• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Nano palu 10

Shizu

Kertész segéd
Sokat gondolkoztam legyen ennek a tanuló/próba paludáriumnak napló, végül sikeresen győztem a lustaság felett és itt vagyunk az első naplónál.

Egy 10 literes akvárium lett átalakítva egy csobogó vízeséses paludariumra. A tervezésnél sokat hezitáltam hogy milyen köveket használják, de végül a lávakő nyert a kényelmesebb méret, forma és a víztartósága miatt. Eredetileg csak mohák voltak tervben. Másnap viszont a nano garnélasba vett in-vitrokból maradt bőven, így kipróbalom mennyire bírják ezt a build-et. Főleg jól jöttek mert a mohák nem voltak a legjobb állapotban

Az üveg 20x20x25
Dekor: Lávakő és zúzalék
Tech: Tetra wp 300
Növények: jávai moha, staurogyne, pogostemon helferi, pár szárazföldi moha
 
Utoljára módosított:

Shizu

Kertész segéd
Csak polisztirol volt otthon (jobban örültem volna valami habkartonnak). Ebből lett kivágva és osszeragasztva a csobogó fal alapja. Erre ragasztottam rá a kisebb lavaköveket meg 1-2 nagyobbat, hogy ne legyen túl "lapos" a vízesés. Sajnos nem száradt meg az azelőtti napi mosásból a lávakő, így a tervezettnél jóval kisebb és másabb alakú kövekkel kellett dolgoznom.

Aztán lassan elkezdtem kifogyni a szilikonból, így nem töltöttem ki a kövek közti réseket láva kő porral. Helyette később mindenhova jávait nyomtam.

Az egészről sajna csak egy gagyi minőségű kép készült a nap végén. Ekkor megvolt a polisztirol alap, a lávakövek mind be kerültek, a pumpa be jobb hátulra, a résekbe pedig perlonvatta.
IMG-20201027-022305.jpg
 

Shizu

Kertész segéd
Következő napon elkezdtem feltölteni a fehér felületeket egy sötét textillel, amit próbáltam úgy elhelyezni hogy a vizdobozból fel tudja magát szívni.
IMG-20201027-183311.jpg

Ezután a felső laposabb részekre mindenhova ment a moha, és az oldalsó részekre a korábban említett maradék in-vitro staurogyne és pogostemon helferi. Illetve találtam meg egy kis adag emersz cubat a terrárium neveldémben szóval bedobtam őt is.

A hely miatt (főleg a gyökereknek a textil miatt) nem fűzök hatalmas reményeket ezekhez a növényekhez, de meglátjuk. Abban bízok hogy valahogy megtalálják a rést a textil és a lávakő között illetve magán a lávakövön megkapaszkodnak majd. Ha nem, akkor megy a helyükre a moha ahogy az eredetileg is tervben volt.
 

Shizu

Kertész segéd
A legvégén igazítottam még egy gyorsat a vizáramláson és végül elérte a végleges kezdő állapotát a nano palu.

20201027-201429.jpg

A felső rész elég szűkösre sikeredett, de oda csak mohát raktam, szóval valószínűleg nem lesz belőle nagy baki.

A világítás most csak egy, a pincében talált 5w asztali led lámpa világítja. Majd valamikor a következő héten nézek valami rendesebbet is ami kevesebb helyet foglal el.

20201027-201441.jpg
 

Shizu

Kertész segéd
Találtam a nevelő dobozban egy kicsit jobb állapotban lévő mohát, szóval azt betettem a tetejére az eddigi szomorkás moha helyére.

Másfél hét elteltével a staurogyne repens szépen tartja magát, a pogostemon meg mindenhol elkezdett új hatásokat indítani. Illetve a cuba is szépen kizöldült teljesen(amikor be lett rakva akkor volt egypár sárgás folt). Egyenlőre egy pozitív csalódás volt ez. A jobb oldalon először tartottam, hogy nem jut elég víz oda, de még az öntözés nélkül is van víz a gyökereknél egész nap.

Békatutaj egy picit besárgult gyanítom a gyengébb fény illetve az öntözésekből ráeső víz miatt.

Így felülről a fedő nélkül.
IMG-20201104-031404.jpg
 

Shizu

Kertész segéd
Pár helyen végre magára talált a moha(legfőképp a vízesés falán) és elkezdtem az emersz formáját hozni. Pogostemon hajtásai kinyíltak és nőnek, most már vegre könnyen láthatóak a kis "bokrok".

Staurogyne repens az közben durván bebokrosodott és szépen megnőtt. A jobb oldalon lévőek léggyökereket (nem tudom mi a pontos megnevezés) eresztettek, amin nem csodálkozom, tekintve oda jut el a víz/tápanyag a legkevesebb mennyiségben. Amúgy ahogy elnéztem minden elég szépen megkapaszkodott mostanra.

Amit még kevésbé próbáltam az vízi mohakat emerszen nevelni. Nem tudom hogy itt is érvényes-e a kevesebb fény a növények felfelé nyúlnak, sok fénynél meg alacsony bokros marad. Jávait örülnék ha rá tudnám venni, hogy elkezdjen bokrosodni úgy, ahogy sokatoknál láttam már.
 
Utoljára módosított:

star67

Legenda
Semmi nem lehetetlen. Én vagyok az élő példa a kis wabikámmal, hogy számtalan növény, moha, ami a víz alatt kipurcan nálam, emersen csodásan él, szépen hajt.
Szóval csak hajrá, kísérletezz bátran, szépen halad a projekt.👍
 

Shizu

Kertész segéd
Nem tudom hogy hogyan és mikor, de valahogy egy rc garnéla betévedett(gyanítom amúgy, hogy az egyik mohán keresztül). Nagyon meglepodtek, hogy még 3 hét után is megvan. Vízcsere eddig csak egyszer volt és a tapozást is elég szabadon adtam, szóval egy igazi kis harcos.

Őszintén szólva átraknám a többi garnihoz, de annyira szűkös a hely és a hely 80% lávakő búvóhely szóval maradni fog.
 

Shizu

Kertész segéd
Na sikerült rávenni magamat, hogy előkotorjam a régi fényképezőgépet. Az állványra nem találtam meg az adaptert szóval csak erre futotta a remegő kezeimmel.

DSC-4806.png

Sajnos ebből a szögből nem látszik az egésznek a mélysége, majd legközelebb magasabbrol lövök képet.

Mohákat majd lassan nyírni kéne, jobban bokrosítani akarom őket. A többit egyenlőre békén hagyom, meglátjuk még meddig/hogyan növik be az egészet.

Illetve még gondolkoztam azon, hogy a sarok polcon lévő nano terráriumokat feltöltsem a bemutatókhoz.
 
Utoljára módosított:
Oldal tetejére