• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Mordor

Nem tudom, szegény valahogy sosem tetszett nekem.... Szemeztem a Rotala red minivel de ahhoz túl low az aki. Pedig szépen mutatna ott egy csokor.
Szépen fokozatosan szeretném picit változatosabbá tenni az akva középtéri részét a crypto uralom helyett. Persze, lehet,hogy csak azok bírják igazán itt :)
 
Ma végre ünnepélyesen is elköltözött az utolsó darab kis plattig mindegyik. Lehet, valami rambó alkat elbújt a bozótban, és eddig nem került elő, de ha így van, hát, megérdemli a maradást. A többiek életképtelenek voltak, tök könnyen kihalásztam őket, nem volt eszük elbújni a sisnyásban. Így most 3 oto és egy halom RC van bent, és egy darabig ez így is marad.... Még nem tudom, kerül-e bele hal, és ha igen, milyen. Gondolkodtam egy bettán, de ha kifogok valami horrorabb lelkületű példányt, akkor abból megint garnéla aprítás lesz. Nano halak szóba jöhetnek, de még nem gondoltam ezt át.
 
Volt egy kis vízcsere. Amíg a Reinickii szabadon volt, ecsettel húztam rá carbot. Kb 5 percet lehetett rajta, de töményen. Vagy lezúztam ezzel az egészet, vagy nem. Kiderül.
Jövő héten metszeni kell a rotalákat és a ludwigiát is. Meg a tripartitát is picit ráncba kell szedni.
Nincsenek a fogaspontyok, rögtön lett is bátorság :)


20191007_201416.jpg

Kb 40 RC lehet most, a kicsikről fogalmam sincs... Picit nagy a dzsumbuj, szóval eléggé el tudnak bújni.

A Josh Sim szeminárium hatására már jönnek amúgy az új ötletek. De nem bontok most, maximum újragondolok.

Elvileg... :D
 
Kis nyírás, nagy vízcsere, ecsetes carbozás pipa. Jobb oldalon összedőlt a fa installációm, elengedett a ragasztó ahogy matattam rajtuk... Valahogy egymásra passzintottam a fákat, de messze van a stabiltól. Mondjuk a garnélák csak nem fogják összedönteni.
A rotalákat, a ludwigiát és a bacopákat vágtam leginkább. A reinickii-ket picit átrendeztem, bár, sztem csak én látom a különbséget :D Ecsetes carboval adtam az algásabb leveleknek, tettem egy kis friss dekorhomokot, és kiszedtem a dögledező pinnatifidákat is.
Most ilyen:

mordor3.jpg

Ehh, elöl a homokot elkeverhettem volna, hogy ne legyen ez a csík.... Mindegy.
Kipucoltam a szűrőt is, aminek köszönhetően a garnéla állományom nagyjábül 20 egyeddel gyarapodott o_O Nem hittem, hogy ennyien laknak odabent a legnagyobb békességben. A perlonon, alatta a szivacsban, a mátrixban, és legalul is voltak lakók. Egész picik, és közepesek is. Egy-két kivétellel talán sikerült kimentenem mindenkit.
Lehet, kéne egy garnéla védő... A perlont kukáztam, helyrehozhatatlan állapotban volt. Remélem, az alga ellen ez a szűrő puceva is segít.
 
Nos, a csökkentett fény+szűrő takarítás+carbozás úgy fest, eredményt hozott: a zöld fonál, vagy szőr, vagy mi, szinte teljesen visszaszorult. Ami van, az haldokolva piroslik a leveleken a carbonak köszönhetően... Nem hittem, hogy ennyit számít a szűrő takarítása. Szerintem az ért a legtöbbet a három tényező közül.
 
Biztos az a szakszerű, ha egyöntetű az állomány, de én szeretem, hogy a garnéláim nem egyformák. Tudom, az RC-k nem a garnélázás csúcsát jelentik, de nekem tetszenek, és különben is csapvizezek még mindig.
Egyébként lehet, hogy az algát az elevenszülőim is pusztították, amíg voltak... Mert azóta harapózott el, amióta kiköltöztek mind.
Ma volt vízcsere és üveg tisztítás. Semmi extra.
20191021_180728.jpg

20191021_181612.jpg

20191021_181803.jpg
 
Egyébként lehet, hogy az algát az elevenszülőim is pusztították, amíg voltak... Mert azóta harapózott el, amióta kiköltöztek mind.

Sajnos kavicságyas low-techben elég nehéz és macerás lehet hosszútávon algamentes állapotot fenntartani :(. Mic-Mac a vízben remek táp az algáknak is, és ha alacsony a CO2 szint, az még rátesz egy lapáttal. Bár látom, carbo-zod rendesen, ez sokat segíthet ebben a környezetben. Szvsz carbo miatt van relatíve jó állapotban ez az akvárium. Ha erős algásodási nyomás van, akkor alga sem "most jött le a falvédőről", és előbb-utóbb ott fog nőni és olyan fog nőni, amit nem tudsz lecarbózni.... :(
 
Utoljára módosított:
Csodák nincsenek, januárban lesz egy éve, hogy kaviccsal, jelentősebb pucolás nélkül megy az akvárium. Eleinte relatíve sok hallal ráadásul. A nagy növénytömeg eddig megbirkózott a körülményekkel. Az akvárium adottságaihoz képest iszonyú mennyiségű tápot tolok bele egyébként, lehet, ezen kellene csökkenteni. De kíváncsi voltam, milyen hatással lesz rá a majdnem EI mennyiség. Meglepő módon nagyon sokáig szinte teljesen algamentes volt.
Mivel a kavics rendes mulmozása majdnem lehetetlen, így az lesz, hogy megy, ameddig megy, aztán restart. Azért még messze nincs vészhelyzet :)
 
Csodák nincsenek, januárban lesz egy éve, hogy kaviccsal, jelentősebb pucolás nélkül megy az akvárium. Eleinte relatíve sok hallal ráadásul. A nagy növénytömeg eddig megbirkózott a körülményekkel. Az akvárium adottságaihoz képest iszonyú mennyiségű tápot tolok bele egyébként, lehet, ezen kellene csökkenteni. De kíváncsi voltam, milyen hatással lesz rá a majdnem EI mennyiség. Meglepő módon nagyon sokáig szinte teljesen algamentes volt.
Mivel a kavics rendes mulmozása majdnem lehetetlen, így az lesz, hogy megy, ameddig megy, aztán restart. Azért még messze nincs vészhelyzet :)

Valamit elnézhettem, mert a naplóban többé-kevésbé ezekkel a növényekkel Július óta voltak képek először (kb 4 hónapja).

Azért még messze nincs vészhelyzet :)

:) Gondolom valami praktikával megpróbálod leszedni a növényekről... vagy sötétkúra?
 
Valamit elnézhettem, mert a naplóban többé-kevésbé ezekkel a növényekkel Július óta voltak képek először (kb 4 hónapja).
Januárban indult az akvárium, fórumozni később kezdtem el aktívan. Eleinte pár gaz volt benne csak, egy gyári belső szűrővel, beépített 6w-os világítással... Sok hallal, aztán sűrűsödött a növényállomány, ahogy kezdtem bekattanni. Egy nagy átépítés volt csak ez idő alatt. De az sem full restart volt. Belső szűrő ugrott, jött helyette a Tetra. Aztán a tető is ugrott és jött a 36w-os ody. Halakat kikoptattam. Mára maradt a dzsumbuj és az RC-k :)
Szóval, ez ilyen folyamatosan változó-fejlődő akvárium.

Alga ellen eddig az ecsettel felvitt carbon túl nem terveztem semmi komolyabbat. A megvilágítás hosszával játszom, picit csökkentettem. Aztán, majd látjuk.
 
Hmmm, érdekes dolog ez, amikor az ösztönök vannak, mérés nélkül (kifejezett célom, hogy ne kelljen méregetnem semmit). Az RC-k és az otok vígan vannak, így a vízzel olyan atom nagy gáz nem lehet. Az alga csak közelről látszik benne, de onnan kezd (számomra) zavaró lenni. Lehet, megkísérlem a lehetetlent, és próbálom csökkenteni a mulm mennyiségét, mert a kavics nagyon durván néz ki így (mármint, a mulm miatt - megfotóztam oldalról, ahol látszik az üveg mellett, de nem akarjátok látni).
Ha nagyon nem bírok vele, akkor bontok és újraépítem. Még élvezni is fogom. Van is rá tervem, hála Josh Sim-nek :) De nem akarom, hogy ezek a szép növények kárba menjenek, különös tekintettel a reinickiire, a tripartitára és a rotalákra. Visszanéztem korábbi képeket, és ezek valami elképesztő dúduláson mennek, mentek át. A Pogostemon is egész szépen megvetette a lábát, csak picit nyurgult fel.
 
Az elmúlt héten két kifejlett RC tetemét találtam meg.... De a fiatalabb, és egészen kisgyermek korúak rendben vannak, az otok is vígan vannak, így gyanítom, egyszerűen túlkorosak lehettek.
Nehezen szánom rá magam az algairtó metszésre. Azt látom, hogy a lecarbozott leveleket idővel letisztítják a lakók (az okt 19-i képen látható crypto levél pl tök tiszta már, azon szoktam ellenőrizni az állapotokat), ugyanakkor ami még nincs lepucolva, az elég ronda. Amanot nem merek beletenni a reinickiik miatt, pedig azok hamar rendet tudnának tenni. További algásodás egyébként nincs, csak ami volt. Egy hete nem tettem az akiba macrot és microt, csak carbot, azt látom, hogy ez segített. Picit túl volt tolva a táp lowtech-hez képest. Mondjuk, szándékos volt.
Ehh, holnap lehet, hogy nekiesek. Mivel messziről még mindig szép, így a motivációm viszonylag kevés.

Ellenben a teljes restart egyre inkább piszkálja a csőrömet ettől teljesen függetlenül. A másfél órás Josh Sim videó pedig csak olaj volt a tűzre...
 
Mic-Mac adagolt kavicságyas low-tech-ek sajnos elég könnyen jutnak hasonló sorsra :(. Carbo egy ideig tartja bennük a lelket, de azért könnyen beüt valami. Én elég sokáig próbálkoztam ilyenekkel, volt, hogy egész jól ment hosszabb ideig, de alapjában véve elég reménytelen. @Rebal volt nagy szaki ilyenben, neki hosszú távon is jól ment, de amióta rendes aktív talajt (földet) megpróbálta, szerintem nem néz hátra kavicságy irányába.
Ha nagyon algás a levél, akkor én könyörtelenül leszedem az algás részeket és kirakok annyi algát az akváriumból, amit tudok. Ha elkezd az alga dominálni az akváriumban, utána már elég nehéz visszabillenteni az egyensúlyba, amíg benne van.
 
Utoljára módosított:
Back
Oldal tetejére