• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Paludárium építéssel kapcsolatban

Kapalyag László

Kertész szaki
Na felmerült bennem a kérdés hogy hogyan és mi a titka. Esetleg penészesedés? itt valamilyen alga? szellőztetés? A miért kérdések sokasága és hogyan. Szeretnék építeni eggyet de nemtudom mifélét merre menjek és hogyan. Lehet vannak még honfitársaim akik ugyan ebben a helyzetben vannak és szükségük lehet válaszokra. Arra kérlek benneteket hogy segítsetek nekem illetve a további kezdőknek. Pár kérdésem lenne is itt pl. ha zárt a paludáriumom akkor a szelőztetés hogy kel megoldani mennyi ideig illetve világitás?
 
Már sima zöld levelibékán is gondolkodtam(tudom védett).
Csak hogy fogja be az ember?Illetve inkább úgy fogalmaznék,hogy nem lehet úton útfélen találkozni vele.
Az ürgét tudom,önteni kell,azt tudnék szerezni.:D
Igen,a fertőzés csak erősödött,már nézegetem egy ideje őket.
 
Én a helyedben Litoria caerulea-vel próbálkoznék. Nem védett, beszerezhető szerintem még MO-n is. Ha jól emlékszem régebben még talán a Zöld Leguánban is láttam belőle, bár az nem ma volt. Leveli ez is, csak épp észak-amerikai és az egyik legkönnyebben tartható faj. Csak néha hangoskodik, de aki békát tervez, annak ezzel is kalkulálnia kell ;)
 
Ja és persze itt is érvényes a "minél nagyobb, annál jobb" elv. De egy dolgot tarts szem előtt. Ha békázni szeretnél és nem nyílmérgezni (bár mondjuk ott is a dendrobates fajok fakúszók) akkor felfele kell gondolkoznod, mert másznak. A levelik 90%-ban le sem mennek a talajszintre, tehát inkább magas, mint széles terrárium kell, sok-sok ággal/sziklával és sok neoregéliával lehetőleg.
 
Kisebb méertben nem nagyon találsz levelit csak a nyílmérgeket. De köztük vannak egészen nagyon aprók is. A legkönnyebben tartható és egyszerűen beszerezhető kicsi bék a vittatus. És az a legolcsóbb MO-n beszerezhető béka ha minden igaz.
 
Az Amazóniai tejbéka is nagyobb méretű már, meg mivel enyhén mérgező a bőre, ha halakat is akarsz tartani a paluban, nem célszerű ő sem
 
A Dohány utca elején a Kis Tekiben sokféle brekusz szokott lenni, ha meg vársz az októberi TP-ig, ott dúskálhatsz a különböző békafajtákban, illetve mindent egy helyen beszerezhetsz hozzájuk.
Azért a megfelelő táplálásuk sem sétagalopp, meg persze a folyamatos párásítás, melegítés, stb. Persze ez is fajta függő, gondolom az egyszerűbbek könnyebben tarthatók.

AmegA Attila nemrég összedobott egy kis srácnak békás kuckót, ő is elláthat tanácsokkal.
 
Ha szép és egészséges békákat szeretnél, akkor nem biztos, hogy boltban kellene vásárolnod. Ott sokszor meg se nézik mit vásárolnak fel, és elég sűrűn fordul elő vad befogott példány, ami kapásból egy rizikó. Van elég sok békatenyésztő, akiktől közvetlenül tudsz venni garantáltan egészséges, szép példányokat, sokszor a bolti ár alatt. Ilyen tenyésztő Bujdosó Áron vagy Kiss István. Ha konkrétan egy palu megépítése érdekel, anno írtam egy kis cikket róla, nem nagyon foglalkoztak még a témával azelőtt. Persze azóta van jó néhány plusz tapasztalat, amik még nem szerepeltek akkor benne.

DendroBase.hu Paludárium építése

Ez volt az első palum, talán még naplója is van itt a fórumon. Ennek a megépítéséről, kezdeti lépéseiről szólt a fenti cikk. Persze nem lett teljes, mert a technikai háttér hiányzik, nem volt rá érdeklődő :)

SAM_4628.jpg

SAM_4627.jpg

SAM_4661.jpg
 
Ha építek is egyet,azt csak profin szeretném csinálni.De nagy terráriumnak nincs hely.Vagy marad ez a kicsi,
Vagy ha nem lehet kezdeni benne,akkor nem lesz.
 
Hát mit mondjak,nem egyszerű.
Utána néztem,elvileg elég az üveg 3-6 békának.
Igazából az a mikroklíma tetszik,ami egy ilyen vivi-,paludáriumban van.
Azt meg lehet teremteni békák nélkül is.De kialakításon nem változtat,
ugyan úgy kell bele szellőzés,fűtés , párásítás.Vannak kimondottan nano terráriumba való növények.
Valószínű nem mostanában lesz,mert most költöttem kb 100e-t az akváriumra.:)
 
Nagyon szépen meg lehet oldani ezeket a dolgokat kompakt méretben is. Ahogy írtad, vannak kifejezetten kisméretű növények, amik jól mutatnak és ki sem növik a palut. Ha megelégszel egy sekélyebb medencével is, nagyon sok jó ötletet lehet rá találni.

Szellőzéssel különösebben nem kell vacakolni, a békáknak úgyis brutálisan magas páratartalom kell (85% felett az igazi), ezért arra külön elektronika felesleges, csak vágass jó helyre pár lyukat, ami huzatol kicsit. A palu azért nagyon jó dolog még, mert a párásításban és fűtésben nagyon sokat segít a medence. Ha azt fűtöd olyan 24 fokra, nem is kell külön fűtés a békáknak, szobahőmérséklet felett kicsivel kényelmesen elvannak. Viszont arra ügyelj majd, hogy a nyílmérgek iszonyatosan béna úszók, konkrétan belefulladnak a vízbe, ha rövid időn belül nem sikerül valahol kimászniuk. Szóval vagy vízen úszó növény fog kellene, vagy sok belógó ág (amennyiben persze picit nagyobb vízfelülettel számolsz). De persze szívesen segítek majd, ha elérkezik az idő. Én is most vágtam bele épp egy új projektbe, hamarosan naplózom is :)

Ha vízszintesben gondolkozol, pár kedvcsináló kép ;)

seah-ming-chuen3-01.jpg


tumblr_mnkr3fgMXG1ssiwdko2_1280.jpg

A jelenlegi kedvencem:

image.jpg

Régebben én is csináltam egy kisebb méretűt is, bár ott inkább a vízalatti részen volt a hangsúly, de ez egy 40 literes porosodó, "maradék" akváriumból lett megcsinálva;

1.png
 
Igen, nem kimondottan akvakertészet, de ennek is megvan a maga hangulata. Elég nagy fába vágtam a fejszémet, mert szeretnék összehozni egy szép növényes paludáriumot, de (amennyire tőlem telik) profi növényes akvával... Jó régóta mennek a tervezgetések, beszerzések, "építkezések", de lassan-lassan haladok. Csak rá kéne vennem magam, hogy nekiugorjak a naplózásnak :p
 
Back
Oldal tetejére