• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Próbálkozunk V1.

Ő itt Béla. Béla egy türkiz aranysügér. Bélának rohadtul nem lenne semmi keresnivalója a 18 literes akváriumomban, de Béla szeret veszélyesen élni. A tegnapi sügéres akváriumunk takarításánál a karbantartónk kiszedte a kicsiket, hogy ne legyenek összecsipkedve a felnőttek által. Hogy ne stresszeljék halálra magukat egy átlátszó műanyagdobozban, tettem be nekik pistiákat. Nagyon tetszett nekik, az összes a gyökerek között bújt el. Aztán amikor este pakoltam vissza a növényeket, hogy lámpaoltás előtt vissza tudjuk engedni a kicsiket, az egyiküket sikeresen átraktam. Béla nagyon éli az új környezetet, bandázik az urokkal, egyelőre pont ugyanakkorák. :D Béla hétfőn visszacuccol a szülőkhöz, csak otthon maradt a hálóm.
Ő itt Béla:
1610703218684.png
 
Idejét se tudom mikor volt rendes vízcsere, de ma kapott még RO vizet is. Lassan szerintem visszaállok rá, csak történt ez-az, ami miatt az akva igencsak háttérbe szorult. Mázli, hogy nem igazán érdekelte az elhanyagolás. Az utolsó betta elhalálozásával a garnélák biztonsággal szaporodhatnak végre, van egy pár növendék, és ma rengeteg kicsit raktam vissza. Remélem meg is maradnak, és ismét nagy lesz a nyüzsi. Az urok megfogyatkoztak, négyen maradtak a csapatból, a pandákból már csak kettő, van egy veterán amano, illetve a magányos hím gébem, aki köszöni, megvan fajtárs nélkül továbbra is.
Megszüntettem az emers részt, bár imádtam, nem való ilyen kis akvához. Teljesen leárnyékolta a háromnegyedét, a hátsó stemek teljesen kihaltak, vagy megkopaszodva kinőttek az akvából. Mivel a ludwigia eddig nálam csak emersen maradt meg, így a két nyomorult szálat betűztem a fűtő mögé néhány szál vízicsillag társaságaban, ha esetleg később szeretnék majd emersen nevelni, legyen miből. A korábbi fát kicseréltem egy ágas-bogasabbra, amin sikeresen rossz irányban kötöztem fel a bucékat (megint), de majd megtalálják a helyes növésirányt. A fát egyelőre súlyozni kell, remélhetőleg nem rohad be.DSC_0538_copy_2208x1658.jpeg
 
Ma kikerült a súlyozó kő, és lecseréltem az előtérben lévő kavicsokat lekerekített szemű apró, talán bazaltra. Nem kevés kosz gyűlt össze alatta, nehéz volt porszívózni. A(z elvileg) crypto hobbitot szétültettem, valószínűleg könnyebben fog terjeszkedni ebben a finomabb szemcséjű talajban. Még a múltkor hátulra elültettem két szál myriot, meglepődtem, de nőnek szépen. A pistia nagyrészétől megszabadultam, így bőven jut le fény.
A munkahelyiből hazahoztam a két árván maradt urot, így itt most hatan úszkálnak. A bentibe valószínűleg gömbhalak kerülnek majd, ide meg még bővítem a csipet csapatot.
51138016719_2238033174_h.jpgDD132D26-C31B-4FA9-918A-F544CD5F0A42 by Emese, on Flickr
 
Hogy a tapadókorong elengedése, vagy az én akváriumon belüli bénázásom esetén ne törjön darabokra a 12 ezres üveg kifolyó, amikor az üvegre koccan a nyaka. :whistle:
én erre egy darab szivacsot használok. kicsit visszafogottabb látványt nyújt mégha nem is szép ;)
 
én erre egy darab szivacsot használok. kicsit visszafogottabb látványt nyújt mégha nem is szép ;)
Az volt először, tsokee-éktól loptam az ötletet, de akkor szivaccsal együtt vertem le. :p Így valahogy jobban ráfekszik az üvegre. Valószínűleg hónapokkal ezelőtt ideiglenes megoldásnak készült, de nekem már fel se tűnt, hogy az ott van. 😂
 
Tervben van, deeee először a szűrőt takarítottam, aztán nagy vízcsere volt, aaaaztán, most kicseréltem a talajt, és sok vizet is. Azt olvastam, hogy nem szabad egyszerre mindent tisztítani, mert meghalnak a bacik! :D És így legalább nem kell fojtani a csapot. :p Ja, meg lusta is vagyok. Örüljenek, hogy egyáltalan cserélem a vizet, az elmúlt fél évet nézve el vannak kényesztetve. :D
 
Sosem felesleges egyetlen poszt sem, mégha úgy érzed, nem történt itt semmi.
Igenis, az is jó hír.
Nálam több akva is totál csupasz lett az algatámadások miatt, szóval örömmel látnám, olvasnám, hogy másnál minden megy simán.
Tehát fotózz, mesélj, hiszen mindig vannak új tagok, akik örömmel kapcsolódnának be a fórum leghosszabb naplójába.😉
 
Az túlzás, hogy simán megy, de nem viszem túlzásba egyik akvában sem a karbantartásokat.

Munkahelyi
Ciano az előtérben a talajszint alatt, zöld szőr pedig a köveken és a fákon. Csipesszel leszedhető mennyiség, úgyhogy sokat nem szoktam aggódni miatta. A cianot vízcseréknél le szoktam szívni. A lakói jelenleg csak garnélák, csigák, planária, valami ugró ici-pici bigyó. A két árván maradt uropthalmoides hazaköltözött az otthoni kis csapathoz, de azóta már ott is megfogyatkozott a létszám. Lassan kiöregszik mindenki. Most vendégeskedik benne két darab pár hetes türkiz aranysügér, a takarításnál ki lettek mentve, én meg nemes egyszerűséggel beleborítottam őket ide. Majd ha elég nagyon lesznek, mennek el munkatársam akvájába. Nagyon jópofák, ahogy másfél centisen már harcolnak a jó helyekért. Hihetetlen mennyire agresszív faj.
Az úszónövények itt nem szeretnek, úgyhogy végleg megszabadultam tőlük, pedig kaptak tápot rendesen.

1639408924636.png

1639408933379.png

1639408940844.png

1639408946033.png

Otthoni
Ha választanom kéne, hogy melyikkel van a kevesebb gond, akkor ezt választanám. Alga gyakorlatilag nincs. 2 szőrös pamacsot fedeztem fel a kifolyóval szembeni ágon, amit telibe kap az áramlat, de az még jóval a szűrőtakarítás előtt megjelent. Aztán ott is hagytam, mert lusta voltam leszedni. Illetve a poppy hozzáér az oldalüveghez, ott bebarnult körülötte, és igen, ahhoz is lusta voltam, hogy arrébb tegyem, és ne érjen hozzá....
Olyannyira ellustultam, hogy a vízcserék gyakorlatilag elmaradtak, szerintem hónapokra. A vizet visszatöltöttem, nem is mindig RO-val, hanem a borzalmas csapvizünkkel. Aztán október 4-én elköltöztünk. Az akvát leszívtam, az alján maradt egy kis víz a halaknak és garniknak, és átvittük az új lakásba. Este volt már, fáradtak voltunk, így minden, amire képes voltam, hogy visszatöltsem a vizet az akvába. A szűrőt már be sem üzemeltem. Másnap teljesen átmostam kezelt csapvizzel, kapott új szivacsokat, és perlont, én meg reménykedtem, hogy nem nyírtam ki a teljes élővilágot. Örömmel jelentem, hogy nem, az égvilágon semmi bajuk nem lett a több mint egy napos leállástól. Lassan abban sem vagyok biztos, hogy szükséges-e mennie a szűrőnek. :unsure:Nem sokkal később egy etetés alkalmával maradt kikapcsolva a szűrő.
A ludwigia teljesen benőtte az akvárium tetejét, versenyezve az úszónövényekkel, hogy melyik árnyékoljon jobban, így lent a növények nagy része ki is pusztult. Szegénykét megnyírtam, és a hátsó részbe próbáltam szorítani, az úszónövényeket is megritkítottam, így kicsit normalizálódott a helyzet. Fényigényesebb stemekről álmodni sem merek, főleg a kötözősök burjánzanak mindenfelé.
A garnékák egy darabig fogyatkoztak, úgyhogy túlzás lenne azt mondani, hogy a vízcserék elmaradása nem okozott gondot. Viszont közben az elvileg rozsdamentes garnélavédőm rozsdásodni kezdett, ami sehogy sem tűnt egészségesnek, így megszabadultam tőle, és felraktam egy jó vastag anyagból szőtt szúnyoghálóból varrt védelmet. Nem szép, de egy zöld Eheim cső végén semmi sem szép, szóval mindegy. Azóta már vannak petés garnélák, remélhetőleg ismét ellepik az akváriumot.
Az urok megfogyatkoztak, a pandákból már csak egyetlen fiatal példányom van. Az algázó géb továbbra is él, de egyre soványabb szegény, hiába kapnak emelt adag kaját. Valószínűleg lassan ő is átúszik a másik oldalra. És van egy amano. És minden alkalommal meglepődök, hogy még megvan. Nálam az amanok nem szoktak túl hosszú életűek lenni.... (Bár bettából szerintem még mindig többet nyírtam ki.)
Nem nagyon vannak konkrét terveim az akváriummal, bevallom az egyik felem szétszedné, de tudom, hogy nagyon hiányozna a garnélák matatása, és az éhező, amúgy napi kétszer kajáló halak könyörgő tekintete.
Képek majd este.
 
Akva nélkül tuti nem maradnék, attól nehezen tudnék elszakadni. Nagyon szeretnék egy nagy, lapos medencét, kinövő magas növényekkel. A betták nagyon hiányoznak, de ha lesz is valaha újra, az egy szűrő nélküli biotóp lesz, ahhoz viszont tanulni kell. :D
 
Back
Oldal tetejére