• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Örökölt akvárium

Schneider Attila

Kertész szaki
Sziasztok!

"Örököltem" egy akváriumot. Amikor megvettük a mostani lakásunkat, egy akváriumot is kaptunk hozzá, meg egy kompletten kialakított polcot ami pont akkora, hogy az akvárium elfér benne. Volt beépített világítás, vezetékezés és a polc melletti szekrényben hely a felszerelésnek. Még némi dekoráció, szűrő is maradt, úgyhogy tényleg csak fel kellett tölteni vízzel. A polchoz még egy takaróléc is járt, a ugyanabból a faanyagból mint a polc többi része, és minden más bútor a szobában, egységesen. Beépített mosogató, beépített hűtő, beépített akvárium! Tényleg mintha csak egy fiókot húznék ki, ha a halakat etetni kell.

Egyébként nem ez az első próbálkozásom. Gyerekkoromban hosszú ideig volt akváriumunk, így rutinosnak tartottam magam. Persze egyből rájöttem, hogy ez nem ua a kategória, amikor szembesültem azzal, hogy ezt a tankot nem lehet megfogni, kivinni a fürdőkádba (persze a halak kipecázása, és befőttes üvegbe való áttelepítése után) minden vizet lezúdítani a lefolyón, kristálytiszta csapvízet tölteni bele, majd az összes növényt újraültetni - amik természetesen soha nem maradtak a helyükön -, és végül a halakat visszatessékelni az oxigéntől pezsgő, klóros, hideg vízbe. Persze így a fenének sem volt kedve heti rendszerességgel vizet cserélni. Lehet, hogy jobb is volt így a szegény állatoknak.

A mostani akvárium durván 60L-es, ha teljesen fel van töltve, én kb. 55L-t használok belőle, de nem lehet csak úgy egyszerűen kivenni a polcról, meg sem bírom mozdítani. Persze számotokra ez nyilván evidencia, de én ekkor ismerkedtem meg a részleges vízcserékkel, a baktériumkolóniákkal, nitrogén körforgással, stb. Azóta már kikupálódtam, de a készen kapott megoldással egy csomó problémát is sikerült megörökölni. Az akvárium karcos, a beépített világítás < 2 Lsi, egy rendes lámpa nem fér el a szekrényben, a stílusos fedőlap miatt a szellőzés zéró, és ami a legjobban idegesít, hogy a ragasztott háttérképet - amit utálok - nem lehet leszedni, mert nem férek hozzá!

Ebből próbálom kihozni a lehető legtöbbet. Egészen mostanáig jól működött a low tech setup, mert csak egyfajta növényem volt, azt hiszem Anubius, ami a zord körülmények ellenére is nőtt mint a gomba. A kezdeti egy tőből azóta teleültettem az egész aljzatot. Nemrég azonban kedvet kaptam az egzotikusab növényekhez is. A kereskedésben ahová járok, vettem pár szál hairgrass-t, hazahoztam, beültettem. Az összkép elnyerte a tetszésem, de kevésnek találtam, így visszamentem újabb adagért, ám addigra elfogyott. Nem volt mit tenni, új lelőhely után néztem. Itt aztán nem csak Hairgrass-ra bukkantam, hanem aquascapelt akváriumokra is, ... és hát leesett az állam! Még sohasem láttam ilyet élőben! Egyből beruháztam egy Red Moore fára, pár tő Hemianthus-ra, Monosolenium tenerumra, és EasyCarbo-ra a tápozás végett.

Itthon kidobtam a régi dekorációt, betettem az uszadékfát, mert a franc se fogja kivárni azt az "1-2 napot" sic amíg a vödörben ázik, szóval rátettem egy súlyzót. Elültettem a növényeket, felkötöttem a mohát a fára - amiről senki nem mondta, hogy törik mint egy száraz falevél, már attól is ha csak ránézek. Így sikerült az egész 1/5-ét megmenteni, a többit úgy kapartam össze az aljzatról. A fa - tetején büszkén egyensúlyozva a sportszerrel - egy pár nap múlva "gusztusos", bevonatot növesztett, ami rátekeredett a Hemianthus-ra. Ez a növény egyébként is kezdett barnulni, és a papírvékony levelei kilyukadtak, majd lepotyogtak. Emellett mindent valami barna lepel borított el, és mire eltűnt a fáról a dzsuva, a Hemianthus helyén csak egy barna szemétkupac maradt.
Ekkor kezdtem gyanakodni, hogy valami más is hiányzik még az EasyCarbo mellett. Egy gyors keresés a google-ben kiderítette, hogy a közepes erősségű világítás helyett (LSI ~20), ami a növények többsége számára már elegendő, nekem van úgy 2 LSI-m ami semmire sem elég.
Azóta kicsit upgrade-ltem a technikát, ledes világításra, Co2 befecskendezésre, és láss csodát a Hemianthus is magához tért. Remélem jó nyomon járok, a növények gyöngyöznek, a neonhalaim, meg a két algaevő harcsa pedig türelemmel viselik az átalakítással járó munkálatokat...
 

dantesix

Főkertész
Valóban kellett neki az a plusz fény! ;) A 18W 60l-re elég kevéske. Ha jól számolgatok, akkor a 3x2400lm/m dimmelés nélkül akár egy hightech akihoz is elég lenne. Algákkal hogy állsz? Halak, és növények? :) Illetve a szűrés érdekelne még! :)
 

Schneider Attila

Kertész szaki
Valóban kellett neki az a plusz fény! ;) A 18W 60l-re elég kevéske. Ha jól számolgatok, akkor a 3x2400lm/m dimmelés nélkül akár egy hightech akihoz is elég lenne. Algákkal hogy állsz? Halak, és növények? :) Illetve a szűrés érdekelne még! :)

Igen, közel áll hozzá! ~ 25 Lsi. Algák köszönik jól érzik magukat, ezért nem hagytam abba az EasyCarbo adagolását. Érdekes az uszadékfán is nő, de azt nem bánom. Ad neki egy feelinget. Az első és az oldalsó üvegeken nem tűröm, a hátsó lapon a háttérkép kuszasága miatt nem annyira zavar, de azt a hátteret valahogy lerobbantom onnan. Azon tűnödtem, milyen lenne egy enyhén átmenetes, lentről felfelé világosodó szürke?

Halak: 17 Neon tetra, 2 Ancistrus
Növények: Anubius, Hemianthus, Hairgrass, Monosolenium tenerum,
és amiket nem tudok, majd teszek fel róluk képeket, hátha valaki megmondja.

Szűrés: A típusát nem tudom fejből, 320L/órás, HOB, tehát elvileg megvan az 5x forgatás, de kevésnek tartom. A jobb oldalon a kövek között van egy dead spot, és azon felén, a felszín is filmesedik újabban. Vagy egy erősebb szűrő kellene, vagy egy powerhead valahova a jobb oldalra.

Hűtés: Ez egyelőre nem megoldott, annyit már megtettem, hogy a fedőt átszerkesztettem, így alul van 25-30 mm rés, de ennyi kevés. A víz hőmérséklete ~ 29C nappal, reggelre 2-3 fokkal hidegebb.

Co2 : Tropica Nano 95g-os, a nagyobb palack illeszthetőségét meg kell oldani, mert így sűrű lesz a csere.
Érdekesség, hogy a regulátor nem tűnik valami precíz szerkezetnek, a bubi szám összefüggésben áll a hőmérséklettel. A lámpák fűtése miatt az akvárium melletti szekrényben is felmegy a hőmérséklet 30C-ra nappal, reggel 24C-t mértem. Ennek megfelelően a bubiszám 33-25 között váltakozik. Lehet, hogy ezt ki is lehetne használni, ha az egész Co2-s szerkezetet le lehetne hűteni pár fokkal éjszakára (Peltier elem?), akkor még jobban visszaesne a gázfogyasztás.
 

dantesix

Főkertész
Hmm, érdekes, én ezt még nem figyeltem meg, hogy őszinte legyek. Lehet, hogy érdemes lenne a reduktorok topikjában megkérdezni, hátha egy szaki tud rá mondani valamit. Bár így elsőre akár még meg is magyarázhatónak tűnik a hőtágulással, de azért na. Nálam a munkahelyi akváriumnál van csak ez a tropikás szett, otthon sodastreames van. Igazából egyértelműen azért, mert ekkora helyem van. Ha teheted, és elfér nálad egy nagyobb szett, akkor nyilván költséghatékonyabb a dolog. Bár akkor már jobban jártál volna az elején egy normál reduktorral és hozzá egy kis újratölthető palack.

Az ismeretlen növényekről bátran rakj fel képet a kis növényhatározó topikba, hátha felismeri valaki őket.

Én az erősebb szűrőre szavaznék. A későbbiekben nagyobb szabadsági fokod lehetne, ha már egy erősebb szűrőd lenne. Persze nem tudom, hogy mi fér el, mint pl egy külső szűrő esetleg. Természetesen belső szűrővel is lehet szép akváriumot üzemeltetni. Persze azért csúnya a belső szűrő az akváriumba. Mondom ezt úgy, hogy nálam az egyik akváriumban van ilyen. Amint a feleségemet sikerül megpuhítanom, már cserélem is le! :D Egyébként a köztes megoldás az akasztós, azaz HOB szűrők.

29fok? Ez így télen? Nyáron meddig megy fel? :eek: Az nagyon sok lesz. A világítás gondolom szép hőt ad le. Ez valóban probléma lehet. Ráadásul elég nagy, sok növény nem bírja ezt a hőt, nem beszélve a garnélákról és a halakról. :S

Hátterem nincs, így tapasztalatom sincs sok, de valóban ha már választani kellene akkor egy egyszerű, esetleg átmenetes jól állhat egy akváriumnak, de ez függ az akvárium berendezésétől is, hogy milyen hatást szeretnél elérni. A jelenlegi háttér az akvárium hátoldalán kívülről van ragasztva?

Ja ezt már akartam kérdezni, de mire leírom a többit mindig elfelejtem: tápozás? :)
 

Schneider Attila

Kertész szaki
Hátterem nincs, így tapasztalatom sincs sok, de valóban ha már választani kellene akkor egy egyszerű, esetleg átmenetes jól állhat egy akváriumnak, de ez függ az akvárium berendezésétől is, hogy milyen hatást szeretnél elérni. A jelenlegi háttér az akvárium hátoldalán kívülről van ragasztva?

Ja ezt már akartam kérdezni, de mire leírom a többit mindig elfelejtem: tápozás? :)

Igen ragasztott, és helyenként feljött vagy aláfolyt a víz, emiatt foltos.
Tápozás: Sera Florena napi 2ml
 

dantesix

Főkertész
"co2 cylinder pressure temperature chart"
Így tiszta sor, de én arra gondolok, hogy a reduktornak az a lényege, hogy a kimenő nyomást egy adott szinten tartsa.A tűszelephez szerintem már ez a nyomás ér el. Persze szerintem, és nálam rég volt fizika óra. :)

Tápozás: Sera Florena napi 2ml
Megtaláltam a topikját: https://akvakertesz.hu/threads/sera-florena.1920/

Várjuk a további napló bejegyzéseket, pl ha sikerül leszedni a hátteret, és hogy milyen kerül fel helyette! :)
 

dantesix

Főkertész
Merre laksz? Van pár ahol lehet kapni még. Illetve jó páran használnak TF tápokat is. :) Persze valóban nem érdemes úgy kipróbálni valamit, hogy az ár harmada a szállítási költség. :)
 

Schneider Attila

Kertész szaki
Merre laksz? Van pár ahol lehet kapni még. Illetve jó páran használnak TF tápokat is. :) Persze valóban nem érdemes úgy kipróbálni valamit, hogy az ár harmada a szállítási költség. :)
Bp. III. ker. TF az micsoda? Lehet, már Makro tápra is szükségem lenne, mert nem mindegyik növény tűnik boldognak a CO2 és a fény eIlenére. Igaz nem mértem mostanában NO3-at, bár a háttér csere miatt kénytelen voltam egy cirka 2/3-os vízcserét beiktatni (Valójában többet, de az utolsó vödörnyi az megszűrve visszament), így nem is lenne releváns.
 

dantesix

Főkertész
Ha rákeresel googliban, hogy tf táp, az első néhány találat ez lesz. :) Itt egy topik róla: https://akvakertesz.hu/threads/tf-planter-velemenyek.5593/ Bár van itt minden, de a lényeg, hogy ez is egy jól használható táp.
Valóban hasznos lenne a sok fény és a co2 mellé egy komplexebb tápozás. Érdemes utána olvasni a lehetőségeknek, hogy a saját igényeid szerint tudj választani. :)
Én kezdőként nem kevergetnék magamnak semmit, GA-TF-ADA tápok közül választanék a helyedben. Én GA-t ismerem, azt használom, a többiről csak hírből tudok pár szót mondani. Szóval ne nekem higgy. ;) :D
TF-et nem tudom hol lehet kapni máshol is, de pl GA-s tápot lehet a Borárosnál is kapni, vagy az Aquafaunában (asszem). De ha úgy döntenél, hogy ezt próbálod ki, akkor én most vagy a következő hétvégén szándékozok kilátogatni hozzájuk, és hozhatok neked a Duna másik oldalára. :)
Mindenesetre olvass utána, hogy melyik lenne számodra a legjobb! ;)
 

Schneider Attila

Kertész szaki
Ha rákeresel googliban, hogy tf táp, az első néhány találat ez lesz. :) Itt egy topik róla: https://akvakertesz.hu/threads/tf-planter-velemenyek.5593/ Bár van itt minden, de a lényeg, hogy ez is egy jól használható táp.
Valóban hasznos lenne a sok fény és a co2 mellé egy komplexebb tápozás. Érdemes utána olvasni a lehetőségeknek, hogy a saját igényeid szerint tudj választani. :)
Én kezdőként nem kevergetnék magamnak semmit, GA-TF-ADA tápok közül választanék a helyedben. Én GA-t ismerem, azt használom, a többiről csak hírből tudok pár szót mondani. Szóval ne nekem higgy. ;) :D
TF-et nem tudom hol lehet kapni máshol is, de pl GA-s tápot lehet a Borárosnál is kapni, vagy az Aquafaunában (asszem). De ha úgy döntenél, hogy ezt próbálod ki, akkor én most vagy a következő hétvégén szándékozok kilátogatni hozzájuk, és hozhatok neked a Duna másik oldalára. :)
Mindenesetre olvass utána, hogy melyik lenne számodra a legjobb! ;)

Szuper! Köszönöm az infot, meg a felajánlást is. Az Aquafaunában tényleg kapható, ez is meg sok minden más is, és közel van a munkahelyemhez. :)
 

Schneider Attila

Kertész szaki
... otthon sodastreames van. Igazából egyértelműen azért, mert ekkora helyem van.

Ez a sodastream-es rendszer érdekesen hangzik. Beleolvastam "DIY Nagypatronos CO2 rendszer" topic-ba. Láttam lehet kapni adaptert standard regulátorhoz, viszont olyat nem ami a nano rendszer regulátorához csatlakozna. Esetleg két lépésben? GA-nál láttam standard palack - nano regulátor átalakítót, ebbe meg jöhetne a sodastream - standard ...
 
Oldal tetejére