• Külső szűrőt keresel?

    Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

    Tudtad, hogy az EHEIM 2275-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

    Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

    Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

    További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Seachem Purigen

Seachem Purigen 2014-03-10

viktorlantos

Alapító
Admin
Már egy jó ideje kinéztem magamnak ezt a szűrőközeget. Ahogy az akviált carbon ez is kémiai jellegű szűrést végez. Növényes akváriumokban tőlünk nyugatabbra nem számít újdonságnak, a legtöbb tiszta víz mániás aquascaper használja. És sok távolkeleti csóka is viszonylag régóta betette a szokásos szűrőközegek közé.

http://www.greenaqua.hu/seachem-purigen ... 100ml.html
http://www.greenaqua.hu/seachem-purigen ... 250ml.html

Miben más, mint mondjuk az aktív szén? Ez inkább a víz tisztításra való cumó. Nem szedi ki a növénytápot, így nekünk ideálisabb mint az aktív szén.
Hosszútávon használható és a kimerülés után sem kell kidobni, mert újratölthető.

Ráadásul tengeri és édesvízi akváriumokban is használható.

Amiért igazából írni akartam róla, hogy a feltöltés része viszonylag speciális.
Alapban a közeg világos sárga. Idővel egészen bebarnul, befektedik. Ilyenkor telítődik a közeg. Szerencsére ahogy írtam újratölthető háztartási körülmények között is.

A shopból másolva: Seachem tájékoztató

Áztassuk be egy 1:1 arányú víz:fehérítő oldat keverékbe, és hagyjuk állni az oldatban 24 órán át. Ne fém edényt használjunk. A helység jól szellőző legyen és az oldatot tartsuk távol gyerekektől. Mossuk meg jól aztán áztassuk 8 órát egy olyan oldatban amihez klórmentesítőt/vízkezelőt adunk. Ilyenkor a szűrőközeg színe már visszaváltozik a Purigen eredeti színére. Mossuk meg az oldatban ismét. A szűrőanyag ilyenkor már kész az újrafelhasználásra.

Szemléltetésnek pedig találtam egy képet a fenti procedúráról.

Purigen.jpg

Hogy mégis mire való az aktív szén és a purigen? Mindkettő víztisztító hatású, a carbon jóval több káros anyagot szed ki, és segít a víz színeződéseken is. Viszont nem használható hosszútávon és telítődés esetén a közeg már csak bio szűrőként üzemel. Nálam remekül bevált, mint bio szűrő garnélás nanó akváriumomba azóta a garnélák pazarul elvannak és nem mellesleg tiszta a víz állandóan. Nano akváriumba nálam simán kiütötte a biológiai szűrőközeget, így a jövőben is ezt használom.

A purigen kevesebb káros anyagot távolít el, de hosszútávon is megoldja a színes víz problémát ráadásul újratölthető. Nem kell belőle túlzottan sok, de biológiai szűrőként nem funkcionál, így csak kiegészítő kémiai töltetként ajánlom bármilyen akváriumhoz. Az apró szemek miatt zacsiban érdemes használni. Csak a 100ml-es változat van zacsiban a többihez időnként lehet szűrőtasakot kapni, de gondolom más sűrű szövésű zacsi is használható. Ezekhez tasakot is szerzünk majd a jövőben.

Ebbe a topikba jöhetnek a purigenes tapasztalatok.
 
Ez az anyag nagyon hasonlít a Szat-gyantára,ugyan azt csinálja,a színe is hasonló, itt olvasom , hogy az alapszíne sárga.Árban is hasonló.Megérne egy tesztet a Szat is.Igaz-e,hogy kiszedi a növénytáp "darabjait".Azért is lenne kívánatos,ha beválna,magyar terméket lehetne használni.Jojó,Keszeg,tietek a pálya. :)
 
Hali!

"Purigen ® vezérlők ammónia, nitrit, nitrát eltávolítása révén nitrogéntartalmú szerves hulladékok,"
http://translate.google.hu/translate?hl ... u:eek:fficial

Ha olyan mint a szat gyanta, akkor nem biztos, hogy jó mert nagyon sokan panaszkodtak,mint én is, hogy a szat gyanta hiánytüneteket okoz.Volt aki berakta, és a gyönyörű növényállománya leamortizálódott.
Az a baj, hogy mindkét aksimat most indítottam újra és nincs kedvem az eddigi növekedést megállítani, pedig szívesen kipróbálnám.

Már csak azt nem tudom, hogy heti 50 % vízcserénél, ami ugye elég tiszta vizet eredményez, még szenet is használunk,amitől még tisztább lesz a víz, és még berakjuk a purigent is, hogy a még tisztább víz is tisztább legyen, nem túlzás egy kicsit? :) Mert akkor engedjük át diatoma szűrön is.... :lol:
 
Inkább abban kételkedek,hogy ez nem szedi ki.Viktor várjuk a teszteredményeket. :)

A szénnel együtt használni badarság.
 
Kémiai szűrésből elég egy féle is.

A kiszedi nem szedi ki témára azt tudom mondani, hogy a purigennel több éves tapasztalatok vannak növényezés terén. Nem tudom a szat és a purigen hogy viszonyul egymáshoz, de azt tudom hogy a purigent mindenféle növénytápozással használják eredményesen a világban.

Az aktív szén és a purigen közül egyértelműen a purigenre voksolnak a növényfejek nemzetközi fórumokon.
Nem hiszem, hogy a saját tesztem bármit adna hozzá, ha beírjátok a google-ba hogy purigen planted tank kismillió találatot hoz a legnagyobb növényes fórumokról.
http://www.google.hu/#hl=hu&source=hp&q ... ef4e7892e4

Ahogy az aktív szén nélkül, purigen nélkül is van élet természetesen. Ezek mind olyan finomságok ami alkalomadtán jól jöhet, vagy ha kényes vagy a víz tisztaságára akkor remek megoldás. Illetve féken tartja a szűrésből eredő esetleges bakikat a lebontásával.

Természetesen tesztelem ezt is. A nagy aksiban a carbon helyére most ez kerül be. Majd mesélek, addig is google a barátotok ebben a témában is ;)
 
Én most olvasom a külföldi fórumokat, azt írják, hogy 5x hatékonyabb az aktív szénnél.Egy ember írta, hogy nála az égvilágon semmit nem csinált, mások meg vannak vele elégedve.
 
jojo said:
Én most olvasom a külföldi fórumokat, azt írják, hogy 5x hatékonyabb az aktív szénnél.Egy ember írta, hogy nála az égvilágon semmit nem csinált, mások meg vannak vele elégedve.

Valóban van ilyen és olyan vélemény is. Sőtt néhány akvarista azt is mondja, hogy tengeriben jobban észrevehető. Szeritem ugyanaz a szitu, mint a szénnél. Az adagolás növelésével javítod a hatékonyságot.
Persze nem tartom kizártnak, hogy van pár aki ahol sok más probléma van és nem feltétlenül a víz polírozás fogja megoldani. ;)

Én anno amiatt kezdtem el a kémiai szűrést vadászni, mert full fehér falú lakásban élek. Az akváriumok héttér nélküliek és egész kis elszíneződés is nyomasztóan tud hatni. Ahogy egyre jobban színeződik a víz eléggé rontja az összképet.
Persze vannak akik azt mondják, hogy vízcserével megoldható. De szerintem ez badarság. Heti 40% vízcserével és 8x szűrés mellett ha nem oldódik meg ez a probléma akkor ésszerű körülmények között nem is fog.
Lehetne növelni még az egekbe a szűrőfelületet és csinálhatnék 50% vízcserét kétnaponta, de ez nem tűnik normális megoldásnak. Sokkal egyszerűbb ezt egy cserélhető kis közeggel megoldani.

Ezért próbáltam az aktívszenet és most végre próbálhatom a purigent is.

Sajnos a növényezés már csak ilyen. Mindig lesznek dekor fák, tannin, felvert agyagos talaj miatti színeződés, zöld vagy zavaros víz. Nálam ezért lett állandó lakó a kémiai szűrés.

A jó dolog az, hogy ezek a dolgok nem elérhetetlenek. Egy kis 100ml-es zacsi a legtöbb közepes méretű akváriumba elég. Nincs horror ára így viszonylag könnyen meggyőződhetünk a hatékonyságról.
Sajnos nincs igazán tapasztalat a termékkel kapcsolatosan az országban, de addig is mesélek majd nálam hogy muzsikál és megpróbálok minden infót begyűjteni külföldi fórumokról is. :thumbup:
 
Mint írtam egyetlen egy ember írta, hogy nála nem okozott változást.Erre írták neki, hogy hibás széria is lehetett.(ezt kétlem)
Az összes többin azt írják szinte kivétel nélkül, hogy nagyon jó.

És valóban a tengeris fórumokon jobban meg vannak vele elégedve, hisz amíg Te a növényeken sokkal később veszed észre a változást, addig ott a korallok nyílása akár órákon belül jelezheti, hogy valami pozitív változás van.Az is lehet, hogy a sós vízben jobban megmutatkozik az erénye, mivel ott kényesebb az állatvilág, és másabbak az oldott szennyeződések.

Na igen a fehér fal...az gyorsan megmutatja a víz elszíneződését.Tény,hogy a micro meg a + vas is színezi a vizet.
 
Akkor ha jól értem 1 nap domestos mondjuk, aztán 8 óra easy life? Egyébként klórmentesítőnek (anti-chlorin) mit lehetne még használni, mert ha így rákeresek magyarul nem sok értelmes dolgot hoz a gugli? Egyébként összességében jól hangzik a dolog. Én mondjuk egyelőre meg vagyok elégedve a szénnel, de ki tudja mit hoz a jövő. A készülő publikáció biztos sokat fog nyomni a latba mindenkinél. :thumbup:
 
jojo said:
Mint írtam egyetlen egy ember írta, hogy nála nem okozott változást.Erre írták neki, hogy hibás széria is lehetett.(ezt kétlem)

hát én olvastam többet is de valóban elenyésző volt az elégedett emberekhez képest.

jojo said:
Tény,hogy a micro meg a + vas is színezi a vizet.

hát igen a növénytápok is...

FishAir said:
Akkor ha jól értem 1 nap domestos mondjuk, aztán 8 óra easy life? Egyébként klórmentesítőnek (anti-chlorin) mit lehetne még használni, mert ha így rákeresek magyarul nem sok értelmes dolgot hoz a gugli? Egyébként összességében jól hangzik a dolog. Én mondjuk egyelőre meg vagyok elégedve a szénnel, de ki tudja mit hoz a jövő. A készülő publikáció biztos sokat fog nyomni a latba mindenkinél. :thumbup:

Öblítésre még nincs tippem, de gondolom erősen klóros öblítőt javasolnak. Épp ezért kell klórmentesítő, hogy a durva koncentrátum véletlenül se jusson vissza az akiba. Pláne a szűrőbe.
Hogy ez Easy Life, Tetra Aquasafe, ADA, Seachem, Sera, JBL.... ez ilyen szempontból már mind1. Ami van otthon. ;)
 
FishAir said:
Akkor ha jól értem 1 nap domestos mondjuk, aztán 8 óra easy life? Egyébként klórmentesítőnek (anti-chlorin) mit lehetne még használni, mert ha így rákeresek magyarul nem sok értelmes dolgot hoz a gugli?

Nem reklám, de szerintem érdemes megpróbálni a Seachem Prime vízkezelőjét. ;) Szerintem ez a leggazdaságosabb, 1620 pénz 4000 literre!
 
Nos az első tapasztalatok a Purigennel igen pozitívak. ;)
Sokkal gyorsabban kristály tisztává varázsolja a vizet, mint a szén. Ez nálam kb 10 perc volt. :thumbup:
Elkezdem mérni a nitrát és foszfát szinteket. Kíváncsi vagyok hogy alakul.
 
Noh ma vízcsere után bedobtam egy 100ml-es zacsit a nagy aki alá. Sajnos nem volt több időm, így a másik szűrőt nem tudtam szétkapni ott a szén még bent van. Majd hétvégén kiszedem. Viszont vízcsere után és szén mellett is észrevehető volt a tisztább víz.

Tudom lassan paranoiásnak tűnök ezzel a tisztítás kérdéssel, pedig nem ;)

A mostani állapotok alapján azt látom, hogy a Purigenből sokkal kevesebb kell a víz kitisztításához, mint Carbonból.
Simán 750ml carbon van a másik szűrőben és bár alaposan kitisztította a vizet korántsem olyan gyorsan mint ugyanez a mennyiség a nano alatt. Ha most dobnék Carbont valszeg 1 liter alatt nem próbálkoznék ekkora akváriumhoz. De akár egy teljes tálca carbon is mehet 240 lliter alá.

Persze nem lenne igazságos ennyivel elintézni, hiszen a Carbon a munka nagy részét már elvégezte, de akkor is.

A purigen 100ml-es csomagja tisztításra sokkal hatékonyabb, mint ugyanaz a mennyiségű carbon.
Megnézem hogyan viselkedik majd, ha kikerül a Carbon hétvégén, de eddig :thumbup:

ui: közben látom ati is írt
 
Nem igazán komázom ezt a koncepciót, hogy olyan cuccokat használunk az akiban, ami növénytápot von ki. Kontrollálhatatlan az egész EI tápozási folyamat az ismeretlen tényező által.

Maga a "kristálytiszta" víz létrehozása nem lehet annyira fontos, hogy hiánytünet-veszélynek (= algásodásnak) tegyük ki magunkat, vagy a mozgástéren csökkentsünk miatta. (A jó minőségű aktív szenet időszakosan és kis mennyiségben - jónak tartom.)

Úgy általában rendkívül félrevezető egy kezdő akvarista számára ez az irány, mert a tápanyag-hiány miatti "alga NO3 és PO4 kiéheztetés" vonal felé tolja önkéntelen. Téves.
 
B. Akár igazad is lehet. Ezzel kapcsolatosan azt gondolom, ha nem látok hiánytünetet a szokásos tápozásom mellett akkor nincs gáz.

Másik oldalról nekem valahol ezek a készítmények a tuning kategóriát képezik. Olyan termékek amit egy idő után kezdenél használni, amikor már a finomságokra koncentrálsz.

A kezdőknek valóban nem ez a legfontosabb dolog, hogy tükör legyen a víz. Legyen rendben előbb a fény, a szűrés, a tápozás stb stb. És ha minden okés jöhetnek a finomságok mint a kémiai közegek és más spec dolgok.

Szerencsére itt a fórumon is egyre többen tartanak abban a szakaszban ahol ezek a finomságok játszanak. Így értelmes megfigyeléseket lehet folytatni a termékek hatásairól. Sok szép akvárium van, többségében tudatosan tápoztok már, egészséges növénypark. Szóval ideális szitu a megfigyelésre.

Remélem ezek a visszajelzések is megjelennek majd ebben a topikban.
 
Tegnap már írtam a saját naplókhoz, így most csak egy kis állapot frissítést írok. ;)
Jelentem 2 napja van bent a Purigen a szűrőben és iszonyat kipucolta a vizet. A carbont még nem vettem ki, de 750ml carbon mellett 240 literes aksinál éreztem némi zöldes, sárgás színt az alsó 1/3-ban. Lehetett ez kavargó por és növénytáp/alga is. De némi lebegő részecskék még maradtak a Carbon után amitől nem láttam ugyanazt a hatást mint a kis akváriumnál. Ez az egész vízoszlopra igaz volt.

Hát ezt a dolgot takarította el a Purigen. Talajtól a felszínig nincs semmi színe a víznek. És belenézve a vízoszlopba mintha nem lenne víz az akváriumban. ;)
Hogy miért jó ez? Sokan biztosan a kicsit sárgás stb természetesnek tűnő vízoszlopot szeretik. A baj vele, hogy nehezen fotózható és a lebegő dolgok miatt eleve életlen nem kontrasztos a benne lévő élővilág. Egy steril környezetben ráadásul nem mutat jól. Az enyhe sárgás/zöldes akvárium is mintha algás, ápolatlan lenne.

Kb azt látom most mint amikor fényképezőn keresztül beállítod a legjobb fókuszt. Tűéles minden. A halak a legjobb színükben pompáznak, a növények a teljes akváriumban "élnek" nem olvadnak bele a képbe.
Negatív hatását egyenlőre nem látom. 100ml zacsi. Olyan kicsi volt hogy nem képzeltem volna, hogy bármilyen hatással lehet ha 750ml Carbon nem bírt a feladattal....

Majd riportolok még ;)
 
1 órája nálam is hadrendbe állt, kíváncsi vagyok a hatására. Betettem a 2073 középső kosarába egy adag S. Matrixot is, hogy a Purigen együtt lehessen a gyári tesóval :lol: . A korábbi Eh. szűrőanyagot (Biomech) szétszortíroztam a két szűrőben. Kapott egy Bacterballt is, hogy haladjunk...
 
tibicuk said:
Ez az anyag nagyon hasonlít a Szat-gyantára,ugyan azt csinálja,a színe is hasonló, itt olvasom , hogy az alapszíne sárga.Árban is hasonló.Megérne egy tesztet a Szat is.Igaz-e,hogy kiszedi a növénytáp "darabjait".Azért is lenne kívánatos,ha beválna,magyar terméket lehetne használni.Jojó,Keszeg,tietek a pálya. :)
Köszönöm a szót, elnökasszony.
Mivel nem használom, így tapasztalat híján, csak a hivatalos termékismertetőre támaszkodhatok. Aszerint szerves, vagyis a fehérjék és az ezeket felépítő aminosavak formájában köti meg a nitrogént. Ezzel szemben a SZAT egy nitrátspecifikus (NO3-) anioncserélő műgyanta, ami az ammóniumot (NH4+) nem tudja eltávolítani. Ahhoz kationos vagy kevertágyas típus szükséges. Tehát a Purigen makroporózus és organikus adszorbens tulajdonságából kifolyólag közelebb áll az aktív szénhez, annak egyfajta mesterséges változata. Szelektivitásából arra következtetek, hogy leginkább a lehabozó alternatívája lehet. A regenerálásához ajánlott bleach (fehérítő) alatt hypo, clorox értendő. A flóraszept, domestos és társaik nem használhatók a bennük lévő tenzidek miatt. A klór kiöblítéséhez - ha a víz nem elég - szintén tiszta hatóanyag lenne a legjobb, azaz nátrium-tioszulfát (fixírsó). Igaz, a vízelőkészítők tartalmazzák a szert, de mellette mást is (pl. EDTA a nehézfémek megkötésére). Kísérletező kedvűek kipróbálhatják a hidrogén-peroxidot vagy esetleg a klórdioxidot. Hatásosságuk esetén nem kell a klórt semlegesíteni.

keymaker said:
Nem igazán komázom ezt a koncepciót, hogy olyan cuccokat használunk az akiban, ami növénytápot von ki. Kontrollálhatatlan az egész EI tápozási folyamat az ismeretlen tényező által.
Maga a "kristálytiszta" víz létrehozása nem lehet annyira fontos, hogy hiánytünet-veszélynek (= algásodásnak) tegyük ki magunkat, vagy a mozgástéren csökkentsünk miatta. (A jó minőségű aktív szenet időszakosan és kis mennyiségben - jónak tartom.)
Úgy általában rendkívül félrevezető egy kezdő akvarista számára ez az irány, mert a tápanyag-hiány miatti "alga NO3 és PO4 kiéheztetés" vonal felé tolja önkéntelen. Téves.
Az alkalmazásával, hasznosságával kapcsolatban egyetértek (ritka pillanat :twisted: ). De a tájékoztatója szerint nincs hatással a szervetlen sókra (KH2PO4, KNO3), ezért nem szűri ki azokat. A bomlástermékekből származó szerves nitrogén megléte vagy nemléte pedig nem számít, hiszen az EI nem veszi figyelembe.
 
Back
Oldal tetejére