• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Oktogon

Heti jelentés: minden növény és állat jól van :) . A leglátványosabban talán a a vivipara növekszik. Szerintem két héten belül eléri a felszínt. A hétvégén biztos ami biztos kapott a gyökere mellé táptabit. A pinnatifida viszont gyengélkedik. Levelei rendre bepöttyösödnek...Várok.
Végére egy olyan részlet amit élőben látni nagyon jó érzés. A Bolbitis, a Microsorium, a Christmas moha, a Hydro és a szőlőtőke együttese valami gyönyörű. Sajnos fényképészet terén nem vagyok se poeta natus, se doctus, de igyekszem átadni ;) :
moha&páfrány.jpg
 
Fejlődik az akvárium ki jobban, ki kevésbé. A mohák kezdik uralni a teret, a Bolbival az Anubiasokkal és a Viviparával karöltve. A legszebb rész viszont az M. Windelovba gyökeret vert Crypto Flamingo. Hihetetlen szép kontrasztot mutat a két növény. Viszont a Hydro és a Pinnatifida megállt a növésben...lehet kevés már a lejutó fény mennyisége. Illetve egy furcsaság: a Windelov néhány hajtásának a vége befeketedett. Ez vajon mitől lehet?
DSC00350.jpg
 
Sziasztok!
Újabb helyzetjelentés: a Viviparának megártott a dícséret...nekifogott sárgulni de, hogy miért? A többi növény viszont szépen dúsúl. Sőt szaporodott is a flóra egy csinos kis M. Trident képében :) A halak tekintetében is történ változás. Az utóbbi időben félőssé vált zöld neon csapat átköltözött egy másik akváriumba , itt pedig átvették helyüket a fekete névrokonaik. Remélem aktívabbak lesznek.
Néhány részlet:
Középen a legújabb generáció:
Okt.jpg
A legkisebb Buce-m (talán Phantom), a kedvenc:
okto2.jpg
És egy mohásrákos:
okt333.jpg
 
A héten végre sikerült eljutni a GA-ba. Ugyan minden és mindenki megpróbált az utamba állni. Dugók, útlezárások, útépítések és még a gps is megsértődött. Úgy gondolta nem beszél tovább...
Végül csak sikerült beszerezni egy kisebb csapat gyémánt neont. Jól elvannak a régi feketékkel, már együtt bandáznak.A három süni is nekifogott algákat eszegetni, remélem így is marad.
Időközben a 400as szűrőt lecseréltem egy 600asra, amiben avantgárd módon az alsó tálcába tettem a három féle szivacsot, majd rá a sipot és a substrat prót.A szűrőt, hogy ne kelljen nagyon folytani, felfúrtam az esőztetőt. Ilyet se csináltam még, egyenlőre jónak tűnik :)
A végére egy egészalakos:
111 (Large).jpg
 
Sziasztok!
Az utóbbi időbe gondolkodóba estem, hogy növeljem-e a fényt a low tech-ként üzemelő akváriumomba. Rátaláltam egy szintén kör alakú led panelre ami a watt és a lumen területén is kb. a másfélszerese a mostaninak. Azaz 24w helyett 36 ill. 2400 helyett 3400lumen a teljesítménye.
Jelenleg heti 7.5 ml TF mikro ill napi 1-2ml TF makro az adag, néha carbóval kiegészítve. Alga minimálisan van jelen, zöld pont itt-ott az üvegen és az Aubias nana bonsai régebbi leveleinek széle van ahol ecsetesedik. Magasnyomású co nincs és ebben nem is lesz. A mélysége az akvának ami ugye 70centi körül van elviselné szerintem. Vajon a táp emelése elég lehet a fény növelésével párhuzamosan? Vagy engedjem el ezt a dolgot? Jah a ledek típusa (hátha mond valakinek valamit:)) smd 2835.
 
Harmadik Felvonás

Sziasztok. Pár hónap kihagyás után, újraindítás. A technika a régi, sőt mégrégebbi. A külső szűrőmet eladtam, így maradt a megbízható és csendes belső. A világítás 24w, ledpanel. Az alzat aprószemű akváriumi kavics. A tervezett növényzet Hygrophila difformis ültetve és moha a tőkére kötözve. Aztán majd meglátjuk. Az akva lassan már egy hetes :) (a képen két napos)
IMG_20200104_132414.jpg
 
Köszönöm. :)Bízok benne, hogy megint öröm lesz ránézni. Lassan növényesíteni kellene, de egyrészt messze van a GA, másrészt szerintem hideg van a futárhoz.
 
És megtörtént!
Csúcsra ért a Hygrophila. Nem tudom, most mi lesz. Kinőni nem nagyon tud, mert a vízfelszín fellet két centivel ott a tető. Remélem rájön és inkább a vízben terjeszkedik :). A halaknak egyébként nagyon tetszik a dzsungel. A harcsák rendszeresen a levelek különböző szintjein pihiznek, míg a guppik és a mollik a koncentrált áramlában élvezkednek. Az amanókat napok óta nem láttam, remélem csak valahol bújdosnak. Jah és a legújabb lakó -egy törpegurámi- éppen most ismerkedik az új otthonával:)

IMG_20200309_160528.jpg
 
Tényleg, nincs a képen:). Amilyen kis félénk halacsnak tűnik, olyan agresszív kismalac az etetésnél :)
Az akvában maholnap két másik tő is felér a felszínre. Még nem tudom, hogy fogom alakítani, de nagyon tetszik ez a szőlőtőkét körbenövő zöld káosz.
A szűrő is nagyon jól bírja. Kezdetek óta megy, azaz több, mint két hónapja. Csak a kíváncsiság végett szedtem szét, nem látni, hogy gyengülne a flow. Két modulban a gyári szivacs teljesít szolgálatot, egyben Seachem Purigen van, egyben pediga Bio Rio.
IMG_20200315_130430.jpg
 
Back
Oldal tetejére