• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Őszi séta az erdőben

K.László

Főkertész
Sziasztok!

A családdal sétáltunk a Pilisben és a kislányom összeszedett mindenféle fadarabokat, illetve némi mohát is sikerült majdnem zsákmányolnia. Itthon aztán egy 25 literes kis Aquel Leddy 40-es készletbe belejátszottam a lentebb látható hadscape-et. Tanakodtam, hogy mi legyen, hiszen sok minden áll itthon hasztalan:
Eheim 2213 szűrő
Tropica 95 gr Co2 szett
6 Watt 6500 kw kb.600 lumen Aquael leddy tube (a 600 lumen az sejtés, nem nagyon osztotta meg a gyártó, hogy mit is árul)

aljzat: kaviccsal kevert, JBL Manado, egy régi aksiból -van itthon néhány JBL tápgolyó tehát most hirtelen nem tervezek táptalajt...-aztán ki tudja...

dekor: palakő, kifőzött-gyüjtött fa

egy weblapon -véletlenül talált websoppból néhány ezerért postaköltséggel rendelt növények:
Bacopa amplexicalis,
Echinodorus magdalensis,
Hemianthus callitrichoide "Cuba",
Liliaopsis brasiliensis,
Ludwigia superred mini.

meg amit a nagyból átrakhatok: https://akvakertesz.hu/threads/apa-teveje.7801/
illetve valamilyen moha

A szekrényt, 70x60x30 cm, a Mömaxban véletlenül láttam meg és nagyon olcsó volt :rolleyes:, feleségem megengedte:), még át kell alakítsam - szűrőcsöveknek, kábleknek lyukakat kell fúrjak illetve egy függőleges merevítésen is gondolkodom- bár ez nem túl nagy súly.

Aljzat emelésnek beleragasztottam némi XPS szigetelőanyagot.
A koncept és a megvalósítás első lépései képekben:
IMG_20181103_175101 (1).jpg IMG_20181104_174329.jpg IMG_20181104_174455.jpg IMG_20181104_174352.jpg
 
Attól tartva, hogy a végén még tényleg megérkeznek a megrendelt növények és még életben lesznek, nekiálltam a szekrény megerősítésének. A felső lap alá egy kb 6-7 cm magas, ABS élfóliával ellátott bútorlapot csavarozam középre. Ez már eléggé megmerevíti a szekrényke fedlapját gondolom. Az ajtókat becsapódás gátló ütközőkkel láttam el, hiszen ki tudja, hogy ki-mit szeretne itthon csapkodni. Az akvárium műanyag tetejére (amire 2 éves kislányom miatt van szükség első sorban) 2 lyukat vágtam a ki- illetve befolyó csöveknek. A befolyót a nagy vízhozam miatt most úgy gondolom esőztetővel fogom alkalmazni, hátha akkor nem örvényt csinál, hanem egyenletesebben eloszlik a slung. A képen szereplő elosztót, majd még fel kell emeljem!
IMG_20181105_175857.jpg IMG_20181105_175848.jpg
 
A szűrő még csak okés lehet, de a 6watt fény a tervezett növényekhez igen karcsú lesz.(n)
 
A szűrő még csak okés lehet, de a 6watt fény a tervezett növényekhez igen karcsú lesz.(n)
Szia!

Igen a fényt én sem gondolom soknak, a rendelésemet elsőorban a kínálat szabta meg, ami magas igényű mint a HC vagy a törpe kardfű dupla adagban jön, mert a nagy akváriumban elkél az erősítés belőlük. Persze nem fogom kibírni, hogy ne rakjak belőlük ebbe is.... Csak attól tartok, hogy van itthon egy csomó ledszalag és elkezdem átfaragni a világítást. A nagy akváriumból többféle cryptocorynt is ki tudok venni, mert csak úgy szaporik... -ők biztosan jók lesznek, a bakopa elvileg működhet, nem tudom az echinodorus vajon mit szólna, ha magasra ültetném a fény alá...

Tulajdonképpen igazad van :D

Illetve még az jöhet szóba, hogy belerakok még egy ilyen "nagy teljesítményű" Leddy tube-ot :)
 
Utoljára módosított:
A növények megjöttek, sokat gondolkotdam @star67 hozzászólásán és úgy döntöttem az igényes növények a nagyba mennek, ebben meg megpróbálom az igénytelenebbeket nevelgetni. Olyanokat amikből túlszaporulat van a nagy akváriumban. Mindenesetre szép, egészsége, virágzó növényeket kaptam. vizes újságpapírba voltak becsomizva és egy nagyobb zacsiba, ez az egész pedig egy papírdobozban jött aznapi kézbesítéssel kb.140 km-ről! Ezt nem hittem volna...
IMG_20181106_173448.jpg IMG_20181106_203408.jpg
csak most látom, hogy egy elszabadult kardfűdarab, ami tiszta ecsetalga rontja a képet alúl! :)
 
Szia @star67 !

Ez egy lassú séta lesz! :) A fákat ázatatom egy nagy kővel megtámogatva, mert kifőzés után még nem akarnak a helyükön maradni, illetve színezi rendesen a vizet. Mindenesetre néhány növény már van a vízben a fák és a súly mellett. Mindenesetre egészen fantasztikus, hogy az élet utat tör magának, még ilyen mostoha körülmények között is. Most egyébként egész jó kis biotóp lehetne.
Szóval ez most igen igénytelen így, nemcsak a kép, hanem maga az akvárium is, de megvan a hangulata számomra. Késöbb készítek egy képet szemből is róla, de még a hőszigetelő is kilátszik az aljzatból...
Fotó – 2018. 11. 18. 19.19.jpg
 
Ezekkel az új növényekkel nem lesz gond, meglátod.
A séta akkor jó, ha lassú!;)


Egyébként megdöbbentően nyugtató hatású így is.. mármint most úgy néz ki mint egy sóderbánya, de ettől még az egész család nézegeti, mondjuk a gyereket nem köti le annyira. Köszönöm a hozzászólásokat és az észrevételeket!
 
Ez a kő túl nagy ide, főleg középre.(n)
A bucét is több kisebb tőre oszthatod, akkor több helyre is jutan belőle
 
Ez a kő túl nagy ide, főleg középre.(n)
A bucét is több kisebb tőre oszthatod, akkor több helyre is jutan belőle
Szia! a kő igazából csak súly, mert a fák mág mindig úszkálnak:confused:, de majd csak lesz valahogy... a Bucét is néztem, hogy bőven lehet osztani, de addig nem nyúlok nagyon hozzá, maíg nem tudom a tev szerint elhelyezni a cuccokat. Addig pedig lehet tervezgetni. Még a kék háttér is lehet fekete lesz, bár akkor nagyon kevéskének tűnne a fény.
 
Tegnap kicsit lett időm és az upgradéltam a két évvel ezelőtt elkezdett kicsinyke akváriumot!
üveg: szabvány aquael leddy 40 -szigorúan tetővel :D (nappali, kicsi gyerek, stb...)
lámpa: kb 23 watt, 6000 kelvin, led, DIY
szűrés: maradt az Eheim Classic 250
CO2: nagy nyomású rendszer
fűtés: gyári
többi: ami eddig is volt...
növények: még kialakulóban- de egy marék jávai mohát biztos szereznem kell, illetve valami törpe kardfűvet-esetleg háttérnövénynek :ROFLMAO:

A halak csak átmenetileg segítenek-bár elférnek!
Szívó harcsa 4 db
garnéla 4 db

A befőttesgumik a természet részét képezik...
Folytatás következik!
IMG_20200304_143147.jpg
 
Némi átalakítást eszközöltem. Átrendeztem, kiszedtem a fűtőt (semmi értelme-de most nincs hova rakni), esőztető helyett Scaper's flow lily, a 3in1 co2 porlasztót eldugtam hátra. Rendeltem növényt Cuba-t és Brazil törpekardfüvet 1-1 cserepet (több a postaköltség mint a növény ára). Egy Galaxit és 2 Amanót a nagy akvárium átalakításáig ebben szállásoltam el. -no meg találtam egy terminátort-csigaevő csigát- Ő is itt él mostantól :p

Köszi, hogy benéztél!
IMG_20200308_165711.jpg
 
Back
Oldal tetejére