• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Nano palu 10

Shizu

Főkertész
Sokat gondolkoztam legyen ennek a tanuló/próba paludáriumnak napló, végül sikeresen győztem a lustaság felett és itt vagyunk az első naplónál.

Egy 10 literes akvárium lett átalakítva egy csobogó vízeséses paludariumra. A tervezésnél sokat hezitáltam hogy milyen köveket használják, de végül a lávakő nyert a kényelmesebb méret, forma és a víztartósága miatt. Eredetileg csak mohák voltak tervben. Másnap viszont a nano garnélasba vett in-vitrokból maradt bőven, így kipróbalom mennyire bírják ezt a build-et. Főleg jól jöttek mert a mohák nem voltak a legjobb állapotban

Az üveg 20x20x25
Dekor: Lávakő és zúzalék
Tech: Tetra wp 300
Növények: jávai moha, staurogyne, pogostemon helferi, pár szárazföldi moha
 
Utoljára módosított:
Csak polisztirol volt otthon (jobban örültem volna valami habkartonnak). Ebből lett kivágva és osszeragasztva a csobogó fal alapja. Erre ragasztottam rá a kisebb lavaköveket meg 1-2 nagyobbat, hogy ne legyen túl "lapos" a vízesés. Sajnos nem száradt meg az azelőtti napi mosásból a lávakő, így a tervezettnél jóval kisebb és másabb alakú kövekkel kellett dolgoznom.

Aztán lassan elkezdtem kifogyni a szilikonból, így nem töltöttem ki a kövek közti réseket láva kő porral. Helyette később mindenhova jávait nyomtam.

Az egészről sajna csak egy gagyi minőségű kép készült a nap végén. Ekkor megvolt a polisztirol alap, a lávakövek mind be kerültek, a pumpa be jobb hátulra, a résekbe pedig perlonvatta.
IMG-20201027-022305.jpg
 
Következő napon elkezdtem feltölteni a fehér felületeket egy sötét textillel, amit próbáltam úgy elhelyezni hogy a vizdobozból fel tudja magát szívni.
IMG-20201027-183311.jpg

Ezután a felső laposabb részekre mindenhova ment a moha, és az oldalsó részekre a korábban említett maradék in-vitro staurogyne és pogostemon helferi. Illetve találtam meg egy kis adag emersz cubat a terrárium neveldémben szóval bedobtam őt is.

A hely miatt (főleg a gyökereknek a textil miatt) nem fűzök hatalmas reményeket ezekhez a növényekhez, de meglátjuk. Abban bízok hogy valahogy megtalálják a rést a textil és a lávakő között illetve magán a lávakövön megkapaszkodnak majd. Ha nem, akkor megy a helyükre a moha ahogy az eredetileg is tervben volt.
 
A legvégén igazítottam még egy gyorsat a vizáramláson és végül elérte a végleges kezdő állapotát a nano palu.

20201027-201429.jpg

A felső rész elég szűkösre sikeredett, de oda csak mohát raktam, szóval valószínűleg nem lesz belőle nagy baki.

A világítás most csak egy, a pincében talált 5w asztali led lámpa világítja. Majd valamikor a következő héten nézek valami rendesebbet is ami kevesebb helyet foglal el.

20201027-201441.jpg
 
Találtam a nevelő dobozban egy kicsit jobb állapotban lévő mohát, szóval azt betettem a tetejére az eddigi szomorkás moha helyére.

Másfél hét elteltével a staurogyne repens szépen tartja magát, a pogostemon meg mindenhol elkezdett új hatásokat indítani. Illetve a cuba is szépen kizöldült teljesen(amikor be lett rakva akkor volt egypár sárgás folt). Egyenlőre egy pozitív csalódás volt ez. A jobb oldalon először tartottam, hogy nem jut elég víz oda, de még az öntözés nélkül is van víz a gyökereknél egész nap.

Békatutaj egy picit besárgult gyanítom a gyengébb fény illetve az öntözésekből ráeső víz miatt.

Így felülről a fedő nélkül.
IMG-20201104-031404.jpg
 
Pár helyen végre magára talált a moha(legfőképp a vízesés falán) és elkezdtem az emersz formáját hozni. Pogostemon hajtásai kinyíltak és nőnek, most már vegre könnyen láthatóak a kis "bokrok".

Staurogyne repens az közben durván bebokrosodott és szépen megnőtt. A jobb oldalon lévőek léggyökereket (nem tudom mi a pontos megnevezés) eresztettek, amin nem csodálkozom, tekintve oda jut el a víz/tápanyag a legkevesebb mennyiségben. Amúgy ahogy elnéztem minden elég szépen megkapaszkodott mostanra.

Amit még kevésbé próbáltam az vízi mohakat emerszen nevelni. Nem tudom hogy itt is érvényes-e a kevesebb fény a növények felfelé nyúlnak, sok fénynél meg alacsony bokros marad. Jávait örülnék ha rá tudnám venni, hogy elkezdjen bokrosodni úgy, ahogy sokatoknál láttam már.
 
Utoljára módosított:
Nem tudom hogy hogyan és mikor, de valahogy egy rc garnéla betévedett(gyanítom amúgy, hogy az egyik mohán keresztül). Nagyon meglepodtek, hogy még 3 hét után is megvan. Vízcsere eddig csak egyszer volt és a tapozást is elég szabadon adtam, szóval egy igazi kis harcos.

Őszintén szólva átraknám a többi garnihoz, de annyira szűkös a hely és a hely 80% lávakő búvóhely szóval maradni fog.
 
Na sikerült rávenni magamat, hogy előkotorjam a régi fényképezőgépet. Az állványra nem találtam meg az adaptert szóval csak erre futotta a remegő kezeimmel.

DSC-4806.png

Sajnos ebből a szögből nem látszik az egésznek a mélysége, majd legközelebb magasabbrol lövök képet.

Mohákat majd lassan nyírni kéne, jobban bokrosítani akarom őket. A többit egyenlőre békén hagyom, meglátjuk még meddig/hogyan növik be az egészet.

Illetve még gondolkoztam azon, hogy a sarok polcon lévő nano terráriumokat feltöltsem a bemutatókhoz.
 
Utoljára módosított:
1 hét bujkálas után előrejött a kis garnéla, szóval gyorsba le is kaptam.
IMG-20201123-173152.jpg

Azóta volt egy metszés meg pumpa tisztitás, mert egy kicsit megakadt a vizhozam. Mondjuk, hogy mi okozta azt sosem fogom megtudni, mert amikor kiszedtem akkor teljesen tiszta volt.
 
Minap alaposan megritkitottam mindent. A pogostemon kicsi fejfajast okozott, mert nem tudtam eldonteni mely bokrokat tartsam meg es melyeket vagjam le. Illetve ilyen szuk helyen mohat vagni egy hajmereszto mutet.

Eljott az alga ideje is, egy kis barna alga lett az uvegen. Igazandibol csodalkozom, hogy ennyi ideig tartott mire felbukkant, mert gyakorlatilag 0 vizcsere nem volt az elmult 3 hetben. kb 40% vizcsere utan mar el is ment par nap utan, ugy tunik eleg stabil a rendszer.
 
Na regen volt itt mar barmi is, nagyjabol 6 honapig (majusig) szepen ment a paludarium (nagyjabol nulla karbantartassal), aztan szepen lassan visszaestek a novenyek. Nem nagyon volt idom meg kedvem tartani mindent az elmult fel evben, de most ujra itt az ido.

Szoval kiszedtem es kitisztitottam mindent, csak a polifom vazat hagytam meg. Szoval ugyanarra a vazra, egy ujabb elkepzeles kerult ra. Sajnos tul sok in progress kepem nincs.
A hardscape a fakkal egyutt. Probaltam random helyeken "osszeforrasztani" a koveket, nem lett annyira lathatatlan mint akartam volna, de a lavakovek szinkulonbseg es lyukkulonbsegeibol adodoan nem lehetett mit tenni. Sok ora elment azert hogy egy, koheziv hardscape legyen a fa/gyokerekkel egyutt, foleg ilyen kicsi meretben volt nehez dolgozni (20x20x25).
20200815022118.JPG
20200815021938.JPG

A teljes kepen talan jobban lehet latni, van egy beultetheto terasz bal oldalt, es egy joval nagyobb es melyebb bal oldalt

20200815021928.JPG
 
Aztan fel lett toltve a hatso resz javareszt lavako zuzalekkal, illetve minimalis matrixot is talaltam, bedobtam azt is. A talaj az ahol volt hely ott amazonia volt, ahol pedig szukosebb ott pedig sphagnum moha volt. A sphagnum moha bele is van logatva a fenti viz tartalyba, es igy kiszivva just viz boseggel mindenhova.
A teljes novenylista, marsilea crenata alulra, staurogyne repens, anubias nana mini, anubias nana, spiky moss, pillow/frog moss, valamilyen mini pafrany.
Sajnos a sima anubias nanak eleg nagyok voltak, visszanezve sokkal jobban orultem volna ha helyette egy tucat nana mini vagy petite lett volna. mindenesetre eleg nagy kihivas volt beultetni mindent ebbe a kicsi uvegve ebbe a hardscapebe. Illetve eleg ironikusan sikerult eltakarnom a legtobb olyan feluletet, ahol sok-sok orat toltottem hogy "osszeforrasszam" a hardscapet egy egyseges kepert.

Most mar eleg keso van, szoval csak par gyors kepet lovok. Majd valamikor valami rendesebb setup-ban is csinalok par rendes kepet neki.
IMG_4927.JPGIMG_4928.JPG
IMG_4932.JPGIMG_4931.JPG

Amit meg megfontolnivalonak tartok, az mondjuk az anubias fonnt. Sajnos eleg durvan melegszik a LED is, illetve eleg eros, nem vagyok biztos birni fogja-e az anubias, majd meglatjuk.
Hasonlo a sphagnum moha, sajnos nem a premiumot hasznaltam, szoval ez eleg gyorsan le fog bomlani (a kozvetlen vizt ero resze legalabbis), szoval majd vagy valamilyen textiliat kene talalni a helyere, vagy egy magasabb minosegu sphagnum mohat, egyenlore futhat igy.
Amiben nem vagyok biztos noveny helyileg az a ketto anubias ami kitakarja a ketto fegyokeret amik korbe oleli a jobboldali lavakovet fennt. Az a hardscape az tetszett nekem eredetileg.

Oszessegeben, ki akartam probalni valamit nehezebb es komplexebb layoutot, mint az elozo, es ami a meretet illeti, jobb lett mint amire szamitottam 😁
 
Back
Oldal tetejére