1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Milyen növénytápot használjak?

Kategória: 'Akvárium tápozása', témanyitó: premierpark, téma nyitása: Júli 18, 2017.

 1. premierpark
  Épp nem fórumozik ...

  premierpark Főkertész

  Tag:
  Okt 22, 2013
  Hozzászólások:
  1,096
  Kedvelik:
  314
  Hely:
  Budapest VII. Kerület
  Sziasztok!

  Nem találtam ehhez hasonló témát, ezért nyitottam egy újat, ha esetleg van ilyen csak elkerülte a figyelmemet akkor kérem a moderátorokat, hogy pakolják át oda.
  Szóval az eddigi növényes akváriumaim indításánál kb 4-szer kezdtem el a GA-s tápokat használni. Ha az emlékeim nem csalnak minden esetben baromi sok alga jelent meg. Valószínűleg még túl rutintalan vagyok ezekhez a tápokhoz vagy nem tudom mi lehet a hiba, de egy biztos, hogy bennem van a hiba, mert másnak jól működik.

  Úgy döntöttem, hogy abbahagyom a GA-s tápozást és más felé nézek. High tech akváriumról beszélünk.
  ADA tápokat nagyjából már ismerem, eddig ez a befutó.
  Sosem használtam még tropica tápokat, de érdekelne, hogy high techben mennyire használható és milyen eredményeket lehet elérni vele.
  A seachemnek is vannak tápjai de kb alkotóelemekre szétszedve. Járható út az, hogy ezeket összeválogatva használom őket?
  TF planter most elvetve, nem szeretném azt használni.

  Igazából véleményeket kérnék és ha használtok tápot amit nem soroltam fel kérlek írjátok le, illetve a tapasztalatokat is.
   
 2. Victor
  Épp nem fórumozik ...

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,156
  Kedvelik:
  1,559
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Porokból kevert tápokat teljesen elvetetted, vagy anyira nem nagy az akváriumon, hogy érdemes volna pancsolni?
  Árban verhetetlen. Meg az a nyugalom, mikor látod, hogy fogyóban van a tápod, és nem az van benned, hogy megint ki kell adni egy csomó pénzt, hanem előveszed a kis laborfelszerelésed és keversz egy új adagot.
  Vannak persze buktatók mint pl, hogy csakis minőségi porokat szabad használni, de a GA, száraztápjaival nem lőhetsz mellé. Én is ott szúrtam el a dolgot, hogy kevésnek találtam a kiszerelést, mert az sajnos tápozás oldalról tényleg nem jó. Macro mindhárom alapanyaga 200 grammos kiszerelésben kapható csak, közben a kálium-foszfátból kell mondjuk 2 gramm, a kálium-nitrátból meg 30. Így az utóbbit megrendeltem 600-as kiszerelésben attól a cégtől akitől a komplex micro port is veszem, na onnantól jött az alga, ami azelött már szépen visszahúzódott hála Beninek.
   
 3. elektrorudi
  Online

  elektrorudi Főkertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  632
  Kedvelik:
  528
  Hely:
  Budapest XVII.
  Bocs, de nem értem tisztán: honnét jött az alga? ... vagy mi az összefüggés? ... és mitől húzódott vissza? (melyik topicban van?)
   
 4. Victor
  Épp nem fórumozik ...

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,156
  Kedvelik:
  1,559
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Van ehhez a saját készítésű macrohoz egy táblázat,
  https://akvakertesz.hu/threads/makro-tap-hazilag.2963/
  ezt mikor elkezdtem magam keverni, akkor kicsit félreértelmeztem, és Beni segített rendbe rakni a dolgokat. Ezután az addigi zöld szakállalga szinte teljesen el is tűnt. Akkor még a GA DIY tápcsomagját használtam
  http://www.greenaqua.hu/hu/green-aqua-diy-tapcsomag-10-kedvezmennyel.html.
  Erre írtam, hogy nemigazán jók a kiszerelések, mert a kálium-nitrátból lényegesen több kell mint a kálium-foszfátból. Lényeg, hogy elfogyott a kálium-nitrát, és más forrásból vásároltam nagyobb kiszerelést, ami viszont nem olyan tisztaságú lehet, mint a GA-s, mert mikor ebből kevertem a tápot, egyből visszaalgásodtam. Gyanúmat az is igazolja, hogy jelenlegi mixben , fél liter táphoz keverek 40 gramm KNO3-at,(plusz a másik kettő port) és ebből napi szinten 12 ml ment az akváriumba,ami EI szerinti tápozásnak tökéletes volt a tesztek szerint. A váltás óta meg épp, hogy színeződik a nitrát teszt. tettem az új porból a 243-as akváriumba egy teáskanállal, amit 4-5 gramm (megmértem), és ez emel 5-10mg/liter nitrátszintet a vizemen, ami cseppet gyenge, mikor a 40 gramm tartalmú keverék 41 napra elég. Szóval itt fontos, hogy nagy tisztaságú porokat használjunk. Most rendeltem a patikában kálium-nitrátot, ami garantáltan tiszta. Elvileg a jövő héten megjön, és keverem is az új mixet belőle.
   
  Utoljára módosított: Júli 19, 2017
  elektrorudi kedveli.
 5. elektrorudi
  Online

  elektrorudi Főkertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  632
  Kedvelik:
  528
  Hely:
  Budapest XVII.
  Köszönöm, így már tiszta.
  Szintén kevertem porból makrót, elvileg a táblázat szerint, de nem tartom ilyen pontosan az adagolást (low tech.)
  Eddig csak pár pötty pontalga volt, azon az oldalon, ahol a reggeli fény éri az üveget, de tegnap felfedeztem nem kevés fonal(?) algát: 20-30 cm hosszú izé, ami olyan vékony, mintha pókháló lenne. Lehet, hogy vízipók van az akvámban? :D
  Csökkentem a fényt, növelem a tápot. Meglátjuk mi lesz?
   
  Victor kedveli.
 6. Cipo3
  Épp nem fórumozik ...

  Cipo3 Főkertész

  Tag:
  Máj 18, 2017
  Hozzászólások:
  682
  Kedvelik:
  510
  Hely:
  Budapest, XXI. ker Hengerész utca
  Hogy neked mi miért volt én nem tudom megjósolni, de ha ilyenkor megadod a mért adataidat talán ki tudják találni az okosok. Elmondom én mit tapasztaltam.
  GA-sok azt mondták GA M&M-el nem lehet tévedni. ADA is jó, de baromi drága. A két tápozásnak semmi köze egymáshoz, nem hasonlítható. Más elméletre épül.

  Én az olcsóbb GA EI tápzást választottam. 1. hétre ellepett a Barna alga a Zöld pont és por alga. Csak ennek semmi köze a növények tápozásához. Elmagyarázták, hogy a GA M&M-ben nem lehet minden benne. (thx dexkill) Főleg olyanok amik egy agyagos akvárium talaj indulásakor nagy mennyiségben kell, de a későbbiekben nem. Ilyen pl. s a foszfát. Rá is mértem a PO4-re és bizony béka segge alatt volt.
  Van egy tanulságos táblázat:
  https://www.theaquariumwiki.com/Redfield_Ratio
  Fontos, hogy a szénforrás a nitrát, foszfátforrás arányban legyen az akváriumban. 106:16:1 -ot ír ez a dokumentum mások inkább 100:10:1 arányt mondanak.
  Carbót biztos adsz az előírtnak meglelően. De a foszfátot úgy kell igazítanod ahogy az No3-at méred. Főleg az elején nehéz mert szinte bármennyit öntesz bele az agyagos talaj azt másnapra negyedére csökkenti. Mindez tart 2,5 hónapig amire a talaj nem szívja tovább. Akkor már az is elég ami alapból a Ga tápban benne van.

  Ha ezt a hármas arányt tartod akkor garantáltan eltűnik a barna és a zöld alga.
  Fonal algák az egy másik téma.

  A legfontosabbat kihagytam. GA tápozással 2 hét alatt elkészült egy HC gyepem. Ez egy csoda az én szememben. Olyannyira szeretik a növényeim, hogy most majd annak kell utána olvasnom, hogy kell csökkenteni. Mert minek toljam a növényekbe hogy 2 hét múlva nyírhassam és dobjam a kukába.
   
  elektrorudi kedveli.

Aktuális oldal megosztása