• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Hónap akváriuma Shallow Creek (Mizube 220l)

Üdv Kuchi!

Na ezt bíztató olvasni! :) Azt hittem, hogy a minimál akikkal épphogy sokkal több veszödség van, mint pl. a fás-mohás setup-okkal. Már nem mintha lekicsinyleném a velük, azaz a minimál iwagumikkal való törödés minöségét és mennyiségét. :rolleyes:

Robi
 
Szia Robi!
Ígéretes kezdet.Kiváncsian várom a folytatást és azt,hogy boldogulsz ezzel a stílussal.:)
A keményitésre visszatérve nekem 112literben van kb.23kg ugyan ez a fajta kő és fogkefézés után eléggé vissza keményíti a vizet.De legalább gh+ nem kell pluszba.
 
OFF

Sziasztok!

Talajemelés kapcsán kérdezném, hogy hol tudnék beszerezni több liter mennyisegü, biológiai szürötöltet minöségü és kinézetü lávakövet kedvezö áron?

Üdv: Robi

ON
 
OFF

Sziasztok!

Talajemelés kapcsán kérdezném, hogy hol tudnék beszerezni több liter mennyisegü, biológiai szürötöltet minöségü és kinézetü lávakövet kedvezö áron?

Üdv: Robi

ON


Csak egy marginális kérdés: a kinézet miért fontos?
 
Csak egy marginális kérdés: a kinézet miért fontos?

Szia! A "kinézetet", mint megjelenési formát értettem. Tulajdonképpen a szemcseméretre gondoltam, vagyis a szemcsék 1, max. 2-3 cm méretüek lennének ideális esetben.

Üdv: Robi
 
Sziasztok!

Nos, a helyzet a következő. A "Minimal Iwagumi" megvalósítása lefújva. Mondjuk úgy, hogy a "csajok" itthon leszavazták. :) Tekergettem, fordítgattam a köveket egy teljes héten át, hol kevesebb, hol több lelkesedéssel. Kinyomtattam a neten található nyertes, nemzetközi akvákból egy rakással, hogy a kompozíciós szabályokat ne nagyon rúgjam szerte-szét a kialakítás során. Amikor végre meglett a tuti kompozíció és kialakítottam a legfontosabb "tekintetvonzó" majd tekintet elvezető fókuszpontot. Tesztelni kívántam a család felnőttkorú női tagjával (a kiskorú épp aludt, mert este 10 volt), hogy ő is úgy látja-e a fókuszpontot és a hardscape mondanivalóját, mint ahogy én...
Ránézett és azt mondta, hogy ez így "baromi uncsi = :poop: " és az is lesz. :eek::confused: :cry::drowning: Mutattam a díjnyertes fotókat a netről, hogy meggyőzzem és lelkesítsem. Semmi javulás, semmi könyörültet! "Ez baromi unalmas", hangzott fel ismét. :cry: :ROFLMAO: Hát mondom menten beszarok, így hogy egy hetet forgattam a hülye köveket, kvázi-álmatlan éjszakáim voltak a hardscape miatt, "jössz és szétalázod"?

Ezek után megegyeztünk a "nagykorúval", hogy full-zöld lámpát kapok a restart-ra, ha nem minimál lesz, hanem fás-köves ryuboku. Ezt követően ma kaptam is tőle két fát!:joyful: :love: :) Ez a gyakorlatban annyit tett, hogy a szokásos délelőtti babaséta alkalmával betértünk a "halashoz", én választottam két redmoor gyökeret, ő pedig kifizette (mert nálam nem volt buksza ;)).

A lényeg tehát, hogy nem Iwagumi, hanem Ryuboku lesz, előre láthatólag szeptemberben indul, addig pedig folytatom könyörtelen és elszánt harcomat a "Fekete szakállal" itt a Creekben! (y)

A harc első állomása, hogy most megyek és kitakarítom a szűrőt! :wtf:

További algamentes szombatot és vasárnapot mindenkinek!

Üdv: Robi
 
Üdv!

Igaz nem most éjjel, hanem már délután végeztem a szűrőtakarítással, de ilyet még nem láttam. A szűrőfejet is kitakarítottam a biztonság kedvéért és aközben vettem észre, hogy a fészekben, amiben rotor pörög vízköves! :dead: Ezt úgy kell elképzelni, hogy kicsit mélyebben a fészekben egy kb. 1 cm vastag, körbeérő, fehér lerakódást találtam, amit egyszerű "keféléssel" nem lehetett eltávolítani. Majd egy fémcsipesz tompább felével ledörzsöltem a kiválást és lám valóban vízkő szerű, kemény cucc volt.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a takarítás után maga a szűrő működése sokkal halkabb lett. :geek:

Arról most nem beszélek, hogy a perlon hogyan nézett ki :wtf:, és hogy milyen volt tapintásra (10x:wtf:), de azt hiszem megtaláltam a "Fekete Szakáll" támadás okát. :facepalm:

Na jó, lépek, kipihenem azt a sok mocskot, amit láttam... :sleep::sleep::sleep: ;)

Üdv: Robi
 
Sziasztok!

A takarítás után pár nappal így fest az aki:

9261922907_d42c102e7e_z.jpg


Sok újdonság sajnos nincs, maximum annyi csak, hogy leálltam itt is a Carbo-val és alkalomadtán a napi adagot az algával jobban terhelt pontokra tolom.

Ja, de mégis! :whistle: A korábbi 15 fős hengeli állományt 28-ra fejlesztettem! (y) Így most már komolyabb raj benyomását keltik. A kezdeti klikkesedés megszűnt hamar, és egy boldog rajként úszkálnak fel alá. :joyful:

Üdv: Robi
 
Sziasztok!

A takarítás után pár nappal így fest az aki:

9261922907_d42c102e7e_z.jpg


Sok újdonság sajnos nincs, maximum annyi csak, hogy leálltam itt is a Carbo-val és alkalomadtán a napi adagot az algával jobban terhelt pontokra tolom.

Ja, de mégis! :whistle: A korábbi 15 fős hengeli állományt 28-ra fejlesztettem! (y) Így most már komolyabb raj benyomását keltik. A kezdeti klikkesedés megszűnt hamar, és egy boldog rajként úszkálnak fel alá. :joyful:

Üdv: Robi


Upsz... Gratula! :) (y)
 
Szép, egészséges! Jó ránézni!

De egyszer befejezhetnéd már!:D
Kár hogy mindig van valami csupasz rész, pedig nem vagy távol a tökéletestől!
Pár cserép valami balodalt elöl és tuti!(y)
 
De egyszer befejezhetnéd már!:D

Nagyon igazad van ebben! (y) De egyszerűen nem megy. ;) Amikor azt hiszem, hogy na jó ez lesz a végleges, kiforrott állapot, akkor jön valami ötlet és feltúrom az egészet... :D Úgy tűnik, ez már csak egy ilyen akva lett és az is marad. :D

Na de jöjjön valami újdonság a mai napra is. :geek:

Ez így most milyen?

9279050112_6a9253abf9_z.jpg


Ígérem, több és mélyre ható átalakítást már nem tervezek, csak a szétbombázást. ;)

Üdv: Robi
 
Amikor először ránéztem, nem tudtam, mi változott. Ja, a fák..föltekerek...ja nem...letekerek...ja de. Meg még a kis zöldek is ott lent. Jobb lett.

Szóval, nekem nagyon bejön így szigetesen. Ha még sokáig marad így akkor lehetne dekorhomok a mostani csupasz Amazonia helyén. Az gyorsan megvan, ha van ilyened. Bár így se rossz...;) (y)
 
Sziasztok!

Ez a rövidke poszt a jelent és a tervezett jövőt fogja bemutatni. :)

A jelen:

Nem tudom, hogy az alapos takarításnak, illetve karbantartásnak vagy a kémiának :love: köszönhetően, de a BBA igen látványos visszavonulásba kezdett. (y) A hétvégén kicsit megstuccoltam a növényeket, az öregebb, ramatyabb leveleket lecsippentettem.

9300091945_2319e75898_z.jpg


A jövő:

A raktáron levő köveimből és az újonnan beszerzett (elnézést, kapott ;)) fáimból elkezdtem legózni a padlón. Egyelőre tetszik, amit látok, főleg, ha még a növényeket is odaképzelem a leendő helyükre... :joyful: Majd látjuk, hogy változik-e a terv. az biztos, hogy a koncepció maradni fog. Legalábbis azt szeretném... :) Valószínűleg a fa mennyiség még növekedni fog, szeretnék ezt-azt a mostani setup-ból felhasználni (ott most 3 nagyobb és igen sok kicsi red moor gyökér van). Nem egy formabontó kompozíció, de ha sikerül úgy megvalósítani, ahogy elképzeltem, akkor kimondott élőrélepésnek ítélem a Shallow Creek-hez képest. ;)

9302877006_3070d2edc6_z.jpg


Üdv: Robi
 
alapanyagban nincs hiány.

Kell is egy ekkora behemóthoz a sok anyag. :) Aljzat emeléssel fogom megoldani a magasra építkezést, ezáltal a hardscape változhat, mivel nem biztos, hogy a legnagyobb sziklák bekerülnek ezáltal. A képen egyébként úgy 20-30 kg kő van, de még van talonban úgy kb. 20 kg. ;) Igaz ebből 2 db igen tetemes méretű, így azokat itt biztosan nem fogom bedolgozni.

A növénylista egyáltalán nem végleges és hűen tükrözi a minden bizonnyal hiányos fajismeretemet. :oops: ;) Az biztos, hogy a Blyxa jön! :) A mostani növényem közül tehát a Blyxa, Stau, Elatine, X-mas moha. A kis cryptoban nem vagyok biztos, ugyanúgy ahogy az anubiasok és a microsorum is kikerül, illetve nem kerül be. :rolleyes: Új fajtáknak kerülne be bolbitis (esetleg a var. difformis ebből), cyperus helferi, fissidens, és még esetleg jávai moha. A mohát viszont nem szívesen vinném túlzásba, nehogy a nagy erőlködés miatt "visszanyaljon a fagyi"... Mindenképp szem előtt kell tartanom, hogy kevés a fényem, max. annyival fog javulni a szitu, hogy az aki egyes szintjei 20-25 cm-rel fentebb fognak kerülni az emelés miatt, így azokra a részekre mehet valami igényesebb fajta, ez lenne többek között a blyxa és a cyperus (már amennyire ez utóbbit az igényesek közé vesszük ;) ). Két növényen morfondírozok még: pogostemon és hydrocotyle. Az utóbbiban az tetszik, hogy "úgy ki tud folyni a helyéről", viszont igen invazív lehet. Szóval nem tudom, hogy egyáltalán illene-e ebbe a layoutba...? A pogo meg itt-ott klassz szigetként a halványzöld színével dobhatna a látványon.

Dekorhomok is lesz, de ezúttal megcsalom a Nile Sand-et és kipróbálnám a Sarawak Sand-et.

Tehát ez a terv, de mindenképpen szeretném még Viktorékkal személyesen is átbeszélni augusztusban, hogy mi legyen. :) Természetesen, ha bármelyikőtöknek van jó javaslata, csupa fül vagyok! (y)

Üdv: Robi
 
bolbitis (esetleg a var. difformis ebből)
Szerintem ne. Ha a GA-ban kidöglött az már jelent valamit...(n)

A pogo meg itt-ott klassz szigetként a halványzöld színével dobhatna a látványon.
Szerintem inkább élénk-világoszöld. Persze nem vitatkozni akarok, mert ezen tök fölösleges, csak arra akarok kilyukadni, hogy amennyiben nagyon ilyen sötét bolbitises irányba mennél el, akkor durván el fog ütni. Ez persze nem feltétlen baj.;)

A képen egyébként úgy 20-30 kg kő van, de még van talonban úgy kb. 20 kg.
Egyrészt khmm...jó neked:rolleyes:, másrészt rakj bele bőven akkor már. Bár ez lehet, hogy csak az én mániám.
 
Köszönöm a tippeket! (y)

Szerintem ne. Ha a GA-ban kidöglött az már jelent valamit...(n)

Erről nem hallottam, mi történt valójában? A bolbitis-szel úgy általában, vagy konkrétan ezzel az alfajjal volt nehézség?

Még egyszer, minden növénytippet szívesen meghallgatok. :)

Üdv: Robi
 
Erről nem hallottam, mi történt valójában? A bolbitis-szel úgy általában, vagy konkrétan ezzel az alfajjal volt nehézség?
Majd jön Viktor és elmondja pontosan, de olyan emlékeim vannak, hogy amikor ez a növény kerül szóba akkor mindig az a vége, hogy nem akváriumba való. Talán a Taiwanos akiban volt egy darabig (?) Persze lehet. hogy csak vakon lármázok.

Kihívás viszont van.;)
 
Back
Oldal tetejére