• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Neolamprologus multifasciatus - Sokcsíkú csigasügér

Régen nekem is volt egy csigasügeres akváriumom. 35 literben néhány kisebb ancistrussal tartottam őket együtt. Sok csigaházat és apró homokos aljzatot igényelnek. Eleinte 6-an voltak. Egy nőstényem volt csupán, de így is néhány hónap után elkeztek szaporodni. Aztán pár hónap alatt "tele" lett az akvárium kis halakkal. Területvédők, de ha elfoglaltak egy-egy csigaházat, utána viszonylagos béke van. Sérülést sohasem okoztak egymásnak, de még az ancistrusoknak sem. A csigasügeres akváriumok egy idő után bealgásodnak. Ettől is szép, és ezt is eszegetik a halak, mint természetes élőhelyükön. Nagy átrendezők, néhány hetente újjá alakítják a dombokat. Nekem kókusz és fa is volt mellettük, de amint fentebb is leírták nem lehet csak olyan növényeket együtt tartani velük, amelyek nem igénylik a beültetést - mert kitúrják, elhorják az aljzatot. Egyébként békés halak és ha már többen vannak, akkor a félénkségük is elmúlik, főleg ha nem hirtelenkedsz az akváriumuk előtt. Nagyon érdekes megfigyelni, ahogy védik a csigaházuk körüli revírjüket, udvarolnak egymásnak, látszatcsatározásokal folytatnak, és ha megijednek pillanatok alatt a védelmet nyújtó hazukba menekülnek. Időnként a nagyobb hímek csigaházakat lopnak, sőt egymás házait betemetik, teleköpködik homokkal.
 
És milyen szemcseméretű legyen az aljzat? kb 2-3 hét és indítom, de addig még pár infót szeretnék összegyűjteni, meg az anyagokat ami nincs otthon előre összeszedni... Arra gondoltam hogy raknék bele fát is meg lapos köveket, meg pár növényt, elvégre eddig is növényes akváriumom volt, csak már nem tudom gondozni, de azért a növényektől nem akarok teljesen elszakadni..
 
hogyan lehet megkülönböztetni a hímet és a nőstényt?
Fiatal korban nagyon nehéz. Ha felnőttek, akkor a sügéreknél szokásos méret ergo a hím nagyobb, akár duplája a nősténynek. Valamint az úszók alakja és mérete, avagy a hímek úszói nagyon kicsivel hegyesebbek és talán nagyobbak. Ezen kívül a hímek színe kissé élénkebb, de ezt csak akkor lehet észrevenni, ha a megszokott helyükön vannak.
 
Sziasztok. Keres/Kínálban nem tudom megkérdezni, úgyhogy itt érdeklődnék, hogy Borsodban nincs-e valakinek eladó pár példénya?
 
Sziasztok fiúk!
Még új vagyok itt, szóval üdv nektek!
Van 6 csigasügim, de gyerekáldásra nem adják a fejüket. Most arra gondoltam, hogy vennék hozzájuk 3-4 párt.
Van itt valaki Szabolcsból, vagy Borsodból, aki megszánna engem? Hihetetlen, hogy mennyire nem tartják ezt a kis csodapók halat.
 
Sziasztok fiúk!
Még új vagyok itt, szóval üdv nektek!
Van 6 csigasügim, de gyerekáldásra nem adják a fejüket. Most arra gondoltam, hogy vennék hozzájuk 3-4 párt.
Van itt valaki Szabolcsból, vagy Borsodból, aki megszánna engem? Hihetetlen, hogy mennyire nem tartják ezt a kis csodapók halat.
Szerintem kicsi az esély rà...
Próbàlj inkàbb Nyíregyházàn boltokban keresni, ott hàtha talàlsz.
 
Sziasztok!
Nyíregyi boltokban egyben sincs.
Találtam pesti boltot, ahol postázzák őket.
Merjem megpróbálni? Nem lesz bajuk?
 
Back
Oldal tetejére