• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Otthoni 112 literes

Szerintetek egy 112 literes aksiba mennyi Amano kell, hogy "tevékenykedjenek"? Nálam sajna 4 db van, és szinte soha nem látom őket, a fa alá vannak bebújva. Ezáltal a takarító munkájuk sem mutatkozik meg. Nyilván több kellene belőlük, de kb. mennyi? Az elhaló ecset és staghorn alga érdekli őket?
Jelenleg ennyi hal van:
8 neon
6 ékfoltos razbóra
3 guppy
3 endrel guppy
3 borostyán molly
4 amano

Kérdésem tehát, mennyi amano garnélát vegyek, hogy segítsenek leküzdeni az egyébként nem kevés algámat.
 
15-20db mehet simán bele, ha sok algád van és olyan amit esznek.
Akkor beruházok még párra :)
Algák: leginkább staghorn és ecset, héhol barna, zöld pont.
Mi a tapasztalat, fogyasztják ezeket? Hiába, hogy elhal az ecset és a staghorn a levelekről így sem tudom levakarni... A fáról elhalt állapotban könnyen lejött.
 
Úgy néz ki sikerül még amano garnélát beszerezni +11 db-ot. Így összesen 15 db lesz, de sajnos csak a jövőhétvégén. Külföldi oldalakon azt olvastam, hogy ha éhesek akkor szinte az összes algát bepuszilják, láttam képeket is róla, valami brutál módon tudnak algát eltüntetni.:eek: Remélem nálam is besegítenek (addig más kaja úgysem lesz nekik:whistle:). Továbbá jön 4 heléna is, a meglévő csiguszok ellen. Ha minden jól megy a hétvégén meglesz a világítás bővítése, és akkor 4x24W lesz bent. Elsőnek max. 4 órát megy majd a +2 fénycső, csak óvatosba, nem szeretném ha tovább nőne az alga mennyisége. Hetente emelném 1 órával. A BGA topicban láttam, hogy van akinek a lily lecserélése esőztetőre hozott sikert a BGA eltüntetésében. Hétvégén kipróbálom én is.
Rakok pár képet a növények bubizásáról. Tudom itt a legtöbb embernél totál megszokott dolog ez, de nekem nagy öröm, hogy így bubiznak.:)
bubi_1_151420.JPG

bubi_2_151427.JPG

bubi_4_151430.JPG
 
BBA ott jön elő leginkább ahol erős a flow. Lillyről váltva esőztetőre csak még koncentráltabb áramlást kapsz.
 
Sziasztok!

Rakok fel néhány képet, a jelenlegi helyzetről. Nagy változásokról nem tudok beszámolni. A garnélacsapat hétvégén érkezik, pár darab helénával együtt (ha minden jól megy). A plusz világítást nem sikerült beiktatni, nem volt időm rá. Jövőhéten otthon leszek, akkor megcsinálom. Új fejlemény, hogy úgy néz ki lesz nagynyomású CO2, hozza a Jézuska. :)
A hozzávaló dolgokat külön venném meg, és nem feltétlen lenne minden akvarisztikai célra kitalált elem. CO2 palackot igyekszem helyben beszerezni akár használtan is, iparit. Egy 5 kilós palackra gondoltam, annyi elég lesz egy darabig, illetve az még talán a szekrénybe is beférne. A reduktor is ipari lenne, mondjuk nem tudom, hogy ott van-e olyan ami ~3 bar nyomást tud kiadni. Ennyi kellene kb. az atomizer miatt. A mágnesszelep olyan kell ami nem melegszik túlságosan, lehet ez akvarisztikai lesz. Tűszelep CO2 cső nem kell, visszafolyásgátló viszont igen.
Egyenlőre ennyi, majd írok még, hogy hogyan alakulnak a dolgaink.
Egy személyes megjegyzés a végére. Az akvárium egyre jobban tetszik nekem és barátnőmnek is. Tulajdonképpen funkcióját betölti, örömünket leljük benne. Nézegetjük, nini megint ott egy új levél, és amott is milyen szép. A halak ha az akvárium közelébe megyünk egyből odajönnek, cikáznak. Persze igyekszünk mindig szebbre és jobbra csinálni. Nyilván soha nem lesz a hónap akváriuma és nem is fog nevezni egy versenyre sem, de ez sosem volt cél. Tudom, hogy itteni mércével mérve nem nagy dobás ez az akvárium, de amíg nekünk tetszik addig nagy gond nincs.:)
Szép napot!
xedikht_1_154144.JPG

xedikht_2_154146.JPG

xedikht_3_154149.JPG

(Bocsi a minőségért, csak telefonnal tudok képet csinálni...:()
 
Azért ne szóld le nagyon az akváriumot :)
Amint sikerül beindítani a parvulát és elkezd kialakulni a nagyobb terekben a gyepesedés szuper jól fog kinézni :)
Addig meg bal oldalt hátul is szép dzsungel fog kialakulni, úgyhogy tiptop kis aki lesz ez :)
 
Azért ne szóld le nagyon az akváriumot :)
Amint sikerül beindítani a parvulát és elkezd kialakulni a nagyobb terekben a gyepesedés szuper jól fog kinézni :)
Addig meg bal oldalt hátul is szép dzsungel fog kialakulni, úgyhogy tiptop kis aki lesz ez :)
Köszi szépen! :)
 
Sziasztok!

Először is Boldog Újévet mindenkinek. Elég rég jelentkeztem már, így ideje, hogy beszámoljak a jelenlegi helyzetről.
Valahol ott hagytuk abba, hogy a mostani 2x24W lesz felturbózva 4x24W-ra és nagynyomású CO2 lesz beüzemelve. Továbbá Helena és Amano garnéla beszerzése volt a cél.
Namármost a helyzet a következő:

CO2:
Úgy alakult, hogy a szüleim és mamám révén szert tudtam tenni használtan (de kitűnő minőségben) Papillon reduktorra és Aqua Medic mágnesszelepre.
Most már "csak" palack kellene. Szerintem ehhez az akvához egy legjobban egy törpe 10 kilós palack lenne a legjobb. De ha normális 5 kilósat találnák már annak is tudnák örülni.
Picit más, de azért még a CO2-höz tartozik:
Kb. 1 hónapja módosítottam kicsit a citromsavas rendszeremet. 2 darab 1 literes szódásüveget használok. Előnye, hogy baromi gyorsan eléri a számomra szükséges 2,8 bar nyomást. Nagyjából 2 perc alatt kész is van rázogatás nélkül is, így több citromsav marad az "A" üvegben.
Az arányokat is módosítottam:
- 262g citromsav + 3,5dl víz
- 200g szódabikarbóna + 3dl víz
(Nem otthonról írok, ha hazamegyek megnézem pontosan, és ha valamit elírtam volna szólok.)
A szódabikarbónás üveget fel szoktam rendesen rázni. Azt vettem észre, hogy ha nem rázom össze akkor nagyon leül az aljára és a citromsav menet közben csak a víz tetején gyűlik össze reakció pedig nem lesz. Rázogatva nálam egyszer sem volt ilyen.
Ezzekkel az arányokkal és az 1 literes palackokkal nálam kicsivel több mint 1 hétig elmegy, úgy, hogy a tűszelep TELJESEN meg van nyitva. Nem tudom mennyi bubi/sec (nincs víz a buborékszámlálóban), de volt, hogy picit sok lett (sárga DC, pipáló halak). De szerencsére egy alkalommal fordult ilyen elő. Ha már itt tartunk. Az üveg bubiszámlálót, hogy szoktátok feltölteni? Nagy nehezen feltöltöttem, rá raktam a csöveket amiket csak öngyújtóval tudtam megoldani, majd pedig 3 alkalom után nyitáskor kilövi a számlálóban lévő vizet. Szedjem le megint a nagy nehezen rátuszkolt csöveket? Nektek is kilövi a vizet belőle? Ti hogy töltitek meg?
Csiga+garnéla:
Sajnos csak Helena csiga lett meg, összesen 4 darab. Amano garnélát nem sikerült sehol találnom, de talán most január vége felé összejön. Őszintén szólva a garnélák megérkezése után bővíteném a világítást és üzemelném be a nagynyomású CO2 rendszert.
A meglévő némi algát elpusztítanák illetve ha újabb ütné fel a fejét egyből tudnának reagálni rá. Összesen ~15db lenne bent belőlük.
Világítás:
A világítás nem lett kész... Minden megvan csak nincs összerakva. Ami késik nem múlik, de szerintem megvárom a nagynyomású rendszert, és a kettőt együtt indítom.
Alga:
Alga fronton van némi változás. A GDA szinte teljesen eltűnt, az agancs algával egyetemben. Ecset és zöld pont még van azért de nem terjed. Barna alga szintén van az üvegen, viszont fogalmam sincs mitől. Csak tippelni tudok. Mivel az akvárium mondhatni beállt, ezért ez nem kezdeti barna alga. A 2x24W fény lehet, hogy kevés és ettől jön elő? Netán a magas szilikáttartalom? Nálunk nagyon kemény a víz és nem is a legjobb, ezért ezt sem zárnám ki. De ezek csak tippek, ha meg lesz a plusz világítás akkor talán szűkülhet a kör.

Csináltam képet a jelenlegi helyzetről de sajnos elég rossz minőségűek... Ettől függetlenül rakok fel kettőt, mivel már elhatároztam, hogy töltök fel.
Csak épp valamiért nem engedi fotoalbum.hu Amint megjavul rakok fel.
2014_1_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014_1_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


A kepfeltoltes.hu-val oldottam meg, remélem működik.
 
Utoljára módosított:
Üdvözlet!

Helyesbítenem kell a CO2 receptjét. Az egy literes palackban történő keverésem:
Citromsav: 200g + 3dl víz
Szódabikarbóna: 262g + 3,5dl víz

A többi stimmelt. :p
Bocsi a tévedésért.
 
Sziasztok!

Egy kis beszámoló a történésekről.
A világítást sikerült kibővíteni, immár 4x24W kavar, egyenlőre még napi 4 órában, majd napi 6 és úgy 8. Igyekszem fokozatos lenni, de durvuljon el az alga helyzet.

Sikerült! Végre megvan a nagynyomású CO2 rendszer! Na jó egy két apróság hiányzik még, de már az is meg lett rendelve a GA-ból. Ami miatt nem megy még a rendszer: normális CO2 cső kellene (jelenleg a citromsavas rendszernél darabokból van összerakva festo toldóval), visszafolyásgátló, tapadókorong. A GA-ba szerencsére van ADA szett amiben pont ezek vannak benne, elméletileg ma vagy holnap meglesz (remélem).
Amúgy nagyon elégedett vagyok magammal. Érzésem szerint nagyon olcsón sikerült összeraknom a rendszert. Sok keresgélésnek és kivárásnak meglett a gyümölcse.
A rendszer elemei: Messer törpe 10kg CO2 palack (félig) + Papillon reduktor (alig használt) + Aqua Medic mágnesszelep (alig használt) = mindez egyben 34.000 Ft.
Úgy gondolom ettől olcsóbban nem igazán lehet kihozni. Öröm és bódottság. :D

A növényeket erősen visszavágtam picit átrendeztem, eléggé eldurvult a helyzet már, csúnyácska volt úgy. De bízok abban, hogy a plusz fény és a nagynyomásúval majd gyorsan helyreállnak.
Viszont lenne egy problémám is. Minden alkalommal vízcserekor talajporszívózok. És minden alkalommal a beszívókosár előtt a helferi között barnás cucc van, ami szerintem nem mulm. De minden héten! Hiába porszívózom csutkára ki, 1 hét múlva megint ugyan olyan...
Arra is gondoltam már, hogy a táptalaj jön föl...Szerintetek?:shifty:
Nem túl jó kép, de szerintem látszik miről beszélek:

kerdes__093031.JPG


Az elkészült világítás:
vilgts_093032.JPG


A jelenlegi állapot:

01.21_2_093034.JPG


Szép napot!
Üdv.:Sanyi
 
Sziasztok!

Mostanság nem nagyon írtam, úgyhogy megosztom az elmúlt időszak történéseit. Röviden, tömören.
A lakók bővültek +6 db amano garnélával. Így már 10 db volt bent. Egészen 3 napig. Sajnos az egyik legnagyobb garnéla kiugrott és megszáradt a padlón. Ő már a bekerülésétől kezdve rendetlenkedett, kétszer kiugrott, akkor észre lett véve, sajnos harmadjára nem tudtuk megmenteni. Az ő példáján fellelkesülve másnap egy neon is hasonló sorsra jutott.:(
Algák ellen próbaképpen elkezdtem Alga Regular-t használni, tegnap öntöttem be a második adagot. Az algák elkezdtek szépen fogyni, bár lehet, hogy az amano garnéláknak is van közük a dologhoz.
Zöld szakállalga jelent meg, szerintem a plusz világítás hatására. Jut eszembe csövet is cseréltem, a 4 db csőből most 1 grolux növényes és 1 grolux 6000K van bent. A GDA úgy tűnik soha nem fog eltűnni pedig baromira unom. Ugyan ez a helyzet a barna algával is, melyről szerintem a szikes víz tehet. Sajnos a zöld pont alga sem múlik, sőt terjed is. Foszfát szintet kellene mérnem, és valószínűleg pluszba adagolnom.
Jah, és tegnap elkészült a DIY surface skimmer-em.
Hozzávalók:
- CD tok
- Pillanatragasztó
- belső szűrő motorja (450l/h)
- TM30-as kékszivacs

Nem tudom, hogy a kis darab szivacs mellé rakjak-e sűrűbb lyukút, vagy perlont esetleg... Mint ahogy azt sem tudom mennyi idő múlva kellene hogy hasson...
Ezekhez kérnék egy kis segítséget. (Vízcsere miatt bubis)
Így néz ki összerakva:
surface_1_140351.JPG

surface_2_140354.JPG

surface_3_140354.JPG


A helyzet az, hogy csak kb.-re tudom a működését, remélem azért nem csináltam hiába és nem szúrtam el valamit nagyon.
Vélemény?:shifty:

Üdv.:Sanyi
 
Back
Oldal tetejére