• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Nanok low tech

argobalogtibi

Főkertész
Több mint 30 évvel ezelőtt 10 évesen, szüleim megkerülésével, egy 5 literes befőttes üveg volt az első akváriumom. Majd beszereztem egy 20 literest elevenszülőkkel, később egy 60 literes akváriumot, amiben sügéreket tartottam. 15 évesen a kedvenc kereskedésemben elértem, hogy hét végén gondozhassam az akváriumokat az üzletben, később hét közben besegítettem az eladásban is. Ekkor még semmit sem hallottam a biológiai szűrésről, megfelelő aljzatról, Gh/Kh/Ph/ stb. Egy-két nagyobb akvárium működött külső szűrővel, a többiben sima szivacs szűrő volt, a vízkezelés is egyszerűbb volt.

Idén vettem egy 54 literes szettet 2016 februárjában, (60x30x30) és gondoltam „tapasztalt” akvaristaként belevágok megint. Már gyanús volt, amikor nem engedték hazavinnem a halakat a 0 napos akváriumomba. Azt gondoltam, csak rám akarja sózni a növény táptalajt, ami szerinte nélkülözhetetlen, meg mindenféle vízteszteket. Aznap nem vettem semmit, gondoltam utána olvasok mit fejlődött a tudomány.

Azért mindenből nem engedtem, ha régen működött miért ne működne most is. Aljzatnak klasszikus gyöngykavics, táptalaj nélkül, gyenge szűrő, gyenge fény. Az akvárium 1,5-2 hónap alatt bedöglött. Lecseréltem a talajt, JBL táptalaj+ Manado. Forralom a vizet, tápozom a növényeket, használom a vízteszteket, de ez sem elég. A csapból 20 Gh/21 Kh /8,5Ph-ás víz folyik.Vettem egy Brita vízszűrőt,elég jól lágyítja a vizet ,majdnem 0-ás Gh-t csinál és a Kh-át is leviszi 10 körülire, a Ph 7,4 a szűrés után. RO készüléket nem tudok felszerelni nem találtam erre alkalmas kiállást. Utolsó esélyként elkezdtem adagolni a Sera Kh/Ph minus-t, és a Bee Shrimp Mineral Gh + -t. Valahol Gh 6 , Kh 4, Ph 6,8 körüli érték lenne jó.

Feljavítottam az alap szettet egy Aquael Turbo filter 500-al(500l/h),és két Aquael Leddy smart 6W/6500 K-ás lámpával.

Sikerült beszereznem előnövénynek egy doboz in-virto Glossostigma elatinoides-t, csak levettem a polcról, ez tetszett a legjobban, később olvastam a magas fény- és CO2 igényéről. Azért beültetésre került. A túlélőket végül összegyűjtöttem egy sarokba, ahol a legtöbb fény éri őket,eddig egy oldalhajtás született, a többi vegetál.

Beüzemeltem mellé egy 30 literes nanot (34,5x33,5x28,5)

A szűrés Mini Biobox2 (310l/h) és mellé kiegészítésként az 54-es szettből felszabadult Marina jet-80-as belsőszűrő (380l/h)

A világítás Easy Led 6W, elég jó fényt ad.

Igazából a legjobban az Amazonas hangulatú akik jönnek be. Víz fölé kinyúló faágak, lekerekített kövek, sárgás-barnás víz, sötétzöld növények. Ezért is próbálkoztam az elején a klasszikus gyöngykavics aljzattal, amit leváltottam Manado-ra, ami már aktív talaj,de a színe és a formája…

Növényből a Hygrophilla corymbosa ’Stricta’ ami szemmel láthatólag a legjobban fejlődik, a rajtuk lévő fekete pontalgával,ami ha nem tűnik el magától,örökre az akvárium része lesz. Utána a túlélési esélyesek sorban: Anubia Nana, Staurogynes repens, Mocsári ál-hortenzia. A sor végén lesz ami lesz alapon: Echinodorus grisebachii, Alternanthera reineckii ’Red Ruby’, Ludwigia repens ’Rubin’. Amit nem is említenék: Glossostigma elatinoides.
 
Lemértem Tropical csepp tesztel a szűrt vizem 75%-os szűrő teljesítménnyel: Gh 3, Kh 9, Ph 7
Remélem sikerül beállítanom a kívánt vízparamétereket pár nap alatt,bár az elején próbáltam kerülni minden kemikáliát.
 
Vettem egy EZ-1 tipusú TDS mérőt, szerintem valami kínai cucc. Az 1413 us/cm-es kalibráló folyadékban 695 ppm-et mutat. Még nem jöttem rá,hogyan tudnám beállítani pontosan.
 
A TDS mérővel semmi baj,újra csekkoltam a műszert. EC 1413 us/cm TDS 706,5 ppm gyárilag. Ami viszont aggasztób,hogy az akikban 300 feletti a ppm,amivel nem tudom mit kezdhetnék,mivel a szűrt vizem is 200 feletti.
 
A Glosso tényleg nem való low tech-be,ma kivettem mielőtt teljesen kirohadt volna,bár hozott néhány oldalhajtást,de az összkép elég siralmas volt.
Megpróbálok helyette Marsilea hirsutát beszerezni,talán több szerencsém lesz vele.
 
Meglátom a Profito,Easy Carbo kettőssel milyen eredményt érek el,heti 30-40%-os vízcsere mellett.Többet egyenlőre nem tudok tenni az ügy érdekében.Ha feloldódik a fórum korlátozásom teszek fel képet. Addig marad a showder aljzatnak.
 
A TDS mérővel semmi baj,újra csekkoltam a műszert. EC 1413 us/cm TDS 706,5 ppm gyárilag. Ami viszont aggasztób,hogy az akikban 300 feletti a ppm,amivel nem tudom mit kezdhetnék,mivel a szűrt vizem is 200 feletti.

Szia, szerintem nagy gond nincs a 300 feletti TDS-el. Nekem 380, és különösebb gondot nem látok. Persze, ha nagyon kényes halaid, és növényid vannak, akkor indokolt lehet az aggodalom, és a lágy víz használata. De ehhez, a lágyítsra Brita kancsónál komolyabb szűrő szükséges szerintem, hogy ne 200-as értékkel indulj.
Én meglennék ezzel a vízzel, ehhez választanám az élővilágot...

Üdv
Balázs
 
Szia, szerintem nagy gond nincs a 300 feletti TDS-el. Nekem 380, és különösebb gondot nem látok. Persze, ha nagyon kényes halaid, és növényid vannak, akkor indokolt lehet az aggodalom, és a lágy víz használata. De ehhez, a lágyítsra Brita kancsónál komolyabb szűrő szükséges szerintem, hogy ne 200-as értékkel indulj.
Én meglennék ezzel a vízzel, ehhez választanám az élővilágot...

Üdv
Balázs
Szia!
Köszönöm a megnyugtató választ!
Tényleg nincsenek igényesebb élőlényeim,a már említett növények,pár oto,ékfoltosok és red cherry-k.
Jövő októberben költözünk új lakásba,ott mindenképp felszerelek egy RO készüléket,és lesz hely több akváriumnak is.
Talán ott kipróbálom a CO2-őt is.

Üdv.

Gábor
 
Végül rendeltem egy Osmotech RO készüléket 190l/nap, igazából bárhova felszerelhetem, felesleges vele várni. A KH/PH minus-os megoldást senkinek sem ajánlom, a TDS problémát nem oldja meg,a sok kemikáliától 400 ppm feletti az érték,és habosodik tőle a víz.
 
Ma beüzemeltem a kütyüt,megvolt az első RO-os vízcsere. Tényleg ég és föld,hozza a gyárilag előírt normát.Pár nap és olyan lesz a medencékben a víz amilyennek lennie kell.Örülök,hogy több hónapos próbálgatás után ide jutottam.
 
Lecseréltem a szűrőben a Bioceramax 600-at Sera siporax mini-re,szerintem nem volt megfelelő a szűrés.A TDS már csak 200 ppm körüli pár kisebb vízcsere után. Beketült egy kevés Marseilea angustifolia,nem voltak túl jó formában,interneten rendeltem,meglátjuk,hogy bírják. A barna alga megjelenése,kicsit zavar,biztos számtalan oka lehet,hogy felbukkant,kevés fény,rossz szűrés....A 6W-os Led-ekről azt írja 15W-os hagyományos fénycső teljesítményével összehasonlítható.Az 54l-es felett kettő,a 30l-es felett egy.Az mind a két akiban 0,5W/l körüli,nem tudom,hogy lehet-e ezt így számolni.
Jó lenne beszerezni pár gyűrűs bohóccsukát,nagyon tetszenek,de nyitott akváriumba nem merem.Így vagyok az Amanokkal is,nagy szükség lenne rájuk,de ha mindig kimásznak...bár mások is tartanak nem fedett tank-okban.
Ha valakinek van véleménye,ötlete ezzel kapcsolatban,kérem ne kíméljen! Előre is köszönöm!
 
A barna alga az újonnan indított akváriumoknál rendszerint megjelenik, szilikátok jelenlétére utal, illetve az alacsony fény miatt is lehet.
Én most szereztem be egy 4 W-os led izzót (6000K, 400lm), ami 40W-nak felel meg. Milyen ledet használsz, hány kelvines, és mennyi lument ad le? lumen/literben szerintem ilyenkor célravezetőbb számolni.

A csukák szépek, nekem is nagyon tetszenek, én az élő eleség miatt mondtam le róluk... de a kiugrálásra több megoldás is van: gyári tető, üvegtető, nem töltöd fel csordultig az akit, vízfelszíni növények... ennyi jut eszembe hirtelen.
 
A 6 Wattos Led-ek 6500K és 490 lumen-esek. A 30 literesre 490,az 54-esre 980 lumen jut. Az akváriumok így jobban tetszenek tető nélkül,inkább választok olyan élőlényeket amiknek a tartásához ez megfelel. Az elején törpe gömbhalakat szerettem volna,de a mindennapos élő eleséggel való etetést nem tudnám mindig biztosítani.Holnaptól 10 napra magukra maradnak,egy krétai kiruccanás miatt.Az időkapcsolót a világításnak beszereztem,a tápozás viszont elmarad.A garnélás 30-as szűrőjében van aktív szén,ami kivonja a tápokat is,ahogy olvastam.Ezen még gondolkozom,hogy csere,vagy maradjon.
 
Ez mindkettő esetében kb. 18lm/l, ami nagyon kevés, valahol 40 körül lenne ideális, úgy tudom (legalábbis low-tech-hez)
Indulás előtt adagold be a heti mennyiséget a tápból, carboból csak az aznapit.
Az aktív szén folyamatosan biztos nem kell! Ha gond van, akkor kell betenni egy ideig. Cseréld le szivacsra, vagy még jobb, ha valami biológiai szűrőanyagra! Matrix, Bio rio, Substrat ...
 
Ez mindkettő esetében kb. 18lm/l, ami nagyon kevés, valahol 40 körül lenne ideális, úgy tudom (legalábbis low-tech-hez)
Indulás előtt adagold be a heti mennyiséget a tápból, carboból csak az aznapit.
Az aktív szén folyamatosan biztos nem kell! Ha gond van, akkor kell betenni egy ideig. Cseréld le szivacsra, vagy még jobb, ha valami biológiai szűrőanyagra! Matrix, Bio rio, Substrat ...
Okés,köszi!
A világításon még gondolkozom,hogyan tudnám bővíteni.
Az aktív szén helyett megy Sera siporax mini.
Köszi a tippet!
 
Némi bénázás után,a nyaralás alatt világítás nélkül maradtak az akik,ami a növényeket kicsit megviselte. Legközelebb ilyet nem csinálok. A TDS kezd beállni, az RO nélkül fogalmam sincs,hogyan tudtam volna megoldani. A tervek szerint,jön még pár Oto, egy kisebb raj Kubotai, és a 30-asba Red Crystal ha tartósan 150ppm alatt tudom tartani a vizét.Lehet a világításon nem változtatok,inkább maradok az alacsonyabb igényű növényeknél. Nagyon örülök,hogy sikerült stabilizálni a helyzetet,a többi csak finomhangolás,mindenki örömére.
 
Képet nem akarsz feltenni róluk, ha már így stabilizálódott a helyzet? :) Szívesen megnézném már miről is beszélünk:p:whistle:
Kint vannak Svájcban az akvák? Gondolom akkor a halakat is onnan szerzed be... Milyen a kínálat ott a hazaihoz képest?
 
Képet nem akarsz feltenni róluk, ha már így stabilizálódott a helyzet? :) Szívesen megnézném már miről is beszélünk:p:whistle:
Kint vannak Svájcban az akvák? Gondolom akkor a halakat is onnan szerzed be... Milyen a kínálat ott a hazaihoz képest?
Még kellene pár hozzászólás,hogy tudjak képet felrakni. Nem maradsz le semmiről. :)
Igen az akvák kint vannak Svájcban. A kínálat szerintem hasonló,itt is utánajárással beszerezhető bármi,bár sok minden csak a neten rendelhető.
 
Bármilyen képfeltöltővel tudsz feltölteni képet a netre, ahonnan aztán belinkeled... de mennyi hozzászólás is kell a közvetlen feltöltéshez, 20? Mert akkor még 3-at írsz és meg van;)
Egyébként Svájcban is ilyen kemény a víz, mint itthon sok helyen?
 
Bármilyen képfeltöltővel tudsz feltölteni képet a netre, ahonnan aztán belinkeled... de mennyi hozzászólás is kell a közvetlen feltöltéshez, 20? Mert akkor még 3-at írsz és meg van;)
Egyébként Svájcban is ilyen kemény a víz, mint itthon sok helyen?
25
A méréseim alapján : GH:6 KH 12 PH 7,4 ami aszem szikvíz
 
Back
Oldal tetejére