• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Nippon-Grow

tsokee

Kertész bálvány
Sziasztok,

Végül úgy döntöttünk, hogy külön vesszük Algalandtól ezt az akváriumot, bízunk benne, hogy lesz elég történés ahhoz, hogy érdemben naplózható legyen. Az ömlesztett infók miatt eléggé átláthatatlan, már nehezen tudjuk követni és visszakeresni, melyik akváriumban mikor mi történt, így talán könnyebb lesz. :)

Indítás: 2018. július 7.
Részletesebben ITT írtunk róla

Nagyvonalakban összeszedjük itt is, mi történt az indítás óta, és hogy mi az oka annak, hogy csak most kezdjük naplózni:
Már hamarabb be szerettük volna telepíteni élőlényekkel, de egy félresikerült cyano-kezelés miatt kinyírtuk az összes szűrőbacit, és lehetett nullázni a visszaszámlálást :oops:
Az indításnál jelentkező barna alga már elég jól elterjedt, 2 süncsiga ugyan benne volt már 1 hete, de nem bírt vele. Ezen a héten folyamatosan mértük a vízparamétereket és úgy láttuk, biztonságos lesz az állatoknak, tegnap este megtörtént az áttelepítés az "ideiglenes" 40-es kockából. Első alkalommal csináltunk ilyet, hogy egy akvárium teljesen élővilágát (növényeket nem) kellett áthalászni innen oda, el is tartott 2,5 órán keresztül. A pygmy cory-kat nagyon nehéz volt kiszedni, de végül mind a 20 példány meglett. (y) Ahhoz képest még az akváriumot sem túrtuk fel túlságosan, de van még mit fejleszteni a technikán.

Átkerült még 4 amano, 1 pandacsík, 1, oto, 3 süncsiga és akik miatt ez az akvárium eredetileg indult: 4 dark green jade garnéla.
Reggel ellenőriztük a létszámot, úgy látjuk, mindenki megvan, cory-k vonatoznak körbe-körbe, oto cuppog valamelyik növényen, amanok túrják a dekort és a talajt.

Technikai adatok:

Üveg: Green Aqua akvárium, Opti-White - 64 l, 60x30x36 cm, 6 mm üvegvastagság
Világítás: Chihiros A601Plus váz, ledek: Vtac 95cri 6500K+4500K 3:2 arányban
Szűrés: Eheim 2073 Prof 3 külső szűrő - töltet: Kb. fele Seachem Matrix, kb. 1/4-e substrat pro, kb. 1/4-es matrix trop, Üveg ki- befolyó csövek (Do!aqua poppy).

OceanFree Surf skimmer
Méretpontos bútor, beépített elosztókkal és belső világítással.

Aljzat: ShrimpKing Active Soil, alatta Osmocote táptabletták, legalul ADA indítóbacik
Dekor: 1 nagyobbacska redmoor fa és pár kavics.

Növények: a többi akváriumból összeszedett válogatás: Limnophila Aquatica, Limnophila sessiliflora, Blyxa, Reineckii mini, valamilyen microsorum, Ludwigia Palustris, Rotala H'ra, Hemianthus micranthemoides, pár crypto, Marsilea hirsuta, bucék, anubiasok és az úszó részleg sem maradhatott ki: limnobium laevigatum, phyllanthus fluitans, salvinia auriculata, pistia stratiotes.

Tápozás: heti 10,5-6 ml Mic-Mac, 1,5 ml Excel
Állatok jókedvét elősegítendő: vízcseréknél kap Catappa X-et, mironekutont, bacter AE-t, néha kap black water powdert

Vízcserénél kb. 25 liter RO-t és 5 liter kezelt csapvzizet kap.

Egyelőre talán ennyi :) növények nagyon nőnek, bár az említett H2O2 kezelést páran megsínylették (pl. a microsorum, HM, ambúlia), de már térnek magukhoz.

Zárásként pár kép:
61871
61872
61874
 
Utoljára módosított:
Én a coryk kajáját is üveg etető tálba szoktam tenni, aztán amikor az egyik landol benne, akkor szanaszét száll mindenfelé, és onnantól ugyanúgy kezdődik a turkálás a talajban. Ez a lételemük.:D
 
Tegnap megérkezett az erősítés green jade csapat, még egyszer köszönjük @Keinrath Adrian az intézkedést és a szállítást, no meg a skimmert (habár ez másik medencébe ment)! (y)
A beszoktatás előtt megejtettük a szokásos heti vízcserét, hogy ne sokkoljuk őket rögtön még azzal is miután az új helyükre kerültek. 25 liter RO-t és 5 liter kezelt csapvizet kapott, és a szokásos jóságokat is beleszórtuk/öntöttük: catappa X, bacter AE és most beraktunk egy méretesebb mironekuton tömböt is középre. Kb. 1 órán keresztül csepegett nekik a víz, kaptak paraguard fürdőt is. Ezeknek már szép, fedett színük volt (bár tegnap még a stressz miatt nem mutatták valós színüket), a reklama miatt valószínűleg nem bízta a véletlenre az eladó. A régi motorosokhoz képest vicces látni az arány és színkülönbségeket. Az előző négyesnek vaddisznó mérete van és ők már szép élénk zöldek, az újak meg mellettük picinek és inkább kékesebbnek tűnnek (de zöldek) :D
Növények szépen nőnek továbbra is, rotalákat és limnophilakat vissza kellett vágni, rotalából ültettünk is vissza. Az egyik buce az összes levelét eldobta pár hete, most csak egy csonka rizóma látszik, de bízunk benne, hogy hamarosan megszokja az "új" körülményeket és beindul a levélkiválasztás. :lurking:

Újoncok bevetés előtt:
nippon_gjadereplacement.jpg
 
Ma mértünk vízparaméteteket tápozás előtt:
- víz hőfok: 26.5 (és a pandusz meg a bucék köszönik, jól vannak)
- KH: az úgy tűnik, hogy nincs, vagy max. 1 körül
- GH: 4
- PH: 6,7
- Ammónia (NH4): 0
- Nitrit (NO2): 0,05
- Nitrát (NO3): 10
- Foszfát (PO4): 0,05 alatt
- Vas (Fe): < 0,05
 
A tegnapi mérésnél a magasabb hőmérséklet kicsit zavart minket, de rájöttünk az okára, az a hülye fénycsöves lámpa. Reggel is rámértünk a vízre, 25.2-t mutatott. A többi akvában ugyazokat a hőmérsékleteket mértünk mint este (Algaland: 24.0, Scuta: 25.0), szóval tuti a lámpa. Egyre jobban érik a cseréje. :bucktooth:
Ma itt is megvolt a heti vízcsere, most full visszasózott RO-t kapott. Az úszónövények 90%-t lehalásztuk, mert már nagyon árnyékoltak. Jövő héten fazonírozzuk majd kicsit a stemeket is. Egyéb történés nem volt, az etetést tök jó nézni az ágyból, beszórjuk úgy a kaját, hogy oldalüveg szélénél legyen a nagy része (azért is terveztük így a scapet, hogy ott túrjanak), pár perc alatt odagyűlik mindenki. :)
Van egy új kedvenc, ezt eddig még nem nagyon próbálgattuk, de annyira bejött mindenkinek (garnélák, coryk, gébek, pandák sőt még a brigik is zabálták), hogy felkerült az étlapra, rendszeresebben fognak kapni.
IMG_20180909_185721.jpg

Szemből most valahogy nem sikerült normális képet készítenünk, vagy az opálosság a black powdertől, vagy a világítás miatt, ezért most fentről-oldalról kaptok egyet (mármint képet) :)
IMG_20180909_182450.jpg
 
Nem tudjuk megunni ezt a látványt, a zöld 50 árnyalata megtalálható az akvában :D:ROFLMAO::alien: és van 2 sárgás is, velük még várunk kicsit, mert korábban zöldek voltak, lehet, hogy csak vedlés után vannak? o_O
View attachment 63046

Bónusz cory és csigusz:
View attachment 63045
Egyre inkább beleszerelmesedem ezekbe a kis zöld vízimütyürökbe. :love:
Kíváncsian várom a fejleményeket!
 
Itt is megvolt a heti vízcsere, illetve a stemeket itt is igazítottuk, visszavágtuk és elültettük a szebb példányokat - vagyis az összeset. :D
Ebben a lámpában az egyetlen pozitívum számunkra az, hogy nagyon szép pirosak a színek még lowtech körülmények között is. Szóval nem egy rossz pilács ez, csak mi led pártiak vagyunk. :)
Az érzékenyebbnek számító gazok is szépen nőnek, lassan ugyan, de szépen. Blyxa, Eriocaulon, H'ra de még a Cabomba furcata is jól elvan, annyi, hogy ő inkább zöldes maradt.

Élőlény fronton nincs túl sok változás, mindenki boldog, a coryk közül ma 16-ot tudtunk megszámolni, de tuti megvan a többi is valahol, nem találtunk tetemet sehol. A zöldségek is túrnak, közülük egy a hét közepén sajnos elpusztult, nem láttunk rajta semmit és azóta sem volt gond, bízunk benne hogy csak egyedi eset volt. Türelmetlenek vagyunk, petésedhetnének már. :D :dummy1:

Egy kép a végére, ágyból nézve kis hátsó üvegről tükröződéssel. :snaphappy:
nippon_stemz.jpg
 
Back
Oldal tetejére