• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Riccardia Chamedryfolia - Mini Pelia

viktorlantos

Alapító
Admin
Riccardia Chamedryfolia vagy más néven Mini vagy Coral Pellia.

Család: Aneuraceae
Származási hely: Ismeretlen
Méret: 1-3 cm
Fény: Alacsony - Magas
Hőmérséklet: 15-27 °C
Ph: 6.2-7.0
Nehézség: Könnyű
Növekedés: Nagyon lassú

A Riccardia egy májmoha ami régóta népszerű az akvakertészek körében. Gyakran nevezik "Mini Pelia"-nak vagy "Coral Pelia"-nak is.
Nagyon lassan növekszik, de könnyű vele bánni. Alacsony az igénye, de inkább a hűvösebb vizet kedveli.
Nano akváriumokban és garnélás akváriumokban nagyon népszerű növényke.

Természetesen ahogyan a legtöbb mohát, ezt sem ajánlatos olyan akváriumba tenni ahol sziámi vagy egyébb növényeket csípkedő fajta él.


Mit is mondhatnék róla..... képtelen voltam hozzájutni egy adaghoz az elmúlt 2 évben. :|
A blyxa mellett ez az a növény ami nagyon elvarázsolt. Talán mert formája, levélzete annyira különleges nem tudom. De akárhány akváriumban láttam eddig félelmetesen jól kiegészítette a látványt.

Fabian épp most írt róla egy bejegyzést egy tökéletes fotóval
http://www.fabianpk.com.br/2010/09/ricc ... folia.html

minipellia.jpg


És még néhány... hát nem gyönyörű?

http://aquaticstore.blogspot.com/2009/0 ... folia.html

Riccardia_sp_chamedryfolia_190309_01.jpg


Riccardia_sp_chamedryfolia_190309_02.jpg


greenreef02xs6.jpg


Riccardia-chamedryfolia.jpg


IMG_6230.JPG


mpelia.jpg


Riccardia%20Chamedryfolia_Popup.jpg


greenreef01jd1.jpg


51926.jpg
 
Huhh ,ezt tényleg nagyon dekoratív. Bár a ricciás élményeimből okulva ezekkel a májmohákkal azért tudni kell bánni. El tud szabadulni a pokol ,ha nem vagyunk észnél. Ahogy olvasom ,azért a növekedésben alul marad a ricciatól és így már a pelia javára billen a mérleg.
 
Lehet kimodizzátok de itt:http://www.aquashrimps.co.uk/products/Mini-Pellia-%252d-Riccardia-chamedryfolia.html még több ritkább mohát is lehet rendelni fissidens etc...
Amúgy tényleg nagyon szép mohácska jó benne hogy nem annyira sűrű így gondolom nem is bújik meg közte annyira az alga sem.
 
Sid said:
Lehet kimodizzátok de itt:http://www.aquashrimps.co.uk/products/Mini-Pellia-%252d-Riccardia-chamedryfolia.html még több ritkább mohát is lehet rendelni fissidens etc...
Amúgy tényleg nagyon szép mohácska jó benne hogy nem annyira sűrű így gondolom nem is bújik meg közte annyira az alga sem.

Rendelni sok helyen lehet. De kb 10 alkalommal jártam már úgy hogy sajnos pont ebből nem tudnak hozni. De ezt mindig kikukázták a növényes cégek.
Szóval egy dolog mi van az ilyen mohás cégek kínálatában és mit szállítanak. Közelebbről is lehet rendelni, de eddig szállítani - még fizetés után sem - tudtak. :thumbdown:

Ha valakinek van, most szóljon vagy örökre tartsa meg titkát! :lol: :lol: :angel:
 
Erdekelne sikerült vkinek ezt mär beszerezni?mik a tapasztalatok.a sziklära kötözve vagy ragasztva stb...??
 
Hät ha jol lätom iden meg nem kerdeztem meg:A sziklära ragasztva van??tapasztalat??

Szia,

én a nanomban ragasztottam, mert a rácson inkább kisebb darabok voltak. Jól megmaradt, egy szál sem szökött el, és most él és virul. :) A jövőben is ragasztani fogom az biztos! Arra vigyázz, hogy a ragasztó kifehéredik, így amíg be nem növi, addig látszik...

Szerk.: a Sandy Shore naplómban pörgesd végig a képeket. Az elején elég durván látszik a ragasztó, a végén már egyáltalán... :)
 
Megjött a 2 doboz riccardia, elegánsan rácsra kötözve, alul egy egzotikus japán karakterű újságpapír darabkával. Ez a special edition kiadás valószínű...:D na de nem ez a lényeg, hanem a kérdés...Ez mivel nem zselés, ez is eláll akváriumba helyezés nélkül, sok fénnyel, szobahőmérsékleten, dobozában?
 
Nekem is sikerült eljutnom a nyáron az üzletbe (gratula hozzá, szuper (y) ) és sikerült is vennem.
Amit aztán leszedtem a hálóról és felragasztottam a háttérre zselés pillanatragasztóval, nálam sokszor bevált már a módszer.
Ragasztottam már Fissidens fontanust, karácsony mohát, és most riccardiát.
Teljesen működik a dolog szépen terjed azóta a háttéren. Érdekes hogy volt ahol elbénáztam és nem sikerült normálisan felragasztanom hanem
a teljesen belekenődött a ragasztóba a növényke, nos onnan is kihajtott és teljesen ránőtt a ragasztóra.
Szóval szerintem igazi túlélővel van dolgunk.
Szóval egy újabb taggal bővült a "gyűjteményem" :)
 
Sziasztok!

Előző héten böngésztem a GA-ban, és a garnis nanok feletti polcról levettem egy nagyobbacska tégely mohát. Atti azt mondta, hogy ez riccardia. Mivel még nem volt hozzá szerencsém, gondoltam, kipróbálom. Itthon vizsgálgattam, és valahogy nagyon nem egyezik a fent látható képekkel. Csak az a kérdés, hogy akkor mi ez?

Másrészt viszont a képen látható módon felragasztottam géllel gömbölyű kövekre, gondolván, valaha ebből szép tömött mohagombóc lehet. Most ez elég valószínűtlennek tűnik. Hogy készítik ezeket a gyönyörű összenőtt dimbes-dombos részeket a mesterek?

(Elnézést a fotó minőségért, de fél órája lett először feltölve az aki.)

IMG_3010_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 
riccia, inkább, nem?
szép az akvárium, ami látszik belőle legalábbis, kíváncsi vagyok egy full frontal-ra :) parvila közé ültetett cuccokat szorgalmasan kell majd nyírni, hogy ne nőjenek túl nagyra. És oda tényleg inkább riccardia való :D
 
riccia, inkább, nem?
szép az akvárium, ami látszik belőle legalábbis, kíváncsi vagyok egy full frontal-ra :) parvila közé ültetett cuccokat szorgalmasan kell majd nyírni, hogy ne nőjenek túl nagyra. És oda tényleg inkább riccardia való :D

Ezt nem értem én az egészben. Kérdeztem, hogy van-e riccia, mire mondták a srácok, hogy az most csak ültetőrácson. Van viszont riccardia. Sajnos még egyik sem volt nekem, uh nem tudtam nagyon megítélni. De tök mindegy mostmár, csak tudnám, mi ez és hogy fog kinézni :)
 
Nem nagyon felismerhető a képen sajnos. Mivel tégelyben vetted, az is lehet, hogy még emers? a fisi tök máshogy néz ki víz felett. Sajnos nem tudok segíteni ebben :D Nekem van riccardia és nem így néz ki, de én eleve a víz alatti változatát kaptam már meg. Ha van neki egyáltalán másik...De amúgy szerintem a riccia sem így néz ki.

Na a sok okoskodás után megkerestem egy képet. Lehet hogy még csak nem indultak el a kis levelei, ugye elég igényes jószág és csak akkor olyan szép, ha megkap minden földi jót. A tied még igénytelen helyen nőtt :D Amúgy ha drága volt akkor riccardia :)
 
Back
Oldal tetejére