• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Tengeri Scar's Reef

Scar

Főkertész
#1
Sziasztok!

Ahogy ígértem elindítom az Új akvárium naplóját, most hogy körvonalazódott az elképzelésem, és a harmadik fázisba lépett az akvárium.
Első körben egy kis körítés, majd következő posztban felsorolom a technikát, aztán majd kaptok képet is ;)

Tavaly júliusban kezdtem a tervezést, volt több verzió, decemberben egy kis melléfogás aztán márciusban elindult a mostani rendszer. Sokat olvastam, megismertem új embereket, új nézőpontokat, néztem sok képet, külföldi fórumot fordítóztam st., rátaláltam egy "halott" fórumra ami olykor-olykor igencsak élő szerencsére.

Kicsit lassabb minden, kicsit kékebb és sósabb :D IMG_20180605_210939.jpg
 

Scar

Főkertész
#5
Szóval akkor ahogy ígértem, következő bejegyzés a technikával.
Maga a medence egy belső leválasztásos alul fúrt rendszerű, 60*50*50 cm-es paraméterekkel bíró kis "kocka", alul szűrőakvárium RO rekesszel. A szekrény azonos alapterületű 77cm magas vasvázas bútorlapozott doboz.
Használtan vettem üresen, de a mostani tudással már máshogy döntenék. Sem a belső box nem "hasznos" sem az előző tulaj karcai, de ez van, a belső látványon nem változtat.

Felnyomónak egy Jebao dc3000-es pumpát használok,
áramoltatásra 2db Jebao rw-4-et,
lehabzó egy CoralBox d300
míg a lámpa egy Ocean Revieve t247b.
Automata vízutántöltést egy CoralBox A100 kütyü végzi.

Itt említeném meg az élő és száraz köveket is, kb. 20-25 kg között van összesen.
Következő bejegyzésben pedig leírom mi volt a cél és hova jutottunk.
 

Scar

Főkertész
#8
Most van időm, így gyorsan írom is.
Szóval tavaly nyáron megtetszett Selena(Sarlósi "prof") naplója, főleg a zoanthusok, így elkezdtem utána olvasni lágykoralok-kőkorallok-vízkémia-stbstb. Négy hónap után elkezdtem gondolkozni egy 60*30*30-as nanon amibe két bohóc lenne rózsával és zoákkal amit decemberben egy árajánlat után el is vetettem. Elkezdődött a tervezés volt több méret több variációval: belső lehabzó/ belső rekesz/ alsó szűrőakváriumos megoldás. Nagyjából így változott a méret is, ügye: 60*30*30 >60*40*40>60*50*50>80*50*50 vonalon, és akkor jött a mostani akvárium így "visszalépésként" , de egy verzióval régebbi méret indult.

Kezdődött a sakkozás az élőlényekkel. Még mindig lágykorallos, de bohóchal nélküli akvárium volt az elképzelés amibe szépen lassan visszaúsztak a bohik és jött velük egy Gyönyörű Sunburst anemona is. Én naív azt gondoltam hogy ez a 150liter már egész jó méret akár 5-6 hal számára is, aztán még jobban utána nézve rájöttem hogy annyira mégsem nagy, többek között ezért is vannak most bohóchalak a medencébe. Viszont így elkezdtem kikacsintani más fajta korallok felé is. Nekem a zoanthusok és a quadricolor anemona után a nagypolipú kőkorallok tetszenek a legjobban, így elkezdődött az újabb tanulás hogy az ő igényeiket is ki tudjam elégíteni és megszületett a jelenlegi elképzelés amihez már elég közel állunk.

Jelen pillanatban 80-85% van meg az élőlényekből, de a meglévőek sincsenek még a végleges helyükön.
Most nevesíteném őket:
2 fő Közönséges bohóchal
egy Hatsávos ajakoshal
egy Tisztogató garnéla.

Korallok:
Entacmaea quadricolor - Bubórékanemona -Sunburst színváltozatban
Stichodactyla tapetum - Mini szőnyeganemona ( végül a szimbiota garnélái nem lesznek a bohóchalak miatt, de így is nagyon szép)
3 féle Discosoma - lapanemona , jelenleg 3 képviselővel ami később még felfelé lehet változhat
Ricordea Florida és Yuma - hólyagos lapanemona
pulzáló Xénia
fotoszintetizáló "gorgonia"
Clavularia - sörénykorall
8 féle zoantus

Kőkorallok:
Trachyphyllia geoffroyi - agykorall
Fungia - gombakőkorall
Euphyllia parancora - kalapácskorall , Belőle szeretnék még egy másik színváltozatot.
Caulastrea - szájkorall - Belőle pedig már beszerzés alatt van egy másik színváltozat.
Montipora - zöld szöveten barna polipok - ajándék volt így bekerült. Sps korall nem volt tervben egyáltalán.

Szeretnék még:
Ecsenius bicolor - Kétszínű nyálkáshalat,
Két három acanthastrea - ananászkorallt,
Ricordea fajokból még 1-1 színváltozatot,
Zoantusokból is lehet még,
és így a végére, úgy gondolom hogy ha ezeket a fajokat sikeresen tudom tartani akkor boldog leszek és egy szép akváriumot tudhatok majd magaménak. Félreértés ne essék, most is szép csak amikor mindenki a neki megálmodott/megfelelő helyre kerül akkor fog igazán mutatni. IMG_20180614_190427.jpg
 
#9
Elég üres még az akvárium. Vegyél még bele sok-sok korallt amiket írtál. És még több halat! Simán mehet bele 7-8 kistestű hal! Minél több annál jobb mert a halkaka a legjobb koralltap.
 

Scar

Főkertész
#11
Ja és a korallok miért a frag tartón vannak? Miért nem a szirten?
Még beszoknak a ledhez, nem szeretném megégetni őket, szépen fokozatosan emelem a frag tartót a kívánt szintre, ha elértem a szirt magasságát költöznek.
Korallokat is szépen lassan fokozatosan veszek, ennek két oka is van. Az egyik hogy könnyebben tudok alkalmazkodni, balling stb. A másik hogy én mo-n élek átlag fizetésből. Peace
 
#12
A korallokat nyugodtan felragaszthatod a szirtre. Ha nem 100 wattal vilagitasz semmi bajuk nem lesz. Különben is nem spsek. Zoak es lps. Én az egyik legkenyesebb lpst (Euphyllia arany fákja) rögtön a szirt legtetejere tettem és azóta kétszer akkora lett. Inkább a lámpát dimmeljed le és pár hét alatt vissza 6e46bba2d06e2f08aefa15b97536b9ce.jpg
 

Scar

Főkertész
#14
Családunk legifjabb tagja.Pici Acanthastrea echinata :)
Jövő héten érkezik még két Caulastrea és várhatóan azon a hétvégén mindenki költözik is a helyére aztán nyári szünet :D
Annyi változás történt hogy július elején érkezik még egy Acan, és az Ecsenius Bucolor is :)
 
#17
Esküszöm neketek ez egy másik szakma! Mint Dakar meg az F1 vezetni kell itt is ott is de nem mindegy, hogy milyen technikával? (y):D
Sok sikert a végső scape-ig!
 

Scar

Főkertész
#19
Az első két hónap pár képe.
Legelső kép még januári amikor jött az üveg a régi bútorral. A második február 23 amikor feltöltöttük és élesbe ment a rendszer, a majdnem mostani szirttel pedig március 8-al indultunk.
Már kezd kirajzolódni a tervezett kép, igaz hogy többször kellett alkalmazkodni a korallok igényeihez, de ők az elsők.
27393220_1569330546435639_2052757170_o.jpg
Végére egy mai kép, a korallok kezdenek a helyükre kerülni. Most türelmesen várunk a gyarapodásukra. Etetés és vízcsere van. Előre láthatóan kedden érkezik a két caulastrea és augusztus végéig tervezetten új lakó nem érkezik.
IMG_20180704_150505.jpg
 
Oldal tetejére