• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Mennyit kell levegőztetni?

vlaci

Kertész szaki
Ha esetleg nem ide valo, akkor tegyetek at. Koszi
160 liter CO2 nelkul 2x39W napi 7 ora vilagitas mellett mennyit es mikor illik levegoztetni? Szures Tetra ex1200 tapozas minden masnap Green Aqua Micro, macro, carbo 8/8/8 heti 50% vizcsere. Mit okoz, ha allandoan megy a levegozteto?
 
Ha esetleg nem ide valo, akkor tegyetek at. Koszi
160 liter CO2 nelkul 2x39W napi 7 ora vilagitas mellett mennyit es mikor illik levegoztetni? Szures Tetra ex1200 tapozas minden masnap Green Aqua Micro, macro, carbo 8/8/8 heti 50% vizcsere. Mit okoz, ha allandoan megy a levegozteto?
Megmondom őszintén, én nem levegőztetek. Elegendőnek tartom azt, ahogy az esőztetővel, vagy lilly-vel csapatom a vízfelszínt, az megfelelő mennyiségű oxigént juttat be a vízbe, a halak egy szót se szóltak még... :D
Ettől függetlenül érdemes néha, levegőztetni, már a surface scum ellen is hatásos fegyver.
Mit okoz, ha állandóan megy? Semmit, magasabb lesz a villanyszámla. :ROFLMAO:
 
a zajszennyezésről nem is beszélve!

Egyébként én csak akkor levegőztetek, ha szükségesnek érzem: - surface scum, - véletlen többlet CO2 beoldás, - halak igénylik, - magas vízhőmérséklet, stb
 
Nálam napi három alkalommal kapcsol be,alkalmanként negyed órára,és bőven elég.
Bár én legfőképpen a surface scum miatt levegőztetek! :(
 
Nekem 2 belső szűrő dolgozik 96 literben. Ebből az egyik levegőztet 12 órán át, éjszaka
 
Nézzétek el nekem a kérdést, most ismerkedek ezzel a gyönyörű
hobbival.

A növények miatt nem szükséges levegőztetni?
 
Arra gondolok, hogy milyen hatással van a növényekre és a vízminőségre az éjjeli sötét időszakban történő levegőztetés.
Természetesen kikapcsolt co2 mellett.
 
Arra gondolok, hogy milyen hatással van a növényekre és a vízminőségre az éjjeli sötét időszakban történő levegőztetés.
Természetesen kikapcsolt co2 mellett.

Asszem van ilyen topic, ahol van válasz a kérdésedre, de jó hatással van a növénykre az éjjeli o2. Ugyanis a sötét időszakban megfordul az anyagcsere és az oxigént veszik fel. Valamint a szűrő-bacik is szeretik az oxigént ;)
 
nekem egy atman belső szűrő van az akiban egy mágnesszeleppel erre a célra,de már gondolkodom rajta,hogy a kűlsőszűrő befolyó ágába kéne valahogy bekötni,és akkor az atmannal lehetne kutyát dobálni.
 
Jbl atomisert fogtam be levegőztetésre.
A légpumpa nem fújta át a jbl szelepét, így azt kiiktatva egy ada visszafolyásgátlót használok hozzá.
Növények imádják.
 
A JBL honlapján találtam egy gyakran feltett kérdést válasszal, mármint ez a JBL válasza a kérdésre.
"Does the use of bubble stones and a strong current expel the important plant nutrient, CO2, from the water?

A bubble stone does NOT expel CO2 from the water. This is a widespread misconception in the hobby! CO2 and O2 are not related to each other in the water.
Depending on the degree of saturation and the partial pressure gradient, they dissolve into air. Please bear in mind that we do not add pure oxygen to the aquarium,
and instead add an air mixture of nitrogen, CO2, O2 and other components. When air pumps are used for ventilation, there is only an expulsion effect as a result of
the enlarged surface of air/water if CO2 is added, to the effect that the partial pressure in the water is higher than in the air. This cannot be quantified without
expending significant time and effort on metrology."

Egy jó angolos talán le tudná fordítani ezt a nem éppen konyhanyelvi szöveget, viszont annyit sikerült belőle kihámoznom, hogy a levegőztetésnek nincs akkora jelentősége a CO2 beoldásra, mint az a köztudatban elterjedt.
Erre lehetne mondani, hogy a JBL csak több légpumpát akar eladni, ha nem láttam volna szép növényes akváriumot talajszűréssel és CO2 beoldással, ami két nézetet is borít egyszerre.
 
Nálam megy éjjel 5 órát. Éjszakára szerintem kifejezetten jó, többször is olvastam, hogy megindultak utána a növények. Mióta megy, azóta a fekete ecsetalgám visszaszorulóban van, jó persze a pH biztos ingadozott, de az anubias-aimon látom, hogy azóta folyamatosan jönnek az új levelek. valahogy úgy kiteljesedett az akvárium mióta megy, algát is alig kell takarítanom az üvegről.
 
Mióta megy, azóta a fekete ecsetalgám visszaszorulóban van

Erre emlékszem, hogy a múltkor is írtad, de elég régen volt már. Talán néhány hete?
Mennyi ideje tart ez a visszahúzódás pontosan? Azóta sem szűnt meg? %-ban ki tudod fejezni mennyivel lett kevesebb?
 
Erre emlékszem, hogy a múltkor is írtad, de elég régen volt már. Talán néhány hete?
Mennyi ideje tart ez a visszahúzódás pontosan? Azóta sem szűnt meg? %-ban ki tudod fejezni mennyivel lett kevesebb?
Azt észrevettem, hogy az új levelekre már szinte egyáltalán nem terjed át, illetve, hogy a meglévőkön meg mintha kiszürkült volna, RC-k és az Otto-k küzdenek a levelek tisztításával, de van amit inkább lecsippentettem. Kb 2-3 hete megy a légpumpa. Úgy mint szó szerinti pamacsos ecsetalgát nem is látok már, csak a leveleken valamiféle fekete koszjellegű maradványt. De az elég makacs, nem nagyon akar lejönni, de hála a tisztító csapatnak, azért ha lassan is de tisztulnak a levelek.
 
Utoljára módosított:
A hétvégi akvakertészkedéskor meg kellett állapítanom a tényt, hogy a microsorum és az addig csak vegetáló anubiasok is szebbek, meglepően dúsabbak lettek a legutóbbi alkalomhoz (kb. 1-1,5 hónap) képest, és a cryptoc-on sem találtam sérült vagy beteg levelet. Ezzel párhuzamosan, ha el nem is tűnt, de visszaszorulóban van, stagnál az ecsetalga.

Szerintem a levegőztetésnek, amit légpumpa helyett saját készítésű oxidátorral oldok meg és kb. 2 hónapja megy, egyértelműen van köze a változásokhoz. Tudjuk, hogy a növények éjszaka, vagy inkább fény hiányában, oxigén termelőből fogyasztóvá válnak, de ettől még a fejlődésük nem áll le ilyenkor sem. Ezek után könnyű belátni, hogy ha csak néhány százalékkal is több O2-höz jutnak, akkor az, jó hatással lesz rájuk, és az algákkal szembeni versenyben is némi előnyhöz jutnak.

Persze a levegőztetés mellett más szempontok is hozzájárultak/járulhattak a változásokhoz:
- Új szűrőanyag. Az Eheim Substrat Pro helyére Seachem Matrix került. Időszerű volt a cseréje, de volt egy másik szempont is. A szinterelt üveg szűrőanyagok kisebb/nagyobb mértékben szilikátokat oldanak a vízbe, így a víz keménységére és ph értékére is hatással vannak. (A Siporax egyértelműen, de sejtésem szerint a többi hasonló szűrőanyag szintén.) Márpedig az algák közül némelyik kimondottan szereti a szilikátokat…
- A tápozás felülvizsgálata és finomítása. A nitrát és foszfát szinten egyértelműen igazítani kellett.
- Elkezdtem Easy Life Catappa-X-et adagolni. Erről is lehet tudni, hogy nem csak a halakra van jó hatással.

Saját meglátásom szerint az éjszakai, vagy akár folyamatos levegőztetés egy low tech akvárium esetében csak előnyökkel jár. Ha nincs CO2 beoldás, akkor nincs mit kihajtani a vízből. A levegőztetés pedig elősegíti az oldott gázok egyensúlyi állapotának beállását. Nincs ingadozó CO2 szint, ami az algáknak előnyt jelentene. A növények igényeit pedig carbo adagolásával nagyrészt ki lehet elégíteni.
 
Back
Oldal tetejére