1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Fontos pH-Kh-Gh

Kategória: 'Víz tulajdonságok', témanyitó: szemjan, téma nyitása: Nov 29, 2009.

 1. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Ahhoz, hogy a pH leessen, nagyon sok CO2 kell. Meg talaj nélküli, tiszta RO vízzel feltöltött akvárium. A CO2 pH csökkentő hatását a Kh kompenzálja, aminek semmi köze a Ca-hoz. Pl. pár mg szódabikarbóna is csodákat művel, ha alacsony a pH.
   
 2. juhinhos
  Épp nem fórumozik ...

  juhinhos Kertész tanonc

  Tag:
  Júli 30, 2012
  Hozzászólások:
  72
  Kedvelik:
  7
  Hely:
  Kazincbarcika
  Sziasztok' adott egy 325L-es vegyes növényes aki, amiben a víz KH értéke 5, Co2 nagynyomású,PH-t digitális Ph mérővel mérem (bekalibráltam, elvileg pontos). Reggel 8-as PH, este 7,7 . Namost a Co2-őt adagolva( már nemtudom számlálni a bubikat), külső DIY reaktorral beoldva napközben 7,3-ra tudom letornázni. A kérdésem az, hogy a PH-KH-CO2 táblázat szerint kb. 6,8 és 7 körül kellene az ideális Co2 szinthez ennél a KH-nál. A növényeim lámpakapcs. után 1 órával már bubiznak(ez jó jel). Csalhat a táblázat ennyit? Vagy adagoljak még több CO2-ot? A halakat sem szeretném megmérgezni! :)
   
 3. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Ha a növény bubizik, és minden nő, akkor hagyd a CO2-t. A több CO2-vel egyetlen dolgot fogsz elérni, mégpedig, hogy gyakrabban kell nyírnod ;) Ekkora uszodában az sok munkát jelent :)

  Egyrészt én akváriumi körülmények között nem hiszek a táblázatnak. A DC-ben működik, de az tiszta víz meg egy kis hidrogénkarbonát... Másrészt a helyedben engem az jobban foglalkoztatna, hogy Kh 5°nk mellett hogyan lehet a pH 8?! Mennyi a Gh? A helyedben ezt a Kh-t vinném le inkább (hígítás, RO esővíz, savazás), utána a pH mindjárt barátságosabb lesz. Inkább figyeld a DC-t, vegyél akár 2-3-4 db-ot és tedd az akva különböző részébe. Amúgy ekkora akváriumba 4-6 bps bőven elég. Főleg, ha nincs nagyon extrán CO2 igényes növényed.
   
 4. juhinhos
  Épp nem fórumozik ...

  juhinhos Kertész tanonc

  Tag:
  Júli 30, 2012
  Hozzászólások:
  72
  Kedvelik:
  7
  Hely:
  Kazincbarcika
  Köszi a választ' A GH-t sajnos most nem tudom mérni. :( A TDS 170-190 körül mozog, lehet lejjebb kellene vinnem!
  Akkor a táblázat szerinted nem jó irányadó! Ja, soha nem volt DC-m. :) Esetleg kerítek egyet. Én igazából ebben a táblázatban kezdtem el kételkedni!
   
 5. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Milyen dekoráció/talaj van az akiban? nincs benne mészkő, esetleg tőzeg?

  Ha a csapvizet - ha azzal cserélsz - hagyod állni 1 napig, és megméred a pH / KH-t, mit kapsz?

  dexkill-el egyetértek, CO2 növeléssel óvatosan és ha megfelelően nőnek a növények, akkor felesleges is.
   
 6. juhinhos
  Épp nem fórumozik ...

  juhinhos Kertész tanonc

  Tag:
  Júli 30, 2012
  Hozzászólások:
  72
  Kedvelik:
  7
  Hely:
  Kazincbarcika
  Találtam a sufniban még régebbről Sera-s CO2 tartós tesztet (betettem már az akiba),várom mit mutat, és Neptunos keménységmérőt! Na ez GH 9-et mutatott, KH ugyanezzel 7, SERAssal 5 KH. :)
  Vízcsere ozmózvíz+ csapvíz keveréke úgy, hogy a fent említett értékek legyenek! Talajom agyagos van, nincs semmi benne ezen kívül.
   
 7. Tomi84
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi84 Új regisztrált

  Tag:
  Máj 30, 2014
  Hozzászólások:
  2
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Gladenbacher Straße 26, Biebertal, Németország
  Map
  Sziasztok!

  Nagyjából 2 éve vált az életem részévé ez a gyönyörű hobbi (növényes akvarisztika), de ennek csak a második felétől lehet azt mondani, hogy komolyabban foglalkozom vele. A tudásom nagy részét ezen a fórumon szedtem fel, nagyon sokat olvasva naplókat és egyéb hasznos topic-okat. Ez eddig elég is volt, de itt az ideje, hogy én is tegyek fel kérdést/kérdéseket mert nem találom a válaszokat. Picit hosszú lesz, de szeretném ha ismernétek a részleteket, megelőzve néhány esetleges kérdést.

  A technikám a következőképpen néz ki. Az akvárium egy 45cm-es Ga opti, a szűrés Ecco Pro 300, a fűtés Hydor külső (23c-ra állatva), a világítás ledes de mondjuk azt, hogy a fényerő majdnem 1l/w, nagynyomású co2 diffúzorral beoldva. Az aksiban Dennerle aktív talaj van úgy 8 liter+kevés Tropica táptalaj, 2 nem túl nagy red moor fa és egy darab kisebb kő az egyik fa alján. A szűrőben van 2 tálca BioRio, 1 tálca Eheim Substrat Pro, és 100ml Purigen a perlon alatt. A vizet amit az aksiba töltök RO készülékkel készítem. Állatokból van 2 oto, 9 Amano és olyan 20-25 CRS. A CRS-ek számát nem tudom mert dzsungel van az aksiban és a nagy részük kicsi még, nem rég születtek. A problémámat pedig pont ők adják. Vannak ugye azok az értékek amiket tartani kell az ő tartásukhoz. Kh, Gh, TDS, Ph. Az akvárium átesett egy átalakításon mióta üzemel és innentől kezdve lett egy kicsit zavaros sok minden. Az átalakítással mindössze annyi változott, hogy bekerült a 2db red moor fa és az egyetlen egy pici kődarab. Előtte vízcserekor GH emelő porral visszasóztam a vizet 120-as TDS környékére és minden rendben volt. A KH 2 a GH 5-6 körül alakult, és a TDS sem emelkedett számottevően a következő vízcseréig. Az átalakítás óta ez az egész felborult. Jelen pillanatban, ha cserélek 50% vizet, a TDS visszaesik 100 környékére majd a következő vízcseréig felkúszik egészen 180-ig. Ez sem túl jó a CRS-eknek ugye, de a túl lágy víz sem ha minden igaz. Nálam a Kh 2 a Gh pedig 2-3 között van folyamatosan mivel a magas TDS miatt nem sózhatok vissza. Egyszerűen nem értem, hogy mitől lehet magas és nőhet a TDS ha a Gh alacsony. A Ph-t sem nagyon értem mert 5,8-ra lecsökken ha megy a Co2. Táblázat alapján 5,8-as Ph és 2-es Kh alapján erős Co2 túladagolásnak kéne lennie, de a DC csak sima lime színű. Mondjuk ebbe már beletörődtem ,mert a kezdetek óta érthetetlenül alacsony és annyira nem is érdekel, csak fura ezért írtam le. A TDS és Ph mérő tuti jól mér, a követ pedig teszteltem mielőtt beraktam az aksiba. 1 liter RO vízben több ilyen kő, alig okozott TDS emelkedést 1 nap alatt. Meg egyébként is a fa alján van így eléggé be van takarva a talajjal. A garnélák eddig jól érezték magukat és most is úgy néz ki, hogy semmi bajuk, de nem lenne rossz ha vissza tudnám emelni a Gh-t 5, 6 esetleg 7 környékére. Pár napja volt 2 elhullásom, ebből az egyik petés volt, de mind a 2 felnőtt és idős volt, ezért reménykedem benne hogy "természetes" haláluk volt. De ha nem akkor lehetett az alacsony Gh is. Mi oldódhat a vízbe ami növeli a TDS-t de a csepptesztek nem mutatják ki? És egyáltalán miből? A tápozásra nem gyanakodnék mivel azon nem változtattam a korábbi állapothoz képest. A követ meg nem szívesen szedném ki próba alapon mert az baromi nagy meló lenne. Red moor? Vagy a Tropica táptalaj amiből kihúztam egy minimális mennyiséget a talaj alól az eltávolított növények gyökerével az átalakításkor? Teljes a káosz a fejemben. Köszönöm ha volt kitartásod végigolvasni :)
   
 8. Andris87
  Épp nem fórumozik ...

  Andris87 Főkertész

  Tag:
  Júni 30, 2011
  Hozzászólások:
  533
  Kedvelik:
  596
  Hely:
  Budaörs
  Sziasztok!

  Ismét kérdésem lenne vízkémiával kapcsolatban :) Korábban volt egy megkövesedett fás, teljesen RO vizes aksim, amiben mindig savasodással küzdöttem. Most az új aksiban pont az ellenkezője történik.

  A tervem az volt, hogy egy teljesen ADA tápozású nanót indítsak, így Power Sand, Amazonia került alulra és Step2-val illetve BrightyK-el tápozok. A vízcsere most is teljesen RO azzal a különbséggel, hogy nem kell visszasóznom, mert Seiryu van az aksiban, ami teszi is szépen a dolgát :) Az indítás óta játszom a CO2-vel, de a DC valahogy nem akar zöldülni... Ezért ma úgy döntöttem tesztelem a vizet még a CO2 indulása előtt és igen meglepő eredményt kaptam:
  • TDS: 197 ppm (ez gondolom a Seiryu hatása, rendben is van)
  • PH: 8 (na ezt nem értem mitől o_O, hiszen az Amazoniának csökkenteni kellene - mindenesetre így már tudom miért nem hajlandó kimozdulni a DC a kékből)
  • KH: 120 ppm (ennek pufferként kéne működnie és stabilizálni a PH-t 7 körül, nem?(n))
  • GH: 180 ppm (viszonylag egyformát mutat a TDS mérőmmel így a papíros teszt visszaellenőrizve (y))
  • NO2: 0 ppm (bika a szűrőm :sneaky:)
  • NO3: 80 ppm (na ez mi? Sosem volt még ilyen magas. Káros lehet? A BrightyK nitrogén tartalma okozhatja?)
  Algám nincs, kis mértékben zöld por jelenik meg itt-ott.
  Tudtok segíteni, hogy hogyan tudnám kezelni a fenti problémákat? Mivel tudom normális tartományba tolni és megtartani a PH-t? Káros ez a NO3 szint? Kell módosítanom a tápozáson?
   
 9. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,128
  Kedvelik:
  50,777
  Hely:
  Budapest
  Map
  Megtennéd, hogy megméred az RO vized?
   
 10. Andris87
  Épp nem fórumozik ...

  Andris87 Főkertész

  Tag:
  Júni 30, 2011
  Hozzászólások:
  533
  Kedvelik:
  596
  Hely:
  Budaörs
  Szia!
  A TDS mérő a víz vezetőképességét méri. Minél több iont tartalmaz a vized, annál jobb lesz a vezetőképessége, vagyis a TDS nő. Ez azt is jelenti, hogy biztosan nincs mindenre teszted, ami ebbe az értékbe beleszámít. Mérj csak rá egyszer tápozás előtt és után :)
  Nem tudom, a kövön végeztél-e sav tesztet mielőtt betetted. Mindenképp okozhat KH-GH emelkedést összetételétől függően.
  Ugyan így a red moor csökkentheti a PH-t (kezdetben a kioldódó csersavak még barnára is festhetik a vizet).

  A CRS-ek mellett én attól a kőtő sajnos megszabadulnék. A PH pedig óvatosan emelhető pl. adalékmentes szódabikarbónával, de a Seachemnek is vannak pufferei (sosem használtam még).
   
 11. Andris87
  Épp nem fórumozik ...

  Andris87 Főkertész

  Tag:
  Júni 30, 2011
  Hozzászólások:
  533
  Kedvelik:
  596
  Hely:
  Budaörs
  Persze, rámértem gyorsan arra is. Igazából nem RO, hanem bolti ioncserélt (18l nanóba elég a kannás, mindig ugyan azt a "márkát" veszem, így feltételezem, hogy a paraméterek nagyjából állandóak).
  • TDS: 4 ppm
  • PH: 5,5
  • KH: 0
  • GH: 0
  • NO2: 0
  • NO3: 5 ppm
  Ezzel heti kétszer cserélek vizet, kb egy 5 literes kanna megy bele hetente a bruttó 18 literes aksiba.

  Közben kikapcsolt mára a CO2 is, így rámértem az akvárium vizének PH-jára és ezúttal 7 lett, tehát a gáz beoldódik.
   
 12. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  A Gh és a Kh mértékegysége a nk° (német keménységi fok), nem a ppm. Én a helyedben a problémát a mérés oldaláról közelíteném meg. Biztos vagy benne, hogy jól/jót mérsz? 80 mg/l nitrát még éppenséggel lehetne (habár ilyen vízcsere rutinnal kb. kizártnak tartom, és akkor mindenen zöldalga lógna, az tutira100%), de a ph8 teljesen irreális. Talaj nélküli csapvizes ivadéknevelőben mérek ilyen pH-kat. A 197 ppm TDS 300-340 microS/cm-nek felel meg, ami visszasózás nélkül szerintem kb. lehetetlen. (Értem ezalatt, hogy nincs az a seiryu mennyiség, ami heti két csere mellett ennyire tolja a keménységet okozó ionokat.)

  Tehát:
  - mivel mérsz pH-t, Gh-t, Kh-t, nitrátot?
  - mértél-e kontrollt? Legalább a nitrátra, pl. GA macro hígításával készített referenciaoldatot
   
 13. Tomi84
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi84 Új regisztrált

  Tag:
  Máj 30, 2014
  Hozzászólások:
  2
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Gladenbacher Straße 26, Biebertal, Németország
  Map
  Savtesztet nem végeztem, viszont mint írtam, az akváriumba berakott kő mennyiségének a többszörösét raktam mindössze egy liter RO vízbe és nem okozott számottevő TDS növekedést. 7ppm-ről emelkedett fel 15ppm környékére. A Kh-Gh-val pedig pont az a bajom, hogy a TDS-el szemben ezek az értékek nem növekednek. A TDS felkúszik 100-ról 180-ra, de a Kh-Gh állandó marad. Mondjuk a 2-es Kh tökéletes, de a Gh alacsony.
   
 14. Andris87
  Épp nem fórumozik ...

  Andris87 Főkertész

  Tag:
  Júni 30, 2011
  Hozzászólások:
  533
  Kedvelik:
  596
  Hely:
  Budaörs
  Easy Life tesztcsíkot használok (PH, Kh, Gh, NO2, NO3), viszonylag egyértelműen mutatja az eredményt + egy egyszerű TDS ceruzát. A tesztcsík skáláján ppm és °is szerepel.
  Kontrollt a PH-ra tudtam mérni egy cseppentős Neptun teszttel és kb jónak tűnik az érték (biztos, hogy 7,5 feletti). Talán van még valahol lakmuszom, azzal még rá tudok csekkolni.
  A Kh, Gh-ra rá tudok nézni ugyancsak Neptunos teszttel, hogy nagyságrendileg jók-e az értékek. Most cseréltem vizet, a TDS 170-re ment vissza (ehhez tudok valahogy referencia oldatot csinálni és ellenőrizni a kalibrációt? - mondjuk kalibrálási lehetőség nincs rajta).
  GA macroval hogyan tudom ellenőrizni a tesztet?
  29268139923_2e654836c4_z. IMG_1178 by Andris_87, on Flickr
   
 15. Adam Butkai
  Épp nem fórumozik ...

  Adam Butkai Nézelődő

  Tag:
  Szept 16, 2016
  Hozzászólások:
  29
  Kedvelik:
  5
  Hely:
  Parad
  Sziasztok én tetra tesztel mertem Gh 8 Kh 6 ez most jó vagy nem rengeteget olvastam de még nekem mindig ne 100%értem ezt a dolgot
   
 16. Andris87
  Épp nem fórumozik ...

  Andris87 Főkertész

  Tag:
  Júni 30, 2011
  Hozzászólások:
  533
  Kedvelik:
  596
  Hely:
  Budaörs
  Változtattál bármi máson? Más növénytáp, garnélatáp, bármilyen adalék?
   
 17. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  A csíktesztet teljesen komolytalannak tartom, JBL teszteket ajánlom kifejezetten, megbízhatóak (kivéve a nitrát).

  Patikában kérjél 7,455 g KCl-t kimérve (nem árt, ha ismerős vagy ott...), ezt oldd fel 1000 ml tiszta vízben. Mivel a RO-d kétséges, ne azt használd, hanem szerezzél minél tisztább vizet (talán az ioncserélt is jó lesz, csak mérd meg előtte a vezetőképességét!), ebből az oldatból hígíts 100 ml-t 1000 ml-re, ennek a vezetőképessége 1413 microS/cm. Ebből hígíts 100 ml-t 1000 ml-re, ennek a vezetőképessége 147 microS/cm lesz. Természetesen a bemérés, hígítás pontossága és a felhasznált víz tisztasága ezen módosíthat kicsit, de arra jó lesz, hogy ellenőrizd a "TDS" műszered. Ja, vezetőképességet kijelez, vagy csak azt a nyomorult TDS-t? :) Azt tudod, hogy milyen állandóval számol?

  0,5 illetve 1 ml GA macrot hígítasz 1000-1000 ml-re (külön-külön!), a kapott két oldat ~25 (24,5) mg/l illetve ~50 (49) mg/l nitrátra nézve.
   
  Andris87 kedveli.
 18. inadsz
  Online

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,419
  Kedvelik:
  8,331
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Erről jut eszembe, hogy nyomogattam nem régiben az ADWA TDS mérőt és valahogy eljutottam abba a menübe ahol lehet állítani mi legyen az átváltási szám a mértékegység között.
   
  Utoljára módosított: Szept 25, 2016
  dexkill kedveli.
 19. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  ...és ilyenkor esik kétségbe az egyszeri akvarista (én mindenképpen), hogy akkor most hogy is van?! :) Annyira boldog lennék, ha mindenki az EC-t használná :) Amúgy is azt mérjük ugyebár?! ;)
   
  ZaCK és inadsz kedvelik.
 20. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  4,512
  Kedvelik:
  4,093
  Hely:
  Budapest XIV.
  Kérdés: az 51-es leendő taiwanosban most vízcsere előtt 8-as pH-t mértem, lecseréltem 20 litert sima (visszasózás nélküli) RO-ra, most a TDS 98-100, a pH lement 7,5-re.
  A cél a 6,5-6,7 lenne, azon kívül hogy tőzegezzek (mennyivel érdemes indítani, ha egyáltalán?...), milyen más megoldás lehet a pH csökkentésére? CO2 beoldás technikai okokból nem lehetséges sajnos (nincs hely a palack+reduktornak).

  https://akvakertesz.hu/threads/mossy-fingers.6325/page-4

  (2 liter biorio, dennerle shrimp king talaj van.)
   

Aktuális oldal megosztása