• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Mikor kapcsoljam be a CO2 befecskendezést?

Szervusztok!

Mi van akkor, ha éjjel-nappal megy a CO2 és nincs a növényeken kívül más élőlény az akváriumban (nem is lesz a közeljövőben)? Élesztős megoldás lévén azt nem lehet hatékonyan állítgatni, és takarékoskodni sem nagyon lehet - nem kell.
A "sárga" CO2 szint mint befolyásol? Jön az alga? Megpusztulnak a baktériumok? Szóval mit történhet?

Köszi a választ! ;)
 
Nálam is megy éjjel nappal, a halaknak semmi bajuk.Persze itt is lehetne túladagolni.
Ha nem lesznek más élőlények, akkor már nem lehet akkora probléma.
A sárga szín még nem biztos, hogy probléma, mert nekem már többször volt de a halak még csak nem is vették szaporán a"levegőt"
Persze maradj a zöldnél de a DC-re nem érdemes hagyatkozni teljes mértékben....
Az alga a CO2 ingadozásnál jöhet.A bacik csak akkor pusztulnak /talán/meg ha kissé szódavízzé alakítod át az akváriumot.De az a végső eset mert a biotop medencében is lehet 5,5- 6 a ph és mégsem pusztulnak el a szűrőben a bacik.
 
Akkor van pár újabb kérdésem:

Mit jelent a CO2 ingadozás? Illetve hogy néz ki?
Mondjuk nappal zöldes éjszaka meg sárga? (Amennyiben éjjel-nappal megy)

Hogyan oldjátok meg az O2 beoldását? Buborékoltatás kihajta a vízből a CO2-t? Az O2 beoldásával miben változhat a CO2 szint? Hogyan kell vagy érdemes O2-t keverni CO2 mellé? Kell-e egyáltalán, ha csak növény van az akváriumban?
 
Mondjuk nappal, egyszer kevés egyszer jó egyszer sok, ezért használnak T szelepeket, hogy folyamatosan 30ppm co2 legyen a vízben, ha több a co2 akkor megnyitják egy kicsit, hogy a szabadba menjen a gáz. . Éjszaka mindegy mert akkor nincs fotoszintézis, oldhatsz be O2-t.
 
Az következőben kérném a hozzáértők tanácsát:

2 hete üzemeltem be az akváriumot (300liter víz mente bele), palackos CO2, aquamedic 1000res külső reaktorral, 2db 1500l/óra külső szűrővel.
Budapesti csapvíz, Kh:9, Ph:8., tartós CO2 teszt 2db az akvárium két különböző pontján, bennük elkészített 4nk-s alapoldat.
Na szóval. Elkezdtem beleengedni a CO2-t, ami a reaktorban teljesen fel is oldódott. A két tartós teszt 7.7-es Ph-nál már átment szép zöldbe, ez a Ph- Kh-oldott CO2 táblázat szerint azonban nagyon alacsony, 5,4-es CO2szintet jelez. Emeltem a bubiszámot, levittem a Ph-t 7,4-re, ami 10es oldott CO2-es szintet jelent, ami még mindig alacsony. viszont mind a két tartós teszt átcsapott sárgásba. Mivel ahogy olvastam, 30 körül lenne a célszám a CO2 tekintetében, emeltem a bubi számot, PH lement 7,2-re a két tartósteszt kiakadt olyan világos hogy már szinte láthatatlan sárgába csapott át, és a 3db Oto közül 1 elment az örök :eek: algamezőkre, kettőt még sikerült kimentenem. Az akváriumot átszellőztetve, Ph vissza 7,8-ra Otok vissza, jól vannak.

Na most, hogyan lehet elérni a 30as CO2szintet, ha 15nél már kiakad a tartósteszt, és a halak gyakorlatilag megfulladnak?
Növényes aksinak készül, már most van benne bőven növény.
Hol a hiba?
 
Elméletben a reaktorok beoldási szintje magasabb, mint egy diffúzoré, szerintem lejjebb tekerheted, amíg zöld nem lesz a teszt.
 
Luna said:
Elméletben a reaktorok beoldási szintje magasabb, mint egy diffúzoré, szerintem lejjebb tekerheted, amíg zöld nem lesz a teszt.

amikor szép világoszöld a tesztem, akkor 9körül van a CO2-m ( Kh-Ph-CO2 táblázat szerint) és 10 fölött átcsap sárgába. nem kevés az?
 
Esetleg pontatlan a mérésed/pontatlanok a mérőeszközeid?

A halaid nem hazudnak... főleg nem pipálnak/halnak 10 ppm CO2 koncentárciónál.

Kísérletezz (óvatosan!): indulj lime zöldtől, tekerd felfele, figyeld a halakat. Ha pipálnak, vegyél vissza.

Sárgás és sárgás DC között is van eltérés (amit mondjuk szemmel nem látsz): nálam volt olyan, hogy sárga DC-nél halak nem pipáltak, icipicit rátekerve pipáltak, na akkor tekertem visszább picit.

beeex said:
Luna said:
Elméletben a reaktorok beoldási szintje magasabb, mint egy diffúzoré, szerintem lejjebb tekerheted, amíg zöld nem lesz a teszt.

amikor szép világoszöld a tesztem, akkor 9körül van a CO2-m ( Kh-Ph-CO2 táblázat szerint) és 10 fölött átcsap sárgába. nem kevés az?
 
a ph mérő az egy digitális cucc mert 3 nap után rájöttem, hogy képtelen vagyok a sárgászöldzöldessárgasöldeskékkékeszöldkék árnyalatokon eligazodni, és 0.5ös eltéréssel vagyok bizonytalan, ami elég sok.
a vízkeménységet meg a cseppek számolásával mérem.
 
A co2 rendszert mikor célszerű elindítani és mennyi ideig célszerű működtetni?
tehát például bekapcsolnám reggel 8-9 körül és innentől számítva mennyi ideig célszerű működtetni?
 
A co2 úgy indítsd, hogy mire felkapcsol a világításod az akiban megfelelő legyen a co2 szint.
Aki méretétől, bubi/sec, stb. függ.
Járatni pedig villanyoltásig általában, de van aki hamarabb kikapcsolja, attól függ milyen az esőztető állása, mennyire hajtja ki a vízből a co2-őt, esetleg éjjelre o2 porlasztás van, vagy nincs az akiban.
Visszaolvasva a topicot ezekre mind-mind választ kapsz.
 
És mi van akkor, ha a CO2-t nem kapcsolom ki, hanem egyszerűen belógatok egy porlasztót légpumpával ahelyett? Sőt... beteszek egy T-ágat - arra a porlasztóra amin a CO2 megy - egy visszacsapó szeleppel és este beállítok egy időkapcsolót egy légpumpára. Így ugyanannyi co2 megy majd csak megy mellette O2 is. Vagy nagyon béna vagyok fizikából? :) Reggel sem kell korábban kelni, hogy lámpa bekapcsolásra elég legyen a CO2 szint, hanem egyszerűen lekapcsolom a légpumpát... Ha minden jól megy és sikerül jól beállítani akkor már csak egy etetőautomata és tápadagoló kell és tényleg nem marad más csak a gyönyörködés :)... bár ott van még a vízcsere, de az a legkevesebb :) Na?
 
A növények csak a fotoszintézis ideje alatt vesznek fel CO2-ot. Értsd: amikor van fény. Az élesztős rendszereket szoktuk hagyni ugye, mert azokat nem lehet "ki-bekapcsolni".
 
Élesztős rendszerem van, így a kikapcsolást úgy értettem hogy a porlasztóról leválasztom a CO2 csövét egyszerűen. Ezt minden este megteszem. Eddig hajnalban visszadugtam a csövet hogy mire világos lesz megfelelő legyen a szint. Ezt a dugogatást váltanám ki egy légpumpával. Estére nem hagynám úgy mert akkor a növényeknek is o2 kell és nem akarom hogy rossz legyen a halaknak. Ez volt a megfontolás.
 
Jaaa... :) Mintha kissé diszorientált lennék today... :D
Értem az elgondolást, és javaslom az oxigén beoldást én is. Ennek a módszerét már a többiekre hagyom, mielőtt tényleg írnék valami agyalágyultságot... :oops:
 
Semmi gond az elgondolással.Tehát megy éjszaka a CO2 de megy a légpumpa is, vagyis kihajtod a CO2-t.Kényelmesebb lesz mint amit idáig csináltál az biztos. :)
 
Sziasztok!

Nekem sikerült megoldani, hogy az élesztős CO csak nappal menjen. Korábban már volt nekem palackos rendszerem, amiből megmaradt a Sera basik szett (palackot eladtam, nyomáscsökkentő meg ipari volt, és sz..r is (eresztett)) . Aki nem ismerné, ez egy belső reaktor két csőbekötéssel, és beépített bubiszámlálóval. Az egyiken jön a CO, a másikon egy szabályozható T idommal meg van csapolva a külső szűrő nyomó ága és ez van még bevezetve a reaktorba. Most én a külső szűrő megcsapolása helyett egy Eheim minipumpát kötöttem rá, ami úgy van beállítva, hogy ha nem megy akkor a gáz rajta keresztül el tud távozni az akváriumból.
Az akvárium még csak kb 1,5 hete indult, és egyenlőre nem sok növény van benne. Világításom delelőt 10-től délután 8-ig megy. Ma arra lettem figyelmes, hogy a buborékozás, csak délután 4-5 óra fele kezd elindulni. Lehet, hogy nekem is jóval a világítás bekapcsolása előtt el kellene indítanom a CO-t. Bubizást lehetne támpontnak tekinteni, vagyis addig kellene előbb indítani a CO-zás amíg már a világítást követően rövid időn belül elindul az oxigéntermelés?
 
Sziasztok!
Élesztős CO2-vel próbálkozom egy nettó 70 literes aksiban, mely elég sűrűn van beültetve növényekkel és halak is vannak benne. Az éjszakai CO2 leállítást eddig úgy oldottam meg, hogy egyszerűen kivettem a diffit a vízből, s a levegőbe nyomta a gázt.
Kérdés: Mi van akkor, ha benne hagyom éjszakára is, s legfeljebb a kifolyót úgy irányítom, hogy jobban áramoltassa a vízfelszínt? Élesztősnél nem egyenletesebb a beoldás, ha folyamatosan megy vagy hülyeséget kérdeztem?
Kösz
 
Back
Oldal tetejére