• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Őszi séta az erdőben

K.László

Főkertész
Beszereztem némi lávakövet... bár fotózni csak este szabad sötétban, különben minden becsillan nem bírtam ki. IMG_20200309_132628.jpg
 

K.László

Főkertész
Ma megkaptam a rendelt növénykéket. Illetve rendeltem némi vezérlő elektronikának való cuccot kínából (kb. 50 nap). Akvárium vezérlőt fogok építeni ennek kicsi akváriumnak, csak hogy kipróbáljam meg tudom-e csinálni (van a szekrényben valahol egy raspberry pi kártyaszámítógép). hűtést, fényt, co 2-t fogok vele kapcsoli-ha minden igaz.

Készítettem két fotót, de nem adja vissza a valódi látványt.
IMG_20200310_162719.jpg IMG_20200310_162528.jpg
 

K.László

Főkertész
Néhány (egy) adat:
GH: 9 (27-es budakalászi vízből)-mást jelenleg nem tudok mérni és a kavics aljzat is keményít rendesen. Illetve a Cuba bubizik, a tartósteszt lime színű -Greenaqua lötyivel- tehát a CO2 jó. Alga csak annyi van ami az előző 2 évben termelődött és nem sikerült eltávolítani minden levélről. A víz szép tiszta, mondjuk egy kis aktív szenet is használok, a vasfa színezésemiatt.

Egy földigiliszta mászott ki az akváriumból nem olyan rég-nem is értem-hogyan kerülhetett oda-nincs benne föld... vagy mégis??? 2 éve víz alatt van a talj...-nem értem.

Gyűjtöttem egy csomó esővizet és palackoztam, most azt hiszem egy darabig ezel fogok vizet cserélni.
Vasárnap egy a kertben talált, nem tudom milyen mohát tettem próbaképen az akváriumba- szépen fotoszintetizál-bubizik, valami ötlet, hogy milyen moha? -ma meg is nyírtam.
IMG_20200310_183443.jpg
 
Utoljára módosított:

K.László

Főkertész
Kedves Naplóm! Átálltam heti (hétvégi) vízcserére, 5 litert cserélek alkalmanként. Üvegpuceválás, nyírbálás, nyesedék ültetés. Mohásítottam is az egy szál nevelt mohámmal... a képen alább látható, hogy mennyit nőtt (legalább ketőő és fél szál). A nagy szabadidőben pedig a szekrény berendezését csinálgatom, hogy ne szemétdomb legyen alatta...
IMG_20200314_145027.jpg
 

K.László

Főkertész
Ma a világítás teljes elektronikája is a szekrénybe költözött-eddig felette volt, pontosabban a fedélen. Elővettem a raspberry pi számítógépet és megnéztem működik-e a VNC-működött. Még várom a reléket Kínából a vezérlőhöz, illetve még pytonban is meg kell tanulnom programozni (persze elég, ha értem, valójában fölös tudás lenne). Némi ecsetalga megjelent néhány kavicson, ezzel még lesz dolgom.
IMG_20200315_203910.jpg
 

K.László

Főkertész
Megtaláltam a kezdődő algásodás okát... Valahogy ez az Oxiturbó nyomáscsökkentő mindig csinál valamit, amit nem kéne neki... A 2másodperc/bubi-ról 1másodperc/bubi-ra váltott. Még valószínűbb, hogy ez nem állandó nyomás emelkedés, hanem folyton változó. Most rámérek időnként, a tartósteszt is limeosabb mint volt, az állatok jól bírják.
Találtam egy szál Ludwigia mini red növényt a nagy akvárium boncolgatása közben. Ez is soká lesz bokor, de megvárom :D, aranyos növényke. Egy kiss algabumm is látható a felborúlt Co2 miatt-majd elmúlik. Egy fotó:
IMG_20200316_190625.jpg
 

K.László

Főkertész
Rendkívüli intézkedéseket vezettem be az algásodás megfékezésére:
Világítás egy órával kevesebb
Szűrő fojtása, áramlás csökkentése
Tápozás csökkentése

Az algát nem tekintve minden úgy nő mint a gomba eső után!-még az alga is ugye-mondjuk az is nővény...
 

K.László

Főkertész
Az állítgatásoknak (co, táp, fény)és az erős napfénynek, ami a lakást elárasztotta, plusz a melegedés, megtette a hatását és szép zöld szőralga gyepet képezett a fákon és a régi leveleken. Minden ami nem nő az alga alatt van, majdnem.... Ma vízcserét és nyírást csináltam, üvegtisztítással. A növényekről majd az algázók leeszegetik az algát.
Megoldási kísérletként, a két oldalsó üvegre kartonlapot tettem, hogy csökkenjen a beeső vény mennyisége, illetve a nap is elment ma (egy hétig vissza sem jön). A fényt és a Co2-t visszaállítottam az eredeti szintre és a tápozásban áttértem a GA micro macro tápokra, van egy kis folyékony szén is itthon, de azt most jegelem. A stem növények meghozták új víz alatti leveleiket, szépen bubiznak, akárcsak a Cuba az előtérben. IMG_20200321_194502.jpg
 

K.László

Főkertész
Valami nagyon nem jó ezzer a fránya reduktorral egyik nap beállítom 27 bubi/percre, a következő nap ez már 3-mal több, majd rábövetkezőre, megint hárommal... mintha mindig nyitna magán egy kicsit.... lehet hogy ilyen kevés co2 adagolásnál már ez sem működik? (Oxyturbo)-pedig kéne neki...
 

K.László

Főkertész
Eddig egy időzítőn volt a világítás és a co2, most külön raktam ezeket. A Co2 1fél órával korábban indul és egy órával korábban áll le. A világgítást 7 órában délután 2-től este 9-ig állítottam be.
A szőralga helyzet nem javúlt egyenlőre....
IMG_20200322_200845.jpg
 

K.László

Főkertész
Miután a létező összes alga ellepte az akváriumot, beiktattam egy három napos lámpa nem felkapcsolást, azért nem BO-t mert ahhoz valamivel le kellett volna fedni-lusta voltam. Tulajdonképpen így is volt értelme, hiszen kiderűlt, hogy hol kap napfényt az akvárium, illetve nagyon sok alga kinyiffant. A növények kicsit megnyúltak, de legalább egy kis nyírást is rendeztem vízcserével. A nyesedékeket pedig gondosan most is elültettem a virágföld, kerti homokozó homok emers nevelő, műanyag dobozkákba (áttetsző fedő van rajtuk-a fotón nincs).
IMG_20200407_204928.jpg
IMG_20200407_143138.jpg IMG_20200407_143113.jpg IMG_20200407_134459.jpg IMG_20200407_134518.jpg
 
Oldal tetejére