• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Növényes 90x45x45

Sziasztok!

Hát elöntött a fonál alga is az ecset mellé.

Azt olvastam, hogy magas foszfát szint okozza. Megmértem;
Po4: 1,2
No3: 1

Ez alá is támasztja. Viszont, hogy lehet ilyen magas a po4? Naponta megy 9 ml mic-mac, mint az elmúlt 5 évben ebbe az akváriumba. Több scape is volt de ilyen nem volt benne.

Mitől lehet?
Mi a teendő ilyenkor?
Köszönöm!
Szerintem nem a foszfáttal, hanem inkább a nitráttal van a baj. Fel kelle tornázni 10-15 körüli értékre. Ilyen mennyiségű algánál szerintem javasolt a sötét kúra.
 
1. Szűrő takarítás
2. Víz csere
3. Csak macro-t bele, microt ne
4. Excel/carbo fecskendővel az algára, ha elpusztul le fogja enni a takarító brigád

Azért ez a vastag ecset mennyiség nem 1 hét alatt került oda! :confused:
 
1. Szűrő takarítás
2. Víz csere
3. Csak macro-t bele, microt ne
4. Excel/carbo fecskendővel az algára, ha elpusztul le fogja enni a takarító brigád

Azért ez a vastag ecset mennyiség nem 1 hét alatt került oda! :confused:
Ha csak macrot adok nem emelem még tovább a po4 szintet?
 
Nem biztos hogy a foszfát okozza. Nálam pl a rossz co2 eloszlás plusz magas vas kombó hozta elő. Nekem beválni látszik fonál ellen a micro elhagyása pár napig. Az ecset nálam minden esetben a szűrő takarításával, ezzel egyidejű vízcserével és a perlon cseréjével visszaszorult.
 
Ha csak macrot adok nem emelem még tovább a po4 szintet?
Lesz előtte egy nagy vízcsere, azzal távozik a tápok fele. Utána csak macrot adj, sokkal jobb lesz így már a foszfát vas aránya. Hétvégéig én csak macrot adnék, majd újra vízcsere. Utána meg mondjuk 9 macro 6 micro. Ezzel kb helyre fog billenni az arány, de persze a legjobb egy vas teszt lenne, de úgy érzem ennyi meg fogja oldani gondod. A szűrő takarítás és a folyamatos carbo/excel az algákra alap!
 
Majdnem. A vízcsere stimmel, ha rendben a tápozás, akkor havi 1 szűrő takarítás és perlon csere.
Nem tudom mit jelent a havi egy szűrő takarítás, de nehogy ennyi időnként öblítsd át, pont megszűntetsz minden biológiai szűrést. Tilos!
 
Szerintetek nyomjak rá egy 4 napos black out -ot?
Nem válaszolnak, mert nehéz pontosat mondani, rosszat meg senki nem akar. Kéne ismét mérni. Mi a mostani állapot? No3 - Po4- Fe legalább ezeket. A BO nem mindenre megoldás. Eltűnik az alga egy része, majd vissza is jön, mert nem szűnik meg a kiváltó ok. Meg kell keresni az okot is, nem elég a BO. Csinálj BO-t, de utána azonnal drasztikusan vízcserét is, hogy az elpusztult alga ne mérgezzen tovább a bomlástermékeivel. De, mindenképpen mérj víz paramétereket. BO után tekerd le egy kicsit a pilácsot, hogy legyen egy kis lehetősége a növényeknek is visszaszokni. Ha pedig fonál, akkor Fogkefével tekerd fel az összeset, amit tudsz a BO előtt.
 
Back
Oldal tetejére