• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Planária, dugesia és egyéb örvényférgek

AmBalaj

Főkertész
Legjobb napló
Re: Dugesia

Nem találtam ilyen nemkívánatos csúszómászóknak szentelt topikot, így ide írom, előre is elnézést kérek a planáriáktól...
Nálam ezek a távolról tubifexre emlékeztető illetők bukkantak fel. Ha jó kedvük van, ilyen, vagy ennél nagyobb tömegekben demonstrálnak, érdekes módon csak az üvegen látom. Gondolom tele van velük a talaj... Algát nem esznek, úgyhogy megszabadulnék tőlük, ha van rá valami jó módszer. Találkozott már velük valaki?

 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
Re: Dugesia

Én is találtam két planáriát az akiban. Kiszedtem mind a kettőt, reméltem több nincs, nem tudom hogy mért csak most kerültek elő.
Halam nincs ami megenné, nem fér be a szájába. :roll:
 

barbus

Kertész szaki
Élősködők?

hello,

mivel nem talaltam megfelelo topikot a temamhoz , kenytelen voltan a halakhoz irni.
A kepet sajnos nem sikerult teljesen az eloskodokre fokuszalni de lathato azert, hogy az uveg falat lepik el ...egyre egyre tobb jelenik meg.
Mi lehet az , honnan kerult be, hogyan lehet kiirtani ...figyelembe veve azt is , hogy rengeteg red cherry garnellam is van.
Van valami ektol cristal parazita elleni gyogyszerem de nem merem alkalmazni a novenyek es a garnellak miatt , mit javasoltok?

 

Feccc

Tapasztalt kertész
Re: eloskodok?

AZt javaslom hogy adj pontosabb leírást miről is van szó, mert az hogy élősködő túl tág fogalom, meg aztán biztos hogy valami élősködő?
 

barbus

Kertész szaki
Re: eloskodok?

koszi ..pontosan ez az planaria ... nem tudom ha gyogyszeres kezelest hasznalnak milyen hatassal lesz a garnikra?

pontosan milyen halak ennek az ilyen fergeket?
 

Feccc

Tapasztalt kertész
Re: eloskodok?

Egyetértek, ez szerintem is Planária! Ilyen férgem volt nekem is az akvában, de ahogy észrevettem a Botiák megeszik őket...de van hogy maguktól eltünnek! VAnnak akik a túletetéssel vagy a sok bomló anyag jelenlétével magyarázzák a felbukkanásukat. Amúgy sztem is a növényekkel hurcoltad be...a halakra nem vbeszélyes, sem másra....ja, ha lehet ne próbáld őket feldarabolással írtani, mert csak szaporítanád őket :D sztem ga carbo-t nyomsz rájuk közvetlen az biztos nem használna nekik!
 

Jani 614

VIP kertész
Re: eloskodok?

Szia barbus!
Nem tudom,hogy ugyan ez a parazita volt e nálam de elmondom,hogy nekem mi volt a tünetem és hogyan tudtam megszabadulni tőle!
A halak dörgölőztek!Más külső tünet nem volt!(ettek rendesen,nem volt fehér pötty rajtuk...stb)
Kéthetente a víz az aki peremére kidobott sok fehér 0,5cm hosszú és 1mm átmérőjű kukacot!
Ezután 1-2halam elpusztult!
Sok gyógyszert kipróbálltam de nem használt!
Végül a boltosom tanácsára felemeltem lassan sózással(jódmentes só)30g/l-re a vizem sótartalmát!
Minden nap egy evőkanál só a végefele két kanál/nap!
Azóta semmi bajuk!8hónapig küzdöttem a parazita ellen és a sózás segített a végén!
De nekem nincs garnélám!
Nem tudom de biztos nem bírnák a magas sótartalmat!
Nekem bejött ez a módszer!
Remélem hamar megoldódik a probléma!
Kitartás!
 

barbus

Kertész szaki
Re: eloskodok?

az a helyzet , hogy sok igenyes novenyem van ..a foton csak egy resze latszik a novenyeknek ,,de teny az , hogy artana a magas sotartalom a novenyeknek ...ugy tudom...garnikrol nem beszelve

azt mondjak a magas ammonia meg tuletetes okozza ezeknek a fergeknek az elszaporodasat holott nalam egyik sincs jelen , erdekes.
 

Scar

Főkertész
Re: eloskodok?

Nekem új akvárium indításánál voltak jelen, valószínűleg növénnyel vihettem be. Amint bekerültek a halak elfogytak, fincsi hami :twisted:
Nálam nem volt sem halhullás, sem dörgölőzés, mint ahogy azt Jani írja.

"Náluk nagyobb élőlényekre nem veszélyesek, de a kisebbekre igen, vagyis gerincesek és gerinctelenek petéire, ivadékaira. A témával kapcsolatos cikk az Aquarticles oldalán."
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Áttettem ide néhány témába vágó hsz-t, egyben átneveztem a topic címét is, talán így egyértelműbb, illetve könnyebben kereshető.
 

Jani 614

VIP kertész
Mi ez a talajban?

Sziasztok!
Ma ültetgettem egy kicsit és mikor kihúztam egy két növényt a talajból gilisztákat találltam rajta
amit a mollyjaim be is vertek egyből!
Az lenne a kérdésem,hogy mennyire lehet káros ez az aki élővilágára nézve!(halakra,növényekre)
 

Eqinox

Szakértő
Szakértő
Nálam akkor tűntek el a planáriák, mikor elkezdtem Carbot adagolni. Néhány physa csiga is elhalálozott tőle. Viszont a legyezősömnek eddig úgy fest nem árt.
 

Eqinox

Szakértő
Szakértő
Re: Mi ez a talajban?

Azok szerintem tubifexek lesznek. Halkajának jó! Nálam max annyi gondot okozott, h a táptalajt az általános talajom fölé keverik időnként. Olyan kis tornyocskát építenek belőle, mint a hangyák. De ezt inkább szerintem az Planária, dugesia és egyéb örvényférgek topikba kéne. :oops: Oda talán jobban illeszkedik a téma. :oops:
 

Moszat

Szakértő
Szakértő
Sikeresen megküzdöttem a planáriákkal, leírom a módszert, hátha másoknak is szüksége lesz rá. Állatpatikában vettem fenbendazol port. Ezt a szert garnélabiztosnak írták minden fórumon, és nálam sem volt elhullás se a kezelés alatt, se utána. Red cherryk és törperazbórák voltak az akváriumban. Ezt útmutatót követtem:
http://www.blue-tiger-shrimp.com/blog/p ... et-rid-of/
A táblázat utolsó oszlopában a hatóanyag mennyisége szerepel, ezt vettem alapul a fenbendazolos por kiméréséhez. Mikromérlegre van szükség a méréshez, nagyon kevés kell belőle. Elég nehezen oldódik, sok vízzel kell összerázni. A gyógyszerezés után 5 nap múlva fele vizet cseréltem és az eredeti dózis felét adagoltam vissza. Vártam ezzel is öt napig, aztán egy ideig naponta cseréltem vizet, hogy garantáltan eltűnjön a maradék. Elvileg 2-3 nap alatt kezd hatni a szer. Én nem láttam dögöket, csak elbújtak az első naptól kezdve, ezért nem tudok nyilatkozni, pontosan hogy történt, eltűntek végleg. Nem volt túl sok planáriám, de az a kevés problémákat okozott. Mindenhol ragacsos nyálkát hagytak, ragadtak tőle a növények és a talajszemcsék, fogytak a kisgarnélák. Easy carbot adagoltam, köszönték, nem ártott nekik. A fenbendazol elvileg hatékony minden lapos és hengeresféreg ellen, tehát érdemes lehet kipróbálni kopoltyúférgesség és hasonló szörnyűségek ellen is.
 

Moszat

Szakértő
Szakértő
snoop85 said:
Köszönjük,hogy megosztottad velünk ezt a módszert! :thumbup:
Növényekre nem ártalmas?
Sehol nem olvastam, hogy növényekre ártalmas lenne, és nem is tapasztaltam növényproblémákat a használat után. Lehetséges, hogy van olyan faj, aminek nem használ, de eddig nem hallottam róla.
 

lakly

Főkertész
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne 6-7 hete üzemelő garnis akváriumomban a kövek között megjelentek valami lények (nem planária, mert az is van).
Hajszál vékonyságú, kb . 1 cm-esek, opálos színűek.
Mik lehetnek ezek a lények, és a planáriával együtt valamilyen hatékony módszerrel ki lehet e irtani?
 
Oldal tetejére