• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Otthoni 112 literes

Sziasztok!

Gyors helyzetjelentés, amíg el nem felejtem. Tegnap egyszerre láttam az összes Amanot, hál' Istennek megvan az összes, nem dobbantottak. 3 kisebb látványosan kergette a nagyobbikat. Gondolom csak fogócskáztak...:whistle:
Elkezdtem tenni is valamit az algák ellen, a "basszus remélem majd elmúlik" taktika nem volt kifizetődő:p.
  • A világítás feljebb lett emelve, és csak 6,5 órát megy a 8 helyett.
  • Mindennap kap carbot a kirtikus rész leállított szűrő mellett.
  • Az áramlás erősen visszább lett véve.
  • Mivel visszavettem az áramlásból, így kevésbé fodrozódik a vízfelszín. Ennek köszönhetően 1 bibu/sec beoldás mellett a DC lime zöld az beoldástól legtávolabb eső helyen is. Remélem így a CO2 elosztása egyenletesebb lett.
Kb. 2 hetet adok a változtatásoknak, ha addig sem szorul vissza a staghorn és az ecset akkor valami mást kell kitalálni. A felemelt világítás ellenére a növények még bubiznak.
Ha legyőztem a staghorn algát, továbbra is kérdés, hogy emeljem-e a világítást +24W-tal.
Annyira meglepődtem, hogy lime zöld közeli a DC, hogy egyből kikaptam. Mondom ez tuti "elromlott", mert nem emeltem a beoldás mennyiségén, csak a szűrőt vettem visszább. Érdekes, hogy ennyit számít ez.


Üdv.:Sanyi
 
Üdv mindenkinek!

Tegnap megvolt a vízcsere, illetve az üveg tisztítása. A technikát is erősen kellene már tisztítani a héten sort kerítek majd arra is. Túl sok mindenről nem tudok beszámolni, nagy változások nem történtek, de nézzük ismét kategóriákra bontva.
Alga:
Hmm... Eléggé vegyes érzelmekkel lehet erről írni. Olyan is-is kategória. Kezdjük a negatívummal. Az ecset alaga szerűség kissé felmászott a mini parvula egyes szálaira, viszont az aljzaton nem terjedt tovább. Diatom van a talajnál az üvegnél, kb. 2-3 hete. Eddigi jelentéseimből eddig furcsamód kimaradt. Talán azért mert eddig mindig volt (az előző 54 literesnél is folyamatosan). Hogy ezzel mit fogok kezdni? Passz. A GDA még mindig van, viszont sokkal kevésbé látványosan mint előző héten. Ugyan ez igaz a pontalgára is, most már csak elvétve találtam.
Ami még öröm, hogy az agancs alga a carbo hatására kezd elhalni.
Világítás:
Az előző héten 6,5 órát világítottam és megemeltem a világítás magasságát. Őszintén szólva nem látom azt, hogy lenne értelme ennek... Az agancs ellen csináltam, de szerintem nem reagál rá. Bezzeg a carbo...
Előző héten az volt a terv, hogy ezen a héten is marad így a világítás. De könnyen lehet, hogy holnaptól visszatérek az eredeti felálláshoz. A +24W kérdés még mindig fenn áll. Lehet a világításos fórumon kellene próbálkoznom ezzel a kérdéssel...
CO2:
A dupla adag citromsavas még tartja magát, remélem hétvégéig kitart. Így elég lenne egy hónapban 2 keverés, ami nem lenne mindegy. Igaz 1 bubi/sec a beoldás mennyisége, de a DC végig lime zöld színű. Az atomizert elkezdte belepni a barna alga szerűség, letöröltem róla.
Remélem hó végén lesz már ADA Superge, a kívánságlistámon egy ideje rajta van már.
Növények:
A növények megvannak. Növögetnek, elvannak az agancs szeret a leveleikre kúszni, de amúgy minden rendben. Nem foszlik a levél, nem barnul, új hajtások mindig jönnek. A parvula gyatra még mindig, talán a +24W jó hatással lenne rá. A nagyon algás parvulaszálakat levágtam.
A bal oldalon a Pogostemon erectus nem fejlődik. Hozott kis új hajtásokat, meg bokrosodna is, de ez így nagyon karcsú. 5 hete indult az aki, ez így nagyon gyér szerintem, valamiért nem érzi jól magát nálam. Cseréjét gondoltam. Valami enyhe pirosas növényt képzeltem el. Kb. ezekre gondoltam: Alternanthera reineckii Pink (roseafolia), Hygrophila polysperma Rosanervig (sima Hygrophila polysperma mellé lenne ültetve, így lehet ez lesz az esélyes), Ludwigia sp. Szerintetek melyik ami meg is maradna nálam és kb. illene az összképbe?
A parvula mini hátterébe is szeretnék valamit ültetni. Itt ezek közül gondoltam valamelyiket: Vallisneria nana, Eleocharis Vivipara, Vallisneria spiralis Tiger, Vallisneria americana var. asiatica, Eleocharis sp - montevidensis.
Egyikkel sem volt még dolgom. Tudnátok ide is tippet adni?

Végül a képek:




Alga:



Így néz ki egyenlőre. Nem egy nagy valami. Apránként alakul, szeretjük nézegetni, gondozgatni.
Növényválasztásban illetve a világításban tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm!

Szép napot!
Üdv.:Sanyi
 
Igen, annak néz ki, de ott is van azért ecset bőven.
Adagolsz bacit? Van bio szűrőtölteted?
 
A hosszúkás szálak mind staghorn, a kis pamacsok BBA alga (ecset alga).
Igen, így gondoltam én is:
. Az ecset alaga szerűség kissé felmászott a mini parvula egyes szálaira, viszont az aljzaton nem terjedt tovább
Azon a képen ahol a fa látszik:
Ami még öröm, hogy az agancs alga a carbo hatására kezd elhalni.

Bacit nem adagolok, csak vízelőkészítőt használok (S. Prime).
Biológia szűrőtöltet van:
1 liter siporax
1 liter enheim substrat
~1,3 liter enheim substrat pro
Az alsó tálcában kerámia + szivacs + a biológia töltetek + Seachem Purigen + szivacs (legutóbb nem tettem bele perlont)
Érdekes, hogy az indítás utáni héttől megvannak. Sajnos nem akar a staghorn fogyni. Levágtam a nagyon ecsetes parvulát. A talajon elindult az ecset a kavicsos részen, de miután sikerült belőnöm a CO2-őt elkezdett fogyni onnan.
 
Sziasztok!

Egy kis helyzetjelentés.
Növények:
2 db új növény került be. Egy pirosas Alternanthera reineckii.. (nem tudom mi a vége), illetve Vallisneria nana. A többiek növögetnek, a parvula mini kivételével. A hátsó növényeket már vissza kellett vágni.
Alga:
Úgy néz ki az agancs alga mintha kezdene fogyni. Mintha. Az ecset továbbra is folytogatja a parvulát. Lehet le kellene az egészet nyírni. Jelenleg carbo-s kezelést kap. A GDA vissza vissza tér, és diatom is van néhol. Zöld pont itt-ott az üvegen, nem veszélyes.
CO2:
Sajnos eldurrant a műanyag bubiszámlálóm. Nem bírta a 3 bar nyomást, az atomizer miatt viszont muszáj ekkora nyomás megléte. Sajnálatos módon a dupla adag citromsavas egyveleg nem jelenti azt, hogy kétszer annyi ideig tart a rendszer. ~ 1,5 hét alatt kifogy így is, így nem igazán éri meg a dupla adag. Ha esetleg valakinek van valami tuti keverési aránya ossza meg velem nyugodtan. Ettől függetlenül a DC lime zöld, a növények bubiznak.
Világítás:
Tuti növelve lesz, valószínűleg 4x24W-ra. Valaki megerősíthetne, hogy nem fogok hülyeséget csinálni ha ennyit emelek a fényerőn.

Így fest a jelenlegi állapot (most a szokásosnál is rosszabb képet csináltam):
8.ht_090620.JPG

8.ht_1_090627.JPG


Szép napot!
Üdv.:Sanyi
 
Gondolom a szódabikarbóna viszont nagyrészt megmarad a másik palackban ugye?

Ezt Killer81 akvaristás blogjából idézem

"Figyelem !!!
Ne próbáljuk a szódabikarbónát föloldani a vízben.
Simán csak öntsük rá a vizet és kész.
Ha föl próbáljuk oldani, akkor nagyon ellúgosodik a víz és valami okból egy idő után nem keveredik rendesen a citromsavas vízzel. Ehelyett egy semleges réteg keletkezik a két folyadék között és nem megy végbe a reakció egyenletesen."

Ő most azzal kísérletezik, hogy visszacsapószelepek segítségével egyből beküldi a citromsavat a szódabikarbónába, tehát belelóg a cső vége és így ott nagyrészt egyből reakcióba lép a két anyag.
Plusz még most a "recepten" is változtatott de erről még nem írt tapasztalatot, hogy hogyan vált be.
 
Gondolom a szódabikarbóna viszont nagyrészt megmarad a másik palackban ugye?

Ezt Killer81 akvaristás blogjából idézem

"Figyelem !!!
Ne próbáljuk a szódabikarbónát föloldani a vízben.
Simán csak öntsük rá a vizet és kész.
Ha föl próbáljuk oldani, akkor nagyon ellúgosodik a víz és valami okból egy idő után nem keveredik rendesen a citromsavas vízzel. Ehelyett egy semleges réteg keletkezik a két folyadék között és nem megy végbe a reakció egyenletesen."

Ő most azzal kísérletezik, hogy visszacsapószelepek segítségével egyből beküldi a citromsavat a szódabikarbónába, tehát belelóg a cső vége és így ott nagyrészt egyből reakcióba lép a két anyag.
Plusz még most a "recepten" is változtatott de erről még nem írt tapasztalatot, hogy hogyan vált be.
Nem marad szódabikarbóna benne, feloldódik az összes. A visszacsapó szelepes megoldás nekem is eszembe jutott, de nincs ilyen szelepem. A cső vége fél centi híján belelóg a szódabikarbónába. A szódabikarbónás palackot csak akkor rázogatom, lötykölgetem, amikor a megfelelő nyomást próbálom az elején elérni. Próbálok én is kitalálni valamit, hogy még hatékonyabb legyen.
 
Akkor nálad tényleg csak egyszerűen gyorsan elfogy az egész és nincs ideje akkor, hogy ez a gond kialakuljon :)
Én majdnem harmad ekkora akváriumban használom ez is igaz úgyhogy korántsem használok annyi gázt el.

Viszont az én atomizerem simán megy 1.8 bar körül, lehet szerencsésen belenyúltam :)
 
nekem 112 literre a 300g citrom / 393g szóda arány mellett kirtart a dolog 3 hétig, bár valószínűleg én messze nem nyomatom annyira mint te....Egyébként alakul ez igazán.
 
Alga elleni harc, a frontról :nailbiting::rage::hurting::

1.Ellenfél: staghorn, ecset.
Előfordulás:
- staghorn: Polysperma és Bacopa levelei
- ecset: parvula mini és tenellus levelei, itt-ott a fán, a parvulánál a talajon.
Ellenintézkedés:
- staghorn: az összes staghorn algás levél levágása, a világítás megemelése 18 cm-ről 21 cm-re
- ecset: a parvula mini és tenellus összes ecsetes szálának levágása. Ecsetes talaj leszívása és újrapótlása. A fát kiveszem, letakarítom, majd visszarakom. Szűrő és szűrőcsövek kitakarítása. Az áramlás javítása: a DIY lilly pipe használata, a Tetra Ex1200 nyomóágat teljesen megnyitom. (Feltűnt, hogy a mulm megreked a gömbmoháknál, illetve a pogostemon helferi között.) A beszívó ágat közelebb rakom a kimenőághoz, hátha jobban beszívja a mulmot.
Probléma:
- A bacopa legtöbb leve staghorn algás. Vágjam le az összeset? Vagy csak a tejét hagyjam meg ami nem túl algás és azokat ültessem vissza, az alját pedig dobjam ki? Túléli?
- A tenellus és a parvula mini hogy bírja ha jobban vissza van vágva?
- Lehet, hogy a heti szinten megrekedt mulm a felelős az ecset algáért?

2.Ellenfél: GDA, diatom, zöld pont
Előfordulás:
- GDA: üveg
- diatom: Hydrocotyle sp japan 1-2 level (tényleg nem gáz), aljzatnál végig az üveg
- zöld pont: elől, hátul üvegen (nem durva)
Ellenintézkedés:
-GDA: törölgetem....
-Diatom: törölgetem....
-Zöld pont: törölgetem....
Probléma:
- A probléma az, hogy nem tudom, hogy mit kellene tennem ellenük.

A világítást szeretném növelni 4x24W-ra, a CO2 szerintem megköveteli. Ez talán segíteni a diatom ellen. A fényerő növelése leghamarabb jövőhéten kezdődne. Megvárom, hogy mit mutat az akvárium addig. Ha addig használnak az ellenintézkedések akkor növelem a világítást.
Tehát ez a terv.
Ti mit gondoltok ez így működhetne?

KÖSZÖNÖM!!
 
nekem 112 literre a 300g citrom / 393g szóda arány mellett kirtart a dolog 3 hétig, bár valószínűleg én messze nem nyomatom annyira mint te....Egyébként alakul ez igazán.
Köszi a tippet, a következő alkalomkor kipróbálom a keverést. Mennyi vizet adsz hozzá?
 
Félig meddig érzésre megy 8-900ml szódára. 700 a citromra assem...hogy ne érje el az Y-t...ne legyen túltöltve....nekem bevált, de mondom, hogy szerintem te erősebben nyomatod, nekem 1,5bar meg kevesebb bubi.de azért kipróbálhatod....apropó estére elzárod ugye?
 
Félig meddig érzésre megy 8-900ml szódára. 700 a citromra assem...hogy ne érje el az Y-t...ne legyen túltöltve....nekem bevált, de mondom, hogy szerintem te erősebben nyomatod, nekem 1,5bar meg kevesebb bubi.de azért kipróbálhatod....apropó estére elzárod ugye?
Igen, estére egy pneumatikai csappal elzárom. Egy próbát megér hátha jobb lesz a Te módszereddel.;)
 
  • Like
Reactions: kac
Back
Oldal tetejére