolódik a layout (illetve majd ezt szeretném megvalósítani), bal és jobb oldali facsoport, illetve a kettö között egy "üresebb" tér. Itt ebben a szabadabb részben tervezek egy, az akvárium hátulja felé tartó "ösvényt" elrendezni, amit apró, gyepszerü növényekkel (pl. Glosso, HC Cuba, Marsilea, E. parvula vagy E. acicularis csomók közte) szeretnék befuttatni, modjuk egy erdei út hatását keltve. A térhatást növelendö, ez az "ösvény" enyhén emelkedne, és kissé balra kanyarodva keskenyedne. na majd meglátjuk, hogy sikerül megvalósítani, illetve úgy sikerül-e megvalósítani, ahogy azt elképzeltem... :roll:

Mivet a világításom inkább közepes (0.5W/l), így nagy fényigényü növényeket nem használnék fel, mert az csak sikertelenséget szülne, az meg a kedvem szegné. Éppen ezért tarok pl. a HC Cuba-tól és a Glosso-tól, mint szönyegnövényektöl, bár baromira tetszik mind a kettö! A fáknak itt-ott van klassz "fészekszerü" része, ahol pl. Anubias barteri nana kötözve szépen mutatna. A fák tövébe, illetve az alsó ágak közé egy-két árnyékot kedvelö bokorszerü növényke passzolna, hátra pedig takarásnak (inkább jobb és bal szél) vallisneria kerülne.

Az alábbi fajok tetszenének, mint elö-,illetve "középtéri" növények:
Bucephalandra motleyana
Cryptocoryne x willisii „lucens“
Cryptocoryne parva
Staurogyne repens
Hygrophila pinnatifida
Hygrophila polysperma 'Sunset' ('Rosanervig')
Microsorum pteropus 'Narrow'
Rotala rotundifolia
Rotala sp. 'Green'

A növények fajtáival, neveivel és tulajdonságaival most ismerkedem, úgy durva vonalakban összeállt már egy program, de még nem kristályosodott ki teljesen.
Megpróbálok hamarosan egy tervet összeállítani, aztán kikérném a tanácsaitokat, hogy menni fog-e!

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki így távolból is segíti az aki sikeres létrejövetelét!

Üdvözelettel: Robi
 
Sziasztok!

Remélem sikerült a képet megfelelö méretben beilleszteni... (de ciki, most láttam csak, hogy sajna nem; a Picasa-t probáltam Luna instrukciói szerint)

Novenyek%2520telepitese%2520terv.jpg


akkor marad a másik módszer... :crazy:




Szóval, ami a növényültetést illeti, az alábbi tervet készítettem el:

1) Vallisneria "nana"
2) Anubias barteri var. nana (gyökérre rögzítve)
3) Fissidens fontanus (gyökeren)
4) Marsilea hirsuta vagy Glosso szönyeg
5) E. Parvula, ill. E. acicularis
6) Cryptocorne parva
7) Staurogyne repens
8) Microsorum pteropus
9) Bucephalandra motleyana
10) Rotala sp. "green"
11) Rotala rotundifolia
12) Hygrophylia polysperma "sunset"
13) Cryptocorne x willisii "lucens"
14) Hygrophylia pinnatifida

Ez egyelöre tehát a tervezet, kíváncsi vagyok, hogy a tapasztalt kollégák mit szólnak hozzá!

Ezek a növények, ahogy olvastam inkább közepes vagy alacsonyabb fényigényüek (a fissidens inkább az, amelyik szereti a sok fényt). Állítólag (a fajta leírások alapján) midegyik az egyszerü, illetve maximum a közepesen nehéz kategóriába tartozik, már ami a tartásukat illeti.

Ha bárhol tévedek, kérlek javítsatok, hogy müködhet-e egy ilyen vagy hasonló telepítés! Hol lehetne vagy kell változtaznom az elképzelésen, hol lehetne esetleg merészebb növényválasztást javasolni?

Üdvözlettel: Robi
 
csak nem hagyott nyugodni a dolog, így tehát a kép még egyszer (Flickr-rel)

6942231955_2611a68aea_z.jpg


Illetve, a növényültetési tervezet:

1) Vallisneria "nana"
2) Anubias barteri var. nana (gyökérre rögzítve)
3) Fissidens fontanus (gyökeren)
4) Marsilea hirsuta vagy Glosso szönyeg
5) E. Parvula, ill. E. acicularis
6) Cryptocorne parva
7) Staurogyne repens
8) Microsorum pteropus
9) Bucephalandra motleyana
10) Rotala sp. "green"
11) Rotala rotundifolia
12) Hygrophylia polysperma "sunset"
13) Cryptocorne x willisii "lucens"
14) Hygrophylia pinnatifida

Üdv: Robi
 
Sziasztok!

Ahogy terveztem, tegnap sikerült berendezni/beültetni az akváriumot. Végülis összesen 32 "cserép" növény került bele. Délelött 9 körül kezdtem és délután 17:00 körül lettem készen (volt max. 15 perces ebédszünet). :) A legkínosabb feledat az üveg/közetgyapot eltávolítása a gyökerekröl... A gyökerekre 2 Anubias, 1 Microsorum Petit, kis Weeping és korábban még Riccia Dwarf került; 4 cserép parvulát, 3 cserép Glossot "szórtam szét" az elötérben és a "felhajtón", amivel a délelöttöm el is ment. Délután jöttek a száras növények, majd a teljes feltöltés, szürö, technika beállítása. Egy két szökevényt, amit a viszonylag eröteljes flow kihajtott, kicsit még mélyebbre toltam. Mostmár azok is stabilan lengedeznek.

A feltöltés után (annak ellenére, hogy lassan, óvatosan töltöttem) számomra brutálisan zavaros volt a víz, de néhány óra múlva máris sokat javult a helyzet.

Az alábbi képen az aki kb. 22 órás (ma délután), még zavaros egy picit, de már élvezhetö a látvány... Kicsit olyan tanulóaki effekt, de nem akarok miatta szégyenkezni, a következö lehet majd extravagánsabb lesz. :cool:

6826597226_4532a45de3_z.jpg


Toltam egy kb. 30% (70 liter) vízcserét azonnal, illetve ma, mert ma délután mérve az NH4+ kicsapta a skálát (>5ppm :shock:) . A pH durván alacsony volt: 6.4. Vissza is vettem a CO2-ból 3 bubi/sec-röl 1-2 bubi/sec-re...
Green Bacter megy bele naponta a gyári ajánlás (1csepp/10l) szerint.

Tulajdonképpen a letöbben jól érezhetik magukat, mert apró bubioszlopok szállnak felfelé sok levélröl. :thumbup: A riccia teljes "káoszban" van, egyadta bubi a teteje (a fotón nagyon fénylenek, nem is lehetett a kompakt géppel levenni), ontja a gázt... :)

Egyelöre marad a napi 40-50% vícsere az elsö héten és a tápozást is 1 hét elteltével indítanám inkább (talaj kombo: ADA Special-M és AS New Amazonia, 6 +27 liter). Egyelöre az ammónia letörése lenne a cél, meg a bacik megtelepítése ezért a CO2-t sem tolnám még ezerrel (marad az 1-2 bubi/sec az elsö héten).

Gondolom a pH olyan 6.8-7.0 körül lenne ideális ennek érdekében?

Minden kritikát, tanácsot szívesen várok, és remélem, hogy az algákkal sem kell elkeseredett harcot vívnom... Majd meglátjuk. :?

Nagyon örülnék, ha szép lenne és az is maradna az elsö növényes akváriumom! Ennek érdekében meg is teszem a tölem tehetö legtöbbet! :)

Üdvözlettel: Robi
 
Sziasztok!

Köszönöm a dicsérö szavakat! Örülök, ha tetszik nektek is!
Ma délután 50% vízcsere (ahogy írtam korábban az elsö héten végig így tervezem), majd Green Bacter adagolás. Egyelöre a lámpa 9 órát világít a CO2 kicsit visszafogva (1 bubi/sec) 6 órán át megy; CO2: 10:00-16:00, fény (0.5W/l): 12:00-21:00. Táp elsö héten nincs. Naponta mérek pH-t, meg gyakrabban rámérek a NH4+ szintre.

Ha tényleg lehetne (vagy inkább kellene) valamit másképp csinálnom, kérlek szóljatok, ill. írjatok!

Üdv: Robi

U.i.: Most kaptam egy PÜ-t (köszönöm Cecska! :) ), ami alapján annyival egészíteném ki a hsz.-t, hogy elkezdem a kálium adagolást már ma délután (sajnos ma reggel ez már elmaradt...).
 
Figyeld a drop checkert. Ha nagyon besötétedik 21:00-ra, akkor a 16:00 nem lesz elég a CO2 beoldáshoz.

Egyébként gratula a berendezésért :thumbup:
 
robert said:
Egyelöre a lámpa 9 órát világít a CO2 kicsit visszafogva (1 bubi/sec) 6 órán át megy; CO2: 10:00-16:00, fény (0.5W/l): 12:00-21:00. Táp elsö héten nincs. Naponta mérek pH-t, meg gyakrabban rámérek a NH4+ szintre.

A CO2 (9)-10-től 21-ig menjen. Éjjelre feltétlen levegőztess, hogy minél korábban beinduljon a biológiai szűrés. Ha sok lesz a világítás (majd látod) leveheted 7-8 órára. Ha nincs extra algásodás, maradhat így.
 
Hello Atti!

Köszi a tippet a CO2-vel kapcsolatban. A 11-12 óra nem lesz túl sok? A pH a mérések szerint 6.6-6.7 körüli az akiban (23°C), és a DC frankó világos zöld - mint ez az emotikon kb. :sick: - a lámpa lekapcsolása elött. Attól tartok, ha még több, illetve sokkal több (azaz majd' dupla ideig) CO2-t tolnék bele, akkor fullra elsavasíanám a vizet, a karbonátkeménység így is nagyon alacson 4 körüli (GH=7), amit az Amazonia láthatóan tovább csökkentett. Ezért is tegnap nem 90, hanem 110 liter vizet cseréltem ez olyan 55%! Ma is így fogok tenni, söt ezen az elsö héten végig. A pH-t szeretném ezért olyan 6.8-6.9 körül stabilizálni.

Az NH4+ még mindig az egekben, de hátha az is kezd majd letörni a gyakori vízcserékkel. Káliumot elkezdtem adagolni; már tegnap délután is kapott egy adagot, meg ma reggel is (ezek után természetesen csak a reggeli adagolások lesznek beállítva). Nem tudom, azzal hogy adagoltam ma reggel "Ferro"-t (a gyári adagolás szerint) hibát követtem el-e vagy nem lehet túl nagy gond belöle...? Az olvastam, hogy K-ban és Fe-ban hamar elszegényedik az akváriumok vize és így azt nem árt sürübben pótolni.

Egyébként a tegnap esti megfigyeléseim alapján a parvula kezd nöni, mivel minden szálat egyforma hosszúra vágtam vissza szombaton az ültetéskor és tegnapra nagyon sok szál akár már 1-1.5 cm-rel is hosszabb, mint a csomó többi szála. Talán, mintha a Rotalák csúcsain is új, friss zöld hajtásokat véltem volna felfedezni, de lehet, hogy csak képzelödtem... :) Majd ma este újból megvizsgálom.

A lámpa miatt is megijedtem, hogy túl sokat megy (12:00-21:00), ezért ma már csak 13:00-kor kpacsoltattam be, azaz mostantól 8 óra lesz a teljes megvilágítási idötartam.

Üdv: Robi
 
Üdv!

Még egy dolog eszembe jutott, hogy lehet le kellene írnom! Kapcsolódik az esti levegöztetés kérdéséhezhez és a nitrifikáló bacik gyorsabb megtelepedéséhez.

Szóval a tegnapi vízcsere a következöképpen zajlott: akiból 110 liter kiugrott majd 1 napot pihentett ugyanennyi víz beugrott. A szürö és a vízforgató bekapcsolása után kb. 0.5-1 órával (ekkor kémiailag és "hömérsékletileg" homogénnek feltételeztem az akvárium vizét) beadagoltam a kellö mennyiségö Green Bactert.

A pihentetett, friss víz pH-ja nálunk 7.5. Ez azt is jelenti, hogy a csere után a pH az akiban kissé emelkedett, úgy 6.9-ig (a csere elötti 6.6-hoz képest). A cserevíz O2-ben láthatóan dúsabb, mint a CO2-vel már teletolt akivíz, ez a növények fokozott bubizásán meg kicsit az üveglapok belsö felületén is látható.

Ezekböl következik az a kérdésem, hogy elengedhetelen-e a levegöztetés akkor is, ha a cserék után a pH a bacik számára inkább kedvezö az akiban és a víz, amiben a másnap reggeli CO2 bekapcsolásig tevékenykedhetnek, inkább O2-ben gazdagabb - lévén kezelt, friss víz?

Kérlek még most modjátok meg, ha zsákutcába jutottam a gondolatmenettel, nehogy cikis alga bumm legyen a "jutalmam"! :roll:

Üdv: Robi
 
Sziasztok!

Épp vízcserében vagyok, mértem pár paramétert és a KH vészesen lecsökkent! KH=2! GH=5, NH4+ még magas, de megjelent a nitrit a vízben.

A KH állítása úgy tünik égetö, ezért gyorsan megkérdezném, hogy a NaHCO3 (=szóda bikarbóna) mehet-e gyorsan bele, vagy KHCO3-mal állítsak (akkor csak holnap délután tudom belöni!).

Továbbá jó-e, ha a KH=4-es értéket célzom meg?

Ez az Amazonia nagyon súlyosan lágyítja a vizet. Nem csoda, hogy a pH-t nem tudom 6.7 fölé tornászni... Mai mérés: 6.69

Köszi a gyors segítséget!

Üdv: Robi
 
Érdemes átnézni az Amazonia leírását - angol:

http://www.adana.co.jp/jp/sc/document/disp/23

Pár gondolat a szövegből:
- Túl sok táp a kezdetekben felhősödést és extra algásodást okoz
- Az Amazonia lágyítja a vizet, ami kedvezőbb a növényeknek, mindezt természetes és nem mesterséges módon teszi.
- Ha a kezdetekben felhős lenne az aki, le kell szívni a vizet és friss vízzel utántölteni, amíg ez a kezdeti felhősödés megszűnik.
- A maradék kis felhősödés a szűrő beüzemelése után rövid idő után fokozatosan megszűnik
- A talaj természetes tulajdonsága miatt a pH-t csökkkenti és lágyítja a vizet.
- Nem célszerű talajtúró halakkal használni, vagy olyanokkal, akik a magasabb pH tartalmú vizet kedvelik
- A talajból kiszabaduló szerves savak miatt a víz picit sárgás vagy barnás lehet ha a csapvíz pH taartalma magas.
- A színezés megszűnik, amikor a növények beterítik az aljzatot
- Amíg a növények teljesen bírtokba veszik az aljzatot, érdemes sűrű vízcseréket és aktívszenet használni
- Ügyeljünk rá, hogy a szűrővel ne keverjük fel az aljzatot
- Ügyeljünk rá, hogy a beszívó ág ne legyen túlságosan közel a talajhoz, mert az apró részecskéket a szűrő beszippantja és zavarossá teszi a vizet.

Azt gondolom ebben minden benne van. Hogyan hat a vízre és mire figyeljünk, hogy elkerüljön az alga. Gondoltam bedobom hátha valakinek hasznos lehet.
 
Sziasztok, szia Viktor!

viktorlantos said:
Érdemes átnézni az Amazonia leírását

Igaz a munka/berendezés elött én csak a zsákban hozzácsomagolt kis leírást olvastam végig. Abban a zavarosodásról ír, hogy gyakori vízcserékel csökkenthetö a mértéke.

Ezektöl függetlenül a KH-n emelnem kellene, mert nagyon alacsony...

Inkább tanácstalan vagyok ...

Üdv: Robi
 
Mi a Seachem porokkal szoktuk kicsit visszabillenteni a pH-t extrém esetben. De a KH-val sosem foglalkozunk. Garnis akikban GH boostert használunk még de ez csak a garnélák vedléséhez szükséges GH-t tolja a KH erős emelése nélkül.

A probléma az exrtém alacsony pH-nál van a tapasztalatok alapján. Ha ez a szitu általában algásodás is beköszön.
Ennek ugyan ellentmond, hogy van olyan lágyvizesünk Malaya aljzattal, ahol általánosságban 6.4-6.5 körül van a pH és most már 1 éves az aki.
Ha nincs alga nincs baj, ha a halak nem viselkednek furán nincs baj, de ha ezeket tapasztalod, kicsit pöcköld fel a pH-t 6.7 körülire és figyelj rá, hogy a vízcseréknél se zuhanjon be. Ahogy látom a növényeknek tökmind1, hogy 6.3 vagy 6.8 a pH ők a lágyvíz miatt vígan elvannak.
 
viktorlantos said:
Mi a Seachem porokkal szoktuk kicsit visszabillenteni a pH-t extrém esetben. De a KH-val sosem foglalkozunk. Garnis akikban GH boostert használunk még de ez csak a garnélák vedléséhez szükséges GH-t tolja a KH erős emelése nélkül.

A probléma az exrtém alacsony pH-nál van a tapasztalatok alapján. Ha ez a szitu általában algásodás is beköszön.
Ennek ugyan ellentmond, hogy van olyan lágyvizesünk Malaya aljzattal, ahol általánosságban 6.4-6.5 körül van a pH és most már 1 éves az aki.
Ha nincs alga nincs baj, ha a halak nem viselkednek furán nincs baj, de ha ezeket tapasztalod, kicsit pöcköld fel a pH-t 6.7 körülire és figyelj rá, hogy a vízcseréknél se zuhanjon be. Ahogy látom a növényeknek tökmind1, hogy 6.3 vagy 6.8 a pH ők a lágyvíz miatt vígan elvannak.

Köszönöm Viktor! Így megnyugtatóbb a helyzet, hogy ezeket leírtad! A pH 6.4-6.5 meglepett! Nálam nagyon friss még a dolog - ma volt 3 napos az aki, és egyelöre a tapasztalatom is zéró. Az algatámadást nem tudom, hogy mikorra kellene várnom - olvastam a naplókban, hogy valakinél 1 hetesen, vagy 9 nap után jött a krach...! Nálam így 3 naposan nyoma sincs az algának, de valószínüsítem, hogy ez nem marad így... Még túl friss minden.

Hogy lássam, mi hogyan alakul holnapra az este (feloldva) beadtam 6g NaHCO3-at (patika minöség, nem szennyezett). Ezzel 1 nk°-t emeltem a KH-n a 200l vízben (átszámolva ekv. CaO mennyiségre). Ezt most a beadás után 40 perccel ki is mértem, (KH=3-ról) 4 lett.

De, ahogy mondtad, ha nem kritikus paraméter, akkor nem vergödök vele annyit a jövöben. A "karbonát puffer" miatt gondoltam csak, hogy nem ártana ha lenne HCO3- kielégítö mennyiségben a rendszerben...

Üdv és jó éjszakát mindenkinek!

Robi
 
"A brémai növényes"

Sziasztok!

Elérkezett ez a nap is. Az akvárium ma 4 napos, és eddig ("kopp-kopp") minden jól néz ki. Naponta megy az 50% vízcsere, majd Green Bacter, reggelente meg kálium.

Az NH4+ szint (mintha) csökkenésnek indult volna a teszt szerint (hála a vízcseréknek, meg talán az Amazonia sem bocsájtja ki olyan mennyiségben már). A nitrit mennyisége enyhén növekedni látszik, a nitrát viszont még nem jelent meg számottevö koncentrációban. Gondolom még eltart néhány napig (hétig?), amíg a bacik igazán bedurrannak...

Addig is szeretnék megosztani néhány képet a mai állapotról. A parvulák valóban eröteljesen növekednek, a rotalákon is vannak friss hajtások, és a Cryptocoryne-k is apró töhajtásokat hoznak. Talán a Glosso-csomók is kis indákat hoztak, de a Stau megadta magát... Mondjuk már vásárláskor sem voltak igazán szépek.

6982718427_b0a108a2f2_z.jpg


6982724019_a7d0811306_z.jpg


6982724025_f567314aaf_z.jpg



Üdv: Robi

Ui: A képek továbbra is Pana kompakttal lettek löve, ezért a színek olyanok, amilyenek...
 
Back
Oldal tetejére