• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Planária, dugesia és egyéb örvényférgek

Re: Dugesia

Nem találtam ilyen nemkívánatos csúszómászóknak szentelt topikot, így ide írom, előre is elnézést kérek a planáriáktól...
Nálam ezek a távolról tubifexre emlékeztető illetők bukkantak fel. Ha jó kedvük van, ilyen, vagy ennél nagyobb tömegekben demonstrálnak, érdekes módon csak az üvegen látom. Gondolom tele van velük a talaj... Algát nem esznek, úgyhogy megszabadulnék tőlük, ha van rá valami jó módszer. Találkozott már velük valaki?
5040794793_6713ae5d00_b.jpg

5040794419_d7d5af7ef1_b.jpg
 
Re: Dugesia

Én is találtam két planáriát az akiban. Kiszedtem mind a kettőt, reméltem több nincs, nem tudom hogy mért csak most kerültek elő.
Halam nincs ami megenné, nem fér be a szájába. :roll:
 
Élősködők?

hello,

mivel nem talaltam megfelelo topikot a temamhoz , kenytelen voltan a halakhoz irni.
A kepet sajnos nem sikerult teljesen az eloskodokre fokuszalni de lathato azert, hogy az uveg falat lepik el ...egyre egyre tobb jelenik meg.
Mi lehet az , honnan kerult be, hogyan lehet kiirtani ...figyelembe veve azt is , hogy rengeteg red cherry garnellam is van.
Van valami ektol cristal parazita elleni gyogyszerem de nem merem alkalmazni a novenyek es a garnellak miatt , mit javasoltok?

dosazsolt
 
Re: eloskodok?

AZt javaslom hogy adj pontosabb leírást miről is van szó, mert az hogy élősködő túl tág fogalom, meg aztán biztos hogy valami élősködő?
 
Re: eloskodok?

koszi ..pontosan ez az planaria ... nem tudom ha gyogyszeres kezelest hasznalnak milyen hatassal lesz a garnikra?

pontosan milyen halak ennek az ilyen fergeket?
 
Re: eloskodok?

Egyetértek, ez szerintem is Planária! Ilyen férgem volt nekem is az akvában, de ahogy észrevettem a Botiák megeszik őket...de van hogy maguktól eltünnek! VAnnak akik a túletetéssel vagy a sok bomló anyag jelenlétével magyarázzák a felbukkanásukat. Amúgy sztem is a növényekkel hurcoltad be...a halakra nem vbeszélyes, sem másra....ja, ha lehet ne próbáld őket feldarabolással írtani, mert csak szaporítanád őket :D sztem ga carbo-t nyomsz rájuk közvetlen az biztos nem használna nekik!
 
Re: eloskodok?

Szia barbus!
Nem tudom,hogy ugyan ez a parazita volt e nálam de elmondom,hogy nekem mi volt a tünetem és hogyan tudtam megszabadulni tőle!
A halak dörgölőztek!Más külső tünet nem volt!(ettek rendesen,nem volt fehér pötty rajtuk...stb)
Kéthetente a víz az aki peremére kidobott sok fehér 0,5cm hosszú és 1mm átmérőjű kukacot!
Ezután 1-2halam elpusztult!
Sok gyógyszert kipróbálltam de nem használt!
Végül a boltosom tanácsára felemeltem lassan sózással(jódmentes só)30g/l-re a vizem sótartalmát!
Minden nap egy evőkanál só a végefele két kanál/nap!
Azóta semmi bajuk!8hónapig küzdöttem a parazita ellen és a sózás segített a végén!
De nekem nincs garnélám!
Nem tudom de biztos nem bírnák a magas sótartalmat!
Nekem bejött ez a módszer!
Remélem hamar megoldódik a probléma!
Kitartás!
 
Re: eloskodok?

az a helyzet , hogy sok igenyes novenyem van ..a foton csak egy resze latszik a novenyeknek ,,de teny az , hogy artana a magas sotartalom a novenyeknek ...ugy tudom...garnikrol nem beszelve

azt mondjak a magas ammonia meg tuletetes okozza ezeknek a fergeknek az elszaporodasat holott nalam egyik sincs jelen , erdekes.
 
Re: eloskodok?

Nekem új akvárium indításánál voltak jelen, valószínűleg növénnyel vihettem be. Amint bekerültek a halak elfogytak, fincsi hami :twisted:
Nálam nem volt sem halhullás, sem dörgölőzés, mint ahogy azt Jani írja.

"Náluk nagyobb élőlényekre nem veszélyesek, de a kisebbekre igen, vagyis gerincesek és gerinctelenek petéire, ivadékaira. A témával kapcsolatos cikk az Aquarticles oldalán."
 
Áttettem ide néhány témába vágó hsz-t, egyben átneveztem a topic címét is, talán így egyértelműbb, illetve könnyebben kereshető.
 
Mi ez a talajban?

Sziasztok!
Ma ültetgettem egy kicsit és mikor kihúztam egy két növényt a talajból gilisztákat találltam rajta
amit a mollyjaim be is vertek egyből!
Az lenne a kérdésem,hogy mennyire lehet káros ez az aki élővilágára nézve!(halakra,növényekre)
 
Nálam akkor tűntek el a planáriák, mikor elkezdtem Carbot adagolni. Néhány physa csiga is elhalálozott tőle. Viszont a legyezősömnek eddig úgy fest nem árt.
 
Re: Mi ez a talajban?

Azok szerintem tubifexek lesznek. Halkajának jó! Nálam max annyi gondot okozott, h a táptalajt az általános talajom fölé keverik időnként. Olyan kis tornyocskát építenek belőle, mint a hangyák. De ezt inkább szerintem az Planária, dugesia és egyéb örvényférgek topikba kéne. :oops: Oda talán jobban illeszkedik a téma. :oops:
 
Sikeresen megküzdöttem a planáriákkal, leírom a módszert, hátha másoknak is szüksége lesz rá. Állatpatikában vettem fenbendazol port. Ezt a szert garnélabiztosnak írták minden fórumon, és nálam sem volt elhullás se a kezelés alatt, se utána. Red cherryk és törperazbórák voltak az akváriumban. Ezt útmutatót követtem:
http://www.blue-tiger-shrimp.com/blog/p ... et-rid-of/
A táblázat utolsó oszlopában a hatóanyag mennyisége szerepel, ezt vettem alapul a fenbendazolos por kiméréséhez. Mikromérlegre van szükség a méréshez, nagyon kevés kell belőle. Elég nehezen oldódik, sok vízzel kell összerázni. A gyógyszerezés után 5 nap múlva fele vizet cseréltem és az eredeti dózis felét adagoltam vissza. Vártam ezzel is öt napig, aztán egy ideig naponta cseréltem vizet, hogy garantáltan eltűnjön a maradék. Elvileg 2-3 nap alatt kezd hatni a szer. Én nem láttam dögöket, csak elbújtak az első naptól kezdve, ezért nem tudok nyilatkozni, pontosan hogy történt, eltűntek végleg. Nem volt túl sok planáriám, de az a kevés problémákat okozott. Mindenhol ragacsos nyálkát hagytak, ragadtak tőle a növények és a talajszemcsék, fogytak a kisgarnélák. Easy carbot adagoltam, köszönték, nem ártott nekik. A fenbendazol elvileg hatékony minden lapos és hengeresféreg ellen, tehát érdemes lehet kipróbálni kopoltyúférgesség és hasonló szörnyűségek ellen is.
 
snoop85 said:
Köszönjük,hogy megosztottad velünk ezt a módszert! :thumbup:
Növényekre nem ártalmas?
Sehol nem olvastam, hogy növényekre ártalmas lenne, és nem is tapasztaltam növényproblémákat a használat után. Lehetséges, hogy van olyan faj, aminek nem használ, de eddig nem hallottam róla.
 
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne 6-7 hete üzemelő garnis akváriumomban a kövek között megjelentek valami lények (nem planária, mert az is van).
Hajszál vékonyságú, kb . 1 cm-esek, opálos színűek.
Mik lehetnek ezek a lények, és a planáriával együtt valamilyen hatékony módszerrel ki lehet e irtani?
 
Back
Oldal tetejére