• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Pomacea bridgesii - Almacsiga

Dyin

Tapasztalt kertész
Almacsiga nem kapott topikot.. Na de majd most.. :D

Forrás: http://diszhal.info/Pomacea_bridgesii.php

Pomacea_bridgesii2.jpg

Tudományos név: Pomacea bridgesii
Magyar név: Almacsiga
Szinonímák: Ampullaria gigas, Ampullaria cuprina
Csoport:
Gerinctelenek
Származás: Dél-Amerika
Testhossz: 5 cm
Természetes élőhely: Lassú folyású vagy állóvizek, mocsarak.
Viselkedés: Békés, a halakat nem bántja. Csigaevő halakkal ne tartsuk.
Táplálkozás: Növényeket és akváriumi maradékokat fogyasztanak, de megeszik a haleledelt is.
Szaporítás: Könnyű
Medence: Minimum 50 literes
Halnépesség: 50 literre 5-6 csiga
Dekoráció: Az akváriumukat mindenképpen le kell fedni, mert kimászhatnak. A növényeket lerághatják.
Hőmérséklet: 18-28 °C
pH: 7,6-8,4
Keménység: 7-20NK°

Megjegyzés: Az almacsiga különösen kedvelt csiga az akvaristák között. Nagyon sok színváltozata létezik, nálunk a leggyakoribb a sárga színű, de létezi kék, és csíkos is. Fején két pár tapogató van, ezek alatt találhatók a szemek. A légzőcsövük 5-6 cm hosszú, amelyet a vízből kidugva lélegeznek. Agresszív, vagy csipkelődős halakkal (amelyek megcsipkedhetik a tapogatóikat), ne tartsuk, mert ez a csigák pusztulásához vezethet. Az almacsigáknak kopoltyúja és tüdeje is van, ez is jól mutatja alkalmazkodóképességüket, de szükségük van a légköri levegőre, mert a víz alatt megfulladnak, ezért az akvárium tető és a vízszint között hagyjunk kb. 10 cm-t. Az almacsiga kis medencékbe, és növényes akváriumokba nem való, mivel a növényeket lerágják. Sok akváriumban pont a túlszaporodása jelent gondot. Garnélás akváriumban még probléma lehet, hogy a csiga megeszi a rákok elől az eleséget, ezért ilyen akváriumba se tartsunk almacsigát. Mivel a csigáknak kalciumra van szükségük, hogy házukat felépítsék, ezért inkább keményebb vízben tartsuk őket.

Az almacsiga ivaros szaporodású, általában az akvárium vízszintje fölé (akvárium üveg, növények levele) rakja le petéit. A nőstény a tojásokat egyenként rakja le és erősíti őket egymáshoz egy szilárd csomóba. A tojások a lerakáskor puhák és tejszínűek, de néhány órán belül megkeményednek. Fontos, hogy a peték ne száradjanak ki, de ne is fedje őket víz, mert a kis csigák megfulladnak. A kis almacsigák 10-12 nap alatt kelnek ki, és a vízbe beleesve kezdik meg életüket. Mivel sok hal megeszi a csigákat, ezért áttehetjük őket egy külön akváriumba, ilyenkor egyszerűbb a tojáscsomót áthelyezni, mint a kis csigákkal bajlódni. Kikelés után algát és táplálékmaradékokat esznek.
 
Nem régen jeleztem, hogy az Eleocharis régi levelein ez a típusú alga jelent meg:

Aquarium%2002.jpg


Gondoltam megosztom Veletek a tapasztalataimat.. Két veterán nagy méretű almacsiga van az akváriumomban most. Nagyobb segítséget nyújtanak az alga ellen, mint gondoltam - legalábbis ez ellen az alga ellen. Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy az egyik csiga az Eleocharis leveleinek a tetején forgolódik és mohón tömi a képébe ezt a szőrös algát. Miután úgy gondolta, hogy a nagy részét megpusztította, átcammogott egy másik csoportra, majd azokat kezde el megszabadítani az algától. A két csiga gyakorlatilag egy hét alatt a látható algát teljesen eltüntette - elég sok időt áldoztak erre a feladatra nap mint nap..
Egy másik érdekes dolog, hogy a vértesharcsák ürülékét egyben lenyeli bárhol és bármikor. Volt olyan enyhén gusztustalan eset, hogy a kis pleco-m kivezető nyilásából gyakorlatilag kiette az ürülékét, miközben az a tablettáját rágcsálta teljes nyugalommal.

A fenti információkat annyiban cáfolnám, hogy nem áll lehetőségében megrágni a növényeket, és túlszaporodása nem lehet gond, mert nagyok, könnyű őket kivenni, a tojásait könnyű eltávolítani az akváriumtetőről, és nem túl aktívak a szaporodásban általában..

Elég jól regenerálódnak sérülésekből.. Az egyik csigámnak, amelyik teljesen épnek tűnik most, 2 hónapja beszippantotta a teljes "fejét" a belső szűrőm. Mikor észrevettem és megpróbáltam kiszabadítani, a "feje" beleszakadt a szűrőbe.. 2-3 hét után új dolgokat növesztett magának és elkezdett táplálkozni. :)
 
Elég jól regenerálódnak sérülésekből.. Az egyik csigámnak, amelyik teljesen épnek tűnik most, 2 hónapja beszippantotta a teljes "fejét" a belső szűrőm. Mikor észrevettem és megpróbáltam kiszabadítani, a "feje" beleszakadt a szűrőbe.. 2-3 hét után új dolgokat növesztett magának és elkezdett táplálkozni. :)

:shock:

Én azt hallottam, hogy megeszik a növényeket. Bár az összes többi csigáról is ezt hallottam, ami nem igaz... ;)
Talán az egyetlen problémám velük, a túl nagy méret. Agyonvágják az arányokat. (Tudom, tudom. Nem tehetnek róla :D )
 
Nigro said:
Talán az egyetlen problémám velük, a túl nagy méret. Agyonvágják az arányokat. (Tudom, tudom. Nem tehetnek róla :D )

:D :D :D

Én is épp gondolkozom bigákon a karantén akváriumba, de épp ez az én nagy bajom is. Agyonvágják az arányokat... Nálunk sajnos nem is lehet szép bigákat kapni... :( Így marad a fogkefe, meg az algamágnes. :)
 
Az elején én sem találtam őket annyira mutatósnak, de mikor megláttam, hogy parancsra ölik a szőrös algát, akkor teljesen más színben tekintettem rájuk.. :D ..és messze nem olyan lazsálósak mint mondjuk a zebracsigáim. Az akváriumban már szinte alig van alga, de a házukon szinte hullámzik a zöld fajtája.. :lol: Az ancik néha készséggel polírozzák a hátát, mert hát szegények nem tudnak hátranyúlni még bottal sem.. :)
 
Nálam minden akváriumban van almacsiga, a szép sárga fajtából.
Egyszer volt egy csíkos is, de az úgy zabálta a növényeim, mint egy fűnyíró!
Próbálkoztam kékkel is, de az macerásabb.

A sárgák valóban csak az elhalt növényeket, ételmaradékot eszik. Tökéletes takarítók!

Nanoba a kisebbeket rakom, ha megnőnek, mennek a nagy halasba.
Viszont nálam úgy szaporodnak, mint az őrült, néha tucatjával kínálom ajándékba, mivel gyorsan nőnek.
Persze amióta beszereztem egy tucat csigaevő csigát, ők jól kordában tartják a szaporulatot! :lol:
 
Ha valakinek volna a problémámra ötlete, azt szívesen venném.
Nagyon sok kiscsiguszom van (volt), és gondoltam hátha a mészkő jót tesz a házuknak, meg elég üres volt a kis akijuk, tettem be egy jókora fehér mészkövet. É kis is pucoltam. Na ehhez lement a fele víz. Pótlásként kútvíz (tiszta) melegvízzel keverve öntöttem fel. Hogy beálljon a víz, nagyon pici nitrivec-et adtam hozzá.
Innentől aztán szedegetem az üres csigaházakat. A nagyoknak semmi bajuk.
Én 3 okra gondolok: a kútvíz (esővíz megy bele), ami a füstös háztetőről nem a legtisztább lehet most, 2: a nitrivec, 3: a mészkővel vihettem be valami bacit.
Mire gondoltok mi lehet a baj? Hogy máskor elkerüljem. Nagyon kéne valami okosság. Köszi
 
Sziasztok!

Van esetleg feleslegbe eme jószágból pár darabja valakinek?
Ajánlatokat pü-ben pls.

thx.
:wave:
 
Nem tenyésztem, beszereztem 3dbot a kis aksiba és egyik este az egyik lepetézett és nem volt szívem azt a 150-200 db kis csiguszt kidobni. De szívesen adok bárkinek aki kér. Tényleg elég szapora egy állat úgyhogy a jövőben megfogom semmisíteni a petéket, de mostmár nincs vissza út.
 
Van 2 db sárga. Eredetileg azért vettem őket, hogy megegyék a korhadó növényi maradványokat. Természetesen ahhoz nem nyúlnak, és az algához sem... 2-3 naponta etetem őket forrázott zöldséggel.
 
Back
Oldal tetejére