• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Próbálkozunk V1.

Munkahelyi
Alga van, volt, lesz, de nem nyomja el a növényeket. Van néhány pamacs itt-ott, de nem terjed. A növények a fakó színek alapján erős tápanyaghiánnyal küzdenek. Folyékonyat elég régóta nem adagolok, de ezen sajnos változtatni kell. A marsilea viszont nagyon szépen terjed elöl. A beültetettek küzdenek, barnulnak-sárgulnak, de tele van friss, üde hajtásokkal az előtér. A rotalák nyurga hajtásokat hoznak, szegény nagyon küzd, viszont meglepődve látom, hogy myrio köszöni jól van, rengeteget nőtt, csak épp rajta is látszik a fakóság.
A képek sajnos tükröződnek, nyáron lehetetlen lesz normálisan fényképezni, az irodát pedig nem tudom lesötétíteni.
DSC_0602.JPG

DSC_0599.JPG

Itt a sárga csiguszra akartam fókuszálni, de a telefon inkább a hátsó dzsumbujban elbújt csíkosat találta meg.
DSC_0603.JPG
Egy kis felülnézet.
DSC_0604.JPG

Itt pedig egy újabb kitekintés, avagy nálam a páfrány is lázad....
DSC_0598.JPG
 
Munkahelyi

Ma csináltam egy rendes vízcserét, igazi talajporszívózással egybekötve. Ezt egy kicsit komolyabban kéne vennem, durván gyűlik a szmötyi a talajban, tele van gázbuborékokkal is. Kitakarítottam a szűrőt, a szivacsok nagyon koszosak voltak, el volt iszaposodva mindkettő. Az üvegről lehúztam a zöld pontot. Az a csomós-szálas zöld izé már csak a köveken van itt-ott, de onnan csipesszel se tudom leszedni. A növényeken már nem jelent meg újabb adag.
Mivel jelenleg csak a sessiliflora hajlandó terjeszkedni, egy kicsit megnyírtam, és ültettem középre belőle. Hoztam be tápot, kapott 11 cseppet. Remélhetőleg nem önt el az alga... Valahogy azt a rotalát kéne életre keltenem, annyira szép volt kezdetben. :(

Tegnap épp kapcsoltam ki a gépemet, amikor furcsa kerregő hangot kezdett el adni a szűrő. Szét kellett szednem teljesen, ugyanis egy újabb süncsigusz gondolta úgy, hogy neki az az alga kell, ami ott van a rotornál. Nem tudom hogyan, és miért másznak be, szerencsére ő még túlélte a dolgot, reggelre elmászott.
Halak megvannak, garnélák szaporodnak, csiguszok csusszanak. Van egy sötétkék garnim világos-átlátszó kék csíkokkal, úgy látszik ez lett a rili+csoki párosításból. Kár, hogy sosincs nálam a macro, amikor kéne.
1586260387837.png
 
Otthoni
Szombaton rászántam magam a vízcserére. És nagyon jól tettem. Az oxydatort elég régóta nem töltöttem újra, gondoltam itt az ideje. Kivettem, és olyan undorítóan poshadt szaga volt az egésznek, hogy ki kellett nyitnom az ablakot a szobában, mert nem tudtam megmaradni. A legvalószínűbb, hogy hullott bele kaja, amikor a hátsó részre szórtam a tápot, és sikeresen rohadni kezdett. Többször kimostam forró csapvízben, de még utána is érezni lehetett egy kicsit rajta. Magának az akvavíznek szerencsére nem volt szaga.
A myriot megnyírtam, a szörnyetegből pedig ki kellett dobnom egy tövet, mert már nem volt hely visszadugni. A rotala szépen sokasodik, elfelezgetem a szálakat, elég hamar nő. A fő fát kicsit elforgattam, és hátrébb toltam, hogy az elülső részen nagyobb hely legyen. Ez mondjuk nem volt szándékos, csak beborult az egész, amikor rendezgetni próbáltam. A kavicsos részen talajporszívóztam, így a legyezgetés most elmaradt, nem szívtam be egyetlen kis garnélát se. A múltkor viszont sokat, és pár napja egy ifjonccal is találkoztam. Tigrincsek sajnos nem szaporodnak, inkább fogynak. Én megpróbáltam.
Az akvárium szélére akasztott fát lemerítettem. Sok a buce, kevés a fa, amire kötözni tudok, szóval majd rendezgetem őket azon is. Az eddig polcon lakó, emersre átállt bolbitisemet beraktam a sarokba a fűtő tetejére. A rizóma így víz alatt van, már a második hajtása jön. A szép nagy ricciám úgy döntött, hogy darabokra esik. Most ott van mindenhol. A nagyobb darabokat kiszedtem, egyetlen gombócot hagytam bent, azt is csak azért, mert belenőtt a tripartia, ami sehol máshol az akváriumban nem maradt életben....

1586855028899.png 1586855129043.png
A betták megvannak, azt hiszem mindketten megdöntötték a nálam életben maradás idejét. Nyolcaska tavaly június óta haldoklik él nálam, Tizenegyeske pedig október óta. Még ugyanennyit mindkettejüknek.
Nyolcaska akváriuma elég szegényes berendezésű, úgyhogy nagytotált nem tennék fel róla. Azért lett átrakva anno, hogy ne csessze szét még jobban az uszonyát az áramlás. Javulni nem igazán akar sajnos, de legalább nem romlott tovább. Akkor tettem át, amikor már sokat bujkált, vagy épp feküdt a talajon, az étvágya is sokat csökkent. Láthatóan stresszelték a többiek. 30*20-as alapterületen van, egyetlen társa egy csiga. Világítás nincs, csak amit a szomszéd akvából kap, illetve egy kis szórt fény az ablakból, mert takarásban van. Néhány crypto, marsilea, myrio (fura módon életben van, és még nő is), indiai vízicsillag van bent nála. Flamingo-t sikerült szereznem, ahhoz képest, hogy gyakorlatilag nem kap fényt, már kezd színe is lenni az új hajtásoknak.

1586855147858.png
 
Munkahelyi
Itt most csak kisebb vízcsere volt, meg letakarítottam nagyjából az üveget. Hátra a stemekhez lenyomtam egy tápgolyót, hátha megjön a kedvük az élethez végre a rotaláknak is.
Mindenki él és virul.
DSC_0797.JPGDSC_0804.JPGDSC_0808.JPGDSC_0814.JPG

Otthon tegnap csináltam egy gyors vízcserét, hétvégén pedig muszáj lesz csöveket és szűrőt tisztítanom. Feketék a csövek, és látok megjelenni kisebb pamacsokat a kedvenc anubiasomon, illetve a múltkori büdösség is arra int, hogy nem ártana egy kis frissítés a szűrőanyagoknak se. Csináltam otthon is egy csomó képet a garnikról, de mind homályos lett, úgyhogy csak Tizenegyeskéről rakok fel, és egy pangolinoról, amibe bele vagyok szerelmesedve. Ez a három hajtás együtt kisebb, mint egy 5 forintos érme. :X3:
DSC_0776.JPGDSC_0777.JPGDSC_0768.JPGDSC_0767.JPG
 
Tegnap sikerült nem ellógni a szűrő és csőtakarítást. Ééééés milyen jól tettem. Az egész szűrő nagyon durván el volt iszaposodva. A bioriot ki kellett szednem a szűrőzsákokból, és anélkül átmosni, az egész egy sáros csomó volt. A zsákokról nem lehetett megmondani, hogy fénykorukban milyen színben pompáztak. Mindent átmostam kezelt csapvízben, a csöveket is kitakarítottam, mert már semennyire se lehetett átlátni rajtuk. A poppy kapott egy kis hipós áztatást. A trutyit nagyon szépen leszedte, viszont a zöld pont szinte rá volt kövülve, azt dörzsis szivaccsal kellett óvatosan lekapargatni. Még így is maradt rajta kicsi, de az már nem zavarja a szemet.
Növényfronton beindulást tapasztalok. A szörnyetegből jobb oldalt ismét ki kellett szednem egy szép hosszú szálat, mert elérte a felszínt, és már nem tudtam hova visszadugni. a myriok között-előtt volt 1-2 stagnáló crypto, több levelet dobált el, mint amennyit hozott. Most viszont akkora levelei vannak, hogy vetekszenek a myrio magasságával. És mint a képen is látszódik lent, előremászott a kavicsos részre, azt onnan majd ki kell gyomlálnom. A myrio meg csak nő, az úszónövényeket pedig hetente dobálom ki.
A jobb elöl lévő kövön megtelepedett valami, valószínűleg alga, csak még nem tudom, hogy milyen. Vöröses-barnás színe van, egyszerre látom nagyon mini ecsetnek, és kis levelű (levele van?) caloglossának. Utóbbi van az akváriumban, az egyik bucés lávakövön nőtt ki újra, pedig azt hittem, hogy kinyírtam. Majd egy kevésbé lusta napomon megpróbálok macrolencsével képet lőni róla.
A kis postakürtök halnak sorban, 1-2 nagyobb példány van csak életben. Garnéla szaporulat elenyésző, a karbantartó ott kéklik középen. Ezt azt hiszem kihagytam egy korábbi beszámolóból, de panda coryból már csak 2 darab van. Nem tervezem újra bővíteni a csapatot, úgyis túl van szegény akva telepítve, de majd meglátjuk mit hoz a jövő.

1587976392955.png

A fókusz rossz helyre ment, de tessék, a tyúklétra akcióban. Kikötni még nem kell, ezen kívül még két új hajtása van, az egyiken már apró levelek is megjelentek, csak valamiért a fém tartókán keresztül akar kijönni, a másik egyelőre csak kunkorodik.
1587977299241.png
 
Semmisenemtörténik. 🤷‍♀️
Úgyhogy próbáltam képeket lőni a garnikról, de mindenki hátul a susnyásban tobzódott, és nem tárgyaltak velem. Bedobtam egy garnikaját, egyedül egy amano mozdult rá, és Tizenegyeske próbált már alapból is telehassal befalni belőle, de kiköpdöste, és ott hagyta.
DSC_0928.JPGDSC_0941.JPGDSC_0961.JPGDSC_0963.JPGDSC_0966.JPG

Képzeld @mmccannon Mary, megint megtaláltam a heterolicta difformist. 😂 Azt hittem már rég leszívtam és véletlenül kidobtam. Megduplázta a méretét a sötétben.... :'D Valami üvegkalitkába kéne zárnom, hogy az amanok ne kezdjenek vele labdázni.
 
Semmisenemtörténik. 🤷‍♀️
Úgyhogy próbáltam képeket lőni a garnikról, de mindenki hátul a susnyásban tobzódott, és nem tárgyaltak velem. Bedobtam egy garnikaját, egyedül egy amano mozdult rá, és Tizenegyeske próbált már alapból is telehassal befalni belőle, de kiköpdöste, és ott hagyta.
View attachment 91608View attachment 91609View attachment 91610View attachment 91611View attachment 91612

Képzeld @mmccannon Mary, megint megtaláltam a heterolicta difformist. 😂 Azt hittem már rég leszívtam és véletlenül kidobtam. Megduplázta a méretét a sötétben.... :'D Valami üvegkalitkába kéne zárnom, hogy az amanok ne kezdjenek vele labdázni.
Ó, ha kell, még tudok adni, mert megint sok van.
Szólj, és kaszálok Neked. ✂
 
Ó, ha kell, még tudok adni, mert megint sok van.
Szólj, és kaszálok Neked. ✂
Dehogy, meg akarom nézni mit tudok kihozni egy ekkora darabból. Csak könnyebb dolgom lenne, ha a garnélák nem hurcolnák el kutya módra, ahányszor valami világos helyre kerül szegény.
 
Dehogy, meg akarom nézni mit tudok kihozni egy ekkora darabból. Csak könnyebb dolgom lenne, ha a garnélák nem hurcolnák el kutya módra, ahányszor valami világos helyre kerül szegény.
Akkor cérnával kössed egy nagyobbacska folyami kavicsra. Azt már csak nem cígöli el a kis mocsok.
 
Nyolcaskáról nem sok képem van. Nem szép, cserébe csúnya, szakadt uszonyú, ami nem akar gyógyulni a ParaGuard, a catappa levél, és vitaminozott kaja ellenére sem, bár nem romlott tovább az állapota. De legalább nem depis, kifejezetten aktív, és eszik rendesen, amióta átkerült a kis akvába még decemberben. Mivel nem sok inger éri a kaján kívül, nincs kire vadászni, néha meg szoktam tükrözni. De eljutottunk vele is arra a szintre, hogy feszítsen az ujjamra is. És rettenetesen büszkén ússza körbe az akvát, miután elüldözte a gaz betolakodót, az ujjamat. Az üveg maszatos, a fókusz se jött össze, de olyan cuki, ahogy agresszívkodik. :D
3E561E53-28C2-427C-BD06-A261A7B006D8.jpegBD74631B-19A4-4257-8307-F8406A46E431.jpeg277DCE4F-5B01-4E1E-B269-F978C40FBB5D.jpeg

A 30 literest kicsit meggyepáltam a hétvégén. Toppoltam a myriot, és eltűntettem jobb oldalról a szörnyeteget. Sajnos nagyon sok kaki ragadt meg a sűrűjében, muszáj volt megválnom tőle. Azért két kisebb tövet meghagytam lebegni, hátha meggondolom magam, és mivel a szárát a talajszintem vágtam el, már jön új hajtása is...

A munkahelyiben egyre szőrösebbek a kövek, lehet kéne egy alapos takarítás, mielőtt berobban az alga. De az állatok nyüzsögnek nyugiban, az ügyfelek meg a csodájára járnak. Kár, hogy én tudom, hogy az a zöld pamacs nem direkt van ott...:D
 
Back
Oldal tetejére