• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

danyi03

GA főstatiszta
Moderátor
Kisebb akvarisztikai kudarcom (nevezzük inkább lustaságból fakadó hanyagságból elkövetett akvaölésnek) után maradt egy bútor a nappaliban, amire új üveg kellett. Nem volt kérdés, kell még egy vivárium, ezúttal állatok nélkül, pár méterrel arrább úgyis kuruttyolnak a békák. A magam szórakoztatása mellett kísérleti célja is van a viváriumnak, méghozzá a kínálatunkba frissen felvett Dusk Tropic termékek használata. Kicsit félek is, hogy kudarc lesz, de épp azért ebben csináltam és nem a békásban, mert itt könnyedén tudok javítani. Az Epiweb hátfalat már használtuk a bolti viváriumban és nagyon bevált akváriumi mohákkal, gyönyörű hátteret kaptunk. Azonban a mohaspóra keverékből eddig csak egy másik fajtát próbáltunk, azt is még ezer éve a régi boltban a békás viváriumban (a fórum fele nem is emlékszik, hogy volt ilyenünk). Ott a moha mix minőségéről sem vagyok meggyőződve, és most beleásva magam a témába, egyértelműen látom, hogy rosszul is kezeltük.

Ha nem sikerül, könnyedén tudom itt is akváriumi mohákkal borítani az Epiwebet, így nagy kockázat nincs.

001.jpg

Kezdjük a technikai leírással, aztán jön a lépésről-lépésre építés, mert tudom, hogy úgyis ezer kérdés lesz, ezért végig dokumentáltam a folyamatot.

Üveg: 60x30x85 cm
Bútor: 60x30x70 cm laminált

Világítás: Chihiros Vivid RGB II (napi 14 óra)

Csepegtető: Eheim CompactON 1000

Párásító: Trixie terráriumi párásító (XL fogger)

Háttér: Epiweb mohásítható panel

Hardscape: Vasfa

Aljzat:
Növények:
 
Utoljára módosított:
Kezdjük az üveggel.

60x30x85 cm, nyitott front. Az ajtó sínje be lett ragasztva, hátha később mégis lesz benne valami mozgás, de egyelőre nyitva marad. Alul a fronton fekete üveg, hogy ne a csúnya talajt lássam, felette szellőző rácsos belépő (ha egyszer frontüveget kap). Hátul két ponton lett fúrva az üveg, bal alul a vízpumpa vezetékének, jobb felül pedig a hidegpárásító bekötéséhez. Beragasztottam egy plexi lapot középre, ami elválasztja a vízteret és az ültető részt. Utólag nézve hiba volt, inkább a közismert "false bottom" megoldás felé mennék már, de most így marad.

Ha valaki mégis elválasztott részt akar, legyen okosabb nálam és kérje meg az üvegest, hogy csinálja meg, ne utólag kelljen négyszer újra ragasztani a plexit, mire végre tényleg tömít (köszi @Matyi)

01.jpg

02.jpg
 
A hardscape vasfa, a hátfalra ragasztva, szilikonragasztóval.

Az esőztető lelke egy Eheim pumpa, amit 2x 1/8" RO csőre szűkítve vezettem fel kétoldalt, felül összekötve. A felső cső végig van lyuggatva, így csöpög belőle folyamatosan a víz. Érdekes tanulság, hogy 85 cm-en ilyen mértékű szűkítés mellett 1000 l/h pumpa kellett a csöpögéshez, a 600-as épphogy feltolta a vizet, de nem nyomta végig a felső csövön.

03.jpg
 
Néhány plusz fát ragasztottam még a fő fához, hogy több felületem legyen epifita növényeknek.

Miután a fák ragasztása megszáradt, jöhetett az Epiweb panelek befaragása. Nagyjából méretre, formára vágtam őket, majd a kialakuló réseket kis darabokkal betömködtem. Nem a legszebb, de ugye elvileg moha fedi majd, így mindegy. A szélső panelek peremét L-alakban bevágtam, hogy fedjék a csövezést, de síkban feküdjenek a többi panellel.

Ezek is szilóval lettek felragasztva az üvegre.

05.jpg
 
Egyelőre ennyi, tegnap startolt a rendszer, most hosszú hónapok türelemjátéka jön, hogy lesz-e valami a jelenleg rendkívül ronda moházott hátfalból. Néhány finomítást eszközölök a napokban, de nem tervezek túl sokszor hozzányúlni a rendszerhez. Folyt. köv.
 
Ebben a témában elég nagy gyakorlatod van, a békás is káprázatos, tehát én bizakodó vagyok, sikerülni fog!👍
A régi bolt régi viváriumára pedig koromnál és őstagságomnál fogva nagyon is emlékszem. Miután beraktátok, minden látogató, aki belépett a boltba, percekig nem tudott szabadulni a látványtól, tehát egyételmű siker volt az is, noha való igaz, azóta sokat fejlődött minden, vagyis ez majd még fantasztikusabb lesz. Hajrá!
 
Koszi. Azért nekem is van bőven mit tanulni, nem igazán tapasztalat van csak eddig sikeresen kísérleteztem.
 
Szia! Szuper lett szerintem.
Kíváncsian várom a folytatást. Nagyon szép!!!
A Neoregelia pink lips annyira oda vonzza a tekintetet. Csodaszép növènyke.
Azt lehet tudni,honnan sikerült beszerezni őt?
 
Szerintem a fireballra gondolsz, az a brutal piros, azt meg fitoland, obi és hasonló helyeken is lehet kapni. A különlegesebbeket Bens Jungle német oldalról rendeltem.
 
Valami bèkás fórumon olvastam róla, valaki fikázta èppen,hogy csak "irreálisan nagy fènynèl pirosodik be". De ez nem rettent el kicsit sem azèrt. ;)
Azt megkèrdeznèm,hogy a tillandsiákat,bromèliákat kötözve vannak?
Illetve akkor mivel nyitott spricnized őket 2naponta mondjuk?
 
Semmit nem kötöztem, be vannak szurkalva a fán lévő lyukakba. Nalam megy hidegparasito is, meg a hatfal folyamatosan kapja a vizet, így onnan is van para. Néhány naponta spriccelem ha eszembe jut.
 
Semmit nem kötöztem, be vannak szurkalva a fán lévő lyukakba. Nalam megy hidegparasito is, meg a hatfal folyamatosan kapja a vizet, így onnan is van para. Néhány naponta spriccelem ha eszembe jut.

Akkor a hideg párásító ès csepegtető mindig megy? Nèha meg permetezel.
Tápoldatozni szoktad őket estleg?
 
Csepegtető 0-24, hidegpára reggel-este 2-2 óra. A spricnibe szoktam tenni egy kevés Micro-Macro tápot.
 
Back
Oldal tetejére