• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Tengeri Scar's Reef

Scar

Főkertész
Sziasztok!

Ahogy ígértem elindítom az Új akvárium naplóját, most hogy körvonalazódott az elképzelésem, és a harmadik fázisba lépett az akvárium.
Első körben egy kis körítés, majd következő posztban felsorolom a technikát, aztán majd kaptok képet is ;)

Tavaly júliusban kezdtem a tervezést, volt több verzió, decemberben egy kis melléfogás aztán márciusban elindult a mostani rendszer. Sokat olvastam, megismertem új embereket, új nézőpontokat, néztem sok képet, külföldi fórumot fordítóztam st., rátaláltam egy "halott" fórumra ami olykor-olykor igencsak élő szerencsére.

Kicsit lassabb minden, kicsit kékebb és sósabb :DIMG_20180605_210939.jpg
 
Szóval akkor ahogy ígértem, következő bejegyzés a technikával.
Maga a medence egy belső leválasztásos alul fúrt rendszerű, 60*50*50 cm-es paraméterekkel bíró kis "kocka", alul szűrőakvárium RO rekesszel. A szekrény azonos alapterületű 77cm magas vasvázas bútorlapozott doboz.
Használtan vettem üresen, de a mostani tudással már máshogy döntenék. Sem a belső box nem "hasznos" sem az előző tulaj karcai, de ez van, a belső látványon nem változtat.

Felnyomónak egy Jebao dc3000-es pumpát használok,
áramoltatásra 2db Jebao rw-4-et,
lehabzó egy CoralBox d300
míg a lámpa egy Ocean Revieve t247b.
Automata vízutántöltést egy CoralBox A100 kütyü végzi.

Itt említeném meg az élő és száraz köveket is, kb. 20-25 kg között van összesen.
Következő bejegyzésben pedig leírom mi volt a cél és hova jutottunk.
 
Most van időm, így gyorsan írom is.
Szóval tavaly nyáron megtetszett Selena(Sarlósi "prof") naplója, főleg a zoanthusok, így elkezdtem utána olvasni lágykoralok-kőkorallok-vízkémia-stbstb. Négy hónap után elkezdtem gondolkozni egy 60*30*30-as nanon amibe két bohóc lenne rózsával és zoákkal amit decemberben egy árajánlat után el is vetettem. Elkezdődött a tervezés volt több méret több variációval: belső lehabzó/ belső rekesz/ alsó szűrőakváriumos megoldás. Nagyjából így változott a méret is, ügye: 60*30*30 >60*40*40>60*50*50>80*50*50 vonalon, és akkor jött a mostani akvárium így "visszalépésként" , de egy verzióval régebbi méret indult.

Kezdődött a sakkozás az élőlényekkel. Még mindig lágykorallos, de bohóchal nélküli akvárium volt az elképzelés amibe szépen lassan visszaúsztak a bohik és jött velük egy Gyönyörű Sunburst anemona is. Én naív azt gondoltam hogy ez a 150liter már egész jó méret akár 5-6 hal számára is, aztán még jobban utána nézve rájöttem hogy annyira mégsem nagy, többek között ezért is vannak most bohóchalak a medencébe. Viszont így elkezdtem kikacsintani más fajta korallok felé is. Nekem a zoanthusok és a quadricolor anemona után a nagypolipú kőkorallok tetszenek a legjobban, így elkezdődött az újabb tanulás hogy az ő igényeiket is ki tudjam elégíteni és megszületett a jelenlegi elképzelés amihez már elég közel állunk.

Jelen pillanatban 80-85% van meg az élőlényekből, de a meglévőek sincsenek még a végleges helyükön.
Most nevesíteném őket:
2 fő Közönséges bohóchal
egy Hatsávos ajakoshal
egy Tisztogató garnéla.

Korallok:
Entacmaea quadricolor - Bubórékanemona -Sunburst színváltozatban
Stichodactyla tapetum - Mini szőnyeganemona ( végül a szimbiota garnélái nem lesznek a bohóchalak miatt, de így is nagyon szép)
3 féle Discosoma - lapanemona , jelenleg 3 képviselővel ami később még felfelé lehet változhat
Ricordea Florida és Yuma - hólyagos lapanemona
pulzáló Xénia
fotoszintetizáló "gorgonia"
Clavularia - sörénykorall
8 féle zoantus

Kőkorallok:
Trachyphyllia geoffroyi - agykorall
Fungia - gombakőkorall
Euphyllia parancora - kalapácskorall , Belőle szeretnék még egy másik színváltozatot.
Caulastrea - szájkorall - Belőle pedig már beszerzés alatt van egy másik színváltozat.
Montipora - zöld szöveten barna polipok - ajándék volt így bekerült. Sps korall nem volt tervben egyáltalán.

Szeretnék még:
Ecsenius bicolor - Kétszínű nyálkáshalat,
Két három acanthastrea - ananászkorallt,
Ricordea fajokból még 1-1 színváltozatot,
Zoantusokból is lehet még,
és így a végére, úgy gondolom hogy ha ezeket a fajokat sikeresen tudom tartani akkor boldog leszek és egy szép akváriumot tudhatok majd magaménak. Félreértés ne essék, most is szép csak amikor mindenki a neki megálmodott/megfelelő helyre kerül akkor fog igazán mutatni.IMG_20180614_190427.jpg
 
Elég üres még az akvárium. Vegyél még bele sok-sok korallt amiket írtál. És még több halat! Simán mehet bele 7-8 kistestű hal! Minél több annál jobb mert a halkaka a legjobb koralltap.
 
Ja és a korallok miért a frag tartón vannak? Miért nem a szirten?
Még beszoknak a ledhez, nem szeretném megégetni őket, szépen fokozatosan emelem a frag tartót a kívánt szintre, ha elértem a szirt magasságát költöznek.
Korallokat is szépen lassan fokozatosan veszek, ennek két oka is van. Az egyik hogy könnyebben tudok alkalmazkodni, balling stb. A másik hogy én mo-n élek átlag fizetésből. Peace
 
A korallokat nyugodtan felragaszthatod a szirtre. Ha nem 100 wattal vilagitasz semmi bajuk nem lesz. Különben is nem spsek. Zoak es lps. Én az egyik legkenyesebb lpst (Euphyllia arany fákja) rögtön a szirt legtetejere tettem és azóta kétszer akkora lett. Inkább a lámpát dimmeljed le és pár hét alatt vissza [emoji6]6e46bba2d06e2f08aefa15b97536b9ce.jpg
 
Családunk legifjabb tagja.Pici Acanthastrea echinata :)
Jövő héten érkezik még két Caulastrea és várhatóan azon a hétvégén mindenki költözik is a helyére aztán nyári szünet :D

Annyi változás történt hogy július elején érkezik még egy Acan, és az Ecsenius Bucolor is :)
 
Esküszöm neketek ez egy másik szakma! Mint Dakar meg az F1 vezetni kell itt is ott is de nem mindegy, hogy milyen technikával? (y):D
Sok sikert a végső scape-ig!
 
Az első két hónap pár képe.
Legelső kép még januári amikor jött az üveg a régi bútorral. A második február 23 amikor feltöltöttük és élesbe ment a rendszer, a majdnem mostani szirttel pedig március 8-al indultunk.
Már kezd kirajzolódni a tervezett kép, igaz hogy többször kellett alkalmazkodni a korallok igényeihez, de ők az elsők.
27393220_1569330546435639_2052757170_o.jpg
Végére egy mai kép, a korallok kezdenek a helyükre kerülni. Most türelmesen várunk a gyarapodásukra. Etetés és vízcsere van. Előre láthatóan kedden érkezik a két caulastrea és augusztus végéig tervezetten új lakó nem érkezik.
IMG_20180704_150505.jpg
 
Mégis jöttek új korallok, két remete és egy boxoló garnéla, caulastrea több is, mint terveztem. Rossz hír pedig hogy a legkedvesebb halacsom - a kis ajakos- kiugrott, muszáj lesz valami hálót felülre aplikálni, ajakos nélkül nincs meg a feeling.
IMG_20180730_154913.jpg IMG_20180730_160018.jpg
 
Back
Oldal tetejére