1. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Low-tech Medicopter Land

Kategória: 'Akvárium naplók', témanyitó: -Led-, téma nyitása: Júli 15, 2017.

 1. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Sziasztok!

  2015 óta van egy akváriumom, melyet annak idején a halak imádata végett vásároltam. Szerettem volna nap mint nap látni különböző halak mindennapjait, kicsit megfigyelni a viselkedéseiket. Talán a kedvenc hobbimból, a horgászatból ágazott le ez az új hobbi. Az első halak az akváriumban egy holtágból fogott ponty és társai voltak. Hamar egyértelművé vált, hogy ez így nem lesz hosszú életű, mert mindent széttúrtak és minden növényt megettek előlem. Hónapok múltán jobbnak láttam szabadon engedni őket és inkább egy akvarisztikai boltban megfelelő halakat vásárolni. Így is lett, következett a második fázis. Egészen a múlt hónapig bezárólag, egy tucat új, számomra eddig ismeretlen halat megismervén, kisebb-nagyobb siker és kudarc közepette, a helyi kis bolt kicsiny növényválasztékából válogatva végül ismét lezárult egy korszak. Ebben nagy szerepet játszott a jelen fórum is, mert mióta rátaláltam és olvasom a lapjait/oldalait/írásaitokat, azóta egyre jobban és jobban foglalkoztat, hogy itt az ideje nekem is valami szépet alkotni, végre egy gyönyörű akváriumot létrehozni, mely a lakás üde dísze, ékfoltja lehet. (Az ékfolt a későbbiek folyamán még előkerül, hozzáértők már rá is jöhettek, hogy mire is célzok ezzel, mit is rejt ez a szó) :sneaky:

  Az "új" akvárium naplójával a tervem azon kívül, hogy megosztom veletek az új sikereket és kudarcokat az, hogy legyen egy "kézzelfogható" emlékem róla, továbbá bízom benne, hogy ha valamivel elakadok akkor itt megkapom majd a megfelelő, hozzáértő segítséget a továbbjutáshoz. Az akvárium eddigi életében, a növényekkel kapcsolatban és a rövidebbnél rövidebb életükben közrejátszott a hozzá nem értés és természetesen a gyári akvárium szetthez járó nem megfelelő eszközök is. Most viszont, hála a fórumnak, hála nektek (igen, talán neked is Kedves olvasó!) felvérteztem magam a kezdő szinthez kellő tudással és a technikán is sokat javítva, fejlesztve elérkeztem egy újabb fordulóponthoz..  Így indul most útjára a harmadik fázis!

  ..de csak ha kipihentem magam. Jó éjszakát!

  Bónusz:

  Egy kis elrettentés rögtön az elején. Íme a régmúlt, tudat és tapasztalatlanságának maradéka, martaléka.

  DSCF9215.JPG
  Folyt. köv.
   
  Cipo3, Mr. Kapa, xspirit és 4 mások kedvelik ezt.
 2. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Sziasztok!
  Itt is vagyok!

  Mindenekelőtt be kell vallanom, hogy meglepett és igen jól esett az értesítések között látni, hogy már most kedvelitek az akvárium naplóját. Köszönöm szépen Nektek!

  Az akvárium előéletén túl, mielőtt lehull a lepel, essék néhány szó a pontos és fontos adatairól. 80*35*45cm alapterületű, 126l-es, gyári tetővel szerelt 2*18W-os T8-as fénycső volt benne. Ezt az utóbbi hetekben a fórumon olvasottak és az itt kapott segítség hatására (kiemelném Victort) felupgradeltem a lowtech vonalat szem előtt tartva 2*24W / T5-re, fényvisszaverő reflektorokkal kiegészítve. Nyilván a növényeket is ehhez mérten választottam és választom a későbbiekben is az akváriumba. Bár ezzel kapcsolatban majd lesz egy kisebb negatívum, ami ért. Erre majd később visszatérek! Szóval a régi kudarcokra emlékezvén, így néhány hét körömrágás, izgulás után, végre már látni az elültetett növényeken a növekedést. Nagy öröm ez, úgy érzem jó úton haladok. A kezdeti belső szűrő után vásárolt Tetra ex800-as külsőszűrő, gyári szűrőtöltetét néhány napja felfrissítettem a GreenAqua boltban vásárolt Mátrix + friss perlon kombóval, továbbá Siporax is került bele. A srácok csak annyit kérdeztek: miért csak most cserélem le a gyári töltetet? Hát ez az… A víz valami elképesztő változáson ment át, bár előtte sem volt olyan koszos, mert kevés hal volt az akváriumban és az úgynevezett „újraindítás” előtt a teljes talajt átmostam, várva a nagy upgradre (várakozás=pénz spórolás). Valamin viszont továbbra is spórolnom kellett, ennek sokan nem örülnek majd, én ezt a talajon tettem. Maradt az apró gyöngykavics, itt-ott megspékelve tápgolyókkal. Ugyan már.. korábban azt sem tudtam, hogy létezik ilyen golyóbis. A következő akváriumom talaja már növényes talaj lesz. Elképzelhető, hogy még CO2 palack is lesz hozzá, nagyobb fénnyel egy nagyobb méretben (kiszemelve egy 240l-es, olcsón megszámítva), de ez még olyan távoli, addig még ki kell ismernem néhány növényt, bele kell jöjjek a növénytartásba, gondozásba, arra pedig a kavics+bogyó kombó tökéletes lehet. Vagy nem.. Visszakanyarodva tehát az akvárium nagyot fejlődött a kezdeti állapotához mérten. Így kellett volna kinéznie már rögtön az elején. Mielőtt a jelenlegi állapotát megmutatnám, csatolok néhány képet a változásokról, hátha hasznos lehet majd valakinek.


  Íme a T5-re frissített tető:
  Ide került az előtét, ez még a vacak T8-as rendszer.

  DSCF9223.JPG


  A régi T8-as előtétet kicseréltem a T5-ös fénycsövekhez való, korszerűbb előtétre, ezt egyszerű volt a gyári tető fedelét levéve beszerelni és bekötni a rajz szerint. A rajz egyértelmű volt. A régi T8-as bepattintós foglalatokat kiszedtem, helyüket pedig egy vágott, fekete műanyag lappal, szilikonnal beragasztottam. A T5-ös foglalatokat, amelyek már csavarozhatóak és nem pedig bepattintós (ebből is van ilyen is -olyan is), felcsavaroztam a kimért helyükre. Egyébként épp a régi T8-as foglalatok elé estek, ennyivel rövidebb a T5-ös cső. Ennél az akvárium méretnél ez hátrány, de még mindig jobb az elavult ámbár hosszabb T8-nál. 3db pici furatot igényelt a művelet / foglalatnál, 4-es fúrószárral. Foglalatonként a két rögzítőcsavar helye és közöttük a kábeleké. Átmenőcsavarokkal, alátét és anya párossal tökéletesen rögzültek a gyári tetőhöz. A T8-as fénycsövekhez tartozó 2db gyújtót bent hagytam a tetőben, mert így szigetel. Egyébként 2 nagy lyuk tátongana ott. Beragaszthattam volna szintén vágott, fekete műanyag lapok és szilikon párossal, de nem volt hozzá már kedvem. Látni akartam türelmetlenül, azonnal a változást. Így is több, mint tökéletes lett. :whistle: A képeken látni lehet:

  DSCF9269.JPG
  Ez egy picit homályos lett, de a lényeg bőven kivehető. A már haszontalan gyújtó ott maradt tömésnek, szigetelésnek.
  DSCF9270.JPG
  Íme az akváriumban lévő fa és a kezembe akadt (steril) vasfűrész eredménye:

  DSCF9237.JPG

  .. de, hogy került oda az a kő? Miért ne? :rolleyes:

  Végezetül egy bónusz kép a GA-ban vásárolt termékekről. Az üres zacskók és doboz tartalma pedig hamarosan látható lesz..

  DSCF9251.JPG

  Viszontlátásra később! Folyt.köv.
   
 3. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Üdv újra!

  Akkor lássuk csak összesítve mi is a kiinduló helyzet.
  A jelenlegi konfig:

  Akvárium: 80*35*45cm = 126l
  Fény / világítás: 2*24W T5-ös Osram daylight 865-ös fénycsövek (2*1600lm) + reflektorok
  Talaj: 1-3mm szemcseméretű gyöngykavics 25kg
  Táp: Egyszeri tápgolyók a talajba + heti Profito / Carbo, jelenleg gyári ajánlással használva.
  Vízcsere: 30% hetente betartva
  Szűrés: Tetra ex800 plus.
  Töltény: 1l Siporax, 1l Sachem Matrix, szivacsok + perlon.

  Növények:

  Hemianthus Micranthemoides – a híres HM
  Taxiphyllum barbieri - Jávai moha
  Riccia fluitans - Úszó májmoha
  Cryptocoryne wendtii – Vízikehely
  Microsorum Pteropus – Lándzsás vízipáfrány
  Sagittaria subulata var.pusilla - Nyílfű
  Hygrophila difformis – Vízicsillag / Vízi petrezselyem
  Hydrocotyle Tripartita (sp Japan
  Vallisneria spiralis - Valiznéria
  Anubias barteri – vízilándzsa
  Ludwigia palustris – Tóalma
  Eleocharis acicularis – Fonalas csetkáka
  Cabomba aquatica – Tündérhínár


  Élőlények:

  Ancistrus (idős, öregúr – mellettem nőtt fel)
  Corydoras 6db (1albínó – 1panda – 4db julii (pöttyös))
  Otocinclus 5db
  Algázó géb 2db (1pár)
  Hengeli razbóra 10db
  Atyopsis moluccensis – Sepregető / legyező garnéla 1db
  +
  1db Amané és 2db Amanó. Tehát összesen három. (mindig is jó voltam matekból) :ROFLMAO:

  A továbbiakban, amint lesz a GA boltban, bekerülnek még a kedvenc kis „helikoptereim” melyek a naplóm címét is ihlették, a sárga kis Medicopterek, a Sakura Yellow Fire garnélák.

  Néhány mondatban kicsiny „flottámról”..

  Csapathalak tekintetében mindenképpen olyat szerettem volna, ami ténylegesen együtt izeg-mozog, viszonylag apróbb termetű és nagyon békés legyen. Korábban említettem az ékfoltot amire most már gondolom mindenki rájött, hogy mire is céloztam vele. Hosszas olvasás után esett a választásom az Ékfoltos razbórákra. Minden tekintetben megfelelőnek találtam őket, így nem volt kérdéses, hogy ők lesznek az akváriumom rajhalai. Miután megláttam a GA honlapon, hogy létezik ebből egy Hengeli / Espei változat is, ami még szebb / színesebb példány és ráadásul 1-2 centivel kisebbek is az „eredeti” Ékfoltos razbórától (Trigonostigma heteromorpha), habozás nélkül őket választottam. A 10db helyett viszont 20db-ot kellett volna elhoznom, így még lesz egy köröm velük is. Az egyik legszebb rajhal, csapathal!

  A másik nagy kedvencem pedig az Algázó géb lett. Számomra a legkedvesebb, legviccesebb hal a bolygón. Eszméletlen, hogy tudja produkálni magát, viccesen libben, szökken, süllyed, mindent csinál csak épp nem úszik. Felül mindenre és onnan nézelődik a szemeivel ide-oda jojózva. Köpködi az apró kavicsokat, mint egy láma a csulát. Óriási figura illetve figurák mert úgy néz ki, hogy egy kedves házaspárt sikerült kiválasztanom, ugyanis egymás hátán alszanak olykor és tekergőznek egymás körül, mint valami vízisikló nász. Barlangot még nem ástak maguknak, várom, hogy melyik lesz az akvárium azon pontja, amelyiket lakhelyül alakítanak. Azt feltétlen megemlíteném, hogy egész nap molyolnak valamivel. A Microsorum egyik másik apróbb gyökérszálain volt/van némi ecsetalga amit úgy rángattak, hogy majdnem feldöntötték a Red Moore fát amihez hozzákötöztem.

  Az Anci (Bajszi) és a Corydorasok korábbról megmaradt halak, ők békében elvannak az új lakókkal. A sepregető garnéla például néha az Anci hátán buszozik. Próbálom majd lefotózni / videózni. Az Amanókat viszont alig látom. Meg is ijedtem, hogy nem -e másztak ki, mert annyit olvastam már erről. Reggel viszont láttam őket, szorgosan dobálták a kavicsokat. Igazi kis eltűnő művészek, kis Copperfieldek.

  A teljes flotta végén pedig az Ottóimról mondanék néhány mondatot. Otocinclus – Törpe szívóharcsa. Nem gondoltam, hogy létezik egy ilyen hasznos halacska az akvarisztikában. Írtó jó fejek. Tetszik, hogy együtt bandáznak és elképesztő, hogy mire képesek. Zöld szőrszerű vagy fonálszerű alga van a mohán és a HM-n, amely növényeket úgy kaptam egy ismerősömtől. Az Ottókáim gőzerővel pucolják. Nagyon elégedett vagyok velük és nem mellesleg irtó szép kis halacskák.

  Az algára még valószínűleg visszatérek, de majd később valamikor, hátha egyedül is megbirkózom velük. Sajnos ezeket behurcoltam az ismerős akváriumából, a növényeivel. Már bánom, hogy nem a GA shopból vettem eme növényeket is. Említettem korábban egy kisebb negatívumot is. A növények közül céltudatosan az egyiket gyorsan növő, algák elől tápot elvonó, a 0,4-0,45W/l-hez megfelelő háttérnövényként funkcionáló, hínárszerűséget akartam venni. Ezt el is mondtam a boltban. Így került bele az akváriumomba a Cabomba aquatica. Hozzáértők már fentebb a felsorolásnál észrevehették, hogy ezzel bizony probléma lesz a későbbiekben. Lett is! Utánanéztem.. A fórumon van is topikja. Nem vagytok jó véleménnyel róla. Barnul ezerrel. Hogyne barnulna, mikor nem hogy magas, hanem intenzív fény kell nekik? Az enyém pedig épphogy közepes sem. Ez elkerülte a srácok figyelmét. Persze elnézem, mindenki hibázik, hibázhat, pláne ha ezer más dologgal kell egyidőben foglalkoznia. Minden más segítségük úgy érzem a hasznomra vált. Legközelebb, ha megyek a garnélákért, már tudni fogom melyik az a hínár ami kell nekem, ami meg is marad lowtech körülmények között, ez úgy gondolom nem más mint a Limnophila sessiliflora, vagy ha úgy jobban tetszik, Kocsány nélküli ambúlia. Némelyiknek elképesztő a Magyar neve, sokat mosolygok ezeken. Egyébként nagyon szép növény a Cabomba, pláne a virágaival a tetején. A későbbiekben, mikor már profi kertész leszek biztosan megpróbálkozom vele egy fényesebb akváriumban. De ez már a jövő..

  Ma viszont megígértem, hogy nem csigázom tovább a kedélyeket az irományommal, :muted: megosztom veletek a beültetett akvárium fotóit.
  Minden jót! Sziasztok!

  :snaphappy:Íme:
  20170715_095648.
  20170715_095530.
  20170715_100517.
   
  argobalogtibi, Luigi13, Mr. Kapa és 3 mások kedvelik ezt.
 4. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  SoS!

  Késő estére furcsa, még soha eddig nem látott látvány fogadott. A víztömeg felső harmada fehéres árnyalatot vett. Megijedtem. Tesóm ötlete volt, hogy tegyem be a szűrőbe a Tetra szűrőhöz járó aktívszenet. Így is lett. Még jó hogy korábban nem használtam el. Bár lehet, hogy nem is fog segíteni, utána kell olvasnom ennek, hogy mi a fene ez. ??? Előzménye a dolognak, hogy a legutóbbi vízcserekor érezhető volt hypo illata a csapokból, csapvízből. Biztosan kimosták, fertőtlenítették kis falunk víztározóját. Természetesen a cserevíz vödrökben állt több mint 24 órát és így került bele az akváriumba. De ennek már több napja. Most jönne elő? Sztem kizárt. A másik amire gondolok az a tegnapelőtt este bekerült litérnyi S.Mátrix. 4szer öblítettem át mielőtt a szűrőbe került, szóval a pornak nem belőle kellene áradnia, de bár úgy lenne, akkor megnyugodnék. Csak reménykedni tudok, hogy mindenki megmarad épségben. Senkin sem látom a pánik jeleit csak magamon, ha tükör elé kerülök. Mindenki vígan teszi a dolgát, aki pedig nem az felhőtlenül wellnessezik. Illetve felhősen, fehér felhősen..

  Van / volt valakinek bármi hasonló történése? Utánanézek itt a fórumon, hátha találok valamit a jelenségről. Amúgy ezt felháborítónak tartom, hogy mikor az ember egy kicsit komolyabban veszi az egészet, akkor sorra jönnek elő a problémák, előtte meg gond egy szál se volt.
   
  elektrorudi kedveli.
 5. Szella
  Épp nem fórumozik ...

  Szella VIP kertész

  Tag:
  Júni 25, 2016
  Hozzászólások:
  1,500
  Kedvelik:
  3,694
  Hely:
  Budapest, I.ker
  Map
  Szia!

  Az aktív szén jó ötlet induláskor érdemes használni, viszont még jobb lenne, ha használnál vízkezelő szert-a klór kiszellőzik a vízből ha pihenteted, de a kloramin nem, a szellőztetés kevés. Tudom ajánlani a Seachem Prime-t, ez nagyon gazdaságos szer, sokáig elég.
  Mátrix nem okozott nálam ilyen gondot. Opálosodás előfordul indításkor, míg ki nem alakul a baktérium kultúra a szűrőben, ezt lehet segíteni és érdemes is baktérium kultúra adagolásával. Ha bejáratott a szűrő, még akkor is kell neki idő míg a többlet terhelésre átáll-ez eltarthat egy darabig(1-2 hét). Míg az akvárium beáll, az még több idő-hónapok.

  Jó növényeket választottál, a Vízi petrezselyem és a Tripartia hajlamos elszabaldulni, ezek gyorsan növő növények. A növényeknek is kell idő míg legyökereznek és láthatod rajtuk a fejlődést.
   
  Luigi13 kedveli.
 6. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Szia!

  Nem feltétlenül új az akvárium indulása, mert például a talajmosás előtt az akvárium fél vizét megmentettem vödrökben és a szűrő is járt addig az egyik vödörben. Erre direkt figyeltem, hogy a bacik besegítsenek. Néhány napja, mikor a Mátrixot betettem a szűrőbe, akkor sem végeztem rajta különösebb takarítást, csak a szivacsokat épphogy kinyomkodtam a szűrőből kiöntött vízben. Egyszóval mondhatom, hogy bejáratott szűrő. Annak örülök, hogy a szénnel csak jót tettem, hogy ma bekerült. Tettem félre 40l vizet szellőzni, meglátom holnap este beletölthetem-e. Ennek a Seachem prime-nak utánanézek. A közvetlen környezetemben nem hiszem, hogy kapok efféle szert, majd meglátjuk. Nem opálosodás ez, hanem fehér felhőszerű képződmény van fentebb, a felszínhez közel, amiben apró szemcsék is "úszkálnak". Közben észrevettem, hogy a drága Anci csinált egy kisebb krátert a hínárok közelében. (pedig nem szokott ásni, beszélek majd vele) Létezik, hogy kitúrta az azóta már elporladt növénytáp golyszlit és attól van ez a jelenség? Másra már tényleg nem tudok gondolni. Ha ezt tudom, nem nyomkodok ilyet a talajba. A növényekkel kapcsolatban pedig örülnék ha tényleg gyorsan nőnének. Bár már ott tartanék, hogy nyírhatom őket, ezt várom a legjobban. Köszönöm szépen a hozzám szólásod, segítséged! :)
   
 7. Szella
  Épp nem fórumozik ...

  Szella VIP kertész

  Tag:
  Júni 25, 2016
  Hozzászólások:
  1,500
  Kedvelik:
  3,694
  Hely:
  Budapest, I.ker
  Map
  Esélyes hogy az Anci rendezkedik. De ha a tápgolyó került a vízbe,annak az algák örülni fognak. De a gébek is keresik a helyüket, tényleg jó fejek, nekem is van egy, Anci pedig 2.
  Ha van JBL Biotopol vagy Sera Aquatan is jó , de a Prime adagolása nagyon kedvező, ezért ajánlottam,olvass utána nyugodtan.
  Ha benövik a növények az akváriumot jól fog kinézni.:)
   
 8. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Ezt a krátert biztosan az öregúr csinálta, mert a gébek erre képtelenek szerintem. Picik ők még. Épp most néztem, nézem a naplód, nagyon jó fej a Te gébed is és a cicád egy aranypofa :woot: Nekem is van ám! Kicsit fiatalabb, de nem olyan sokkal. Ezt most jól megmondtam.. Visszatérve a tápgolyóra, lehetséges, hogy ezért nő annyira a front / hátoldalon a zöld szőr? Ilyen kis fél centis sűrű szőrszálak lobognak. Most akkor borotválkozzak meg? Nagyszerű. Akkor lehetséges, hogy nem is az ismerősöm mohájával és a kapott HM növénnyel jöttek az algák, hanem drága Bajszi segített ebben? Fonál is van, de abból rengeteget eltüntettek az új jövevények. Holnap este mindenképp megejtem a vízcserét, a kezemet pedig elverem, ha még egyszer tápgolyót nyomkodok a talajba. Remélem nem tervezi, hogy felássa az egész kertet, mert összesen 20db van a talajban azt hiszem. Bocsánat, egy akna kilőve, már csak 19. :jimlad: Utánanézek az ajánlásaidnak mindenképpen. Köszönöm sz!
   
  Szella kedveli.
 9. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Sziasztok!

  Úgy néz ki nincs nagy baj, túlzott volt az ijedtség. Reggelre már igazán szép tiszta volt a víz pedig semmit sem tettem az aktív szén felhasználásán és aggodalmon kívül. Aztán hogy most neki köszönhető vagy sem, ez valószínűleg rejtély marad örökre. Egy biztos, a fehérség 85%-ban eltűnt, a maradék a felszínen kavarog. Hamarosan kicserélem azt a 40l vizet amit tegnap állni hagytam és azután remélhetőleg minden oké lesz. Ja! A zöld szőrszálak reggel kaptak ajándékot. :sneaky: Direktbe carbot fecskendővel. A 4-5ml-t cseppenként, 3-4 centinként a front üvegen. Jelenleg apró barna szőrtüszők vannak az ablakon :ROFLMAO: Holnap a hátlapon is megkísérlem ugyanezt, vigyázva a növényekre. Tetszik ez a carbo, még jó hogy "rámtukmálták" a srácok a boltban ;) Szóval boldogság van, büszke vagyok magamra, hogy egész jól sikerül már így az elején. Nem is olyan nehéz ez, csak tényleg oda kell figyelni mindenre. A függőség viszont azt veszem észre, hogy elég durván kezd elhatalmasodni rajtam. Az akváriumon jár az eszem szinte minden, még lehetetlen pillanatban is :love:

  Hoztam néhány fotót is. Rák úrról , Bajsziról és az egyik Goblinról.
  Sziasztok!
  20170716_145245.
  Na pont ezért lett Bajszi, nem is látszik egész nap más belőle..
  20170715_095316.
  Hogy most ez a kislány Gibi vagy a fiú Gobi, azt egyenlőre passzolom.
  20170715_100135.
   
 10. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Kedves látogató!

  Azon gondolkozom, hogy kellene valami egyszerűbb megoldást találnom a jelenlegi vízcsere tornyomra.. Ugye cica? ;)
  DSCF9277.JPG
  A tegnap esti vízcsere áttevődött mára. A maradék zavaró zöld szőröket lekapartam, most patyolat tiszta az üveg mindenhol. Remélem így is marad.
  Mától 1 hétig nem bolygatom az akváriumot, hagyom a lakókat pihenni és várom a növények megerősödését. Csak kívülről zargatom őket a tekintetemmel :wacky:
  Sziasztok!
   

  Mellékletek:

 11. elektrorudi
  Online

  elektrorudi Főkertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  741
  Kedvelik:
  699
  Hely:
  Budapest XVII.
  Ajaj... látom, te is szeretsz veszélyesen élni. :) Mire a 10 liter vizet felitatod a parkettáról... :sick:
  Én az akvárium tetejére, keresztben átfektettem egy darab bútorlapot, és arra tettem a vödröt. De azt is veszélyesnek ítéltem, mert csak egy véletlen mozdulat, egy botlás, egy megingás, és loccs...
  Inkább vettem két slagot: 3/4" a leeresztéshez, amit a fürdőszoba összefolyójába dugok, és egy 1/2" amivel a csapról feltöltöm. Ja igen... a klór... meg kell oldani.
   
  -Led- kedveli.
 12. Szella
  Épp nem fórumozik ...

  Szella VIP kertész

  Tag:
  Júni 25, 2016
  Hozzászólások:
  1,500
  Kedvelik:
  3,694
  Hely:
  Budapest, I.ker
  Map
  Szia. Szépen beépítetted a cicát,de látszik rajta,hogy az nem zavarja.:)

  Én is vödrözök, csak én kancsóval meregetem át a vizet. Amint megálmodom, hogy hova tudnák elrakni egy 50-60 literes hordót, akkor jöhet a vízpumpás megoldás. Egyelőre elvagyok így is.
   
 13. Szella
  Épp nem fórumozik ...

  Szella VIP kertész

  Tag:
  Júni 25, 2016
  Hozzászólások:
  1,500
  Kedvelik:
  3,694
  Hely:
  Budapest, I.ker
  Map
 14. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Szia! Eddig még nem sikerült leborítanom és őfelségének sem, ott legalul. Ez a bútorlapos megoldás keresztben az akváriumon eddig eszembe sem jutott, habár úgy még az üvegre is veszélyes lehet. A slagos módszeren töprengek, de nem tudom melyik a megfelelő eszköz hozzá, ami képes átpumpálni a fél lakáson a fürdőszobáig a vizet. Hozzam közelebb a fürdőszobát igaz? :wacky:
   
 15. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Szió!
  Nem kell beépítenem, azonnal jön és helyet foglal mikor a legalsó legódarab odakerül. :) Onnan nézegeti, ahogyan szippantom a vödrökbe az akvárium vizét, hogy mindent jól csinálok-e. A hordó nekem is átfutott az agyamon, de nagyon nem illene a helyiségbe. Még a végén valaki azt hinné, hogy cefrét tárolok a nappaliban.
  A két linket köszönöm, este átbújom ötletekért.
  Figyelj csak!
  Lenne kérdésem a S.Prime-ról. Ha valahogy a jövőben megoldom a slagos módszert, akkor a Primeot a csap kinyitása előtt be kell csepegtetnem az akváriumba vagy csak miután feltöltöttem? Illetve a hordós megoldás jobb lenne, (mivel ilyenkor áll a víz) mint a direkt csapról érkező közvetlen víz? A vödrökkel és a S.prime kombóval az a baj, hogy mivel csak 10 literesek a vödrök, nehéz lenne kipréselni a primeból a hozzávaló 0,25ml-t. Innen nézve a dolgot + 1 pont a hordónak. Persze egy megfelelő fecskendővel lehetséges lehet. Egyébként ilyen kevés prime orvosolja a problémákat? (klór) Olyan hihetetlennek tűnik..
   
  Cipo3 kedveli.
 16. elektrorudi
  Online

  elektrorudi Főkertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  741
  Kedvelik:
  699
  Hely:
  Budapest XVII.
  Ajaj... látom, te is szeretsz veszélyesen élni. :) Mire a 10 liter vizet felitatod a parkettáról... :sick:
  Én az akvárium tetejére, keresztben átfektettem egy darab bútorlapot, és arra tettem a vödröt. De azt is veszélyesnek ítéltem, mert csak egy véletlen mozdulat, egy botlás, egy megingás, és loccs...
  Inkább vettem két slagot. 3/4" a leeresztéshez, amit a fürdőszoba összefolyójába dugok, és egy 1/2" amivel a csapról feltöltöm. Ja igen... a klór... meg kell oldani.
  Nekem 10mm vastag az üveg. A "deszka" az élére került. Nem láttam veszélyesnek. A slagból 8-8m kellett a fürdőszobáig. Hogy ez sok vagy kevés, ízlés dolga. Csak akkor vödrözök, ha valamennyi lágyított vizet öntök bele. (eső szimuláció) :)
   
 17. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  10mm? Vagy nagyon agresszív halakat tartasz vagy akkora az akváriumod, hogy néha Te is fürdőzöl benne. Az enyém csak 6mm és nem is férek bele. A 8m slag nekem már sok is lenne. Miféle pumpa az ami ennek megfelelően intézi a víz áramlását? Gondolom valami horrorisztikus árban lehet, vagy tévedek?
   
  elektrorudi kedveli.
 18. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Sziasztok!
  Letargikus bejegyzés jön.

  Az "új" akváriummal kapcsolatban ma először ért tragédia. Elveszítettem egy Ottókát az ötből. (Otocinclus) Olvastam, hogy eléggé érzékeny kis halak ők. Sajnálom szegényt, olyan kis kiegyensúlyozottak voltak mikor idekerültek. Valószínűleg a dupla carbo volt a ludas, no és persze én, mikor a zöld szőröket „ápoltam” vele. Holnaptól csakis a gyári adagolás lesz az a mennyiség, ami bekerülhet az akváriumba és ha ezek után is baj történik, nem carbozom tovább. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e újra tornyot építenem és vízcserét eszközölnöm vagy maradhat így az akvárium vize? A carbo végleg eltűnik a vízből nap mint nap vagy marad belőle valami felesleges vegyület a heti vízcserékig? Úgy tudom, hogy a növénytápokból mint pl. a Profito, halmozódik fel x-y vegyület melyet a heti vízcserék orvosolnak. A carbonál is így van ez? Nem sokat tudok róla. Továbbá érdekelne még, hogy ti miként teszitek a vízbe az adott carbo adagot? Van egy tíz milis fecskendőm, amivel eddig a napi 4ml-t csepegtettem be az akváriumba (ez ugye most redukálódik 2ml-re), de mától már ettől a csepegtetős módszertől is félek, mert a Hengelik azonnal ott rajzanak és volt, hogy pont az orrukra cseppent. Nem szeretném kivégezni a halaimat, nem jó érzés. Megoldás?

  Köszönöm szépen!
   
 19. Szépe Kálmán
  Épp nem fórumozik ...

  Szépe Kálmán Főkertész

  Tag:
  Febr 17, 2017
  Hozzászólások:
  624
  Kedvelik:
  978
  Hely:
  Budapest 1108 szövőszék utca
  Nem feltétlenül az volt a gond az oto-val, elég kényesek ahogy irtad is. Elvileg ha jól tudom, a carbo lebomlik 6 óra alatt.
   
  -Led- kedveli.
 20. -Led-
  Épp nem fórumozik ...

  -Led- Főkertész

  Tag:
  Júni 21, 2017
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  518
  Hely:
  Otthonom
  Szia! Azért gondoltam rögtön a carbora, mert mint korábban írtam a zöld szőrzetet fecskendeztem az üvegen és nem sokkal utána már odatapadtak és kajáltak. Mindenesetre most megpróbálom a gyári ajánlást. De teljesen lebomlik, maradéktalanul? Mert akkor most nem cserélek vizet. Nem akarom minden nap zargatni őket. Köszönöm a válaszod!
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése