1. Külső szűrőt keresel?

  Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

  Tudtad, hogy az EHEIM 2075-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

  Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

  Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

  További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  Értesítés elrejtése
 2. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 3. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Oase BioMaster szűrők

Kategória: 'Az akvárium szűrése, szűrők és szűrőanyagok', témanyitó: Cipo3, téma nyitása: Júli 17, 2017.

Címkék:
 1. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Azért hoztam létre ezt a topicot, hogy beszélgessünk a szűrőről. Nem találkoztam sok emberrel a fórumon akinek ilyen lenne, hátha így felbukkannak.

  Két Oase BioMaster 600 tulajdonosa vagyok. Megosztom tapasztalatomat.
  biomaster-interior_2.


  Sebességteszt:

  2 Obi-s sárga vödröt - ami literenként fel van festve - áttöltöttem a szűrő segítségével. Emelési magassága kb 1m volt a teszt ideje alatt.

  Elvégeztem a tesztet többször szűrők nélkül is és az új gyári szűrőkkel. Sebesség nem változott. Baktériummal és kosszal ez mindenképpen változik - ezt látom a másikon szűrőn.

  10 litert 56,22 másodperc alatt pumpált át egyik vödörből a másikba.

  Ez azt jelenti, hogy 640L/h.

  Nem értem referenciaként miért 1250l/h van feltüntetve, nekem miért pont a fele. Még csak azt se lehet mondani, hogy a szűrők fogják és ez normális, mert azok nélkül is teszteltem.

  Gyors pre-filter tisztítás:

  Az a tulajdonsága, hogy az előszűrő részt ki lehet emelni, nagyon könnyűvé teszi a tisztítást. nem kell felnyitni az egészet.

  Gyárilag 45ppi-s előszűrőt adnak hozzá. Ez nagyon eltömítődik. Láthatóan 20%-ot is esik a teljesítmény mire eljön az egyhetes tisztítása ideje. Vettem hozzá 20ppi-st. Az is sok koszt felfog, de cserébe egy hét után is hozza amit tud.

  35270281810_825da80702_h.


  Gyorscsatlakozó a csöveknek:
  Az egyik készüléken a csonkok olyan merevek, hogy meg voltam győződve, hogy ezek fixek és nem forgathatóak. Bosszankodtam is, hogy milyen hülye irányba néznek pont az ellenkező irányba kellene. Másodikat mikor megvettem volt meglepetés mert az meg úgy lötyög, hogy féltem ereszteni fog, de nem.

  A csonkokat egy retesz segítségével le lehet zárni és kiemelni a dobból. Aminek hatására a bejövő és kimenő cső már nem csatlakozik a készülékhez, de bármelyik pillanatban újra kész a bekötéshez és az azonnali munkához. Így a készülék, úgy kivihető a fürdőbe, hogy a csonkokról nem távolítottuk el a csövet.

  Annyit én még csináltam volna vele, hogy tényleg lezárni ezeket a csonkokat, mert ilyenkor a bejövő ágat rányitja a kimenőre. Én sikeresen levertem már kétszer a kimenő ágat a csonkról. Telenyomta a padlómat. Vigan jött a bejövőből a víz keresztül a kupakon a padlómra.

  Azóta már fém bilinccsel rögzítem a csövet. S nincs bajom vele.


  Borítás:

  Kialakítása, szerelése nekem nagyon kézre esik.
  Nagyon jó érzés vele dolgozni, nem recseg nem ropog masszívnak érzi az ember mindenhol.
  Nekem egy téglabútorból kell kiemelni hetente és ezért megdöntöttem párszor 30-40 fokba. Sajnos hiába zárt a rendszer ilyenkor orrán száján folyik.

  Újraindítás:

  Tisztítás után macerás lehet újra bepörgetni a levegőt kapott szűrőt. Itt a beépített pumpa segít. Mivel a csonkok lezárhatók ezért szinte semmi levegő nem megy a rendszerbe max annyi, hogy amikor kiveszi az ember az esőztetőt és elpucolja. Bejövő rész rácsos szűrőjét is, valamint az átlátszó csöveket is. Tehát egy 10-30cm-es légbuborék lehet a végénél. 1-5 pumpálás elég, hogy egy kis lendületet adjon a dolognak és beinduljon a flow.

  Ha valamiért a teljes csöveket is átpucolja az ember akkor azt érdemes visszatölteni vízzel. Csak a pumpára bízni nem elég. Ugyan tud egy olyan 50-60cm-es löketet adni neki ami miatt mindig csorog egy kicsi a csőbe de ettől csak olyan 80. pumpálásra indul be ami finoman is fogalmazva, khmm nem erre való.

  Mikor előző akváriumba csak járattam a szűrőt, hogy a mátrix tele legyen baktériummal végig buborékot szórt magából. Nem ez volt a fő szűrő, csak bejárattam. Nem vágtam a csöveket méretre. 3-3m csövet meghagytam. Ott tekeredtek mellette. Ekkor a szűrő buborékozott 1 hónapig végig. Értem ez alatt, hogy 10-20 percenként lökött magából egy adag buborékot. Nem tudom miért. Ahogy méretre szabott csövet adtam neki, ez megszűnt.

  Gyári szűrőket kivettem. 4L Mátrixot és 1L BioRiót tettem helyére.

  Összességében én nagyon elégedett vagyok vele.
   
  Utoljára módosított: Júli 17, 2017
  #Áron, xman, zsolnármolti és 3 mások kedvelik ezt.
 2. elektrorudi
  Épp nem fórumozik ...

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,147
  Kedvelik:
  1,352
  Hely:
  Budapest XVII.
  A 640 l/h nagyjából jó érték lehet, az 1m emelési magasság esetén. A névleges 1250 l/h nulla méter emelési magasság esetén érvényes.
  Tanulmányozd egy kicsit a szivattyúk emelési magasság / hozam görbéjét.
   
 3. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Boltba is ezt mondták és én kicsit hitetlenkedve állok előtte. Értelemszerűen csökken, de hogy felére???? Az a baj, hogy nagyon be van már kötve nem tudok nekifutni még egy tesztnek. Csövek keresztülmennek a bútoron.
  De mivel nálam okosabbak ezt mondják el kell hinnem.

  Egyébként amíg nulla az ammóniám, tökre nem érdekelnek a számok. Ezen akkor parázok ha, nem teljesít a szűrő.
   
  Szépe Kálmán kedveli.
 4. Szépe Kálmán
  Online

  Szépe Kálmán Főkertész

  Tag:
  Febr 17, 2017
  Hozzászólások:
  780
  Kedvelik:
  1,417
  Hely:
  Budapest 1108 szövőszék utca
  Sziasztok
  Pont most vettem meg a 250-est jó hogy irtok erröl a szűröröl.
  Ha lesz tapasztalat irom is.
   
 5. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Írtam a német Oase-nek, hogy miért ilyen kicsi a mért hozam. Válaszoltak, ahogy Elektrorudi is írta az emelési magasság megfelezte.

  1,8M az emelési magassága ami azt jelenti, hogy ott már nulla a hozam.
  A vicc az, hogy én egy 90cm-es bútorra tettem + 60cm az akvárium = 1.5M.
  De persze a szűrő kimenő pontja nem a padlón van. 1.5 -0.45 = 1.05M

  Ez azért komoly infó egy szűrővásárlásnál amit eddig egyáltalán nem néztem, hogy ha kicsi az emelési magasság akkor megfeleződik mire eljut az akváriumban. Gyakorlatilag ha az akvárium mellé tennék egyet ugyanazt tudná mint kettő a padlón. :( Persze nem, mert azért ott van a szűrő tömeg...de értitek.
   
  elektrorudi kedveli.
 6. inadsz
  Online

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,653
  Kedvelik:
  9,027
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  A fizika nem játék :)
   
  Cipo3 kedveli.
 7. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  5,445
  Kedvelik:
  6,119
  Hely:
  Budapest XIV.
  Azért az akváriumnál a víztömeg "súlya" is nyomja lefelé a vizet a szűrőbe, nem egyenlő azzal mikor 5-10 liter vizet cirkuláltatsz a szűrővel 1 méter magasba. :)
   
  Victor kedveli.
 8. matrai
  Épp nem fórumozik ...

  matrai Legenda

  Tag:
  Aug 17, 2015
  Hozzászólások:
  1,718
  Kedvelik:
  6,079
  Hely:
  Budapest XXII. Péter Pál u.
  Map
  A víztömeg súlya a szívóoldalon az a hozzáfolyási nyomás, ami pont ugyanannyi, mint a geodéziai emelőmagasság, ezért ezzel nem kell számolnunk, szinte mindegy milyen magasan van az akvárium. Nyomásveszteség, esetünkben ( zárt rendszer ), a szűrőközeg ellenállásából, csőhálózat ellenállásából adódik. A csőhálózat ellenállását növelik a szűkületek, különböző idomok, kanyarok, elágazások, érdesség, hosszúság. :)
   
  Rebal, lacek27 és vlaci kedvelik.
 9. elektrorudi
  Épp nem fórumozik ...

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,147
  Kedvelik:
  1,352
  Hely:
  Budapest XVII.
  Ahogy már többen is írták a következő hozzászólásokban, illetve én is írtam korábban másnak:
  Nem eszik olyan forrón a kását! A tömlőben is a közlekedő edények törvénye érvényesül. Ha a tömlő egyik vége (a szívó ág) az akváriumban van, és a szűrőben már víz van, akkor a másik tömlőben (a visszafolyó ágban), a víz "magától" felemelkedik az akvárium vízszintjéig. Így működnek a közlekedő edények Archimedes óta... :sick: Tehát a szivattyúnak csak olyan magasra kell emelnie a vizet, amilyen a magasság különbség az akvárium széle, és a vízszint között. Ez mondjuk 4-5 cm. Ekkor a szivattyú hozama kb. 1000-1100l/h.
  DE a helyzet még jobb lehet, ha a kifolyó ágat is belelógatod a vízbe: pl. lilli-t használsz. Ekkor, gyakorlatilag nulla lesz az emelési magasság, azaz a szivattyú hozza a névleges 1250 l/h-t.
  Ezt úgy tudnád megmérni, hogy a kifolyó cső végét (amiből a vödörbe folyik a víz) pontosan olyan magasra teszed, mint az akvárium vízszintje.
  Na, vége a fizikaórának... ;)
   
  Scar, Rebal, lacek27 és 2 mások kedvelik ezt.
 10. Victor
  Online

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,465
  Kedvelik:
  1,946
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Az a szívás mikor a nyomóágat telepakoljuk mindenféle inline cuccal, onnantól szerintem bukik az egész közlekedőedényes elv. Vagy legalábbis nagyobb mennyiségű víz lesz a nyomó ágban mint a szívóban. Nekem is ott van a nyomóágon a fűtő meg az UV-C szürő. ( CO2) reaktor is ott lenne, de végül külön szürő viszi) A kézipumpát is valószínűleg ezért nem is tudom használni.
   
  Cipo3 kedveli.
 11. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Most ellent mondtál önmagadnak. Ezek szerint nem 640L-et kellett volna mérnem hanem 1250L-ert, hisz a közlekedőedény elv megvolt a mérés alatt. S ha el is mozdultak a vízszintek akkor is 1000 körül kellene lennie.
  Még valami elvet nem számoltunk bele, de én nem tudom mit, pl a gravitáció X sebességgel tolja ki az akváriumból a vizet, de mi ennek többszörösével akarjuk, hogy jöjjön. Akkor ott már elfogy az ereje...vagy nem tudom.
   
 12. elektrorudi
  Épp nem fórumozik ...

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,147
  Kedvelik:
  1,352
  Hely:
  Budapest XVII.
  "2 Obi-s sárga vödröt - ami literenként fel van festve - áttöltöttem a szűrő segítségével. Emelési magassága kb 1m volt a teszt ideje alatt."

  OK. Ne erőltessük... ;)
   
  Utoljára módosított: Júli 17, 2017
  ClassicLook és inadsz kedvelik.
 13. Szépe Kálmán
  Online

  Szépe Kálmán Főkertész

  Tag:
  Febr 17, 2017
  Hozzászólások:
  780
  Kedvelik:
  1,417
  Hely:
  Budapest 1108 szövőszék utca
  Sziasztok
  Tegnap beüzemeltem a 250-est egy kicsit sz....vele,de nem sokat.
  Vettem rá szűkitöket 13-as csövezéssel használom.
  A beüzemelés tényleg egyszerű,én kicseréltem a szűrötöltetet biorio+matrix+purigen, csak az előszűrö és a legfelső vékony szivacs maradt.
  A flow sokat javult a tetrához képest:)
  A biorio-hoz jól jött volna szűrözsák mert nagyon apró szemű,volt takarítás,mert nem is néztem csak borít,utána takarítás b.....golás,végül az egyik gyári szivacsot feláldoztam,kettévágtam és arra ment. Majd veszek zsákot akkor lehet több megy bele.(y)
  Ma reggel még volt egy pici hangja,de lehet mellette aludni:)
  Remélem hamar beáll eddig meg vagyok vele elégedve.
   
 14. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Ga-ban azzal riogattak, hogy a BioRio leviszi a PH-t. Neked változott?

  Én is farigcsáltam a gyári szűrőn a biorió miatt. :D :D

  Csak ideiglenesen szűkíted vagy ez marad? Fura, hogy visszafogod a teljesítményét.
   
 15. Szépe Kálmán
  Online

  Szépe Kálmán Főkertész

  Tag:
  Febr 17, 2017
  Hozzászólások:
  780
  Kedvelik:
  1,417
  Hely:
  Budapest 1108 szövőszék utca
  Nem tetszene a 17 lily a 64 akvában szerintem túl nagy.
  majd meglátom de,szerintem így marad.
  Nálam amugy is alacsony volt a ph mindig, hazamegyek mérem is.Majd probálom korrigálni vagy csapvizzel vagy kh+-szal.
   
  Cipo3 kedveli.
 16. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Kezdetekkor tapasztalt buborék eregetés visszatért. :( Ismét az egyes szűrőben. Másik ilyet még nem csinált. 20-60 másodpercenként lök egy hatalmas buborékfelhőt a szűrő, most már 1 hete folyamatosan. Mintha valahol szívná be a levegőt. Testet nem bontottam ki a heti tisztogatásnál csak a prefiltert pucoltam és tettem vissza. Szóval gyanakszom, hogy annak a záródása és gumimembránja ment tönkre. Vagyis eleve gyárilag rossz.
   
 17. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 VIP kertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  1,203
  Kedvelik:
  1,086
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Kék műanyag zárófület tegnap megfogtam és letört a kezemben maradt. Teljes pánik. :( Rájöttem, hogy ez nem törés hanem vész esetén leesik a házról is. De ettől függetlenül az első alkalommal ha a GA-ba megyek veszek egy pót rögzítő fület. :)

  Ma reggel felkeltem és azt látom, hogy ez a betegebb OASE-m nem megy. Teker a rotor de a növények nem mozognak a kiáramlásnál. Hallgatózok 20-30mp-ig hallom, hogy ropogtatja a rotor a buborékokat. Majd gondol egyet és beindul, kiönt egy rakat bubit és újra lengedeznek a növények. Áááááááá most vajon egész éjjel nem ment vagy csak mikor épp ránéztem. Mi a fene ez?

  Ugyebár én vettem hozzá 20ppi-st prefiltert. Ez a hatalmas cuccokat kiszűri, de többet enged át így nem folytja a szűrőt. Több hónapja lelkesen pucolom a prefiltert teljesen feleslegesen mivel szinte semmi kosz nincs rajta. Van-van, de nem jelentős. Testbe is szinte hetente belenézek puszta kíváncsiságból és bár láthatóan jut bele némi kosz amit feldolgozhatnak a bacik, de semmi extra.

  A vízcserét hetente végzem majd, de a szűrő prefilterét mostantól csak 2 hetente tisztítom. Aztán akár 4 hetente. Szerintem - bár sokan cáfolják -, sok ez a 2 db 600-as ehhez a kevés növényes 288L-hez ezért vígan tisztán tartja magát.
   
  Szépe Kálmán kedveli.
 18. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  5,445
  Kedvelik:
  6,119
  Hely:
  Budapest XIV.
  Nem sok az, legalább nem kell kéthetente pucolnod a szűrőket... :) Meg ha nagyobb üvegre váltasz nem kell az egész technikát cserélned.
  Nekem 240-es akvát két Tetra1200 vitt, most a 300-as alatt ketyegnek, és érzékelhetően hamarabb esik vissza a flow mint 240 liternél.
   
  Cipo3 kedveli.
 19. Jalos
  Épp nem fórumozik ...

  Jalos Főkertész

  Tag:
  Nov 29, 2016
  Hozzászólások:
  201
  Kedvelik:
  427
  Hely:
  Szigetszentmiklós
  Sziasztok.

  A Biomasteren a kimenő flow fojtása a szűrőn lévő karral (az egyik sarkohn lévő vizszintesen mozgatható) lehetséges, vagy csak a hozzáadott befolyón található szabályzóval?

  Köszi
   
 20. adam3
  Épp nem fórumozik ...

  adam3 Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 22, 2017
  Hozzászólások:
  38
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, XIV.
  Mindkettőn lehetőség van rá.
   
  Jalos kedveli.

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése