• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Mindent bele

Ez a növény miért hozott ilyen leveleket?
View attachment 84318
Közelebbről
View attachment 84319

Limnophila aquatica azt hiszem.
A gödi vizinövény kertészet oldalán találtam.
Limnophila aquatica
Délkelet-Ázsiában és Indiában őshonos, különösen szép akváriumi növényünk. Az őrvökben álló, szeldelt levelek részei fonálszerűen megnyúltak, tollszerűen légiesek, világos zöldek. Káprázatos ez a zöld! Az új hajtásokban szinte sugárzó a világos zöld szín, mert a fiatal sejtek klorofilja még nem fedi erősen a légjáratokban lévő levegő csillogó ezüst színét. Kevésbé hajlamos az elágazásra mint az előző faj. A vízfelszínt elérve szétterülnek a levélörvei és ha 12 óra alatti megvilágítást kap a hajtás emmerssé alakul. Ilyenkor a szár megvastagszik és sok levegőt tartalmaz, ami az elhajló hajtász is könnyedén a víz felszínén tartja. A L. aquatikán tapasztaljuk a legmeghökkentőbb heterófiliát az összes akváriumi növény között. A megfoghatatlanul fínom lágyan lebegő levelű növény a víz fölött már az első 2-3 levélörvön hegyes, lándzsás leveleket fejleszt, melyek sokkal merevebbek és sokkal sötétebb zöldek. Csupán a szélükön lévő fogazottság utal rá, hogy ezek nyúltak fonálszerűen meg a víz alatt. Fényigényes növény: 80 W/100l vagy több az igénye. 25-30 fokon érzi magát legjobban. Közepesen lágy vagy lágy vizet igényel és tápdús talajréteget.

Jó körülmények mellett 10- 15 centi átmérőjű levélörvöket fejleszt ezért 3- 4 szálnál többet nem érdemes egy csomóba ültetni. Az akváriuim hátsó felébe ültessük. Rendszeresen vissza kell csípni, a ledugott hajtások gond nélkül gyökeresednek. Ennek a fajnak a hajtásai nem ágaznak el, hanem a tövénél vékonyabb hajtások fejlődnek melyek egy ideig vízszintesen távolodnak az anyatőtől, aztán legyökeresednek és egy új növényt fejlesztenek.
 
Vízcserét és szűrő takarítást csináltam itt ma. Szépen fejlődik a növény,ami kinőtt az akváriumból, bár előbb-utóbb le kell vágni, mert a víz alatti része óriási lett. Lesznek itt is apróbb változások. Kerül ide egy kis Buce még, és a Cryptocoryn flamingónak kell keresnem helyet, mert egészen eltűnt a sűrűben.
Nem csak a Limnophila az aminek tetszik az új akvárium. A Bucék sem virágoztak ennyit, mint most itt.
IMG_20191215_193635.jpgIMG_20191215_193710.jpgIMG_20191215_193727.jpgIMG_20191215_193737.jpgIMG_20191215_193810.jpg
 
Gyönyörű. Még az első sort kellene valahogy egybevonni, amúgy 5*!
A harcsáknak hagytam helyet turkálni. Egyébként kiszedtem a parvulát és a tenellust is, mert mindig felúszott. Ezeket most egy kis 10 literesbe tettem át, remélem megnőnek és akkor lesz submers előtéri növényem a következő átrendezéshez.
 

Hasonló topikok

Back
Oldal tetejére