• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Nebula

balagesoft

Főkertész
Eljött az idő.
Kedves régi jó barátom megannyi átélt öröm és néha veszekedés sértődés után (bővebben itt) szétszedésre került.
Ennek több oka is volt, nem tündökölt már a régi fényében és én is úgy éreztem kellene a változatosság.
Gondoltam mostanában alacsonyan szállnak a hosszú hétvégék az egyiken szétkapom újra összerakom pikk pakk. Ám a szükséges kérvények és engedélyek benyújtása után helyi felelős logisztika és kivitelezés ellenőrző bizottság (röviden a Zasszony) tervezett rekonstrukciót laminált padló lerakási kötelezettséghez kötötte (ha már úgy is elmozdítjuk a 200kg-s dögöt akkor gyorsan rakjuk le a szobába (ha már úgy is kivittük a bútorokat gyorsan ki is lehetne festeni...(a házi söröm is palackozni kéne, hogy a tervezett szülinapi grillezésre megérjen...:dead:)))
Szóval a sok munkába szinte már visszanőtt a hajam.

A névválasztás:
Van pár galaxym nagyon szeretem őket így belőlük szeretnék egy nagyobb csapatot. Mivel a háztáji mindenből jobb illetve emlékszem mekkora öröm volt az ékfoltosok gyermekáldása is így fejembe vettem, hogy itt már pedig #yolo lesz és tessék szaporodni. A galaxisok bölcsőjének pedig mi lehetne jobb név?
 
Száraz adatok:
Méret : 70x40x40
Talaj: JBL aquabasis, Amazonia
Világítás: DIY ledszalagos világítás 60w 6300 lumen
Szűrő: Tetra ex 800 plus
Szűrőanyag: 2l siporax,1l matrix trop, szivacs, raschel háló
CO2: DIY citromsavas
Növénytáp: TF Planter,TF Macro és liquid carbo
 
A történetben ott járunk, hogy sikerült újra összerakni az akvát a boltba a csak "pár apróság kell" helyett rengeteg pénzt elkölteni.
Megkövesedett fát szerezni és végre üveg ki/be folyócsöveket így a difin kívül minden műanyagot száműzni az akvából.
A 10 ékfoltost amiből 4 saját nevelés volt mindenféle offshore tranzakción keresztül 15 rili garnélára elcserélni továbbá jött még 6 pinokkió garnéla és ottó utánpótlás.
Az eredeti akváriumvíz felét és a szűrő töltetet újrafelhasználva hamar stabilizálódott minden. Szóval egy hét után visszaköltözhettek a jószágok.
Gyönyörűen tették a dolgukat és eltakarították a felgyűlt szemetet amit ugye a friss növények ledobált levelei okoztak meg a leülepedő por.
A világításról kivágtam a gyorsatlakozókat (soha többé csak baj volt velük) és 3 gram forrasztó ón gőz megnyugtató egyenletes inhalálása mellett forrasztásra cseréltem.
A növények kezdenek magukhoz térni és növögetnek. A hc maradéka is, ő valamiért nem bírta a beültetést és rengeteg kirohadt belőle. Valószínűleg nem sikerült eléggé lemosnom a zselét.
2 kicsi akvárium is feltöltésre került egyik a randi hely galaxyknak ahol már 2 nőstény várakozik, szépen kicsípheti magát hogy tipp topp legyen a lassan esedékes randira. A másik pedig majd a nevelő lesz.
Ma érkezik grindál tenyészet és kelnek a sórákok a romantikus vacsorára.
 
Nos 2 lány már 3 napja külön félig feltöltött 20 literesben van.
Naponta 2x kapnak grindált, cyclopst és fagyasztott sórákot, szépen kerekednek.
A nagy akváriumba is jut a finom falatokból ott is mindenki imádja.
Az edig szégyellős halak cápaként körözik körbe az vizet még egy falatért.

A kis kínaikajás dobozban lévő grindáltenyészet bőségesen kiszolgál, már a barátnőm is megbékélt hogy párja bizony 30 as éveire ott tart hogy férgeket nevelget az asztala alatt ^^

Várjunk csak ebbe nem is férgek vannak hanem rizstészta.... de akkor mit ettem vacsorá.... :O

Készítettem zöld fonálból és kötözőböl mindenféle műmohát és növényt ezzel tarkítottam ki nekik a találkahelyet.

be19018e96c4f803ca77c6290fa88ee0.jpg

Még rajtuk volt az arcpakolás így megkértek, hogy ne fotózzam őket ezért nincsenek a képen.

A terv hogy még most sminkelnek elmennek fodrászhoz meg postolnak instára de holnap kapnak egy nagy adag lágyvizet a nyakukba és bekerül Carlos a spanyol ex vasúti kazánfűtő és önkéntes tűzoltó hím. Na jó túloztam... sosem volt önkéntes tűzoltó.
Pénteken és vasárnap pedig mint jó védőnő ikra ellenőrzést tartok a mohában amit dobozostól ki lehet venni erre a célra. Ha szerencsém van az ikrák átkerülnek egy inkubátorba majd pedig egy külön bejáratott nevelő akváriumba.
Mivel folyamatos ikrázók így egy hétig tervezem ezt a protokolt.
Szaporítási stratégiámban erősen építek az úgynevezett kezdők szerencséjére :)
 
Tudomásom szerint, jobban érzi magát ha magasabb a PH. Meg szereti a sűrű növényzetet, ahol eltud bújni.
Nálam a előző scape-ben kb. 2 hónapig bírták, aztán sorban kiugráltak.
Látszólag jól érezték magukat, de mégsem.
View attachment 53443 View attachment 53444
Nem lehet hogy valami paramétered változott azért kezdtek 2 hónap után ugrálni előtte pedig nem? Volna hova bújniuk de nem igazán veszik igénybe, a kövek tetején mászkálnak mindenre azonnal ráharapnak , a nyílt vízben úszkálnak át(kb ők a legnagyobbak az akváriumba :D semmitől se félnek) és néha lepofozzák a riliket meg a galaxykat ha kajáról van szó.
A lámpa kapcsolás sem érdekli már őket.
Bízom benne nem akarnak szökni de majd meglátjuk :)
 
Gratula ! :dummy::)(y) A további sorsukat is szeretném olvasni ! :happy:
Köszi :)
Igyekszem minél jobban gondjukat viselni.
Tervek szerint úgy 50 et akarok felnevelni abból jutna is maradna is egy szép csapat. Aztán a váratlan sikereken felbuzdulva lehet megpróbálkozom a cory pigykkel is.
Ennek érdekében ma fejlesztettem a dobozon rá került egy háló remélhetőleg így több ikra marad érintetlenül.
Mivel a nagy akváriumba matadt nőstény is már már gömbhali alakokat ölt jövőhét közepén kicserélem az egyik nősténnyel hogy ő se maradjon ki a jóból.
 
Tegnap betettem egy új nőstényt
És páááf mára 19 ikrát sikerült kimosnom a mohából :)
A vasárnapi adag is kezd kikelni , ma összesen 14 kikelt szöszmöszt számoltam. Egy részük már kisebb ingerekre is körbe körbe úszkál de még nincsenek kész a következő lépésre.
Illetve láttam 2 összegömbölyödött szutymákot is. Ők már csak órákra lehetnek a születéstől(remélem legalább is nem adták fel és azért hevernek így)
23 ikrából eddig 14+2 hal van én ezt elsőre jó aránynak könyvelem el.
Erősen gondolkodok egy inkubátor barkácsolásán így az akvárium folyamatosan áramló vizében kelhetnének ki és nem kéne a befőttes üvegben cserélgetni bár ez sem tűnik eddig rossz módszernek a maga nemes egyszerű porlasztókövével.
Időközben sikerült walter férgeket is szerezni némi házisör fejében úgy hogy nagyon bizakodom hogy innentől egyenes az út a galaxy hadsereg és a világuralom felé
f9c3e0ae249906c90ce63df4fc140619.jpg
 
Egy hét után a párzási időszakot berekesztettem. Vége a nászútnak.
A büszke szülők visszakerültek a nagy akváriumba.
Összesen kb 50 ikrát sikerült leszüretelni amiből eddig sacc per kb 27 kelt ki, volt ami a szemem láttára.
Egészen érdekes látvány, hogy a pici átlátszó gömb egyszer csak pattan egyet majd ugyan úgy egy pici átlátszó gömb amin van egy icipici fej és egy icipici farok tádám innentől kezdve ez egy hal...szerűség.
Tanúja voltam az első lépéseknek azaz úszásoknak is. A mai napra az első adagból 6 légypiszok kb 1 héttel az ikrázás után elúszott így át tettem őket a nevelőbe innentől éreztem hogy fogalmam se lesz hányan vannak annyira aprók és annyira lelkesen úszkálnak a nekik végtelen óceánnak tűnő 30 literben azzal a "hatalmas" aránytalanul nagy vízfejükkel és barátkozhatnak a hozzájuk képest leviatán méretű terhes rili garnélákat.
Sajnos most 2 napra magára kell őket hagynom, remélhetőleg a szikzacskójuk és a moha között talált dolgok elég lesz nekik.
Csupa stressz ez a halszaporítás :D
Jövőhéten elkezdem ugyan ezt a procedúrát bajuszuraságokkal(corydoras pygmaeus) hátha velük is sikerül egy szaporulatot összehozni.
Általánosságba véve a nagy akváriummal is minden rendben a növények többsége szépen fejlődik már bubiznak is főleg ludwigia super red és a rotala érzi jól magát.
A barbár módon elültettet hc is kezd kisebb tövekben életre kelni talán már van annyi mint amikor elültettem :D
Viszont a staurogyne nem akar magához térni, amúgy sem volt jó állapotba eléggé fel van kopaszodva úgy tűnik most stagnál remélhetőleg előbb utóbb megindul mert nagyon szeretem jó lenne belőle egy szép susnyás.
 
Csináltam egy közelebbi képet
f6b55335987c169a471d673539881da8.jpg

Viccet félretéve vasárnapra 13 csöppség úszott már a nevelő akváriumba őket naponta 2x 1 csepp főt tojás sárgája 1 csep walter féreggel etetem. Szemmel láthatóam érdeklődnek iránta de nem látom hogy meg is eszik mivel túl apró :)
Ha esetleg mégsem akkor néhány csiga és a rilimamik gondoskodnak a lehulló kajáról.
Még kb 17 picur van a keltetőben.
 
Back
Oldal tetejére