• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Planária, dugesia és egyéb örvényférgek

Hali!

Olvastam egy leírást most a Kék Gurámmiról hogy megeszi a planáriát, esetleg van valakinek ezzel tapasztalata?
 
Sziasztok!
Én is küzdök néhány planáriával, de az az érdekes feltevés jutott eszembe, hogy esetleg a vékony gyökerű HC-t megeszik/kitúrják, vagy valami hasonlót művelhetnek vele. Egyszerűen elképzelni sem tudom, miért szenved nálam ez a növény, mindent kipróbáltam, és vannak periódusok, amikor látszik, hogy fejlődne, de valamiért 1-2 nap után megint tönkremegy. A planáriák meg közöttük mozognak, szóval lehet a két dolog között valami összefüggés, mert más problémára nem jöttem rá..
 
Planária csapda sk :D Sajnos egyre többel találkozunk mi is. :cry:
1/2 óra alatt 16db-ot sikerült elkapni.ADA-s halkaja üvegecskébe pár szem granulátum(sera haltáp)szúnyogháló rágumiz,cérna a nyakára ,hogy gyorsan ki lehessen pecázni.(6 másodperc alatt kiszöknek ha veszélyt éreznek)kb így néz ki:

122676616721_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


22_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 
Na kérem! Itt aztán működik az újrahasznosítás! :thumbup:
Egyébként tapasztalt már valaki olyan negatívumot, amit a planáriák okoztak?
 
Nigro said:
Na kérem! Itt aztán működik az újrahasznosítás! :thumbup:


Egyébként tapasztalt már valaki olyan negatívumot, amit a planáriák okoztak?

Túlsúlyosak lettek a halaim a sok kajálástól. magas vérnyomás. magas koleszterinszint,lustaság , csökkenő szaporulat :lol: :lol: :p ! Egyébként semmi negatív nem volt tapasztalható halak tekintetében, garnikra mennyire veszélyesek?
 
Sziasztok!

Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, de olvastam valahol, hogy az újszülött garnélákra akár veszélyesek is lehetnek. Valami nyálkás izén csúsznak odébb, amibe beleragad az "áldozat", aztán már könnyedén rámásznak.

http://www.garnelaforum.hu/viewtopic.ph ... 0&start=20

Az egyik srác elhullott zebra garnéláját úgy belepték, ki sem látszott szegény pára! Vannak teljesen biztos szerek is, többek által személyesen tesztelve, bár az adagolással nagyon észnél kell lenni; de nagyon jól sikerült ez a DIY csapda is! Viszont résen kell lenni a "vadásznak", nem? Hiszen ahol bemásznak, ott kajálás után simán távoznak is, igaz?

Sajnos az a hal, ami felzabálja a planáriát, az nem nagyon kerüli ki a garnélákat sem vagy tévedek?

Még ha nem is ragadozók, azért elég kiábrándító tud lenni, ha ilyenek mászkálnak az üvegen, talajon, növényen?

Éljen soká a planáriamentes nano! :clap:
 
Kárt tenni bármiben is,én sem tapasztaltam még!De ,ha ránézek ezekre a szörnyekre még a hideg is ki ráz.Nem szép látvány és kész :sick:
Jó vasárnapi szórakozás volt a planária peca(az unatkozás helyett) :roll:
 
Találtam egy planáriát. Gondoltam lövök róla egy fotót.

planaria1.jpg


Randa egy jószág... :twisted:
 
Ez két saját videóm az akváriumomban élő egyik planáriafajról. Rendszertanilag a Macrostomum genusba tartoznak, közelebbről nem tudtam behatározni őket. Ez egy ártalmatlan planáriafaj, se nyálkát nem hagy, se garnélákra nem veszélyes és túlszaporodásra sem hajlamos. Elég kicsik, a 2 mm-es példány rekorder.
Láthatatlanul él az akváriumban, és néha valamilyen változásra csoportosan kiülnek az üvegre az alsó részen. Aki felismeri a jellegzetes mintázatukat, az megnyugodhat, ezt a fajt nem érdemes vegyszerrel irtani. Élőben nem barnák, hanem fehérek, a videóban az ellenfény miatt tűnnek sötétnek. A három nagyobb folt szabad szemmel is felismerhető, csak élőben fehér foltoknak látszanak.
 
Moszat, az általam fotózott példányról mi a véleményed? Szabaduljunk meg tőle? Ezek kb. 2X akkorák, mint a tieid.
 
Az általad fotózott példány sajnos egy olyan típusba tartozik, amire számtalan faj hasonlít és lehetetlen pontosan beazonosítani, legalábbis az én technikámmal.
Jellemzőik a nagyobb méret(akár több centisre is megnőhetnek), karcsú test, a jellegzetes fülek(ezeken kémiai receptorok vannak és képesek vele az inger irányát belőni), világos szín és a szemfoltok. Annyit tudok, hogy biztosan vannak nagyon veszélyes fajok is ebben a típusban. Egy boltban láttam egy durva inváziós akváriumot, ahol csak úgy nyüzsögtek, és az eladó szerint ha egy hal volt olyan béna, hogy hozzáérjen a nyálkához, még azt is levadászták. Ezek kb. fél centis méretet értek el. Nálam is ilyen volt a problémás planária, 3-4 mm átlagmérettel, néha előkerült nagyobb is. Annyit biztosra tudok, hogy ha egy planária nyálkát hagy, akkor semmi helye nincs garnélás vagy ivadékhalas akváriumban. Meg kell tapogatni a talajt meg a finomabb növényeket, és ha ragad, akkor intézkedni kell ellene. Nagyobb akváriumokba a paradicsomhalat szokták rá felírni, mert megeszi ezeket a dögöket.
 
Én most egy planáriacsapdát alkalmazok egész jó hatékonysággal. Garnélás akváriumban találtam a planáriát, de egyelőre nem látok olyan jelet, ami a kártékonyságukra utalna. Ettől függetlenül el a akarom őket tüntetni.
 
Nigro said:
Egy érdekes leírás a planáriákról.
http://www.waterwereld.nu/platwormeng.php

Képes magát reprodukálni abban az esetben, ha darabokra vágná őket valami, vagy valaki...

a.gif

Ez így igaz!Múltkor félbevágtam egyet szikével miközben az üvegen korzózott,és mintha misem történt volna az egyik elment jobbra a másik balra :crazy: Ezzel a módszerrel jól lehet szaporitani :?
 
Tapasztalatom szerint a Carbo töményen (injekciós tűvel) 1 szemvillanás alatt, gyakorlatilag azonnal elpusztítja. Mindegy, mennyit kap, a tömény oldat széle is azonnal hatásos, de ki kell kapcsolni a szűrést és egyéb vízmozgató berendezést.
 
Nigro said:
Én most egy planáriacsapdát alkalmazok egész jó hatékonysággal. Garnélás akváriumban találtam a planáriát, de egyelőre nem látok olyan jelet, ami a kártékonyságukra utalna. Ettől függetlenül el a akarom őket tüntetni.
Hogy néz ki ez a csapda, vagy meg lehet csinálni házilag? Mesélj róla kicsit, sajnos nekem a nanom-ban nagyon megszaporodtak :(
 
Tegnap kétségbe esett lépésre kellett elszánnunk magunkat. A fiam nanójában elképesztő mértékben elszaporodtak ezek a dögök.Etetéskor szabályosan rajzottak elő mindenhonnan!Ide valami drasztikus beavatkozás kell!Csapdával próbálkoztunk már(,működik is amíg 10-15db-ot kell elkapni)de ez ide kevés volt .TÖBB SZÁZ ESETÉBEN más kell.Elő a slagot 30-40 darabot sikerült is így eltávolítani,kb 2/3-át leengedtem a víznek.Jöhet az easy carbo !A tíz literhez 7 nyomás (az olyan 8-9ml kb)negyed órát hagytam állni.Aztán feltöltés friss RO vizzel.Közben figyeltem a halakat látszólag nem törődtek a dologgal.De planáriák összevissza tekerőztek mindenfele, a szer hatott!Igaz,hogy reggelre elpusztult 2db törperazbóra is :cry: De az üvegen meg a sziklákon mindenütt bomló planária tetemek hevertek.24 óra elteltével úgy látom visszaállt a rend.Ha esetleg lesz még halpusztulás jelezni fogom!

üdv:gzs
 
Back
Oldal tetejére